جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
 
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
تنها فراداده‌های دارای منابع دیجیتالی را بازیابی کن
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  *برای جستجوی عین عبارت , عبارت مورد نظر را درون گیومه ("") قرار دهید . مانند : "تاریخ ایران"
  • تعداد رکورد ها : 312385
 جلوه های رحمت پیامبر اعظم ( ص)
نویسنده:
زهره کمالی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
پژوهش حاضر با عنوان ( جلوه های رحمت پیامبر اعظم(صلی الله علیه و آله و سلم)) با هدف بررسی و شرح تجلیات رحمت پیامبر اعظم ( صلی الله علیه و آله و سلم) در اوصاف فردی و در مناسبات اجتماعی آن حضرت می باشد . خداوند متعال ، پیامبر خاتم ( صلی الله علیه و آله و سلم) را « رحمة للعالمین » و « اسوه حسنه » معرفی نموده و اطاعت از ایشان را بر همه واجب دانسته است. از این رو الگو گیری و تبعیت از ایشان ، نیاز به شناخت وصف کمالی ایشان ( رحمت آن حضرت ) دارد. بهترین معرف شخصیت ایشان، آیات قرآن کریم است. زیرا قرآن سندی محکم و موثق و به دور از افراط و تفریط ، در بیان ویژگیهای اخلاقی آن حضرت می باشد. رحمت در لغت به معنای خیر و نعمت ، آمرزش و عفو و گذشت ، مهربانی و شفقت و عطوفت ، رأفت و احسان می باشد و ( رحمة للعالمین) به معنای بخشایشگر می باشد ، رحمت به دو قسم رحمت رحمانیه و رحمت رحیمیه تقسیم می شود ، که رحمت رحمانیه عام بوده و شامل تمامی مخلوقات می گردد و رحمت رحیمیه ، رحمت خاص است و شامل حال مؤمنین می شود. در باب تجلی رحمت پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) در اوصاف ایشان، در آیات قرآن و روایات ، مواردی از صفات و فضایل آن حضرت مانند ( رحمت ، شرح صدر ، خلق عظیم و رفق و مدارا ) ذکر شده است ، که إعطای این صفات به نحو اکمل ، با عنایت ویژه حق تعالی به آن حضرت ، موجب افضیلت ایشان بر سایر انبیای الهی که این صفات را در مراتب پایین تری دارا هستند، شده است. در باب معنی رحمت در آیات قرآن، پیامبر رحمتی برای عالمیان معرفی شده است که این رحمت، رحمت عام الهی است و به خاطر مرتبه والای ایشان در خلقت، همه چیز در عالم از وجود ایشان بهره می برند. رحمت پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) در واقعه فتح مکه و در رویارویی و مدارا با مشرکان و منافقان نمود پیدا کرد، آنجا که فرمودند : « الیوم یوم المرحمة» و نمونه هایی از شرح صدر نبوی در مواجهه با افرادی که قبلاً خونشان حلال اعلام شده بود ولی بعد مشمول عفو و گذشت ایشان شدند ، متجلی می گردد. علاوه بر این، رحمت پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) در مناسبات اجتماعی ایشان در قالب ایجاد مساوات بین طبقات مختلف جامعه ( اعم از عرب و عجم ، سیاه و سفید ، مرد و زن ) در عرصه های مختلف اجتماعی و در باب تکریم ( اعم از مسلمان و غیر مسلمان ، زن و مرد ، ثروتمند و فقیر و کودک و بزرگ ) و همچنین اهتمام رسول خدا ( صلی الله علیه و آله و سلم) به امور مستضعفان و عزت بخشیدن به آنان جلوه گر شده است. در طول تاریخ، بسیاری از محققان به بیان و شرح ویژگیهای پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) پرداخته اند، اما برخی از آنها بیانی تاریخی داشته و برخی دیگر ، صرفاً از روایات استفاده نموده و برخی مطالب را به صورت کلی و در ضمن شرح وقایع تاریخی بیان کرده اند و یا بنا را بر اختصار گذاشته و شرح و توضیح نداده اند. اما در پژوهش حاضر سعی شده به شرح تمام جنبه های رحمت پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) در حوزه های اوصاف فردی و مناسبات اجتماعی ایشان پرداخته شود. از آنجا که موضوع این پژوهش ، دینی و تاریخی است، پژوهشگر سعی کرده از طریق منابع قرآنی و روایی و منابع تاریخی در زمینه سیره پیامبر اکرم ( صلی الله علیه و آله و سلم) و به روش کتابخانه ای به تبیین وصف رحمت پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) پرداخته و در جهت تحقق اهداف پژوهش گام بردارد . واژگان کلیدی : رحمت ، پیامبر ، شرح صدر ، رفق ، مدارا ، مساوات ، مستضعفان.
