جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرور > مرور مجلات > نقد كتاب كلام فلسفه عرفان > 1396- دوره 7- شماره 13 و 14
  • تعداد رکورد ها : 9
نویسنده:
عاطفه صاحبقدم
نوع منبع :
نمایه مقاله , نقد و بررسی کتاب
چکیده :
برای تحلیل جایگاه و اهمیت کتاب فیلسوفان هیتلر در حیات فکری ما، ابتدا سعی کرده‌ام با رویکردی انتقادی به وضعیت فلسفه در دانشگاه‌های ایران بپردازم. برای رسیدن به این مهم، چگونگی خوانشِ تاریخ‌ فلسفه در این گروه‌ها را با تحلیل نقش و جایگاه تاریخ فلسفه کاپلستون منتقدانه واکاوی کرده و سپس با یاری نظریه‌ها و روش‌های معاصرانی چون فوکو و سعید، تبعات و نتایج فقدان‌ها و کاستی‌های آن نوع خوانش را تحلیل کرده‌ام. ما در نقد فلسفۀ دانشگاهی از فقدان نظریه‌ها و رویکردهایی سخن می‌گوییم که در بافت کتاب فیلسوفان هیتلر تنیده شد‌ه‌است. پس از این نقد، در بخش بعدی مقاله، خود کتاب بررسی خواهد شد.
صفحات :
از صفحه 197 تا 229
نویسنده:
مهدی عظیمی
نوع منبع :
نمایه مقاله
چکیده :
در واژه‌نامۀ توصیفی منطق واژۀ ‘Eristic’ به «جدل» برگردانده شده و چنین تعریف گردیده است: «فنّی در مغالطه که در استدلال جهت ترغیب مخاطب برای پذیرفتن مطلبی بکار می‌رود». ما در این جستار پیشینۀ این واژه را تا مگاراییان نخستین پی‌جُسته‌ایم و سپس با کاوش در سه نوشتۀ ارسطو (جایگاه‌های بحث، ابطال‌های سوفیستی، و متافیزیک) و مقایسۀ آن‌ها با ترجمه‌های انگلیسی، عربی، و فارسی نشان داده‌ایم که برابر درست واژۀ یادشده «مشاغبه» یا «ستیزش» است. سپس با واشکافی سخنان ارسطو و سنجش آن‌ها با منطق الشفاء تعریف روشنی از آن به دست داده‌ایم.
صفحات :
از صفحه 121 تا 129
نویسنده:
حمیدرضا حسنی
نوع منبع :
نمایه مقاله
چکیده :
کتاب قانون اخلاق برپایه نقد عقل به عقل تألیف استاد علی عابدی شاهرودی در سه‌ مرحله سامان یافته‌است: دیدگاه‌های ‏عمده و کلاسیک موجود درباب عقل عملی در فلسفه شرق (ابن‌مسکویه، ابن‌سینا، محقق طوسی، صدرالمتألهین، محقق سبزواری و ...) و نیز دیدگاه‌های عمده کلاسیک درباب اخلاق و عقل عملی در فلسفه غرب (ارسطو، دکارت، اسپینوزا و کانت) در ترتیبی تاریخی مورد شناسایی قرار گرفته‌است. این دیدگاه‌ها مستقیماً از اصلی‌ترین آثار این اندیشمندان گزارش و سپس شرح و تفسیر و سنجش شده‌اند. بااین‌حال گزارش، شرح و تفسیر نظریه کانت دربارۀ اخلاق و عقل عملی بخش‌های مهمی از این کتاب را به خود اختصاص داده‌است. کتاب در مرحلۀ نهایی تحت عنوان «تأسیسات اخلاق» به‌اجمال به نظریۀ اساسی مؤلف دربارۀ اخلاق می‌پردازد که از خلال ‏نقّادی عقل به‌طور محض و بدون مراجعه به تجربه حاصل شده‌است. ازجمله اساسی‌ترین بحث‌های این بخش می‌توان به تفسیر نوینی از آزادی اراده در کنار پاس‌داشت قانون علیت و علیت احاطی خداوند اشاره کرد، به‌نحوی که آزادی اراده بدون فرض واجب، امکان نخواهد داشت.
