جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 1774
جوانب ابن سینا [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Robert Wisnovsky (روبرت وینوسکی)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
.Markus Wiener Pub,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: تجدید چاپ از مقالات پرینستون: مجله بین رشته ای مطالعات خاورمیانه، جلد نهم. «فیلسوف و پزشک ابوعلی بن سینا (متوفی 1037 میلادی) که در غرب با نام لاتینی خود ابن سینا شناخته می شود، یکی از تأثیرگذارترین متفکران قرون وسطی اسلامی و لاتین بود. مقالات این جلد به موضوعات اساسی در روان شناسی، معرفت شناسی، فلسفه طبیعی و متافیزیک ابن سینا همچنین در این جلد گنجینه ای از عکس آماری از دست نوشته های ابن سینا که اخیراً در مرکز تحقیقات آمریکایی در مصر کشف شده است، شرح داده شده است."--ژاکت.
نقد و بررسی اندیشه تاثیرپذیری متکلمان قرن 4 و 5 امامیه از معتزله در عدل الهی
نویسنده:
محمدعلی احسانی
نوع منبع :
مقاله , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره),
چکیده :
متکلمان معتزله و امامیه از روزهای نخست در کنار هم به گفت و گو، بحث و مناظره مشغول بوده اند. در این فضا ممکن است تاثیراتی برای هر یک از جریان ها حاصل شده باشد. مکتب امامیه و معتزله به علت پذیرش حسن و قبح عقلی به عنوان مبنا و اساس عدل الهی و سایر آموزه های دینی به عدلیه معروف شده اند. آن ها با این مبنا، آموزه های دینی را به نحوی تحلیل کرده اند که خروجی آن، اختیار انسان، وجوب لطف و رعایت اصلح، وجوب تکلیف، نفی تکلیف فراتر از طاقت، وجوب اعواض بر آلام ابتدایی و تفسیر حکیمانه شرور بوده است. البته آن ها در برخی از باورها اختلافات جزئی و در بحث اراده و اختیار اختلاف نظر مهم دارند. معتزله در این باب، راه افراطی تفویض را برگزیده، اما امامیه با پیروی از ائمه اطهار(ع): نظریه «لاجبر و لاتفویض بل امر بین الامرین» را برگزیده است.
صفحات :
از صفحه 89 تا 106
ارتباط معنایی تقوا و ریب در آیه 2 سوره بقره
نویسنده:
حسین علوی مهر ، بهزاد جلالوند
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
فحص و تدقیق در مباحث علم زبان‌شناسی به خصوص معنی‌شناسی، ابعاد گوناگون یک متن را گشوده و در معنایابی و مفهوم­سازی ترکیبات قرآنی، نقش محوری و اساسی را ایفا می­کند. در بیان مفسران از آیات ابتدایی سوره بقره چنین فهمیده می­شود که قرآن در هدایت و یا در لاریب بودن، صاحب جایگاه والایی است، اما براساس این مقال درک همنشینی ریب و تقوی در ترکیب آیه توجه عمیقی می­طلبد چه اینکه چرا خداوند هدایت را به شرط تقوا، متناظر راه نداشتن شک در قرآن بیان­ می­کند؟ روش استفاده شده در این مقال توصیفی- تحلیلی است. حاصل آنکه اخلاق و تقوای الهی شرط لازم بهره­مندی از هدایت قرآن است که این عقیده با الهام از تفسیر آیه شریفه (ذلِکَ الْکِتَابُ لاَ رَیْبَ فِیهِ هُدًى لِلْمُتَّقِینَ‌) به دست آمده است. «ریب» شک ساده نیست تا از طریق آگاهی زدوده شود. انسان مریب از حقیقت امر آگاه است و راه هدایت الهی را کتمان و انکار می‌کند. پس آنان را باید به پرهیزگاری و ترس از خدا فراخواند. از این رو هدایت‌گری کتاب وحی تنها برای متقین است. وجه تازگی مقاله تفاوت نگاه آن به نسبت تفاسیر است؛ مفسران به لاریب بودن قرآن و هدایت‌گری آن تنها برای متقیان اشاره داشته‌اند، اما در نسبت تقوی و ریب سکوت کرده‌اند. نتیجه پژوهش این است که انسان متقی به­جهت نداشتن «ریب» مشمول هدایت‌گری قرآن است.