 تشیع در زمان امام علی ( ع)
نویسنده:
فاطمه زیرک
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
در این تحقیق سعی شده است تا بطور کلی تشیع در زمان خلافت امام علی(ع) را مورد بررسی قرار گیرد و این تحقیق شامل دو بخش است و هر بخش خود شامل فصل ها و زیر فصل هایی هستند که تجزیه و تحلیل شده است. بخش اول این حقیق چگونگی گسترش و پیدایش شیعه به تحریر درآمده است که در ادامه به اوضاع سیاسی، اجتماعی در زمان خلافت امیرالمؤمنین ( ع) پرداخته استو بخش دوم این تحقیق که قسمت عمده ی این تحقیق را تشکیل می دهد و شامل چهار فصل است که هر کدام نقش بسیار مهمی را در توسعه و گسترش شیعه ایفا می کنند. فصل اول : شیعیان قبل از خلافت علی(ع) را مورد بررسی قرار داده که در آن تعداد چهار نفر از آن ها را نام برده و خلاصه ای در مورد زندگی و نقشی را که در آن دوران ایفا می کردند بیان می کند. فصل دوم، شیعیان و یاران باوفای حضرت امیر(ع) اعم از مردان و زنان دلاوری که در جنگ ها و نبردها همراه امام بوده اند و امام را در انجام این وظیفه سنگین یاری می کردند. از این یاران باوفا ابوالاسود دئلی، اویس قرنی، ام سلمه، بکاره هلالیه و غیره را می توان نام برد که امام را در سختی ها و مشکلات یاری می نمودند و جان و مال خود را در راه اسلام داده اند. فصل سوم، در مورد کارگزاران شیعه که نقش بسیار مهمی در زمان خلافت بر عهده داشتند را مورد بررسی قرار می دهد و همچنین نقش بسزایی در توسعه و گسترش شیعه داشتند. از آن جمله یار صبور و باوفای امام علی(ع) مالک اشتر که نقش بسیار کلیدی داشتند و از طرفی بازوی راست حضرت به شمار می رفت که توانست حکمرانی بعضی از قبایل را به عهده بگیرد و مردم را به دین اسلام دعوت کند. از دیگر یاران و صحابه در این فصل به محمد بن ابی بکر و کمیل بن زیاد و چند تن دیگر در این فصل به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته است. فصل چهارم اماکن مذهبی را مورد بررسی قرار داده و به خلاصه ای در مورد این اماکن اعم از نحوه ساخت و محدوده ی جغرافیایی پرداخته است.
