جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 47
فطري بودن دين
نوع منبع :
پرسش و پاسخ , کتابخانه عمومی
پاسخ تفصیلی:
اسلام دینی است که می خواهد بین دو بعد غریزی و فطری یا حیوانی و انسانی او اعتدال برقرار نماید تا انسان هم بتواند نیازهای غریزی خود را در حدّ متعادل برآورده سازد هم نیازهای فطری و الهی خود را. با آرزوی موفّقیّت برای حضرت عالی در ادامه مطالبی نافع درب بیشتر ...
جستاری در آراء کلامی‌ علاّمه طباطبائی(ره)در تفسیر المیزان (به انگلیسی: Essay on verbal votes of Allama Tabatabi in Tafsir al-Mizan)
نویسنده:
محمد شعبانپور
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه علامه طباطبایی,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
از ابتکارهای علامّه طباطبائی (ره) در حوزه تفسیر و کلام این بود که میان این دو علم پیوند منطقی و فلسفی ایجاد نموده است و تمام تلاش و کوشش علمی‌خویش را در این راه صرف نمود تا تبیین کند که قرآن و متن قطعی دین در برخورد با مسائل کلامی‌ و اصول فلسفی چه دیدگاه و پیامی ‌را ارایه می‌دهد. به همین منظور، تنها تفسیری که توانسته این خواسته را پاسخگو باشد و مطلب مورد نظر را انعکاس دهد، تفسیر المیزان بوده است. این مقاله در صدد است تا به روش تحلیل محتوایی، برخی از آراء کلامی ‌و فلسفی علاّمه همچون خاستگاه دین، توحید ربوبی، عذاب دائمی ‌کفّار، رجعت و شفاعت را از منظر قرآن و با توجّه به استفاده از آیات مورد نظر مورد پژوهش قرار دهد.
صفحات :
از صفحه 91 تا 112
نظریة خداشناسی و دین فطری در آراء علامه طباطبایی
نویسنده:
محمد غفوری نژاد
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
علامة طباطبایی به عنوان فیلسوفی مأنوس با کتاب و سنت، نظریة خداشناسی و دین فطری را از منابع دینی اقتباس کرده و در راه تبیین عقلانی آن کوشیده است. خداشناسی فطری براساس ادراک احتیاج به موجودی غیر محتاج، شناخت خداوند از طریق نظم جهان، شناخت خداوند از طریق علم حضوری معلول به علت و خداشناسی از طریق علم به ثبات واقعیت تقریرهایی است که علامه در مواضع مختلف از خداشناسی فطری ارائه کرده است. وی همچنین انسان را فطرتاً خداگرا می داند و این گرایش فطری را بر اساس محبوبیت فطری پروردگار، گرایش فطری به تأمین کنندة سعادت، امید فطری به خداوند در شداید و ... تبیین می کند. علامه دین اسلام را فطری معرفی می کند. وی در تفسیر این انگاره، گاه تلاش می کند تا اصول اعتقادی اسلام را از طریق تمسک به مقتضیات فطرت اثبات نماید و گاه در صدد برمی آید با تبیین های ویژة خود، مجموعة معارف اسلام(شامل اعتقادات، اخلاقیات و احکام) را متناسب با ساختمان وجودی انسان معرفی کند.
فطری بودن گرایش به دین
نویسنده:
عبدالله حاجی صادقی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
یکی از اساسی‌ترین مباحث معارف دینی، آن است که آیا دین و اعتقاد به ماورای طبیعت به ویژه ایمان به خدا چگونه و تحت تأثیر چه عواملی برای انسان‌ها پدید آمده است. آیا شریعت و تشریع با تکوین و آفرینش‌ هماهنگی و هم‌سنگی دارند یا آن‌ها دو جریان متفاوت هستند؟ این مقاله به دنبال آن است که اثبات کند بینش‌ها و گرایش‌های دینی به چگونگی آفرینش انسان و نهاد او برمی‌گردد و این ندای فطرت است که انسان را به سوی ایمان و گرایش به مبدأ و معاد و برنامه‌ای متناسب با آن فرا می‌خواند و به دنبال آن، عوامل پشت کردن برخی انسان‌ها از اقتضاهای ذاتی و زمینه‌های ناتوانی و یا انحراف فطرت را توضیح داده وسرانجام، نقش انبیا و رهبران دینی در هدایت و شکوفا سازی فطرت به اختصار بیان شده است.امید است مفید و مقبول اهل تحقیق و دانش قرار گیرد؛ انشاء الله.
