جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 30253
جایگاه وصّی از دیدگاه کتاب و سنت و ادب
نویسنده:
امین الله جعفری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع پایان نامه: جایگاه وصی از دیدگاه کتاب و سنت و ادب می باشد که وصّی، از القاب مشهور امام امیر المؤمنین علی(ع) است. اثبات وصایت آن حضرت یعنی اثبات امامت. حضرت علی(ع)، بنابر حدیث یوم الانذار، وصی پیامبر(ص)در امر رهبری و خلافت و هدایت امت اسلامی پس از پیامبر می باشد. در این پایان نامه در بخش اول، پس از ذکر کلیاتی در معنای لغوی و اصطلا حی وصّی به سیر تاریخی وصایت در انبیای گذشته همراه با ذکر چند تن از اوصیا پرداخته ایم، چرا که این موضوع بر ضرورت و اهمیت وصایت در امت اسلامی تأکید می کند. در بخش دوم به ذکر وصی در آینه روایات اشاره شده است که شروع وصایت را از دعوت خویشاوندان به اثبات می رساند و اوج ابلاغ وصایت در غدیر خم می باشد. سپس به ذکر روایاتی از کتب شیعه و سنی می پر دازیم و به احتجاج معصومین (ع) و صحابه و تابعان در امر وصایت گفتاری چند آورده ایم. در بخش سوم به جایگاه وصی در آینه تاریخ و ادب اشاره شده، وبه ذکر اشعاری در حماسه های جنگ جمل و صفین و تنی چند از شاعران اهل بیت(علیهم السلام) اکتفا کرده ایم . در بخش چهارم به نقد تحریف حدیث وصایت و رد شبهات موجود در این امر پرداخته ایم.
جایگاه ولایت فقیه در علم کلام
نویسنده:
علی شمس
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
«ولایت فقیه» عنوانی است که می تواند در دو حوزه فقه و کلام از جهات گوناگون طرح شود. جنبه فقهی آن، بحث از تکلیف فقیه در پذیرش ولایت یا وظیفه مردم در اطاعت از فقیه است; امّا جنبه کلامی آن، بحث از منشأ و مبنای این ولایت به شمار می رود; زیرا هر گونه ولایتی از سوی هر کس جز خداوند، غیرمشروع است و باید به اذن و ولایت خداوند منتهی شود به این صورت که ایمان به خدا، مستلزم اعتقاد به توحید در ربوبیّت تشریعیِ خداوند است; یعنی قبول ولایت و سلطه و حاکمیّت هر کسی جز خداوند، جایز نیست; ولی از آن جا که خداوند، دارای لطف و حکمت در حدّ بی نهایت است (کتب ربّکم علی نفسه الرّحمة)، با بعثت انبیا و حفظ خطّ نبوّت با وجود امامان معصوم(علیهم السلام)، این صفات را متجلّی ساخته است. این حکمت و لطف در عصر غیبت و زمانی که از نعمت حضور امام(علیه السلام)محرومیم نیز پابرجا است; چرا که لطف، از صفات الهی است و صفات خداوند در طول زمان و در آبستن حوادث، دستخوشِ تغییر و تحوّل نخواهد شد; بنابراین، اِعمال این لطف از سوی خداوند، در زمان غیبت هم مانند زمان حضور معصومان(علیهم السلام)ضرورت دارد، و این جا است که ضرورت وجود فقیهان در جایگاه نزدیک ترین افراد به ویژگی های معصومان(علیهم السلام)، و امین ترین افراد در جهت به دست گرفتن عنانِ اسبِ سرکشِ قدرت، برای حفظ خطّ امامت و شریعت و رهبریِ مردم احساس می شود و این نیز لطفی است که از سوی خداوند ضرورت دارد; بنابراین، انکار این ضرورت، با التفات به لوازمش به منزله انکار یکی از صفات خداوند خواهد بود. این پژوهش، به بررسی جایگاه ولایت فقیه درعلم کلام پرداخته، تفاوت کلامی و فقهی بودن آن، و آرای گوناگون در این زمینه و ادلّه اثبات ولایت فقیه در علم کلام را تبیین می کند. حاکمیت ولایت الهی، و شرایط حاکم اسلامی نیز از جمله مباحثی است که در بخش های بعدی به آن پرداخته شده است.آن چه به صورت نتیجه این پژوهش ارائه شده، این است که بحث از تشکیل حکومت و رهبری و ولایت بر مردم، از این جهت که به صفات و افعال الهی باز می گردد، بحث کلامی است; زیرا موضوع علمِ کلام، بررسیِ افعال و صفات خداوند است، و از آن جا که ما در اثبات «ولایت فقیه» به لطف یا حکمت خداوند استناد می کنیم، این عنوان در علم کلام جای می گیرد. افزون بر این، در بحث امامت، پس از غیبت حضرت ولیّ عصر عجّل الله تعالی فرجه الشریف نیز با استناد به کلمات معصومان(علیهم السلام) در تعیین جانشین برای خود می توان جایگاه دیگری را برای بحث از «ولایت فقیه» در استمرار اصل امامت در نظر گرفت.