 حکایت ظهور
نویسنده:
زهره رضائی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
این نوشتار تحت عنوان حکایت ظهور یک سیر صعودی از زمان حال تا زمان ظهور و در نهایت دور نمایی از چهره حضرت ولی عصر ( عجل الله تعالی فرجه ) را تعیین می کند . سخن از زمینه سازان ظهور و شرایط ظهور به میان آمد و همت بر این بود که شوق هر فرد را برای نیل به اهداف مهدی موعود ( علیه السلام) برانگیزد و با اتخاذ تنها یک راهکار ساده یعنی اجرای صحیح احکام اسلامی در زندگی فردی ، اهمیت هر فرد را در تعجیل امر ظهور به اثبات برساند . سپس به شرح علائم حتمی پیش از ظهور پرداخته تا مردم از مدعیان دروغین مهدویت برحذر باشند و در زمان لازم باعزمی جزم به یاری حضرت مهدی ( علیه السلام) بشتابند . در مرحله بعدی به شرح مفصلی از نیرو و ادوات مورد نیاز حضرت مهدی ( علیه السلام) برای تحقق هدف جهانی خود پرداخته است تا به شبهاتی از این دست که « آیا می شود با این سلاح و سپاه اندک پیروز شد ؟ » فیصله دهد . سپس مسائل مربوط به ظهور از جمله چگونگی اطلاع امام زمان ( عجل الله تعالی فرجه ) از زمان ظهور ، سیمای حضرت مهدی ( علیه السلام) در لحظه ظهور و اقدامات ایشان بحث شد . و خواننده را از لحظه ظهور گام به گام با حضرت مهدی ( علیه السلام) در طی هشت ماه نبرد همراه کرده و از اخبار آن مطلع می کند و بعد ویژگیهای دولت موعود و علت تداوم پیروزی از جمله رهبری توانا و کار گزارانی شایسته ، کمال عقل و ایمان مردم و برپایی عدالتی گسترده با رعایت اختصار بیان شد . تحقیق متشکل از سه بخش می باشدکه بخش اول تحت عنوان تحولات پیش از ظهور می باشد، شامل سه فصل با عنوانهای زمینه سازان ظهور،شرایط پیش از ظهور و علایم ظهور است. بخش دوم با مقدمات انقلاب جهانی شامل سه فصل : سلاح منجی، سپاه مهدی ( علیه السلام)،رمز پیروزی می باشد. سومین بخش با عنوان هم گام با انقلاب حضرت مهدی(علیه السلام)و دارای سه فصل با عناوین : ظهور موعود ، آخرین حلقه مبارزه حق علیه باطل ،کلید تداوم پیروزی است.
 ترجمه منتخب الانوار فی التاریخ الائمه الاطهار ( ع)
نویسنده:
زهره بناکرمانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
این تحقیق ترجمه ای است بر کتاب منتخب الانوار، نوشته ابوعلی محمد بن همام اسکافی که از بزرگان و متقدمین امامیه می باشد. او در سال 258 هجری متولد شده و در سال 336 هجری وفات نمود.او کسی بود که به دعای امام حسن عسکری(ع) تولد یافت. همام در تمام طول عمر شریفش به جمع آوری احادیث پرداخت . از جمله تألیفاتش کتاب الانوار فی تاریخ ائمه اطهار می باشد که نجاشی و ابن شهر آشوب در کتبشان از آن نام برده اند. و دیگر کتب او « المتحیص من ذنوب المومنین» می باشد. و نیز منتخب الانوار که علاقه مجلسی- رحمه الله- در بحارالانوار از آن استفاده بسیاری نموده است. در این کتاب توضیح مختصری درباره تاریخ از نظر لغوی و اصطلاحی داده شده و نیز به کشف روابط علی و معلولی حوادث پرداخته است. و اما متن اصلی کتاب؛ 14 باب درباره14 معصوم(ع) می باشد. که در هر باب ابتدا مطالب مختصری از زندگی ائمه اطهار(ع) و ذکر اسماء، کنیه، القاب، پدران و مادران، جایگاه قبورشان و پادشاهان هم دوره شان و نیز فرزندان آنان پرداخته است. و به گفته ابوعلی همام اسکافی، اولین تاریخ مستقلی درباره ذکر القاب و کنیه و تعداد فرزندان... ائمه اطهار ( ع) می باشد. و در تمام ابواب این کتاب به بیان همین موارد از زندگی ایشان پرداخته است. ابواب به ترتیب عبارتند از: باب اول: حضرت محمد(ص) باب دوم: حضرت زهرا(س) باب سوم: امیرالمومنین(ع). باب چهارم: حسن بن علی ( ع). باب پنجم : حسین بن علی ( ع). باب ششم: علی بن حسین ( ع). باب هفتم:محمد بن علی باقر(ع). باب هشتم: جعفر بن محمد صادق(ع) باب نهم: موسی بن جعفر ( ع). باب دهم: علی بن موسی الرضا(ع). باب یازدهم: ابو جعفر محمد بن علی(ع). باب دوازدهم: علی بن محمد عسکری(ع). باب سیزدهم: ابو خلف ابو محمد حسن بن علی ( ع). باب چهاردهم: درباره حجه بن الحسن عسکری(ع) می باشد. سلام و درود و تحیات خداوند باری تعالی بر آن حضرات معصوم ( ع) باد.
