جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 1979
وحدت و کثرت وجود
نویسنده:
منیژه رنجبر
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وحدت وجود از منظر علامه محمد تقی جعفری
نویسنده:
حمزه نادعلی زاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
شاید بتوان مهم‌ترین بحث از مباحث کلام، فلسفه و عرفان نظری را، بحث پیرامون توحید و حقیقت آن دانست. در این بین دیدگاه‌ها و اختلاف نظرات بسیاری بین اهل کلام و فلاسفه و عرفا وجود دارد که کتاب‌های بسیاری را در این عرصه، به خود اختصاص داده است. اهل کلام و فلاسفه‌ی مشاء، به بینونت خالق و مخلوق رأی داده‌اند؛ متفکرین اشراقی به نوعی وحدت معتقدند که کثرت را شامل می‌شود. موسس حکمت متعالیه به تبع فهلویون، وحدت تشکیکی را مطرح ساخت و سپس به تبع اهل عرفان، نوعی از وحدت شخصی وجود را مطرح نمود. عرفا نیز وحدت شخصی وجود را رأی ادق می‌دانند. یکی از متفکرین معاصر، یعنی استاد محمد تقی جعفری نیز در آثار خود به طور پراکنده به این مسأله پرداخته است و در ظاهر امر به مخالفت‌های بسیار و اشکالات متعددی در مقابل دیدگاه وحدت وجود همت گمارده است. ما در این رساله، ضمن طرح و بررسی اشکالات ایشان، به تشخیص دیدگاه ایشان در رابطه با «ارتباط خالق و مخلوق» پرداخته‌ایم و نتیجه گرفته‌ایم که باید نظریات استاد جعفری را در دو مقام مورد توجه قرار داد. در مقام نتیجه‌گیری ضمن اشاره به این دو مقام، شباهت‌های بسیاری بین دیدگاه استاد جعفری و نظریه‌ی ذوق‌التأله از علامه جلال الدین دوانی دیده شد که در متن رساله بدان اشاره شده است.
وجود رابط و مستقل در فلسفه اسلامی
نویسنده:
غلامحسین ابراهیمی دینانی
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
تهران: انتشارات موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
در کتاب حاضر، مولف ضمن بررسی متون فیلسوفان اسلامی، در باب «مسئله وجود رابط و مستقل»نیز به تحقیقاتی پرداخته است. علاوه بر بررسی احکام مترتب بر وجود به بحث در مورد نسبت وجود با حضور، علم، جهان ذهن و خودآگاهی نیز پرداخته است. از مباحثی که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته است شامل: علم حضوری، هستی و حضور، ابن‌سینا و انسان معلق در فضا و ... می باشد.
درآمدی بر اندیشه کلامی امام علی
نویسنده:
قدرت الله قربانی
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: حکیم روز,
تحلیل معناشناختی علم خدا در قرآن
نویسنده:
عبدالحسین کافی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
شناخت خدا از راه دل و فطرت
نویسنده:
زهرا اسلامی شاد
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگااه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این پایان نامه با موضوع شناخت خدا از راه دل و فطرت به بررسی خداشناسی از ساده ترین و همه فهم ترین راه پرداخته است. راهی که در دسترس تمام بشریت از ازل تا ابد بوده و خواهد بود، از آنجایی که خداشناسی اولین گام در مسیر دین و دینداری و عبودیّت محسوب می شود نیاز به ارائه چنین راه ساده و عمومی به خدا جویان به وجوب احساس می شود لذا نگارنده این موضوع را به عرص? بحث و بررسی گذاشته است. از جمله ضرورتهایی که در انتخاب این موضوع احساس می شود همین وجوب خداشناسی و ارائه بهترین و قابل هضم ترین راه می باشد به خصوص در دنیای کنونی که احساس عمیق دینی و گرایش به خدا و خداشناس بیشتر نمود پیدا کرده است باید بیش از پیش در ترویج عقاید دینی به شکل ساده و شیرین و متناسب با طبع بشریت کوشید و هدف نگارنده نیز همین است که انسان بفهمد در سرشت و خمیر مای? وجودیش