مرور درختی موضوعات | کتابخانه مجازی الفبا

مرور درختی موضوعات | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
فلسفه ارسطو فلسفه افلاطون فلسفه ذی مقراطیسی فلسفه فیثاغورث فلسفه نوافلاطونی فلسفه هراکلیتوس نحله الیایی
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 290
اوریپید: جدال عقل و اوهام
نویسنده:
رضا ثمروی حاجی آقا
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
ذهن خدا و آثار طبیعت: قوانین و قدرت ها در طبیعت گرایی، افلاطون گرایی و خداباوری کلاسیک [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
James Orr
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Peeters Publishers ,
چکیده :
چکیده ماشینی: مورخان علم مدت‌هاست که ایده‌ی جهانی قانون‌دار را یادگار فرهنگ فکری گذشته‌ای می‌دانستند که وجود قانون‌گذار الهی را تا حد زیادی مسلم می‌دانستند. به همین ترتیب، بسیاری از فیلسوفان علم امروز اصرار دارند که مفهوم قانون طبیعت مملو از مفروضات غیرقابل قبول الهیاتی است، و ترجیح می دهند در عوض آنها را به عنوان بدیهیات نظری در توصیف بهینه قانونمندی های طبیعت، یا الگوهایی از ارتباطات علّی یا قدرت ها در نظر بگیرند. سازگار با تصور طبیعت گرایانه از واقعیت. با این حال ثابت شده است که کنار گذاشتن استعاره قانونمندی دشوارتر از تعهدات خداباوری است که زمانی پیش‌فرض می‌گرفت، به ویژه به این دلیل که این شهود گسترده را حفظ می‌کند که وظیفه تحقیق علمی این نیست که تفاوت بین یک نظم قانونی و تصادفی در طبیعت را مشخص کند، اما برای کشف آن این کتاب با توجه به شکست مکرر در یافتن جایگزین‌های طبیعی برای قانون‌گذاری الهی، به بازیابی و ارزیابی مجدد فلسفه‌ای عالی از طبیعت می‌پردازد که قواعد قانونی را در قوای مفهومی و علّی خدا پایه‌گذاری می‌کند و پس از انجام این کار، به این نتیجه می‌رسد که چارچوب متافیزیکی خداباوری کلاسیک توضیحی قدرتمندتر و مقرون به صرفه‌تر از ریتم‌ها و الگوهای جهان طبیعی نسبت به رقبای سکولار آن ارائه می‌دهد.
تاملی در اعتقاد به زندگی های متوالی - جلد اول: یونان
نویسنده:
دکتر محمد خدادادی
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دستان‏‫,
چکیده :
در فصل نخست این کتاب، اعتقاد به زندگی های متوالی در یونان باستان، از قدیمی ‌ترین زمان شکل ‌گیری و رواج آن، یعنی از آیین‌ اُرفه‌ای، آغاز شده است. در فصل دوم، به بررسی این نظریه نزد فیثاغورس و فیثاغوریان، پرداخته شده. در فصل سوم، آرای امپدکلس در این زمینه، بررسی گردیده و در فصل چهارم، دیدگاه‌ های سقراط و افلاطون در این ‌باره، شرح و تبیین شده است. فصل پنجم این پژوهش، به بررسی دیدگاه ‌های فلوطین دربارۀ زندگی‌های متوالی، اختصاص یافته است. در هر کدام از این فصول، سعی شده که علاوه بر بیان دیدگاه­ های این بزرگان درباره زندگی ­های متوالی، اُمّهات دیدگاه­ های فلسفی ایشان نیز به صورت کوتاه و مختصر بیان شود، تا بدین ترتیب، مخاطبان