جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 107
سیری در مبانی وجودشناختی حکیم مؤسس آقا علی مدرس
نویسنده:
محسن کدیور
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
تعلیقات الاسفار الاربعة(1) للحکیم المؤسس آقا على المدرس قدس سره
نویسنده:
محسن کدیور
نوع منبع :
مقاله , حاشیه،پاورقی وتعلیق , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
تعلیقات الاسفار الاربعة للحکیم المؤسس آقا علی المدرس الطهرانی
نویسنده:
محسن کدیور
نوع منبع :
مقاله , حاشیه،پاورقی وتعلیق , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
رساله وجود رابطی حکیم مؤسس آقا علی مدرس
نویسنده:
محسن کدیور
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
ژرف اندیشیهاى حکیم مؤسس در اسفار صدرالمتالهین
نویسنده:
محسن کدیور
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
توحید افعالی در پرتو وحدت وجود در دیدگاه آقاعلی مدرس
نویسنده:
محمدرضا ارشادی‌نیا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
تمام رویش و جنبش توحیدگرایان بر اساس این محور دوران دارد. متکلمان اسلامی در پردازش‌های کلامی، مرحله به مرحله از توحید ذات و صفات و افعال الهی بحث نموده و مقاصد کلامی را بر آن استوار نموده‌اند. حکمای اسلامی با مبانی و روش متفاوت، مبحث توحید را واکاوی کرده و با نوآوری، مطالب ژرفی به یادگار نهاده‌اند. در نگاه نافذ آنان، مغز توحید اخلاص است و اخلاص در سراسر کنش و واکنش موحدان باید نمایان باشد. توحید افعالی عنوانی است که همه بار معنایی این مقصود را در خود دارد. حکمای اسلامی با این عنوان، در صدد هستند نسبت آثار و افعال را به واجب و ممکن، به نسبت طولی حقیقی نه موازی یا مجازی، به هر یک از دو طرف تبیین کنند. در این میان حکمای متعالی با توجه به معیارهای توحیدی برگرفته از آموزگاران وحی، از نسبت طولی نیز فراتر رفته و با معیار «امر بین الامرین» و نظر به توحید وجودی، موضع بدیع پدید آورده‌اند. در همین راستا، حکیم آقاعلی مدرس دغدغه خود را درباره توحید با بیان هنرمندانه و متعالی در رسالة فی التوحید به یادگار گذاشته است. وی مضاف بر بدایع الحکم که مفصل به تبیین مبانی توحید وجود می‌پردازد، در این رساله مختصر، عنان بحث را ماهرانه به بیان مبانی منتهی به توحید افعالی می‌سپارد. در این رهگذر توحید عامی و خاصی و اخصی در قلم زرنگار او، هر یک جایگاه خاص خود را می‌یابد تا اوج و حضیض به هم درنیامیزد. واکاوی مدققانه در مواضع توحیدی وی، مضاف بر زدودن اتهام شبهه‌آمیزِ مخالفت با توحید وجود به او، به تصور متعالی از آموزه توحید کمک شایان خواهد کرد.
صفحات :
از صفحه 197 تا 218
تعليقات على الحكمة المتعالية
نویسنده:
المصطفی الخمینی
نوع منبع :
کتاب , حاشیه،پاورقی وتعلیق , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
طهران: موسسه تنظیم و نشر آثار الامام الخمینی قدس سره,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
تعليقات علی الحكمة المتعالية، مجموعه تعلیقات شهید سید مصطفی خمینی، به زبان عربی، بر اثر معروف فلسفی الحكمة المتعالية صدرالمتألهین است که توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی منتشر شده است. این اثر و سایر آثار علمی مصطفی خمینی به‌مناسبت بیستمین سالگرد شهادتش توسط انتشارات مذکور به چاپ رسیده است. تعلیقات شهید مصطفی خمینی بر اسفار (الحكمة المتعالية)، علی‌رغم ایجاز و اختصارش، نکته‌های علمی دقیقی را در مابعدالطبیعه و فلسفه اولی، بلکه در علم طبیعی به خواننده اهل تحقیق نشان می‌دهد. از نکات جالب این کتاب این است که نویسنده آن برخی از حواشی آقا علی زنوزی بر اسفار را نقل کرده است؛ بااینکه حواشی مدرس زنوزی در دسترس نیست. علت این امر شاید این باشد که او نسخه‌ای از تعلیقات مدرس زنوزی را در دست داشته یا این نسخه در دست برخی از دوستانش بوده است.