 دوچهرگان: مروری بر جریان شناسی نفاق از دوران پیامبر ( ص) تا شهادت امیرالمؤمنین
نویسنده:
مریم احیائی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
موضوع پژوهش حاضر، بررسی سیر نفاق در جامعه ی پس از رحلت پیامبر 6 می باشد. از مهمترین اهدافی که مورد توجّه قرار گرفته است، علاوه بر شناخت ضربه هایی که نفاق منافقان بر جامعه ی اسلامی وارد کرده است، نگاهی به چگونگی دور شدن مردم از حقّ و حقیقت که همان ولایت الهی است و جایگزین شدن باطل که پس از رحلت نبیّ مکرّم اسلام 6 با دسیسه های منافقانه و در سقیفه ی بنی ساعده شکل گرفت، می باشد. در این پژوهش به سابقه ی نفاق در زمان حیات پیامبر 6 و چگونگی شکل گیری آن، به کارشکنی های منافقان در امور اجرایی و برخورد پیامبر 6 با آنان ضمن محدودیّت هایی که ایشان در برخورد با منافقان داشتند، اشاره گردیده است به شکل آشکارتری از نفاق که همزمان با رحلت پیامبر 6 آغاز شده بود و مشکلاتی را در جامعه به وجود آورده بود، پرداخته شده است. با بررسی نفاق در زمان حیات پیامبر اکرم 6 نمودی از جهل ها، غفلت ها و عداوت های اعراب نسبت به اسلام و پیامبر 6 دیده می شود که با مرور زمان این مسئله شکل دیگری به خود گرفته است و منافقان جامعه ی اسلامی دریافتند که حضور پیامبر 6 مانع رسیدن آنان به اهدافشان می باشد. از این رو تا آن جا که توانستند در راه مبارزه با ایشان چه به شکل ترور و یا نقشه برای سرپرستی آینده، تلاش نمودند. نتیجه این شد که پس از رحلت پیامبر 6 اعراب بدون کمترین توجّهی به خاندان پیامبر 6 و مسئله ی جانشینی که قبل از رحلت ایشان در واقعه ی غدیر تفهیم شده بود، به سوی سقیفه شتافتند و اسلام را به مزایده ی قدرت گذاردند و از مردم برای تحکیم پایه های قدرتشان، بیعت ستاندند. پس از تسلّط و چیرگی خلفا بر جامعه ی اسلامی، فشارهای مکرّر آنان بر خاندان اهل بیت : و انصار اعمّ از سیاسی و اقتصادی ادامه می یابد. همچنین خلفای سه گانه سیاست های دیگری من جمله، منع کتابت و نقل احادیث و سوزاندن آنها، برخورد شدید با ناصحین و مخالفین و... را نیز جهت پایداری حکومتشان دنبال می کردند. تا این که پس از قتل عثمان مردم به امام علی 7 روی آوردند، ولی از آن جا که پایه های اعتقادی، اسلامی و ارزشی مردم طی قریب به 25 سال حکومت داری نابحقّ خلفای پیشین متزلزل گشته بود، از این رو حضرت علی 7 در جنگ ها با نفاق مردم به ویژه خواصّ رو به رو می گردند و در سطح حکومتی نیز رفتارهای منافقانه ی برخی از مردم، سدّ راه حکومت ایشان می گردد. در تدوین این تحقیق، از منابع تاریخی مثل: تاریخ یعقوبی؛ ابن واضح یعقوبی، تاریخ طبری؛ محمّد بن جریر طبری، المعارف؛ ابن قتیبه دینوری و...