جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 122
حکمت و حکومت : به ضمیمۀ پاسخ به نقدها
نویسنده:
مهدی حائری یزدی
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , کتابخانه عمومی
چکیده :
آیت الله دکتر مهدی حائری یزدی که سال‌ها از سوی آیت الله العظمی بروجردی امام جماعت و مسؤول مرکز اسلامی هامبورگ بود، علاوه بر تبحر در فلسفه‌ی اسلامی،‌ در فلسفه‌ی غرب نیز تحقیقات و تألیفات فراوانی دارد و در این کتاب به پیوند میان هستی‌شناسی و مقوله‌ی دولت و حکومت می‌پردازد و در خلال بحث‌هایش نظریه‌ی جدیدی را در باب حکومت اسلامی پیشنهاد می‌دهد. او معتقد است حکومت اسلامی ماهیتی وکالتی دارد و حاکمان اسلامی در حقیقت، وکلای ملت در تدبیر سیاسی جامعه می‌باشند. فلسفه‌ سياسي‌ دكتر حائري‌ يزدي‌ و تحليل‌ جامع‌ نظري‌ ايشان‌ در سياست‌ در كتاب‌ حكمت‌ و حكومت‌ مندرج شده‌ است‌ و تز معروف‌ ايشان‌ مبني‌ بر اشتقاق‌ حكومت‌ از حكمت‌ و نه‌ حكم‌ (به‌ ضم‌ حاء) در اين‌ كتاب‌ تحليل‌ شده‌ است‌. همچنين‌ تئوري‌ وكالت‌ و مشروعيت‌ دموكراتيك‌ نيز در ضمن‌ همين‌ اثر ارائه‌ شده‌ كه‌ واجد نقدهايي‌ وثيق‌ بر نظريات‌ دموكراسي‌ غربي‌، از جمله‌ ديدگاه‌هاي‌ ژان‌ ژاك‌ روسو و ديگران‌ مي‌باشد. حكمت‌ و حكومت‌ در سال‌ 1995 در كشور انگلستان‌ به‌ زبان‌ فارسي‌ منتشر شده‌ است‌. در ايران نيز اين كتاب با نقد و بررسي‌هاي فراواني روبه‌رو شد كه از جمله آنها نوشته‌هاي آيت‌آلله جوادي آملي در پاسخ به آن است.
نظریه های بدیل «ولایت فقیه »
نویسنده:
پیروزمند، علیرضا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه,
مناسبات فقه و سياست از منظر سه ديدگاه وکالت، نظارت و ولايت فقيه با تاکيد بر دوره معاصر
نویسنده:
رهدار احمد, فقيهي علي
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
در عصر ما، «مکتب قم» با دوره زعامت ديني آيات عظام حائري يزدي، بروجردي و امام خميني شناخته مي شود و «مکتب نجف» در دوره هاي زعامت شيخ انصاري، آخوند خراساني و محقق خوئي، مورد مطالعه قرار مي گيرد.در دو مکتب مذکور، سه گرايش نظارت، وکالت و ولايت فقيه، وجود دارد که هر يک از اين گرايش ها نسبت خاصي با امر سياست پيدا کرده اند. نويسنده بر اين باور است که هر چند هر يک از گرايش هاي مذکور، في الجمله از ظرفيت هايي براي تصرف در امر سياسي برخوردارند، اما در اين ميان، بيشترين ظرفيت، متعلق به گرايش ولايت فقيه مي باشد که واپسين نظريه فراگير فقه سياسي شيعه مي باشد. بي شک، بررسي تطبيقي گرايش هاي مذکور مي تواند تراث تاريخي تعامل فقه و سياست در دوره معاصر را در اختيار خواننده بگذارد.
ارزیابی و مقایسه ی نقش مردم در دو نظریه ولایت مطلقه ی فقیه و وکالت فقیه
نویسنده:
سعید عبدالله یار, علیرضا مسیح پور
نوع منبع :
نمایه مقاله
وضعیت نشر :
اولین کنفرانس بین المللی حماسه سیاسی (با رویکردی بر تحولات خاورمیانه) و حماسه اقتصادی(با رویکردی بر مدیریت و حسابداری),
چکیده :
در تاریخ فقه و اندیشه های سیاسی، نظریات مختلفی دربارهی نوع و چگونگی حکومت و سیاست، مطرح شده است. نظریه ی ولایت مطلقه ی فقیه (یا ولایت عامه ی فقیه) و نظریه ی وکالت فقیه (یا وکالت حکیم) نیز از جمله این نظریات هستند. نظریهی ولایت مطلقه ی فقیه به معنای ولایت بر زعامت جامعه ی مسلمانان، از ابتدا مورد تأیید اکثریت فقها بوده است، در حالیکه نظریه ی وکالت فقیه، دارای سابقه ای کوتاه است که در عصر حاضر، از طرف برخی از محققین، در اندیشه ی سیاسی مطرح شده است. با مقایسه ی این دو نظریه می توان گفت که در نظریه ولایت مطلقه فقیه؛ مشروعیت الهی بلاواسطه و حق حاکمیت خداوند، سبب شده تا مردم در مرحله تحقق حکومت فاقد هرگونه نقش آفریننده باشند. اما در مرحله اعمال قدرت و حکومت دارای نقشی اساسی و تعیین کننده می باشند. در مقابل، مبنای اصلی نظریه ی وکالت فقیه، مشروعیت مردمی و حق حاکمیت مردم است. با این توضیح که در این نظریه، به این دلیل که مردم، مالکین مشاع سرزمین و محل زیست خود هستند، حق حاکمیت سرزمینی خویش را از طریق عقد وکالت، به شخص یا هیأتی واگذار می کنند تا محل زیست مزبور را برای همزیستی و بهزیستی مسالمت آمیز شهروندان، مدیریت کند. از این رو طبق این نظریه، چه در مرحله ایجاد حکومت و چه در مرحله اعمال قدرت، می توان برای مردم نقشی اصیل و اساسی قائل شد.