صفحات :
از صفحه 171 تا 194
واکاوی انگاره‌‌های نزول دفعی و تدریجی سوره مبارکه انعام
نویسنده:
سید عبدالرسول حسینی زاده ، سید فضل الله میرزینلی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
یکی از سوره‌‌هایی که در مورد نزول دفعی یا تدریجی آن اختلاف شده، سوره مبارکه انعام است. در این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی دیدگاه نزول دفعی سوره انعام بر پایه دلایل متقن به اثبات رسیده است. اثبات نزول دفعی این سوره از دو راه میسر است؛ تکیه بر سیاق واحد و انسجام درونی سوره و استناد به روایات دال بر نزول دفعی سوره. دیدگاه نزول دفعی سوره انعام با روایات مستثنیات که بر مدنی بودن برخی از آیات سوره دلالت دارد و همچنین روایات سبب نزول‌‌ که در صورت دارا بودن شرایط صحت نشان‌دهنده نزول تدریجی سوره بوده و نظریه عدم انسجام سوره که از سوی نولدکه در تاریخ قرآن مطرح‌شده مورد تشکیک واقع شده است. در این جستار ادله ناظر بر نزول دفعی و تدریجی مورد ارزیابی قرارگرفته و دیدگاه نزول دفعی سوره به اثبات می‌رسد. بر اساس یافته‌های این پژوهش می‌توان گفت شواهد روایی ناظر بر نزول تدریجی سوره انعام به دلیل ضعف سند و متن و دیدگاه نولدکه مبنی بر عدم انسجام سوره به دلیل عدم اتقان، نظریه نزول تدریجی سوره انعام را به اثبات نمی‌رسانند. در مقابل، ادله نزول دفعی سوره به جهت دارا بودن شرایط صحت و استحکام موردپذیرش بوده و بنابراین دیدگاه نزول دفعی سوره مبارکه انعام به اثبات می‌رسد.
صفحات :
از صفحه 1 تا 28
واکاوی مفهوم «سلب ‌انگیزش» بر اساس ساختار زبانی در آیة‌ 23 سورة بقره؛ «مطالعة موردی شبهة قول به صرفه»
نویسنده:
مجتبی نوروزی ، مرضیه بخشی نیا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
شبهة «سلب ‌‌انگیزش» در «قول به صرفه» یک مفهوم برون ‌‌زبانی است. بدین معنا که انگیزة آوردن مثل آن را از مخاطبش سلب می‌کند. شواهد تاریخی موجود گواه ردی بر این شبهه است؛ اما ساختار زبانی آیات نیز انگیزش لازم برای جلب مخاطب را داراست؟ اگر مفهوم درون و برون‌متنی، هم‌راستا باشد، پاسخ مناسبی برای رد شبهة «قول به صرفه» بر اساس روش‌های زبان‌شناسی است. برای این منظور با روش توصیفی و تحلیلی در سیاق آیة 23 سورة بقره، اسلوب‌های بلاغی انگیزش‌زا جستجو ‌می‌گردد. در سیاق آیه کاربرد ادات آگاهی‌بخش ندا، سبک خروج از مقتضی‌ظاهر و توابعی چون نعت و بدل، استفاده از موصول «الذی» و... نشان می‌دهد، آیة تحدی در سیاقی انگیزشی واقع شده است. با تمام این ترغیب‌ها اگر تحدی صورت نگرفته است؛ به‌علت سلب انگیزش آن نیست؛ بلکه هنر متن آیات قرآن، قابلیتی دارد که کسی توانایی مبازره با آن را ندارد و به سمت توحید هدایت می‌کند.