بدایع الحکم
نویسنده:
آقا علی مدرس زنوزی
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: فاطمه الزهرا(س),
چکیده :
یکی‌ از منابع‌ بالنسبه‌ قدیمی‌ فارسی‌ که‌ در آن‌ به‌ نحوی‌ اشاره‌ای‌ به‌ فلسفه‌های‌ جدید غربی‌ شده‌ است‌، کتاب‌ معروف‌ بدایع‌الحکم‌ ، اثر ملاعلی‌ مدرس‌ زنوزی‌ است‌ (تاریخ‌ تحریر ۱۳۰۷، تاریخ‌ چاپ‌ ۱۳۱۴ ه.ق‌.) همین‌ اشاره‌های‌ مختصر چند تن‌ از محققان‌ معاصر را که‌ به‌ متن‌ اصلی‌ کتاب‌ مراجعه‌ نکرده‌اند، به‌ اشتباه‌ انداخته‌ است‌ و به‌ غلط‌ چنین‌ پنداشته‌اند که‌ ملاعلی‌ زنوزی‌ کاملاً از فلسفه‌های‌ جدید مطلع‌ و آگاه‌ بوده‌ است‌. نظر به‌ اینکه‌ آغاز آشنایی‌ ایرانیان‌ با فلسفه‌های‌ جدید غربی‌ و چگونگی‌ و کیفیت‌ آن‌ مسئله‌ای‌ حایز اهمیت‌ است‌ و باید از روی‌ دقت‌ مورد بررسی‌ واقع‌ شود، نگارنده‌ در این‌ زمینه‌ مطالعه‌ای‌ دارد که‌ آن‌ چنین‌ است‌ ملاعلی‌ فرزند ملاعبدالله‌ زنوزی‌ که‌ اصلاً آذربایجانی‌ بوده‌ از مشاهیر حکمای‌ اوائل‌ قرن‌ اخیر هجری‌ است‌ که‌ در مدرسه‌ی‌ سپهسالار قدیم‌ تهران‌ با روش‌ استدلالی‌ خاص‌ خود و تبحر فوق‌العاده‌اش‌ به‌ تدریس‌ کلام‌ و حکمت‌ و ریاضیات‌ می‌پرداخته‌ و به‌ همین‌ جهت‌ به‌ مدرس‌ و استادالاساتید شهرت‌ یافته‌ است‌ و به‌ علت‌ مکارم‌ اخلاقی‌ و معنوی‌ او را حکیم‌ الهی‌ نیز نامیده‌اند، وفاتش‌ در ذی‌القعده‌ سال‌ ۱۳۰۷ در تهران‌ اتفاق‌ افتاده‌ است‌ . کنت‌ دوگوبینو فرانسوی‌ که‌ بین‌ سالهای‌ ۱۸۶۴-۱۸۶۱ م‌. با او آشنایی‌ پیدا کرده‌ است‌، در کتاب‌ معروف‌ خود، دین‌ و فلسفه‌ در آسیای‌ مرکزی‌ از او نام‌ می‌برد و به‌ عینه‌ چنین‌ می‌نویسد: علی‌ آقا تهرانی‌ ، استاد مدرسه‌ی‌ مادر شاه‌ در تهران‌ از هر لحاظ‌ شخصیت‌ برجسته‌ای‌ است‌، او مردی‌ است‌ ضعیف‌البنیه‌ و کوتاه‌ قد، لاغر و سیاه‌ چرده‌ و دارای‌ چشمانی‌ نافذ و هوشی‌ مافوق‌ هوش‌ متوسط‌. در خدمت‌ ملاعبدالله‌ مدرس‌ و ملاآقا قزوینی‌ و حاج‌ محمد جعفر لاریجانی‌ و حاج‌ محمد ابراهیم‌ و سید رضی‌ و سرانجام‌ میرزا محمد نوری‌ تحصیل‌ کرده‌ است‌ .