، کتاب های روایی مثل: بحارالانوار؛ علامه محمّدباقر مجلسی، اثبات الهداة بالنّصوص و المعجزات؛ محمّد بن حسن عاملی، کنزالعمّال فی سنن الاقوال و الافعال؛ حسام الدین هندی و... و کتاب های معاصری که در ارتباط مسئله ی جانشینی پیامبر 6 و بحث تشیّع تألیف شده اند، مثل: حیات فکری و سیاسی امامان شیعه؛ رسول جعفریان، پس از غروب؛ یوسف غلامی، سیاهترین هفته ی تاریخ؛ علی محدّث ( بندرریگی) و... استفاده شده است. پژوهش حاضر با توجّه به هدفی که برای آن تعریف شده است یک تحقیق بنیادی و به اعتبار ماهیّت روش، تاریخی و تحلیلی می باشد و شیوه ی جمع آوری مطالب به صورت تحقیق کتابخانه ای است. برخی نتایج به دست آمده در این پژوهش، این است که نفاق و عافیت طلبی مردم، بعد از رحلت حضرت رسول6زمینه ساز شکنجه ها،تبعیدها و شهادت های اصحاب مخلص پیامبر6 و مبارزه علیه شیعه در دوران بنی امیّه اشاره شده است که همه حاصل نفاقی است. در این تحقیق، فرضیه های به اثبات رسیده عبارتند از: - نفاق به عنوان عاملی بازدارنده در فعّالیّت های سیاسی اجتماعی حکومت اسلامی است. – خیانت گروه عظیم خواصّ در حکومت علوی ریشه در ماجراهای سقیفه و پس از آن دارد. واژه های کلیدی تحقیق شامل: نفاق، منافقین، توطئه، فتنه، خیانت، ناکثین، قاسطین، مارقین و سقیفه می باشد.
 بررسی و تبیین مشکلات اعراب در نهج البلاغه «شصت خطبه اول»
نویسنده:
سید محمدرضا ابن الرسول
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
در این پایان نامه که با یک « مقدمه » کوتاه در مورد تعریف ، انگیزه ، اهمیت واهداف موضوع وروش کار آغاز می شود بخشهایی از نهج البلاغه از نظرگاه دستور زبان عربی مورد بحث وبررسی قرار گرفته است. کسانی که به گونه ای با آهنگ دلنشین سخنان امیرالمومنان (ع) انسی دارند وزمانی نیز با نحوه اعراب همدم بوده اند ، جای خالی نهج البلاغه را در کتب دستور زبان عربی به خوبی احساس می کنند. « اعراب » یا « تطبیق قواعد نحو با نمونه های اصیل نظم ونثر عربی ونمایاندن نقشهای دستوری واژه ها وجملات موجود درآنها »، اغلب با مشکلاتی روبروست زیرا ممکن است در یک واژه یا یک عبارت چندین وجه اعرابی وبه تبع آن چندین معنی ، قابل طرح باشد ، از این روبازشناسی وجه صحیح اعراب ودر مواردی تعیین مفهوم درست گفتار نیازمند بررسی وتحقیق بوده که در این رساله به این مهم پرداخته شده است. براین اساس باید این پایان نامه را کوششی بدانیم در راستای بازشناسی ، عرضه وتبیین وجوه صحیحی از موارد مشتبه اعرابی در بخشی از نهج البلاغه ، که با نگاه نخست نمی توان نظری قاطع در مورد وجهی از وجوه اعرابی به آنها دست داد. در مورد ارزش وبایستگی این کار باید تاکید کرد که بهره گیری درست از مفاهیم والای گفتار ونوشتار پیشوایان دین به عنوان سرچشمه اندیشه