گوهری نهفته شده که با ارج نهادن به چنین گوهری ارزش والای انسانیت محفوظ خواهد ماند، گوهری که اکثریت ما انسان ها از درخشش آن غافلیم به همین دلیل حضور خدا را در زندگیمان احساس نمی کنیم و فکر می کنیم از او دوریم در حالیکه او همین جاست: میهمان قلبمان رسال? حاضر به تبیین این مطلب می پردازد که در سرشت هم? انسانها اکسیر فوق العاده ای به نام فطرت نهفته شده است، اکسیری که به سبب نتیج? زیبای خداشناسی وجود بشریت را ارزش و بهای دیگری بخشیده است و رسیدن به خدا از طریق این موهبت الهی قابل هضم ترین و در عین حال کامل ترین نوع شناخت و رسیدن برای فرد سالک می باشد زیرا یافتن و لقاء با دل است، راهی که در قرآن و روایات ائمه اطهار ( علیهم السلام) روی آن تکیه فراوان شده است. از جمله کلید واژه ها در این رساله: خدا، شناخت، دل، فطرت، راه و ... می باشد. و منابع مورد استفاده، آیات و روایات و کتب کلامی است. «به امید موفقیت هم? سالکان طریق الله»
رجوع به فطرت در اثبات وجود خدا؛ مطالعهای تطبیقی میان الهیات مسیحی و کلام اسلامی(با تأکیدبر آرای شلایر ماخر و آیتالله جوادی آملی)
نویسنده:
نویسنده:علی پرهیزکار؛ استاد راهنما:ایوب اکرمی؛
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
یکی از مهم‌ترین مسائلی که از دیرباز ذهن بشر را به خود مشغول داشته است، وجود خدا و اثبات آن است. متفکران بسیاری در حوزه‌های کلام اسلامی و الهیات مسیحی هر یک به شیوه‌ای درصدد اثبات وجود خدا برآمده‌اند. از براهین فلسفی گرفته تا استدلالات کلامی، عرفانی و بسیاری نظریات گوناگون مانند «تجربه‌ی دینی» که شلایر ماخر الهیدان مسیحی در قرن نوزدهم مطرح ساخت و برهان فطرت که آیت‌الله جوادی آملی در عصر حاضر بدان پرداخته است. در این پژوهش که به شیوه‌ی توصیفی – تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای صورت پذیرفته است، آرای دو فیلسوف و متأله اسلامی و مسیحی در فصول سوم و چهارم تشریح و در فصل پنجم مورد مقایسه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش ارائه‌ی نظریات آیت‌الله جوادی آملی و شلایر ماخر و مقایسه‌ی دیدگاه این دو فیلسوف در خصوص«برهان فطرت» و «تجربه‌ی دینی» و تبیین نقاط اشتراک و اختلاف دو نظریه در اثبات وجود خدا بوده است. آیت‌الله جوادی آملی برای اثبات وجود خدا از یک برهان فلسفی – کلامی به شیوه‌ی فلاسفه‌ی کلاسیک و در قالب یک استدلال منطقی استفاده کرده است. در صغرای این برهان انسانی تصور شده است که در شرایط هولناکی قرارگرفته و امکان نجات توسط هیچ نیروی خارجی وجود ندارد، لذا به یک نیروی قادر متعال در درون هستی خود امید رهایی می‌بندد. کبرای برهان بیانگر این مطلب است که مفهوم «امید و رجاء» یک مفهوم متضایف است که لزوماً طرف دیگر آن باید موجود باشد. لذا خداوند که طرف امید قرار گرفته است، وجود دارد. شلایر ماخر که متأثر از نهضت رمانتیک قرن نوزدهم است، خارج از چارچوب فلسفی ـ منطقی کلاسیک و با اعتقاد به این نظر که تجربه‌ی دینی برهان‌پذیر نیست، عنوان می‌دارد که هر انسانی بالقوه این امکان را دارد که در شرایط خاصی خداوند را درون وجود خود به نحوی شهود و احساس کند. او معتقد است دین عبارت است از همین «تجربه‌ی دینی» اشخاص. نقاط اشتراک: 1. خدا وجود دارد 2. فطرت پاکِ موجود در نوع انسان وجودخدا را در می‌یابد 3. تجربه‌ی دینی و خداآگاهی فطری یک احساس لحظه‌ای و گذراست. نقاط اختلاف: 1. فرو کاستن حقیقت دین به تجربه‌ی دینی شخصی 2. کنار گذاشته شدن شریعت و مناسک در اندیشه‌ی شلایر ماخر برخلاف جوادی آملی 3. تفسیری انسانی از وحی الهی در تفکر شلایر ماخر برخلاف تفکر جوادی آملی.