ولایت فقیه یا وکالت حکیم: مواجهه آیت الله میرباقری بادکتر حائری
نویسنده:
یحیی عبداللهی
نوع منبع :
مقاله , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات) , نقد و بررسی کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه فرهنگستان علوم اسلامی قم,
ولایت فقیه یا ولایت حکیم: بررسی جایگاه فلسفه‌ی اسلامی در انقلاب اسلامی (گفت‌وگو با حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمد مهدی میرباقری)
نویسنده:
پاسخ دهنده: سید محمد مهدی میرباقری
نوع منبع :
مقاله , مناظره،گفتگو و میزگرد , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
حکومت حکیمانه: نقد نظریه حکمت و حکومت برگرفته از درسهای آیت‌الله محمد مومن‌قمی
نویسنده:
محمدمهدی بهداروند، محمد مومن‌قمی
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات) , کتابخانه عمومی , نقد و بررسی کتاب
وضعیت نشر :
تهران - ایران: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دفتر نشر معارف,
چکیده :
رساله کوچکی است که در نقد و بررسی نظریات مهدی حائری یزدی‏ در باب ولایت فقیه در خلال درس خارج فقه آیت ‏الله محمّد مؤمن قمی تهیه شده است. مهدی حائری مؤلف کتاب حکمت و حکومت, از فیلسوفان شرقی است که متأثر از نظام فلسفی یونان است و بر مبنای ایده ‏های خاص فلسفی و مفروض های آن نظام, به نظریه وکالت حکیم در باب حکومت قایل شده است و ولایت فقیه را نقد می‏کند. حائری از مقدمات عقلی که ارائه می‏کند ضرورت تشکیل حکومت به عنوان نهادی طبیعی و در حیطه عقل انسان را به دست می ‏آورد که از حیطه وحی خارج است. در این کتاب نظریه فوق حاصل شبهاتی مانند عدم امکان تشریع در اجرائیات، تناقض میان جمهوریت و ولایت فقیه، تناقض در قانون اساسی و مغالطه لفظی حکومت و حاکمیت فقیه دانسته شده است. ناقد با پاسخ به آنها در واقع ولایت فقیه را ثابت کرده است.
الولایه الالهیه الاسلامیه، او، الحکومه الاسلامیه زمن حضور المعصوم و زمن الغیبه [3 مجلدات]
نویسنده:
نويسنده:محمد مومن‌قمی
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم - قم: جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، دفتر انتشارات اسلامی,
التناقض بين ولاية الفقيه وعقيدة الإمامة عند الشيعة الإمامية الاثني عشرية
نویسنده:
محمد بن سعيد بن حامد آل مدشة الغامدي
نوع منبع :
مقاله
چکیده :
نویسنده به زعم خود نظریه و لایت فقیه را در تناقض با اصل امامت و انتظار در دوره غیبت دانسته و با استفاده از اختلاف نظر علما در حوزه اختیارات فقیه، و نیز، استناد به برخی کتب ردیه و اظهارات مخالفان و منتقدان جمهوری اسلامی، هردو موضوع «ولایت فقیه» و «امامت» (و غیبت) را نقد کرده است. مقاله، فاقد نکته نوین و بدیع است و مطالب و موضوعات مطروحه تکراری و سطحی است، و روش جدلی را در بیان و ارائه مطلب اتخاذ نموده است. اما از حیث آشنایی با شیوه مخالفان و ناقدان سلفی، قابل بررسی و درخور پاسخگویی و نقد متقابل است.
الفكر الامامي من النص حتى المرجعية
نویسنده:
م‍ح‍م‍د ح‍س‍ی‍ن‌ ع‍ل‍ی‌ ال‍ص‍غ‍ی‍ر
نوع منبع :
کتاب , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
بیروت - لبنان: دار المحجة البیضاء,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این کتاب نقدی است بر کتاب احمد الک‍ات‍ب با عنوان «ت‍طور ال‍ف‍ک‍ر ال‍س‍ی‍اس‍ی‌ ال‍ش‍ی‍ع‍ی‌ م‍ن‌ ال‍ش‍وری‌ ال‍ی‌ ولای‍ه‌ ال‍ف‍ق‍ی‍ه»
  • تعداد رکورد ها : 122