صفحات :
از صفحه 167 تا 191
پیشگامان پدیدارشناسی
نویسنده:
سید حسن اسلامی اردکانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
پدیدارشناسی روشی است برای فهم ادراکات خود بدون کمترین قضاوتی. این روش زاده تأملات ادموند هوسرل فیلسوف آلمانی است که به دست متفکرانی چون هایدگر، سارتر، و مرلو-پونتی اصلاح و تکمیل گشت. همچنین به دست متفکران و ناقدان بعدی تنقیح گشت و در عرصه‌های مختلف از جمله دین‌پژوهی به کار گرفته شد. کتاب مقدمه پدیدارشناسی (2010) که متنی آموزشی است به روشنی و با تفصیلی مناسب گسترش این شیوه تفکر را که شورشی بر ضد پوزیتیویزم به شمار می‌رفت و می‌کوشید علوم انسانی را از سلطه نگرش فیزیکی نجات دهد، بیان می‌کند. این کتاب با محوریت چهار متفکر اصلی پدیدارشناسی، بسط این اندیشه و ابعاد آن را تا امروز پی می‌گیرد.
صفحات :
از صفحه 231 تا 248
یکپارچگی و انسجام متنی در قرآن: تکرار و ساختار روایی در سوره بقره [پایان نامه انگلیسی]
نویسنده:
Nevin Reda El-Tahry
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
ترجمه ماشینی : این مطالعه به معمای سازمان داخلی بقره می پردازد و از بینش های جدید از نظریه ادبی و مطالعات کتاب مقدس برای شناسایی ساختار سوره و مضامین وحدت بخش استفاده می کند. همچنین ارزش افزوده احتمالی را در رویکرد به البقره به عنوان یک واحد ترکیبی کامل، در مقابل انبوهی از گروه‌های آیات مجزا بررسی می‌کند. پایان نامه با مروری تاریخی بر رویکردهای مرتبط با انسجام آغاز می شود و با گفتارهای کلاسیک نعم و منصبه که در نوشته های جاهی، باقلانی، بیقایی و دیگران مشاهده می شود، آغاز می شود و به دوره مدرن و آثار محققان می رسد. مانند امین احسان اصلاحی، عبدالمطالع الصاحدی، و ماتیاس زهنیسر. این بررسی اجمالی با بحثی در مورد روش شناسی دنبال می شود، این مطالعه را در رویکردهای خواننده محور، همزمان، بینامتنی قرار می دهد و تشابهات روش شناختی را با مطالعات کتاب مقدس نشان می دهد. چارچوب قرائت جدیدی برای سوره ایجاد شده است که بخشی از نظریه های نظریه پرداز و فیلسوف ادبی روسی، میخائیل باختین را به کار می گیرد. ساختار سوره با تجزیه و تحلیل تکرارهای متمایز آن، که یک ابزار ساختاری شناخته شده در متون شفاهی است، شناسایی می شود. ادغام افزایشی، تناوب و شیاسم، زیرواحدهای ترکیبی البقره را مشخص می کند. ساختار کلی سوره به صورت شیاستیک ظاهر می‌شود و از الگوی ABC/B'C'A'/C'B'A' پیروی می‌کند، که در آن الف بخشی است که خصوصیت یک آزمون دارد، بخش B بخشی حاوی دستورالعمل و C داستانی که منشأ اولیه را به تصویر می کشد. تکرارها دارای طول فزاینده هستند، ویژگی کلی تشدید کننده دستگاه ها توجه را بر روی آخرین پانل متمرکز می کند (C''B''A''). در قرائت اول، مضمون اصلی با استفاده از لیت وورت سوره، کلیدواژه ای پیشرو که به دلیل موقعیت خاص، غلظت بالا و توزیع یکنواخت در داخل سوره متمایز می شود، مشخص می شود. خواندن سوره برای آنچه در مورد خدا نازل می کند، لیت وورت، «هدایت»، نشان دهنده موضوع مشترک «خدا به عنوان راهنما» است. در قرائت دوم، سوره به دلیل محتوای آموزشی آن خوانده می‌شود و مضمون اصلی آن «درس اول در دین جدید» می‌شود. ارزش افزوده در نزدیک شدن به سوره به عنوان یک کل، در این است که ببینیم چگونه هر مضمون به طور تدریجی توسط هر یک از صفحات مختلف سوره توسعه یافته و شرح داده می شود و چگونه این مضامین سوره را به عنوان یک واحد در کنار هم نگه می دارند.