جبر و اختیار
نویسنده:
رضااکبری زیبد
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
رساله حاضر به پاسخ این سوال که «آیا انسان در افعال خود مجبور است یا اینکه در افعالش اختیار کامل دارد و به اصطلاح آموزش به او تفویض شده است یا اینکه فرض سومی در کار است؟» می پردازد.مسئله جبر و اختیار به عنوان یک مسئله فلسفی مطرح می شود که به زندگی اجتماعی همه مربوط می شود و مؤلف در پی حل صحیح همین مسئله است. مؤلف دراین میان نظریه جبریون، نظریه طرفدران امر بین الامرین و نظریه مفوضه را بیان می کند. در این رساله اساساً به اثبات اعتقاد به جبر که لازمه علومی چون روانشناسی، تاریخ، جامعه شناسی، اقتصاد، حقوق، اخلاق و سیاست است تأکید می شود و در مقابل نظریه مستشرقین که مکتب السلام را طرفدار جبریگری و نفی اختیار معرفی می کنند بیان شده و از احکام فیلسوفانی نظیر ملاصدرا و ابن سینا و.... استفاده می کند و در نهایت بحث را از زمان ارسطو مطرح و سپس در دایره اسلام و فرق اسلامی موضوع را بررسی می کند
مبانی عقیده مهدویت
نویسنده:
سیدمهدی حسینی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
تبیین مبانی نقلی، عقلی، کلامی و عرفانی عقیدة مهدویت است. نویسنده در فصل اول از چهار فصل این پژوهش، به بیان تاریخچه مهدویت در کتاب های هندوها، زرتشتیان و تورات و انجیل های چهارگانه داشته و به این نتیجه رسیده است که اعتقاد به مصلح جهانی، اختصاص به شیعه یا مسلمانان ندارد، بلکه تمام ادیان و مذاهب آسمانی و مکاتب غیرآسمانی، معتقدند که در یک عصر ظلمانی و بحرانی که جهان در فساد و بی دینی فرو می رود، نجات دهنده ای بزرگ ظهور می کند و اوضاع جهان را اصلاح می کند. فصل دوم به «مبانی نقلی عقیده مهدویت از منظر قرآن و احادیث» اختصاص دارد که با استناد به آیات هدایت فراگیر بشر، جهان شمولی اسلام، وعدة حکومت صالحان و انتظار وعدة الهی اثبات شده است. نویسنده در فصل سوم به «اثبات مهدویت از منظر عقل» پرداخته و با استفاده از مبانی کلامی، فلسفی و عرفانی بحث کرده است. در پایان نیز «دیدگاه برخی از مخالفان اصالت عقیده مهدویت» طرح شده است که معتقدند مهدویت حاصل فشارهای سیاسی و عقیده ای شرقی و وارداتی است و هیچ جایگاهی در منابع روایی معتبر اسلامی، از جمله صحیح بخاری و مسلم ندارد، که به صورت مختصر به آن پاسخ داده شده است.
مبانی عرفان نظری در کلمات حضرت علی(ع)
نویسنده:
قاسم ترخان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این نوشته مشتمل بر دو بخش است . در بخش اول سعی شده است خواننده با عرفان به صورت اجمالی آشنا شود . از مسائل مطرح شده در این بخش می توان به این موارد اشاره کرد : موضوع علم عرفان، مسائل عرفان، مبادی عرفان، برخی از اصطلاحات عرفان نظری ( مقام ذات، احدیت و عماء، واحدیت و الهیت، اسماء و صفات، فیض اقدس، فیض مقدس، قوس نزول و صعود، . در بخش دوم، که محور اصلی اش کلمات و خطبه های حضرت علی (ع) می باشد راجع به خدا و هستی؛ یعنی قوس نزول: خداشناسی، هستی شناسی، و انسان کامل؛ یعنی قوس صعود: انسان سالم و کامل، بحث شده است.
