مرور درختی موضوعات | کتابخانه مجازی الفبا

مرور درختی موضوعات | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
احکام واجب الوجود اسماء واجب(حکمت نظری) افعال واجب(حکمت نظری) براهین اثبات واجب(حکمت نظری) براهین توحید(حکمت نظری) شناخت افعال خدا شناخت ذات خدا شناخت صفات خدا صفات واجب(حکمت نظری) علم اسماء مراتب الهیت
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 2563
مقام محبت الهی از منظر حکمت و عرفان نظری و عملی
نویسنده:
محمدحسین خلیلی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، معاونت پژوهش حوزه های علمیه ,
چکیده :
---
ح‍ک‍م‍ت‌ م‍ت‍ع‍ال‍ی‍ه‌ از دی‍دگ‍اه‌ ام‍ام‌ خ‍م‍ی‍ن‍ی‌ "ره‌" [پ‍ای‍ان‌ ن‍ام‍ه‌]
نویسنده:
ح‍وری‍ه‌ ع‍ظی‍م‍ی‌
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫ق‍م‌: ---,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
‫‫ف‍ارس‍ی‌ - ان‍گ‍ل‍ی‍س‍ی‌ رس‍ال‍ه‌ ح‍اض‍ر ب‍ه‌ ج‍م‍ع‌آوری‌ ان‍دی‍ش‍ه‌ه‍ای‌ ف‍ل‍س‍ف‍ی‌ ح‍ض‍رت‌ ام‍ام‌ رح‍م‍ه‌ال‍ل‍ه‌ از آث‍ار ف‍ل‍س‍ف‍ی‌، ک‍لام‍ی‌، ع‍رف‍ان‍ی‌، اخ‍لاق‍ی‌، ف‍ق‍ه‍ی‌، اص‍ول‍ی‌، س‍خ‍ن‍ران‍ی‌ و دی‍وان‌ اش‍ع‍ار ای‍ش‍ان‌ و ... پ‍رداخ‍ت‍ه‌ و م‍ق‍ای‍س‍ه‌ ب‍ی‍ن‌ ن‍ظرات‌ ای‍ن‌ ح‍ک‍ی‍م‌ ب‍ا ح‍ک‍م‍اآ دی‍گ‍ر ن‍م‍وده‌ اس‍ت‌ و در خ‍لال‌ ب‍ح‍ث‌ ه‍ای‌ خ‍ود اب‍داع‍ات‌ ح‍ض‍رت‌ ام‍ام‌ را ب‍ه‌ ن‍م‍ای‍ش‌ گ‍ذاش‍ت‍ه‌ و ن‍ق‍اط ق‍وت‌ و ن‍وآوری‌ ه‍ای‌ ای‍ش‍ان‌ را در ک‍ن‍ار ع‍ق‍ای‍د ف‍لاس‍ف‍ه‌ پ‍ی‍ش‍ی‍ن‌ از ج‍م‍ل‍ه‌ م‍لاص‍درا ب‍ی‍ان‌ ک‍رده‌ اس‍ت‌ پ‍ای‍ان‌ ن‍ام‍ه‌ در دو ب‍خ‍ش‌ ام‍ور ع‍ام‍ه‌ ی‍ا ال‍ه‍ی‍ات‌ ب‍ه‌ م‍ع‍ن‍ی‌ اع‍م‌ و ال‍ه‍ی‍ات‌ ب‍ه‌ م‍ع‍ن‍ی‌ اخ‍ص‌ ت‍دوی‍ن‌ ش‍ده‌ اس‍ت‌ ک‍ه‌ ه‍ر ک‍دام‌ از آن‌، خ‍ود ش‍ام‍ل‌ ف‍ص‍ل‍ه‍ای‌ م‍ت‍ع‍ددی‌ اس‍ت‌ ح‍ض‍رت‌ ام‍ام‌ رح‍م‍ه‌ال‍ل‍ه‌ ع‍ل‍ی‍رغ‍م‌ اح‍ت‍رام‍ی‌ ک‍ه‌ ب‍ه‌ ف‍ی‍ل‍س‍وف‍ان‌ و ع‍ارف‍ان‌ از ج‍م‍ل‍ه‌ م‍ی‍ردام‍اد و م‍لاص‍درا و اب‍ن‌ ع‍رب‍ی‌ و م‍ح‍م‍درض‍ا ق‍م‍ش‍ه‌ای‌ دارد، ول‍ی‌ در ب‍رخ‍ی‌ م‍وارد ب‍ه‌ ن‍ق‍د آراآ آن‍ه‍ا پ‍رداخ‍ت‍ه‌ و ن‍ق‍اط ض‍ع‍ف‌ ن‍ظرات‍ش‍ان‌ را ن‍م‍ای‍ان‌ س‍اخ‍ت‍ه‌ اس‍ت‌ رس‍ال‍ه‌ ح‍اض‍ر ت‍لاش‌ ک‍رده‌ اس‍ت‌ ک‍ه‌ ن‍ظرات‌ اب‍ت‍ک‍اری‌ ح‍ض‍رت‌ ام‍ام‌ رح‍م‍ه‌ال‍ل‍ه‌ را در م‍ق‍ای‍س‍ه‌ ب‍ا دی‍گ‍ر ف‍ی‍ل‍س‍وف‍ان‌ ن‍ش‍ان‌ ده‍د، و ب‍ه‌ ای‍ن‌ وس‍ی‍ل‍ه‌ م‍ی‍زان‌ ن‍وآوری‌ ام‍ام‌ و م‍ق‍داری‌ پ‍ای‌ ب‍ن‍د و ال‍ت‍زام‌ او ب‍ه‌ ح‍ک‍م‍ت‌ م‍ت‍ع‍ال‍ی‍ه‌ ن‍ش‍ان‌ داده‌ ش‍ده‌ اس‍ت‌ و ب‍ه‌ ای‍ن‌ وس‍ی‍ل‍ه‌ م‍ش‍خ‍ص‌ ش‍ده‌ ک‍ه‌ ام‍ام‌ چ‍گ‍ون‍ه‌ از م‍ب‍اح‍ث‌ ق‍رآن‍ی‌ و روای‍ی‌ و ع‍رف‍ان‍ی‌ و ک‍لام‍ی‌ ب‍رای‌ ب‍ازس‍ازی‌ ی‍ک‌ ن‍ظام‌ ف‍ل‍س‍ف‍ی‌ ب‍ه‍ره‌ گ‍رف‍ت‍ه‌ اس‍ت‌.