اثر بتوانند به فضای کُلّی تفکّری این فیلسوفان نزدیکتر شوند و دلایل گرایش این گروه به نظریه زندگی­ های متوالی را بهتر درک کنند. سعی بر این بوده که بیشتر، آن دسته از تفکّرات این فیلسوفان مورد توجّه قرار بگیرد که ارتباط بیشتری با مباحثِ هستی ­شناسی و روح­شناسی ایشان دارد. نویسنده کتاب با بررسی و دقیق شدن در آرای این فلاسفه یونان باستان ، یعنی: فیثاغورس، امپدکلس، سقراط، افلاطون و فلوطین، تا حدود زیادی، زوایا و خفایای اعتقاد به زندگی‌های متوالی در یونان باستان روشن خواهد شد و این موضوع کمک شایان توجّهی به دلایل و چگونگی ظهور و بروز این نظریه در آرای سایر فیلسوفان بخشی از کتاب pdf اعتقاد به زندگی های متوالی در یونان باستان اگرچه نمی توان با صراحت در مورد دیدگاه های افلاطون درباره ی خداوند و تفاوت های آن با خدای ادیان ابراهیمی حکم کرد، اما بنا به تصریح افلاطون شناسان برجسته ای چون تیلور، می توان گفت: “در نظر افلاطون ، فعالیت الهی، هدفدار است. به عبارت بهتر، خداوند متشخص است، زیرا چند خدایی از آنجا که مفهوم خلقت آگاهانه را دربرندارد، در واقع، فقط صورت دیگری از همان نظریه ای است که افلاطون آن را با الحاد برابر می شمارد” از دیدگاه سقراط و افلاطون روح امری الهی است و بیش از اینکه انسان خلعت هستی بپوشد، وجود داشته است. از اینرو می توان گفت که انسان موجودی است نامی که جنبه ی آسمانی و ملکوتی دارد. اگرچه روح با حواس ظاهری و دیده جسمانی قابل مشاهده و درک نیست، اما اگر آدمی خویشتن را از پلیدی ها و آلایش های درونی پاک نماید، به یاری اندیشه ی تعالی یافته و تفکر خردمندانه و دیده دل، قابل رویت است.چنان چه در رسال قوانین افلاطون هم تاکید دارد که ارواح را فقط با دیده درون می توانیم ببینیم و به یاری اندیشه می توانیم به آنها راه یابیم. روح جاودانی است ولی مشاهده ذات حقیقی آن در مصاحبت تن و در حالی که آلودگی به پلیدی ها، سیمای آن را دگرگون ساخته، میسر نیست. به سخن دیگر می توان گفت: چیزی در ما وجود دارد که می تواند به کسب دانش بپردازد و همان چیز می تواند به صفت خوبی و عدالت متصف گردد و اسم آن روح (پسوخه) است.
افلاطون
عنوان :
نویسنده:
کارل یاسپرس؛ ترجمه: محمدحسن لطفی
نوع منبع :
کتاب , ترجمه اثر
وضعیت نشر :
تهران - ایران: خ‍وارزم‍ی‌‏‫,
فیلسوفان بزرگ یونان
نویسنده:
لوچانو دکرشنتزو؛ مترجم: عباس باقری
نوع منبع :
کتاب , ترجمه اثر
وضعیت نشر :
تهران - ایران: نشر نی,
چکیده :
فلاسفه یونان باستان و دیدگاه آنها بصورت کتابی سرگرم کننده و آموزنده دربخش اول این کتاب به فلاسفه پیش از سقراط می پردازد. دانشمندانی چون تالس، فیثاغورث ،هراکلیت ،تونینو کاپونه به بررسی شهر آتن در قرن پنجم، می پردازد. بخش دوم فلاسفه را از سقراط تا فوطین بررسی می کند. دانشمندان مثل سقراطیان کوچک، افلاطون، ارسطو ، اپیکور، نوافلاطونیان و دانشمندان بزرگ دیگر می پردازد. این کتاب با کتب فلسفه دیگر سه تفاوت بزرگ دارد. اول در ساده نویسی ، دوم