 آداب دعا و ادعیه قرآنی
نویسنده:
معصومه محمدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عنوان این تحقیق پایانی ، آداب دعا و ادعیه قرآنی می باشد . شناخت برخی از آداب و شرایط دعا و آثار آن که آثار روانی و اجتماعی و تربیتی می باشد و بررسی ادعیه قرآنی است . ابتدا برای اینکه با خود دعا آشنا شویم به طور فشرده به تعریف دعا از نظر لغوی و اصطلاحی و بررسی جایگاه آن در قرآن و روایات پرداختیم که دعا در لغت ( خواندن ) و در اصطلاح ، روی آوردن به خدا و درخواست از او با حالت تضرع و خشوع است . و قرآن هم آن را مایه اعتنا قائل شدن انسان نزد خداوند می داند و روایات آن را کلید رحمت و مغز عبادت معرفی کرده است . دعا را نزد دانشمندان مسلمان و غیر مسلمان بررسی کردیم و فهمیدیم که اولیای الهی هیچ چیز را جز دعا خوش نداشتند و به خود دعا بیشتر توجه می کردند . آثار دعا را بررسی کردیم و با توجه به سخنان روان شناسان ، دانستیم که دعا گذشته از آرامش روانی که ایجاد می کند ، در درمان بیماری های روحی و جسمی نیز موثر بوده است . و باعث خودسازی در فرد و ایجاد پیوند عمیق روحی در اجتماع می شود و در تعلیم و تربیت راه گشای انسان است . چرا که دعا یک امر فطری است و ثابت کردیم که دعا جزئی از قضا و قدر و مؤثر در آن است . با شناختی که از جایگاه و آثار دعا پیدا کردیم مشتاقانه تر به آداب دعا پرداختیم که شرایط دعای واقعی(اجابت ) عبارت است از ( اخلاص ، شناخت پروردگار ، حسن ظن به خدا و همراهی دعا با عمل و . . . ) آداب دعا را در سه مرحله ( قبل ، حال ، بعد از دعا ) بررسی کردیم که از جمله آداب قبل دعا ( توبه ، تادیه مظالم ، تغذیه حلال ، طهارت ظاهری ، انقطاع از دیگران ) و آداب حال دعا ( انتخاب زمان و مکان مناسب ، نیایش در پنهانی ، اقرار به گناهان ، خضوع و خشوع ، اصرار در دعا ، ستایش و ثنای خدا و صلوات بر پیامبر و گریه ) چگونگی اجابت را شرح دادیم این که دعا بی اجابت نمی ماند و اگر در دنیا به اجابت نرسد بهتر از آن در آخرت به ما داده می شود . فهمیدیم که گناه و ظلم ( به خود و خدا و دیگران ) مانع اجابت می شود و درخواست نیز باید به مصلحت فرد باشد و در آخر اشخاصی را که دعای آنها به اجابت نزدیک است و کسانی را که دعایشان به اجابت نمی رسد ، را برشمردیم . به ساختار ادعیه قرآنی پرداختیم و این که در دعاهای قرآن به همه جوانب زندگی انسان اعم از مادی و معنوی توجه شده است و تعدادی از آن ها را مورد بررسی قرار دادیم و براساس نوع درخواست دسته بندی کردیم . که از جمله ی درخواست ها ، هدایت به راه راست است .
آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی پرداخت خمس از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
صغری بیگله
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
خمس یکی از احکام مالی – عبادی است که در اسلام تشریع شده و اجمالا مورد اتفاق مسلمین است. دلیل این اتفاق، تصریح آیه شریفه قرآن است که می فرماید: «و اعلموا انما غنمتم من شیء فان لله خمسه و للرسول و لذی القربی و الیتامی و المساکین و ابن السبیل ... » (41/ انفال) مباحث فقهی و اقتصادی گوناگونی در رابطه با مضووع خمس در زمینه های مالکیت، سرپرستی، منابع، مصارف و دیگر احکام خمس مطرح است که در جای خود بحث شده است. در این پایان نامه در صدد هستیم که اثرات فردی و اجتماعی پرداخت خمس را با استناد به آیات و روایات مورد بررسی قرار دهیم. بطور کلی خمس یک پنجم مال است که هر مسلمان طبق شرایط خاص مقرره باید از مال خویش به مصرف خاص برساند قانون وجوب پرداخت خمس از جانب خداوند متعال در سوره ی انفال آیه / 41 برای بندگان وضع شده است. طبق این آیه شریفه خمس به شش سهم تقسیم می شود: 1-سهم خدا 2- سهم رسول خدا(ص) 3-سهم ذولی القربی 4- سهم یتیم 5- سهم مسکین 6- سهم در راه مانده با توجه به آیه شریفه و روایات ائمه اطهار ( ع) می توان گفت خمس برای گرامی داشت پیامبر ( ص) و احترام به خاندان آن حضرت است و در عوض زکات که بر این خاندان به جهت عظمت شأن آنها حرام بوده، قرار داده شده است. خمس بر هفت چیز تعلق می گیرد که عبارتند از غنائم، گنج، معدن، منفعت، ( ارباح مکاسب)، زمینی که کافر ذمی از مسلمانی بخرد، مال حلال مخلوط به حرام، غوص ( مالی که به وسله فرورفتن در آب به دست می آید). متولی خمس بعد از پیامبر ( ص) در زمان ائمه اطهار ( ع) خود آن بزرگواران و در زمان غیبت امام ( عج) ولی فقیه به عنوان جانشین امام می باشد. روایات فراوانی است که مسئله خمس را از جنبه های مختلف بیان نمودند که این کثرت روایات دلالت بر اهمیت خمس دارد. از این روایات اثرات مادی و معنوی خمس را نیز می توان به دست آورد، از جمله این اثرات که از روایات به دست می آید: ایجاد آرامش، رشد معنوی و تزکیه اموال است، همچنین ادعای ایمان داشتن بندگان، را تأیید، افزایش رزق و روزی، پشتوانه ای مالی برای حوزه های علمیه شیعه در جهت حفظ استقلال و عدم وا بسته بودن به دستگاههای حکومتی، و پشتوانه ای مالی برای حکومت اسلامی در جهت رفع فقر و جلوگیری از تراکم ثروت می باشد، اثرات دیگری نیز در روایات بیان شده که به تفصیل در جای خود بیان می شود.
آثار و فواید روزه از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
اشرف تقی زاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق آثار و فوائد روزه از دیدگاه قرآن و سنت می باشد. بیان چگونگی روزه داری و انحاء روزه و نام بردن روزه داران بزرگ اسلام و تشریح پیامدهای مؤثر آن از جهات گوناگون از اهداف این پژوهش می باشد. کمک گرفتن از آیات و روایات و معانی و تفاسر آنها دامنه این تحقیق را نشان می دهد. منابع و مآخذ مورد استفاده در این مجموعه قرآن، کتب روایی و کتب اخلاقی کتب پزشکی مؤلفان قدیم و معاصر می باشد. روش تحقیق ، روش کتابخانه ای، کاربردی می باشد. این مجموعه در دوازده فصل تدوین شده است که در زیر به طور خلاصه بیان می شود: در فصل های اول تا چهارم معنای روزه از دیدگاه های مختلف بررسی شده است. در فصل های پنجم تا هشتم اشاره به داستان میقات حضرت موسی و منزلت روزه داران و معرفی شقاوتمند می پردازد. در فصل هشتم عامل بازدارنده از گناه معرفی شده است و تفسیر امام صادق ( ع) در مورد الصوم جنَّه معرفی گردیده است. در فصل نهم روزه از دیدگاه دانشمندان شرق و غرب معرفی شده است. در فصل دهم روزه در امم گذشته مورد بررسی قرار گرفته و در فصل یازدهم اشاره ای دارد به روزه داران نمونه و انسان های راستین. در فصل دوازدهم این مجموعه شامل اعتکاف و معانی آن و روشهای آن می باشد.
 آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی زکات از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
خدیجه ترشیزی حصاری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
در پژوهش انجام شده با موضوع آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی زکات این فریضه الهی که به عنوان یک واجب مالی تلقی می شود و موثر در رشد و تعالی فرد و جامعه و به دنبال آن ایجاد آرامش در اجتماع انسانی است ، با محوریت قرار دادن محتوی تحقیق پیرامون آثار و پیامدها ، ضمن بیان مهمترین آثار مثبت و منفی در پرداخت و عدم پرداخت زکات ، سعی ما بر آن شد که با بالا بردن آگاهی افراد و نشان دادن کلید رستگاری به آن ها ، ایشان را به روی آوردن به این فریضه الهی فرا خوانیم چرا که با بررسی این فریضه در آیات و روایات پی بردیم این تکلیف همچون سایر تکالیف ، ره توشه ای است برای حرکت انسان در مسیر تقوی الهی و عامل دست یابی انسان به عالی ترین مقامات روحانی و وسیله حضو.ر یافتن به آستان حضرت حق . در پایان نیز با پرداختن به عواقب ترک زکات و بیان گرفتاریهایی که در دنیا و آخرت دامن گیر فرد و جامعه می شود ، ضمن یاد آوری نکات آموزنده و عبرت انگیز همگان را به بیداری از خواب غفلت که ناشی از فرو رفتن انسان در انواع شهوت هاست ترغیب می کنیم . همچنین برای آگاهی دادن هر چه بیشتر به افراد ، لازم دیدیم مبحثی را تحت عنوان مقدمه ای در بیان زکات که شامل مصداق ها و احکام زکات است قبل از ورود به محتوای اصلی موضوع در فصل اول بیان کنیم . در این تحقیق با بهره بردن از تفاسیر گوناگون از جمله ، تفسیر المیزان ، نمونه ، نور و دیگر تفاسیر همراه با منابع معتبر که با روش جمع آوری مطالب و فیش برداری درباره موضوع در داخل کتابخانه های معتبر انجام گرفت و با آوردن مطالب مفید و متناسب با موضوع به محتوای تحقیق جذابیت بالایی بخشیدیم . و آن چه حاصل این پژوهش است پی بردن به اهمیت اصلی از اصول ارزشی اسلام یعنی فریضه زکات است که با کمرنگ شدن ارزش های اسلامی به خاطر فاصله گرفتن مردم از امور معنوی و غرق شدن در امور مادی به دست فراموشی سپرده شده بود .
 آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی حج از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
مریم موسوی پور
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
آثار و پیامد های فردی و اجتماعی حج از دیدگاه قرآن و سنت ( انجام و ترک ) می باشد. هدف از این تحقیق آن است که یکی از مهمترین اعمال در دین یعنی ، « حج» از دیدگاه قرآن وسنت مورد بررسی قرار گیرد و جایگاه و ارزش آن از این منظر آشکا ر گردد . که در این مبحث ، نگاهی دیگر به مطالب ، این تحقیق شده است . و چکیده مطا لب به اجما ل بیان گردیده است . حج در لغت به معنای قصد و آهنگ و تردد و در اصطلاح طواف کعبه کردن به نیت عبادت و از واجبات دین می باشد. ا همیت و جایگاه حج در اسلام بسیار مشهود است و در آیات بسیاری به این ارزش اشاره شده است ، و پاداشی که خداوند در ازای انجام این عبادت جمعی قرار داده است ، نشان گر اهمیت آن است . اسرار حج در تک تک اعمال آن از جمله در احرام بستن ، گفتن لبیک ، طواف ، کعبه ، استلام حجر، ایستادن در کنار مقام ابراهیم ( علیه السّلام ) ، نوشیدن آب زمزم ، سعی میان صفا و مروه ، رفتن به منا، وقوف در عرفات ، و قربانی کردن و غیره نهفته است. علت تکلیف حج : اطاعت از مقررات دین ، مصلحت ها ی دنیوی ، اجتماع اهل شرق و غرب تا یکدیگر را بشناسند ، شناسایی آثار پیامبر ( صلی الله علیه وآله و سلّم) و غیره می باشد. و در واقع حج اجتماعی است که نتیجه آن پیشرفت انسان ها و تبادل اطلاعات با یکدیگر است . تاُ ثیرات فردی حج به طور کلی عبارتند از: 1- ایجاد ارتباط نزدیکتری بین انسان و خدا وند . 