تحلیل و بررسی آراء حکیم مدرس طهرانی در موضوع حمل
نویسنده:
محمدتقی رکنی لموکی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
در این رساله ، مسائل فلسفی حمل از دیدگاه حکیم آقا علی مدرس طهرانی، مورد بررسی قرار می گیرد. ما در این رساله یک مقدمه و نه فصل را ارائه کرده ایم. ابتداء بحث را از شخصیت حکیم موسس و آثار او شروع کرده و سپس از جایگاه حمل در فلسفه سخن به میان آورده ایم. در ادامه، حمل را تعریف و تقسیمات آنرا از نظر حکیم موسس و برخی فلاسفه دیگر، بیان کرده ایم. رأی آقا علی حکیم ، مبنی بر تکرار مدرک در حمل و اینکه حمل از عوارض مدرک است نه از صفات ادارک، مطلب بعدی این رساله می باشد. ما بعد از بحث هلیات بسیطه و مرکبه و تحلیل اجزاء آنها، به بررسی رأی آقا علی در اتحاد فی الوجود پرداخته ایم. معانی ذات و ذاتی و ربط آن به مبحث حمل، عنوان بعدی این رساله را تشکیل می دهد. ادله ابتکاری حکیم موسس در اثبات اصالت وجود در تصور و جعل یکی از مهمترین مباحث این رساله است که در جای خود بدان پرداخته شده است. فصل بعدی رساله، تشکیک خاصی در وجود و سپس ارتباط قاعده فرعیه با حمل و خروج تخصصی هلیه بسیطه از قاعده فرعیه، می باشد. ما در فصل پایانی، راجع به تفاوت ارتفاع تفیضین در حمل شایع و اولی بحث کرده ایم و بیان داشته ایم که حکیم موسس به وضوح اثبات کرده که ارتفاع تقیضین علی الاطلاق جاری نیست، بلکه از مرتبه جایز می باشد.
اعتبارات ماهیت؛ ابداع سینوی و ابتکار مدرس زنوزی
نوع منبع :
نمایه مقاله
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
در فلسفه اسلامی ماهیت دارای احکام مختلفی است که مسأله اعتبارات ماهیت از آن جمله است. به پیروی طرح مسأله اعتبارات ماهیت سه مفهوم کلیدی در حوزه مباحث ماهیت در آثار فیلسوفان اسلامی به وجود آمد که ارتباط هر یک از این مفاهیم نسبت به هم معرکه آراء فیلسوفان شد و اختلافات زیادی را فراهم آورد. این سه مفهوم عبارت‌اند از : مفهوم « کلی طبیعی»، مفهوم «ماهیت من حیث هی هی» و مفهوم « اعتبار لابشرط ». در رابطه با ارتباط این مفاهیم دو دیدگاه مشهور بین فلاسفه وجود دارد. دیدگاه اول کلی طبیعی و ماهیت من حیث هی هی را منطبق بر اعتبار لابشرط مقسمی می داند. دیدگاه دوم برخلاف دیدگاه اول معتقد است هر دو مفهوم یاد شده منطبق بر اعتبار لابشرط قسمی هستند. مقاله حاضر می‌کوشد دیدگاه ابن سینا و آقا علی زنوزی را در این مسأله مورد کاوش و بررسی قرار دهد. پاسخی که به آن دست می یابد این است که ابن سینا مبدع بحث اعتبارات و قائل به دیدگاه دوم است و آقا علی نماینده دیدگاه سومی است که صراحتا آراء فیلسوفان دیگر را ناتمام دانسته و خود طرحی نو درانداخته که آخرین مرحله در تکامل فلسفی این ایده است.
صفحات :
از صفحه 77 تا 91
  • تعداد رکورد ها : 107