طنزآمیزی و سوم در اختصاص بخشهایی به تاریخ عمومی و اجتماعی-سیاسی دولت شهرهای مهم آن زمان چون آتن و الئاست. اما از جهت فلسفی، نویسنده موضوعات نسبتا پیچیده را طوری بیان کرده که برای همه عموم قابل فهم است. بنابراین خواندن آن نه تنها خستگی نمی آورد. بلکه می تواند سبب نشاط باشد و آموزنده است. این اثر را می توان مثل یک رمان ،حتی برای لذت روحی و خوشایند معنوی مطالعه کرد. کتاب فلاسفه بزرگ یونان باستان شرح زندگی فیلسوفان و رئوس اندیشه های فلسفی آنهاست. اما با تمام تاریخ فلسفه هایی که مترجم می شناسد، تفاوتهای عمده دارد. علاوه بر بخشهای طنزآمیز مربوط به فیلسوفان ساخته ی خیال نویسنده ، که در آثار مشابه نظیر ندارد. به راستی خود اثر بدیع مستقلی را تشکیل می دهد. وچانو دکرشنتزو در نیمه نخست قرن بیستم متولد شده است. او در ابتدا در سازمان آی.بی.ام ایتالیا به عنوان مهندس کار می کرد. پس از مدتی به نویسندگی روی می آورد. کتابهای : چنین گفت بلاویستا – رافائل – ناپل بلاویستا و عمو کاردلینو را منتشر کرد. لوچانو روزنامه نویس و طراح و اجرا کننده برنامه های تلوزیونی صاحب نام نیز بود. بخشی از کتاب pdf فلاسفه یونان باستان ملیسوس افزون بر اینکه در طراحی جنگی چیره دست بود، به عنوان چهارمین فیلسوف مکتب الئا نیز مشهور است. اختلاف اساسی بین او و پیشینیانش در این است که به نظر پارمنیدس “وجود” چیزی است بیرون از زمان در حالیکه ملیسوس معتقد بود وجود همان واقعایت محسوس است. دریاسالار می گوید: ” آنکه هست، همیشه بوده و همیشه خواهد بود.” و همینجاست که ارسطو از شدت عصبانیت در برابر این پایین آوردن مرتبت وجود پارمنیدس از سطح معنوی به سطح محسوس، به ناسزاگویی می پردازد. برای ما آدمهای فانی ممکن است فرق بین این دو نظریه ارزش تامل نداشته باشد و ابلهانه به نظر آید اما اگر مفهوم این دو برداشت را با دقت بیشتری بررسی کنیم بی درنگ درخواهیم یافت که تفاوت قابل ملاحظه است. ملیسوس اگرچه درباره ی بی ارزشی طواهر و بی اعتباری حواس با فیلسوفان الئایی توافق دارد اما مایل نیست وجود را همچون یک جوهر بی محتوا و مجرد بشناسد. بیشتر می خواهد به آن یک خصیصه ی عینی بدهد چون آن را با کل جهان که فراگیرنده ی همه چیز است، یکی می داند. دریاسالار ملیسوس یکی از فلاسفه یونان باستان می گوید: اگر چیزی وجود دارد ابدی است، زیرا از هیچ ، چیزی به وجود نمی آید. اگر ابدی است پس بی نهایت است و نه آغازی دارد نه انجامی اگر ابدی و بی نهایت است پس یگانه است،زیرا اگر دو تا بود بالاخره هر یک از آن دو حدی می شد برای دیگری. اگر ابدی است، بی نهایت است و یگانه، پس همگون است زیرا اگر همگون نبود اجزای مختلف داشت و در نتیجه متعدد بود. اگر ابدی است، بی نهایت است، یگانه است و همگون، پس بی حرکت است زیرا بیرون از خود او مکانی وجود ندارد تا در آن حرکت کند. اگر ابدی است، بی نهایت است، واحد است، همگون است و ساکن، پس نمی تواند درد و رنج داشته باشد زیرا همیشه باید در یک حال باشد.