آیا گرایش اکثریت مردم به بی‌دینی با فطری بودن دین سازگاری دارد؟
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
پاسخ تفصیلی:
انسان فطرتاً خداجو و حق جوست و به دین و اخلاق گرایش دارد، و اکثریت مردم نیز به این ندا پاسخ می‌دهند. علماى اسلام به تبع قرآن و روایات تصریح دارند که مردم در نهاد خود به دنبال حق می‌باشند، اما در مواردى خطاى در تطبیق دارند. اگر روزى هجوم تبلیغات مسموم بیشتر ...
کلیدواژه‌های فرعی :
فطرت در آیینه قرآن
نویسنده:
عبدالله جوادی آملی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: مجتمع آموزش عالی شهید محلاتی,
چکیده :
انسان موجودی ذو ابعاد و ودیعه ای بی همتا در آفرینش است. و در کنار برخورداری از عقل و تمایل به مباحث برهانی، در عمق جان واجد خصیصه فطرت است که در صورت قرار گرفتن در مسیر صحیح و نزاهت از انحرافات فکری و عملی، حقیقت گرایی و حق جویی و تمایل به دین و خدا در او شکوفا می شود و از چاه طبیعت به افق اعلی می رسد. در این مقاله با توجه به برخی آیات قرآن، مفهوم فطرت، جایگاه آن در حیات اصیل انسانی و مختصات امور فطری بیان شده است. افزون بر آن، وجه امتیاز قرآن در تبیین فطرت و لوازم آن در مقاله نمایانده شده است.
صفحات :
از صفحه 5 تا 28
فطرت و دين
عنوان :
نویسنده:
‫قربان‌علي صالحي
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫پژوهش حاضر به بررسي رابطه بين دين و فطرت مي‌پردازد، که در بحث از منشأ دين از آن به "نظريه فطرت" ياد مي‌شود. اين مبحث يکي از موضوعات مهمّ کلام جديد است که نظرانديش مندان اسلامي و معاصر غرب را به خود جلب کرده و ديدگاه‌هاي متنّوعي را به دنبال داشته است. نگارنده ضمن انعکاس اين نظريّات، ازمنظر آموزه‌هاي اسلامي قرآن و سنّت نيز اين مسأله را پيگيري کرده و فطري بودن دين را ثابت مي‌کند. اين نوشتار در چهار فصل تدوين شده است. نويسنده در فصل اول کلياتي همچون: فرضيه هاي تحقيق، سابقه آن، ضرورت تحقيق حاضر، نوآوري هاي موجود و مفاهيم مندرج در آن را بررسي مي‌کند. وي در فصل دوم به تبيين ماهيت دين پرداخته وپس ازتعريف لغوي و اصطلاحي دين، ضرورت تعريف آن و دشواري هايش آن را شرح مي‌دهد. در فصل سوم نويسنده ضمن بررسي مفهوم لغوي و اصطلاحي فطرت، مفاهيم همسو با آن، مانندِ طبيعت، غريزه و عقل را بيان کرده و مفهوم فطرت را از منظر اهل منطق، عرفان و قرآن و نيز حوزه‌هاي مرتبط با فطرت همچون: اخلاق، معرفت شناسي و انسان شناسي را تبيين مي‌سازد. وي در ادامه به اقسام امور فطري مانندِ معرفت‌هاي فطري از منظر فلاسفه غرب و انديش مندان مسلمان پرداخته و گرايش هاي فطري همچون: حقيقت‌جويي، فضيلت خواهي، زيبايي‌خواهي، ميل به جاودانگي، ميل به فعّال ما يشاء بودن و کمال جويي را بيان مي‌کند. ويژگي‌هاي امور فطري، روش‌هاي اثبات فطرت و امور فطري مانند روش تاريخي، عقلي، شهودي و وجداني و نقلي (قرآن و سنّت) از ديگر مباحث مربوط به همين فصل سوم محسوب مي‌شود. در فصل چهارم و پاياني نگارنده رابطه بين دين و فطرت را بررسيده و منشأ پيدايي دين و دينداري و نظريات مختلف در اين باره از فلاسفه غرب و مسلمان به ويژه نظريه فطرت را شرح مي‌دهد. وي در اين زمينه فطري بودن دين و اعتقادات و گرايش به خدا را با استفاد از ادلّه عقلي و نقلي مطرح کرده و دليل هاي متعددي در اين زمينه اقامه مي‌کند. او با استفاده از تعاريف فيلسوفان مسلمان و غرب از فطرت و دين و نسبتِ بين اين آن ها چُنين نتيجه مي‌گيرد: خداوند امور اخلاقي و اعتقادي را به وديعه در نهادِ هر انساني قرار داده، تا با استفاده از آن راه را تشخيص داده و به نوعي شناخت فطري نايل شود و گرايش به خوبي‌ها پيدا کرده و از بدي‌ها دور گردد.