معنا و روش در الهیات [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Catherine Cornille
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Wiley-Blackwell ,
چکیده :
چکیده ماشینی: اولین مروری نظام مند بر حوزه الهیات تطبیقی معنا و روش در الهیات تطبیقی ترکیبی از و طرحی برای حوزه نوظهور الهیات تطبیقی ارائه می دهد. این کتاب رویکردهای مختلف به این حوزه، تأثیر دیدگاه‌های دینی سایر ادیان بر نحوه انجام الهیات تطبیقی و ویژگی‌های هرمنوتیک تطبیقی الهیات را مورد بحث قرار می‌دهد. همچنین مروری بر انواع یادگیری و اهمیت الهیات تطبیقی برای الهیات اعترافی سنتی ارائه می دهد. اگرچه این کتاب عمدتاً از نمونه‌هایی از الهیات تطبیقی مسیحی استخراج می‌شود، اما چارچوب روش‌شناختی را ارائه می‌کند که ممکن است برای هر سنت دینی اعمال شود. معنا و روش در الهیات تطبیقی با تشریح تمایز اساسی بین رویکردهای اعترافی و فرااعترافی به الهیات تطبیقی آغاز می شود. این کتاب همچنین شش نوع ممکن از یادگیری الهیات تطبیقی را شناسایی و بررسی می‌کند و به پرسش‌های مختلفی در رابطه با رابطه بین الهیات تطبیقی و اقراری می‌پردازد. نگاهی منحصر به فرد و عینی به حوزه الهیات تطبیقی برای دانشمندان دین و متکلمان ارائه می دهد که می خواهند کار خود را در حوزه وسیع تری بفهمند یا قرار دهند. شامل سؤالات روش شناختی و رویکردهایی است که برای متکلمان تطبیقی از هر سنت دینی اعمال می شود. این رشته، در حالی که دیدگاه‌های منحصربه‌فردی را پیش می‌برد که ممکن است موضوع بحث‌های مستمر در میان متکلمان باشد. معنا و روش در الهیات تطبیقی، مبنای مهمی را برای محققان فراهم می‌کند تا کار خود را در حوزه وسیع‌تر الهیات تطبیقی قرار دهند و منبعی ضروری برای هر کسی است که به آن علاقه‌مند است. الهیات در گفتگو با سنت های دینی دیگر انجام می شود. فینالیست نثر 2021 در بخش الهیات و مطالعات دینی.
مقدس و سکولار در فرهنگ قرون وسطی و اوایل دوره مدرن: مقالات جدید [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Lawrence Besserman
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Palgrave Macmillan,
چکیده :
ترجمه ماشینی: پروفسور لارنس بسرمن از دپارتمان انگلیسی دانشگاه عبری اورشلیم، اولین نیروی محرک پشت یک سمینار دو ساله اساتید-دانشجویان در اورشلیم با موضوع "سکولار و مقدس در فرهنگ های قرون وسطایی و مدرن" بود. مقالات گردآوری شده در این مجلد محصول همان سمینار است. آنها با مهارت توسط پروفسور بسرمن گردآوری می شوند که مقاله مروری روشنگر خود را به عنوان مقدمه ای برای جلد ارائه می دهد. او موضوع را از «ظاهر تقریباً همزمان آن در یونان باستان و در میان قبایل اسرائیلی و بعدها شهرنشینان یهودی که در انجیل عبری ترسیم شده‌اند، از طریق توسعه آن در عهد جدید و دوران پدری، و در تمدن اروپای قرون وسطی و اوایل مدرن» دنبال می‌کند. تأکید اصلی او بر ویژگی سیال مقولات و چگونگی در هم آمیختن پدیده های قدسی و دنیوی به گونه ای است که مرزهای آنها همیشه گریزان و در حال تغییر است. او خوانش ساده‌گرایانه کل فرآیند «سکولاریزاسیون» را زیر سؤال می‌برد و در واقع استدلال می‌کند که فرآیند «عرفی‌زدایی» یک «پدیده باستانی و مداوم» است. ادبیات قرون وسطایی