وجود ذهنی از نقطه نظر فلاسفه مسلمان و غربی
نویسنده:
نویسنده:ارمال بگا؛ استاد راهنما:علیرضا هدایی؛ استاد مشاور :سید محسن میری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
هدف این مقاله بررسی معانی وجود ذهنی از جانب دو دنیای متفاوت است و برای پیدا کردن بینش عمومی. چه چیزی برای انسان است ؟! چه چیزی به معنای "وجود دارد؟" این ها دو سوال اساسی هستند و مدت زمان زیادی است که فلسفه سعی دارد پاسخ مناسب بدهد. وجود ذهنی در فلسفه فلاسفه مسلمان با واقعیت و پیش فرض های معرفت شناختی مرتبط است تا خود را در وجود با تئوری تضاد مشابه با فلسفه غرب تعریف کند. فیلسوفان یونان بیشتر از آنچه که از تالس به آنکساگورا برخوردار بودند بیشتر نگران بودند و موجود بودن، نگرانی متافیزیکی اصلی آنها، حتی در کار ارسطو بود. فیلسوفان اروپایی بعد از ادامه فلسفه غرب، مسئله سوبژکتیو را با ارزشیابی محتوا ذهنی که به یک شی خارجی منجر می شود، تحلیل می کنند. طبق نظر فیلسوفان مسلمان، ذهن ما تنها بوسیله دانستن چیزها و واقعیت، که حتی اگر خارج از ذهن ما وجود داشته باشد تا چنین تمایزی باقی بماند، در ذهن ما وجود دارد، وجود آن را تعیین می کند. ماهیت زبان قادر به ایجاد درک و توضیح جهان است، برای درک هر استدلال. انسانی تنها کسی است که می تواند به دلیل پاسخ دهد، یعنی ذات ذهن ما است.
بررسی تحلیلی مساله «وجود و این همانی خود در طول زمان» در اندیشه ملاصدرا با نگاهی تطبیقی به آراء جان سرل
نویسنده:
نویسنده:حسین اسعدی؛ استاد راهنما:سیدمرتضی حسینی شاهرودی؛ استاد مشاور :علی حقی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
مبحث نفس سنت فلسفه اسلامی با دگردیسی همراه بوده ‌است. از تجربه‌پذیری «خود» و «اثبات تجرد خود»، در سنت مشاء تا «گونه‌ای خاص از خود تنها گروی» که در اندیشه ملاصدار ظهور می‌کند. این در حالی است که سرل به عنوان نظریه‌‌پرداز «خودصوری» هم تجربه از خود را انکار می‌کند و هم هیچ واقعی برای آن درنظر نمی‌گیرد. این دو رویکرد تفاوت نتیجه‌اش را در مبحث «هویت شخصی» ظاهر می‌کند. در این رساله تلاش نموده‌ام با توجه به چالش‌های ناظر به «مبحث خود» در اندیشه سرل، پاسخ‌ها را در سنت اسلامی کاوش نمایم. ملاصدرا نه تنها، هم نوا با سهروردی و ابن سینا، تجربه‌ خود را، ممکن، بالفعل، محقق و بدیهی می‌انگارد بلکه با نگاه وجودی به نفس ، گونه‌ای خاص از خود «خودتنهاگروی» ـ سولیپیسم ـ را پی‌ می‌ریزد حال آنکه در سنت فلاسفه ذهن و زبان معاصر، «تجربه از خود و نیز «ابژه خود»، انکار می‌شود اگرچه سرل با طرح نظریه «خود صوری» به نحوی پیش‌فرض گرفتن خود را لازمه معناداری زبان می‌انگارد. البته در سنت حکماء اسلامی برهان‌های «زبان بنیاد» در اثبات خود می‌یابیم که گونه‌ای اشتراک را میان سرل، ملاصدرا، و سهروردی و ابن سینا، می‌رساند.
  • تعداد رکورد ها : 1979