صفحات :
از صفحه 129 تا 149
نویسنده:
شیما جرجانی
نوع منبع :
نمایه مقاله
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
در این نوشتار درصددیم تا به بررسی کتاب فلسفۀ اخلاق جان دیویی بپردازیم. ازاین‌رو ضروری است به چهار موضوع پرداخته شود: پیشینۀ آثار تألیفی درخصوص فلسفه و اخلاق جان دیویی به زبان فارسی و تبیین نقاط قوت و ضعف آن؛ تبیین مسألۀ محوری کتاب؛ ضرورت انتشار این اثر؛ دستاوردهای علمی این اثر برای آموزش و پژوهش فلسفی در ایران. برای تبیین و پاسخ به این پرسش‌ها بخش‌هایی از کتاب تلخیص شده و گزارشی ارائه می‌شود. در انتها با توجه به مطالب کتاب پاسخ پرسش‌ها ارائه می‌شود.
صفحات :
از صفحه 149 تا 159
نویسنده:
معصومه قنبری
نوع منبع :
نمایه مقاله
چکیده :
تاکنون افزون‌بر صد کشور برنامۀ فلسفه برای کودکان را به‌صورت رسمی یا غیررسمی وارد نظام آموزش و پرورش خود کرده‌اند. بیش از یک دهه است که ادبیات این برنامه وارد ایران شده‌است و درمقام نظر و عمل با فرازوفرودهایی همراه بوده‌است. ترجمه و تألیف آثار در حوزۀ فبک، نگارش مقاله و پایان‌نامه، برگزاری کارگاه‌های تربیت مربی و اجرای فبک در برخی از نهادهای تربیتی بازتاب تلاش پژوهش‌گران این حوزه در کشور است. این نوشته به معرفی یکی از نمونه‌های موفق کتاب‌های استادان ایرانی این حوزه در سطح جهانی آن پرداخته‌است.
صفحات :
از صفحه 159 تا 169
نویسنده:
علی کربلایی
نوع منبع :
نمایه مقاله
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
پروفسور دیتر میسگلد، بیش از سی سال در مؤسسۀ مطالعات تعلیم و تربیت اونتاریو در دانشگاه تورنتو، فلسفۀ تعلیم و تربیت درس می‌داد. اولین‌باری که به‌عنوان دانشجوی تحصیلات تکمیلی به این مؤسسه آمدیم، دریافتیم که پروفسور میسگلد در هاله‌ای از رازگونگی احاطه شده‌است. بسیاری بر ذکاوت و گسترۀ دانش و گه‌گاه شخصیتِ دلهره‌آورِ او صحه می‌گذاشتند. اما کنجکاویِ بسیاری نیز دربارۀ تغییراتِ فکریِ او و علتِ رویگردانیِ وی از فلسفه وجود داشت. به‌گفتۀ مدیر پیشینِ گروه فلسفه، «پانزده سالِ نخستی که دیتر به گروه فلسفۀ تعلیم و تربیت آمد، سرزنش‌مان می‌کرد که آن‌قدر که باید، فلسفی نیستیم. پانزده سالِ پایانی، ما را متهم می‌کرد که زیادی فلسفی هستیم.»[i] کنجکاو شده بودیم که چطور می‌شود کسی که آموزش‌های بی‌نظیری از متفکرانی دیده بود که شکل‌دهندۀ اغلب سننِ فلسفیِ قرن بیستم بوده‌اند، سرانجام از فلسفه روی برگردانَد و دیگر آن را مفید نداند. همین دگردیسی بود که در پیِ فهمش بودیم. میسگلد متفکری نامتعارف است: او نه چپ‌گرا و تندروست، نه به‌هیچ‌روی راست‌گرا. نه متفکری سکولار است، نه مارکسیستی ضددین. او به‌هیچ‌روی نویسنده یا فیلسوفی متعارف نیست. او نقشی برای خود قائل است که برای بسیاری عجیب به‌نظر می‌رسد و توضیح‌دادنِ آن به همگان دشوار است. به‌زودی بر ما آشکار شد که میسگلد از دسته‌بندی‌های ساده سرپیچی می‌کند: آن‌جاکه باید فلسفی می‌بود، سیاسی می‌شد و آن‌جاکه پاسخی سیاسی انتظار می‌رفت، رویکردی تاریخی درپیش می‌گرفت. ازآن‌جاکه ما هر دو مجذوب فلسفه‌ایم و دنبال فهم این‌که چرا میسگلد رفته‌رفته از آن روی برگرداند، انگیزۀ اصلی و پرسش راه‌برِ ما این است که: چرا کسی که در یکی از شورانگیزترین محیط‌های فلسفیِ قرن بیستم (دانشگاه هایدلبرگ) آموزش دیده‌است، آرام‌آرام از فلسفه روی برمی‌گردانَد؟ با میسگلد در پاییز ۲۰۰۵ گفت‌وگو کردیم و 75 سؤال از او پرسیدیم که در حال آماده‌کردن آن برای چاپ به‌شکل کتاب هستیم. در مقالۀ پیش‌رو، سه عامل اصلی‌ای را که بر هجرت او از فلسفه به سیاست رهایی‌بخش اثرگذار بوده، بررسی می‌کنیم: خوانشِ او از ریچارد رورتی، مواجهۀ شخصیِ او با بودیسم و باریک‌اندیشی‌های گاه ریشه‌ایِ او در سیاست جهانی و رژیم‌های امنیتیِ جدید، به‌ویژه در بستر آمریکای لاتین.