تحلیل و واکاوی مفهوم بولئسیس یا میل عقلانی در دیدگاه ارسطو
نویسنده:
مریم صمدیه
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
اُرکسیس یا میل در دیدگاه ارسطو، به میل عقلانی و میل غیرعقلانی تقسیم می­شود. میل عقلانی شامل بولئسیس و میل غیرعقلانی شامل اپیسومیا (میل شهوانی) و تومُس (میل احساسی) است. بررسی آراء ارسطو نشان می­دهد که میل عقلانی از جهات مختلفی با سایر امیال متفاوت است. اول اینکه میل عقلانی در مقایسه با میل شهوانی و میل احساسی، به بخش عقلانی نفس تعلق دارد و از این رو تنها اختصاص به انسان دارد و حال آنکه میل شهوانی و میل احساسی در حیوانات نیز وجود دارند. دوم اینکه میل عقلانی به اهدافی مربوط می­شود که از طریق سنجش عقلانی محقق می­شوند و چنین اهدافی از نظر فاعل، به جای اینکه صرفا خوشایند و لذت­بخش باشند، خوب هستند. سوم اینکه میل عقلانی با شناسایی حقیقت سروکار دارد و هم چنین برخلاف میل شهوانی و میل احساسی، میلی آینده­محور است. در نهایت ویژگی برجسته­ی میل عقلانی، مبدأ بودن آن برای افعال اخلاقی است؛ چراکه موضوع میل عقلانی، هدفی عقلانی است؛ چیزی که حیوانات از آن بی­بهره هستند.
صفحات :
از صفحه 43 تا 55
تاریخ فلسفه یونان. جمهوری. جلد 15
نویسنده:
دبلیو. کی. سی. گاتری؛ مترجم:حسن فتحی
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , ترجمه اثر
وضعیت نشر :
تهران: انتشارات فکر روز,
چکیده :
در کتاب جمهوری بعد از مباحث مقدماتی، به بحث درباره عدالت، منشاء و اصول نظم اجتماعی، گزینش پاسداران. آموزش و پرورش جوانان، اصول حکومت، زنان و کودکان در جامعه افلاطونی، فیلسوف و جامعه، زوال جامعه و نزاغ فلسفه و شعر پرداخته شده است.
روش‌های تربیت عقلانی در رویکرد فیض‌محور افلوطین
نویسنده:
اکبر غلامی ، رضاعلی نوروزی ، محمدحسین حیدری ، مجتبی سپاهی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
هدف این پژوهش تحلیل مفهوم حیات عقلی در رویکرد فیض‌محور افلوطین به ‌منظور استنتاج روش‌‌های تربیت عقلانی در پاسخ به چالش بازاری ‌شدن دانش در تعلیم‌وتربیت امروز بود. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کیفی به روش تحلیلی و قیاس عملی فرانکنا می‌باشد. استنتاج روش‌ها در قالب قیاس عملی مرکب از مقدماتی هنجارین شامل اهداف واسطی و یا اصول تعلیم‌وتربیت و مقدماتی واقع‌نگر روشی که بیانگر فنون و روش‌های نیل به اهداف تعلیم‌وتربیت صورت گرفت که منجر به توصیه‌های ‌هنجاری روشی برای رسیدن به اهداف تعلیم‌وتربیت و توصیه‌های عملی برای تربیت قوای شناختی و عملی گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که روش‌های تربیت عقلانی مبتنی برتحول وجودی شامل: خیرخواهی، تعالی معرفتی نفس، کنشگری و روش‌های مبتنی بر تحول معرفتی شامل: تأملات عقلانی، شهودی، بصیرت و درون¬بینی و روش‌های مبتنی بر اعتدال و عقل عملی شامل: تمرین فرزانــگی و تهذیب نفس بودند. بنابراین دانش با محوریت عقلانیت حقیقی و با بکارگیری روش‌های استخراج شده در اندیشه افلوطین ظرفیت مقاومت در مقابل پدیده تجاری‌سازی دانش در تعلیم‌وتربیت امروز را دارد و به کارگیری این روش‌ها می‌تواند در مقابله با مظاهر عقلانیت ابزاری هم چون ثروت اندیشی، صنعت فرهنگی، سطحی نگری، ظاهرگرایی و قدر¬ت¬زدگی موثر باشند.
صفحات :
از صفحه 131 تا 185
فیلسوفان یونان به مثابه الهی دان [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Adam Drozdek
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Ashgate ,
  • تعداد رکورد ها : 290