ما مسلمانیم و اعتقاد داریم که خدایی وجود دارد و او را می پرستیم. گروهی مثلا اعتقاد دارند که باید گاو بپرستند و یا آتش بپرستند. می خواهم بدانم کدام یک درست است؟ از نظر ما معتقدین به خدا پرستش خدا درست است و پرستش گاو و یا آتش خیلی غیر منطقی است. اما از نظر آنهایی هم که که آتش یا گاو می پرستند پرستش ما غیر منطقی است. در کل سؤال من این است اگر ما بر اساس فطرت خدا پرست شدیم پس آنها هم ادعا می کنند که این فطرت در ما وجود ندارد. در این جا تکلیف چیست گناه آنها و یا حجت درستی اعتقاد ما چیست؟
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
پاسخ تفصیلی:
برای روشن شدن پاسخ لازم است به چند نکته توجه داشته باشیم: 1 ـ مفهوم واژه خداوند، از مفاهیمی است که هر انسانی حتی منکران وجود خداوند نیز تصویری از آن در ذهن خود دارند. چون همه می دانند خداوند یعنی موجودی که خالق همه موجودات، توانای بر هر کار، آگاه بر بیشتر ...
فطرت
عنوان :
نویسنده:
مرتضی مطهری
نوع منبع :
کتاب
وضعیت نشر :
تهران: صدرا,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
«فطرت» عنوان بحثهایی است از متفکر شهید استاد مرتضی مطهری که در سالهای 1355 و 1356 در تهران در جمع معلمان و دبیران مدرسه نیکان طی ده‌ جلسه ایراد شده و ظاهرا به دلیل برخورد با نهضت اسلامی و افزایش مشاغل‌ اجتماعی استاد شهید متوقف گردیده است. مسأله «فطرت» که به تعبیر استاد «ام المسائل» معارف اسلامی‌ است، در چهار نوبت و از دیدگاههای مختلف توسط استاد شهید مورد بحث‌ قرار گرفته است، یکی در انجمن اسلامی پزشکان، دیگر در حوزه علمیه قم (که بیشتر جنبه قرآنی دارد و نوارهای آن در دست نیست بلکه تقریرات‌ شاگردان موجود است)، سوم در مدرسه نیکان و چهارم در جلساتی در تهران‌ موسوم به جلسه یزدیها. ضمنا یادداشتهایی نیز در این زمینه از استاد شهید بجا مانده است.
فطري بودن مجموع تعاليم دين
نوع منبع :
پرسش و پاسخ
پاسخ تفصیلی:
الف) دين مجموعه عقايد، اخلاق و احكام است و خطوط و اصول كلى دين فطرى است. فطرت به معناى سرشت آدمى است كه در بطن و متن آفرينش بدان آراسته شده است و براساس نظر قرآن انسان در متن آفرينش با سرشت دينى آفريده شده است: دین شناسی , دین فطری (در مقابل دین اکتسابی)
  • تعداد رکورد ها : 47