2- تقوا و دوری از گناه : در حج دستوراتی وجود دارد که انسان با انجام آنها امتحان شده و با رعایت احکام آن توشه ای برای آخرت خود ذخیره می نماید ، دوری از گناه نشانه قبول حج می باشد و در واقع گناهان سبب محرومیت انسان از حج می شوند. 3- اخلاص و دوری از ریا : شرط قبولی حج ، داشتن اخلاص است و باید این عبادت را فقط برای خدا ،انجام داد و نه برای خود نمائی و تظاهرکردن . 4- حج و خود سازی : اعمال حج جنبه هدایت گری نیز دارد ، انسان با پوشیدن لباس های خویش و پوشیدن لباس احرام ، احساس می کند که از خود کنده شده به جمع پیوسته و لبیک گویان به سوی خدا می روند. طواف خانه خدا ، تمرین اطاعت و تسلیم ، وقوف در عرفات و مشعر الحرام یعنی ماندن در بیابان ماسه ای داغ عرفات و دیگر اعمال و تلاش برای رسیدن به خدا می باشد. 5- بهداشت فردی وروانی : تمام احکام حج برای ایجاد طهارت و پاکی تک تک حج گزاران است تا در این عبادت جمعی تمام افراد با رعایت پاکی و بهداشت شرکت داشته باشند . 6- دوری از مال حرام : خداوند انسانی را که روزی خود را از مال حرام به دست آورده به همراه دیگر عباداتش قبول نمی کند و این مطلب در آیات واحادیث بسیاری یادآوری شده اند. و اما تاُثیرات اجتماعی : خداوند انسان ها را به صورت جمعی دعوت به انجام اعمال حج کرده است. و از کعبه به عنوان خانه ای برای خدا و برای مردم در قرآن یاد شده است. حج بهترین صحنه برای نمایش وحدت مسلمانان است و مکه بهترین مکان برای ایجاد وحدت بین ملت های مسلمان . یکی از شرایط ایجاد وحدت در یک جامعه اسلامی ، انتخاب رهبر و امام برای آن ملت است و این مطلب در بیشتر آیات و احادیث بازگو شده است به گونه ای که انجام حج بدون زیارت پیامبر و معرفت درباره ی امامان ناقص است . ویژگی حزب خدا یعنی جامعه مؤمن ،«برائت از دشمنان خدا و قطع رابطه ی مودّت با آنها» می باشد . حتی « اعلان برائت » یکی از وقایع مهم تاریخ عصر رسالت در اواخر عمر شریف پیامبر ( صلی الله علیه وآله وسلّم ) بوده است ، که در کنار دعوت جهانی به سوی اسلام ، برائت از مشرکین نیز جزو سیاست های اسلامی و خط مشی مسلمانان در رابطه با مشرکان و منافقان و ... می باشد که بنیان گذار آن شخص رسول خدا ( صلی الله علیه وآله وسلّم ) می باشد . بعد اقتصادی حج ، سبب ایجاد روابط اجتماعی در بین مسلمانان کشور های مختلف می شود . چنان که یکی از آثارحج در روایات ، افزایش روزی و تامین معاش مسلمانان است . بدین ترتیب فقر که یکی از عوامل ریشه ای کفر است درمان می پزیرد . حج در ارتقاء و تعالی فرهنگی نیز نقش بسیار موثری دارد . مسلمانان با انجام آن به فرهنگ ناب اسلامی دست میابند . حج آموزش عملی فرهنگ برابری و مساوات و اخوت و تعاون در جهت خیر و مصلحت ا نسان هاست . حج از همه مهمتر فرصتی است برای تبلیغ و نشر فرهنگ غنی اسلام در میان قشر وسیع و قابل توجهی از مسلمانان به طوری که خداوند می فرمایند : خداوند واجب نمود حج را تا تقویت دین باشد . ترک حج پیامد هایی در زندگی مسلمانان دارد و قرآن آن را نشان گر کفر دانسته است . پیامبر ( صلی الله علیه وآله و سلّم ) فرموده اند : تارک حج ، در روزقیامت در صف یهود و نصاری محشور می شود . دامنه این تحقیق در محدوده قرآن و سنت می باشد در روش انجام کار تحقیق که کتابخانه ای و اسنادی است با مراجعه به کتاب ها و مقالات، مطالبی که در رابطه با این موضوع بوده ، یادداشت برداری نموده و پس از فیش برداری وایجاد ارتباط منطقی بین موضوعات به یافته های جدید دست یافتم، سپس شروع به نوشتن طرح نامه نموده و پس از تصویب طرح نامه، پایان نامه را نوشتم. واژه های کلیدی : حج * قرآن * سنت * کعبه * بیت الحرام * بکّه. 1- حج : قصد : ( قاموس) طبرسی فرماید : آن در لغت یعنی ( قصد پی در پی ). در شریعت قصد خانه خدا است برای عمل .1 الحج : زیارت امکنه مقدس برای تبرک جستن به آن ها ، یکی از پنج رکن اسلام و آن قصد طواف کردن کعبه است به نیت عبادت . حج گزاردن ، حج ، یکی از سوره های قرآن ، حج تمتع ، حج عمره ، الحج الاکبر ،روز حج بزرگتر وآن حجی است که پیش از آن حاجیان در عرفه توقف کنند . الحج الاصغر ، حجی که در آن توقف در عرفه نباشد . 2 2- قرآن : لفظ قرآ ن ؛ در اصل مصدر است « قراُ» به معنی خواندن . چنان که دربعضی از آیات معنای مصدری مراد است مثل « اِنَّ عَلَینَا جَمعَهُ وَ قُرءآنَهُ * فَاِذَا قَرَأنَاهُ فَأتَّبِع قُرءآنَهُ»3قرآن در اینجا مصدر است مثل فرقان و رجحان و هر دو ضمیر راجع به وحی اند، یعنی در قرآن عجله نکن زیرا جمع کردن آن چه وحی می کنیم و خواندن آن برعهده ی ماست . و چون آن را خواندیم از خواندنش پیروی کن و بخوان ، قرآن کتابی است خواندنی باید آن را خواند و در معنایش دقت و تدبر نمود به نظر نگارنده همان خواندن سبب تسمیّه این کتاب عظیم به این نام است چنانکه خود قرآن به خواندن آن کاملا اهمیّت می دهد. و دیگر وجه نام گزاری این کتاب مقدس در بین کتاب های آسمانی ، به قرآن ، آن است که این کتاب نه تنها جامع فواید و آثار تمامی کتب آسمانی است ، بلکه این کتاب جامع آثار تمامی علوم است . 3- سنت : در لغت به معنای روش ، رویه ، طریقه ، سرشت ، طبیعت ، آئین و شریعت ، چهره آمده است ریشه اصلی آن سن به معنای راندن ، راه بردن چیزی ، تیز کردن و صیقل دادن می باشد . در قرآن واژه « سنت الله یا سنت خدا» واژه ای است که در جهت تبیین روابط پدیده ها با خداوند و تشریع قانونمندی جامعه و تاریخ و کیفیت عملکرد آن به کار رفته است . و بر این اساس ، سنت وار بودن به معنای قانونمند بودن و ضد بی هدف و بی نظام بودن است . در اصطلاح شیعه، مجموعه قول و فعل و تقریر پیامبر اسلام ( صلی الله علیه وآله و سلّم ) و سایر معصومین ( علیه السّلام ) یعنی حضرت فاطمه زهرا ( سلام الله علیها ) و دوازده امام معصوم ، سنت نامیده می شود . بدین ترتیب سنت معصوم زندگی فردی و اجتماعی ، اقنصادی ،... پیامبر و خاندان عصمت منعکس است و یکی از منابع تغذیه فکری آئین مقدس اسلام محسوب می شود. 4- کعبه : معنای مکعب ومربع است ، کعبه بدان جهت است که « بیت المعمور» مربع است و کعبه مقابل آن قرار دارد مربّع بودن بیت المعمور از اینرو است که مقابل « عرش خدا » است وآن مربع است و مربع بودن عرش الهی بدین خاطر است که « کلمات الهی » که اسلام بر آن بنا نهاده شده چهار تا است که عبارتند از : « سُبحانَ الله» ، « الحَمدُ لِلّه» ، « لا اله الا الله» و « الله اکبر.» 5-بیت الله الحرام : این نامگذاری بدان جهت است که مشرکان از ورود به این منع شده اند و داخل شدن مشرکین بر آن حرام است . 6 – بکّه : محل گریه وبکاء است . مردم در اطراف آن گریه کرده و از گناهان خود استغفار می کنند .
  • تعداد رکورد ها : 30253