بررسی علم خداوند به جزئیات از دیدگاه حکمت مشاء و حکمت متعالیه
نویسنده:
محمدمهدی کمالی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، معاونت پژوهش حوزه های علمیه ,
چکیده :
---
اخلاق و عرفان اسلامى
نویسنده:
محمدتقی مصباح یزدی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام‌خمینی,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
در جلسه قبل، در اين باره بحث شد كه اساس همه انحرافات و در نهايت، سقوط انسان ـ بر حسب آنچه از قرآن كريم استفاده مى شود و ادله عقلى هم آن را تأييد مى كند ـ غفلت از هويت الهى و انسانى است؛ يعنى انسان بايد در اين عالم، به طرف كمال و سعادت خود حركت كند؛ اگر عمرش صرف چيزهايى بشود كه براى رسيدن به سعادتش مفيد است رفتار انسانى انجام داده؛ يعنى چيزى كه مقتضاى اين خلقت است. اما اگر توجه نكند كه سعادت حقيقى اش چيست و چگونه بايد رفتار كند تا به آن برسد، حقيقت خود و هويت انسانى اش را فراموش كرده و تا حد حيوانات و گاهى پايين تر از آن ها تنزل مى كند.
وحدت وجود از دیدگاه علامه طباطبایی
نویسنده:
محمود نبویان، محمدمهدی نبویان
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه فرهنگی تحقیقاتی إسراء,
چکیده :
مسأله وحدت وجود، از مسائل کلان هستی‌‌‌‌‌شناختی است که در فضای عرفانی پدید آمده و آرام آرام به فضای فلسفی، وارد شده است. قبول یا رد آن، تمام مسائل فلسفی را تحت‌‌‌‌‌الشعاع قرار می‌‌‌‌‌دهد؛ زیرا با قبول وحدت وجود، عالَم رنگ دیگری به خود گرفته و علیت از میان موجودات رخت برمی‌‌‌‌‌بندد. همچنین وحدت وجود، تحلیل دیگری از وجود حضرت حق و شریعت به دست خواهد داد. فیلسوفان پیش از صدرالمتألهین در این باب بحث کرده‌‌‌‌‌اند، اما ملاصدرا مدعی برهانی ساختن این مسأله و تبیین صحیح و دقیق آن شده است. پس از ملاصدرا، تابعان مکتب او نیز درباره چنین مسأله‌‌‌‌‌ای بحث و گفت‌‌‌‌‌وگو کرده‌‌‌‌‌اند که از مهم‌‌‌‌‌ترین ایشان، علامه طباطبایی است. در این مقاله به بیان تقریر علامه طباطبایی و ادله وی در باب وحدت شخصی وجود می‌‌‌‌‌پردازیم. علامه از سه راه «وجود رابط»، «صرف الوجود» و «عدم تناهی» به اثبات وحدت وجود پرداخته است.