صفحات :
از صفحه 169 تا 189
نویسنده:
زینب انصاری
نوع منبع :
نمایه مقاله
چکیده :
روزنه‌ای به اندیشه مارتین هیدگر اثر مایکل اینوود[i] استاد فلسفه ترینیتی کالج آکسفورد[ii]، در سال 1997 با عنوان Heidegger به زبان انگلیسی منتشر شد. پس از آن داوید برنفلد[iii] کتاب را با همین عنوان به زبان آلمانی ترجمه کرد و بدین‌ترتیب، این کتاب وارد حوزۀ ادبیات مربوط به هیدگر در زبان آلمانی شد. سرانجام این اثر را در سال 1395 دکتر احمدعلی حیدری، عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی به فارسی برگرداند و با همکاری مؤسسۀ نوارغنون و انتشارات علمی به چاپ رسید. چنان‌که از عنوان کتاب روشن است، نویسنده می‌کوشد روزنه‏ای به اندیشۀ غنی و دیریاب هیدگر بگشاید و خواننده را یاری کند تا اندک‌اندک دالان دشوار فهم سخن و اندیشۀ هیدگر را بپیماید. برای این کار بیشتر به اثر مهم هیدگر در دوران متقدم اندیشۀ او، یعنی کتاب وجود و زمان می‌پردازد. سپس درنگی کوتاه بر موضوع «هنر» نزد هیدگر دارد که غالباً به دوران پس از وجود و زمان، یعنی سال‌های گذار به نظرگاه متأخر بازمی‌گردد. کنار هم قرار‌گرفتن این دو نظرگاه در این‌جا خود مجال می‌دهد تا با تغییر نگرش هیدگر در این سال‌ها، یعنی آن‌چه به‌اصطلاح «گشت» ‏خوانده می‌شود، مواجه شویم.
صفحات :
از صفحه 189 تا 197
نویسنده:
علی پیرحیاتی
نوع منبع :
نمایه مقاله
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
کتاب هرمنوتیک اثر ژان گروندن می‌تواند شناخت مختصر و مناسبی دربارۀ تاریخ بحث‌های هرمنوتیکی برای خواننده پدید آورد، زیرا هرمنوتیک را همچون یک سنت معرفی می‌کند و زوایای مختلف آن را در فلسفۀ معاصر نشان می‌دهد. درعین‌حال تصورات رایج نادرست دربارۀ هرمنوتیک را هم می‌زداید. در مقالۀ حاضر ابتدا به محتوای کلی کتاب می‌پردازیم. سپس نکته‌هایی را درباب ترجمۀ فارسی برمی‌شماریم.
صفحات :
از صفحه 239 تا 245
نویسنده:
عباس نعمتی، عادل نعمتی
نوع منبع :
نمایه مقاله
چکیده :
این نوشتار به سه بخش تقسیم می­شود. بخش نخست دربارۀ زندگی و جایگاه نویسندۀ اثر در جغرافیای اندیشۀ فلسفی معاصر است. بخش دوم به بازخوانی درون‌مایه‌های اثر اختصاص دارد. این بخش شامل سه زیربخش می‌شود: 1. خرد نگره‌پرداز؛ 2. خرد انتقادی؛ 3. یک خرد و عقلانیت­ها که چگونگی پیدایش گونه­های خرد را آن‌چنان‌که نویسنده می­اندیشد، بررسی می­کند. بخش سوم به اهمیت این اثر در فهم مسائل اندیشگانی معاصر ایران می­پردازد.
صفحات :
از صفحه 229 تا 239
  • تعداد رکورد ها : 9