و اوایل مدرن: غزل، روایت و درام، به شرح زیر است: سیریل اصلانوف در مورد "تأثیر افسانه طلایی ژاکوب دو ووراژین بر ژانر "ویداس" تروبادوری (زندگی تروبادورها) می نویسد. تلاش توماس سی. دانکن بر بیان امر قدسی به شیوه قهرمانانه ادبیات انگلیسی کهن از طریق کاوش در تصاویر و مفاهیم سکولار آلمانی در بازنمایی مسیح به عنوان جنگجوی جوان در "رویای رود". آلن جی فلچر بر شعر انگلیسی میانه "مروارید" و شکل "متونیمی" که به طور فراگیر در شعر استفاده می شود تمرکز می کند. او استدلال می کند که "متونیمی" کلیدی برای درک "پویایی زیبایی شناختی و فرهنگی شعر است. Alastair Minnis". «اقتصاد مادی و معنوی در زیارت کانتربری» را مورد بحث قرار می‌دهد. و با در نظر گرفتن مذموم‌ترین شخصیت چاسر، «بخشنده» استدلال می‌کند که «مقصود شاعر این است که این گناهکار سرسخت، از هر اقتدار معنوی محدودی که ممکن است داشته باشد، مبالغه می‌کند و از آن بهره‌کشی می‌کند». عفو کننده به عنوان کسی نشان داده می شود که "وسواس با اقتصاد مادی، هر شانسی را که ممکن است برای سود بردن از اقتصاد معنوی داشته باشد، به کلی از بین برده است." موری راستون در بحث مقدس و سکولار در «بازرگان ونیز» استدلال می‌کند که موضوع اصلی نمایشنامه تضاد بین «احکام مسیحیت در تقبیح خرید مالی و خواسته‌های دنیای در حال رشد تجارت» است. او استدلال می کند که با ادغام این دو ضلع متفاوت در شکل آنتونیو شکسپیر در واقع برای توجیه "مشارکت های تجاری فعلی" خود کار می کند. بخش دوم این جلد به «تاریخ قرون وسطی و اوایل مدرن: کلیسا و دولت» اختصاص دارد. لیور بارشاک با خواندن «هیئت اشتراکی، بدنه شرکتی، و بدنه روحانی» آغاز می‌شود. قرائتی انسان‌شناختی از اصلاحات گریگوری.» استر کوهن «مسئله گفتمان اواخر قرون وسطی و رویکرد آن به شکنجه را بررسی می‌کند». ریتا کوپلند به این می‌پردازد که چگونه تاریخ بلاغت یک مورد آزمایشی برای ثبات مرز بین امر مقدس و امر سکولار ارائه می‌دهد. قطعه رابرت ام. استاین «تواریخ سه قسمتی عظیم، اعمال اسقف کامبری» را در ارتباط با بازسازی کلیسای جامع در نظر می گیرد. او نشان می دهد که چگونه این یک "سلاح سیاسی" در دست اسقف در تلاش او برای دستیابی به برتری بر "رقبای سکولار و کلیسایی" است. میری روبین بر تلاش‌های انجام شده در طراحی مراسم توده از قرن دوازدهم و مجموعه‌ای از معضلات و پرسش‌هایی که نقش کشیش در محراب برای الهی‌دانان و تمرین‌کنندگان به‌طور یکسان ایجاد کرد، تمرکز دارد. مقالات به طور کلی مجموعه ای محکم از شواهد برای تز بنیادی این جلد در مورد نفوذ پذیری مقدس و سکولار در قرون وسطی مسیحی و فرهنگ های مدرن اولیه ارائه می دهند. آنها همچنین سرنخ هایی در مورد تداوم امر «مقدس» در دنیای ظاهراً پس از مسیحیت امروز ارائه می دهند. در حالی که بسیاری از قطعات به زبان علمی کاملاً پیچیده هستند، حجم بسیار کاربرپسند است، به عنوان مثال در ارائه چکیده‌های واضح به عنوان مقدمه برای هر مقاله توسط ویراستار. این یک گروه بسیار غنی و تأمل برانگیز از مقالات است که نشان می‌دهد چقدر ارتباطات بین آنچه ما به عنوان «مقدس» کنار می‌گذاریم و آنچه که ممکن است به نوعی تصور کنیم فقط متعلق به دنیایی تقدس‌زدایی است، متنوع و پیچیده است.
  • تعداد رکورد ها : 1774