صفحات :
از صفحه 25 تا 49
بررسی اندیشه رخنه پوش لاهوتی
نویسنده:
عبدالرسول عبودیت
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام‌خمینی,
چکیده :
انديشه ساعت ساز لاهوتی يا خدای ساعت ساز، تصويری نادرست از خدا است كه از ديرباز كم و بيش در ذهن بشر وجود داشته است و در دو سده اخير، به دنبال نظريات جديد علمی، رواج يافته است. در پنجمين شماره همين نشريه، اين انديشه بررسی شد و نشان داده شد كه استدلالی كه به چنين نتيجه ای منجر شده، از نوع تمثيل و منطقاً عقيم است و بنابراين، نتيجه ای كه از آن گرفته شده است عقلا قابل قبول نيست. در ادامه و در تكميل نقد انديشه ساعت ساز لاهوتی، در اين مقاله به بررسی انديشه رخنه پوش لاهوتی پرداخته ايم. در اين بررسی ابتدا رخنه پوش لاهوتی را تصوير كرده، سپس ويژگی های آن را برشمرده ايم و هر يك را نقد كرده ايم. در حقيقت، بررسی انديشه رخنه پوش لاهوتی تكميل بررسی انديشه ساعت ساز لاهوتی است. از اين رو، خوانندگان گرامی را پيش از مطالعه اين مقاله به مطالعه «تحليل و بررسی انديشه ساعت ساز لاهوتی» ارجاع می دهيم.
صفحات :
از صفحه 81 تا 90
خدا، هستی و وجود
نویسنده:
جی هی وود توماس
نوع منبع :
مقاله , ترجمه اثر
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام‌خمینی,
چکیده :
تيليش از اولين دوره ابتكاراتش در الهيات، هم از اينكه دين را، به خودی خود، به عنوان هدف در نظر بگيرد، اكراه داشت و هم توجه زيادی به تعالی خدا مبذول می ‏داشت. سخنرانی درباره ايده الهيات فرهنگ خبر از اين می داد كه او در آثار خود درباره فلسفه دين به انتقاد از دين خواهد پرداخت، و همچنين تمامی نوشته‏ های اوليه‏ اش، يك معنای تقريبا عرفانی در مورد توصيف ‏ناپذير بودن خدا را تلقين می ‏كند. عدم توجه به اينكه اين امر، زمينه همان رهيافت فلسفی او به آموزه خدا در كتاب دقيق الهيات نظام‏ مند است، بدفهمی كامل آن آموزه است. در این مقاله این ره یافت در دریافت از خدا و هستی از سوی وی تبیین می شود.
عرفان و حکمت اسلامى
نویسنده:
محمدتقى مصباح یزدى
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: موسسه آموزشی و پژوهشی امام‌خمینی,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
آنچه در پى مى آيد مقاله اى از حضرت آيت الله مصباح يزدى مى باشد كه از سوى ايشان در «دومين همايش بين المللى انديشه اسلامى» برگزار شده از سوى مركز سازماندهى فعاليت هاى فرهنگى استانبول در عيد غدير 1417 (6 ارديبهشت 1376) در استانبول تركيه ارائه گرديده است. در اینجا پیرامون این مباحث سخن گفته شده است: عرفان در جهان اسلام، مفهوم عرفان، تصوف، حكمت و فلسفه، اصالت عرفان اسلامى، عرفان و عقل، عرفان و شرع.
رهیافت وجود شناختی به مساله ولایت در فلسفه ی ملاصدرا
نویسنده:
سکینه زیوری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
یکی از اصول عقاید شیعه امامت است و به همین دلیل در کلام، عرفان، فقه و فلسفه ی شیعه به این مسأله رویکرد جدی شده است و از آنجا که بحث اعتقادات در علم کلام مورد بحث قرار می گیرد، مسأله ی امامت در اصل یک مسأله ی کلامی است و در کلام شیعه مبانی و اصول آن عمدتاً درون دینی است و تنها استدلال برای اثبات آن قاعده ی لطف است. این پژوهش در صدد است برای استحکام مبانی این مسأله ی بسیار مهم اعتقادی از رهیافت فلسفی و وجودشناختی صدرایی استفاده کند؛ لذا به تبیین نظریه ی اصالت وجود، تشکیک وجود، وجود رابط و مستقل پرداخته و به کمک آن به اثبات ضرورت و جایگاه حقیقت امامت یا نور محمدیه(انسان کامل) پرداخته ایم و به تبع آن به ضرورت توسل و زیارت به عنوان مناسک مهم شیعیان پرداخته و معنای واسطه بودن اولیاء الهی را هم از نظر تکوینی و هم از نظر تشریعی(در قوس نزول و قوس صعود) نشان داده ایم به همین دلیل نگارنده این پژوهش مسأله ی امامت و ولایت را حداقل از نظر ملاصدرا، یکی گرفته استچون فلسفه ی ملاصدرا تلفیقی از فلسفه و عرفان نظری است.واژگان کلیدی: امامت، ولایت، انسان کامل، ملاصدرا، شبعه.
توانمندیهای تلقی نوری از وجود و مدل هستی شناسی اشراقی
نویسنده:
عباس جوارشکیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
چکیده ندارد.
  • تعداد رکورد ها : 2563