واعتقاد مسلمانان وجهت دهنده نظام اجتماعی انان ، مستلزم آن است که نخست مفهوم صحیحی از آن سخنان برداشت شده باشد ، در این راستا نقش اساسی وتعیین کننده پرداختن به اعراب کلام وبررسی وجوه گوناگون آن در فهم دقیق معانی ودرک صحیح مفاهیم قابل انکار نیست. اهتمام به اعراب در حوزه قرآن پیشینه بسیار افتخار آمیزی دارد وصدها کتب مستقلا" ویا در ضمن مطالب خود به این امر پرداخته اند ولی در زمینه اعراب نهج البلاغه تاکنون کتاب مستقلی نگاشته نشده واین رساله نخستین اثر تحقیقی مستقل است که به بررسی این موضوع در بخشی از نهج البلاغه دست یازیده است . در این رساله در حدود 65 مبحث اعرابی مورد بحث قرار گرفته ودر ضمن آن دیدگاههای شارحان نهج البلاغه نقادی شده وشواهد ونمونه هائی برای موضوعات گوناگون نحوی نیز ارائه شده است.
 تاریخ پیدایش شیعه در ایران
نویسنده:
اعظم اکبریان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
در این تحقیق با تعریف شیعه ( لغوی، اصطلاحی و از نظر قرآن و سنت) به بررسی حقیقت شیعه پرداخته و سپس به تاریخ پیدایش شیعه در ایران توجه شده و برای رسیدن به این اهداف به بررسی تشیع از قرن اول هجری قمری تا سقوط حکومت قاجاریه پرداخته که خلاصه آن عبارتند از: قرن اول: حکومت طاهریان در هرات و فتح ایران توسط مسلمین قرن دوم: حکومت امویان، ظهور تشیع، حکومت عباسیان قرن سوم: عباسیان، حضور امام رضا ( ع) در ایران، مهاجرت سادات به ایران، حکومت علویان در طبرستان... قرن چهارم: ادامه حکومت علویان در طبرستان، نواحی شیعه نشینی، فعالیتهای علمی شیعه در عصر آل بویه. قرن پنجم: حکومت سلجوقیان و تشیع قرن ششم: تشیع اثنی عشری قرن هفتم: مغول ها و گسترش تشیع قرن هشتم و نهم: ادامه گسترش تشیع قرن دهم و یازدهم: صفویه ( اقتدار تشیع) قرن دوازدهم تا سقوط حکومت قاجاریه: ایران مرکز تشیع در جهان و در انتها به بررسی مهم ترین عوامل نفوذ در ایران و نیز به ذکر خدمات متقابل ایران و تشیع پرداخته شده است.
 روند تاریخی موعودگرایی و مهدویت در اسلام تا آغاز غیبت صغری
نویسنده:
احمدبنیادی نائینی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
نامه: ص. ۱۸۶-‎۱۷۵؛ همچنین بصورت زیرنویس // آن چه مسلم است اعتقاد به منجی آخر الزمان و کسی که بشریت را از قید همه ظلمها وستمهای موجود رهایی داده و صلح و عدل جاویدان را مسقر می سازئیک اعتقاد بین المللی و مربوط به همه ادیان الهی و همه اقوام بوده و یک خواسته ریشه دار و شوق عمیق و انتظار دیرین و نوید آرام بخش در میان همه مذاهب گوناگون است و اختصاص به دین و مذهب و ملت خاصی ندارد. اسلام نیز به عنوان کامل ترین ادیان و پیامبر بزرگوارش که خاتم همه پیامبران است. از این قاعده مهم مستثنی نبوده و همواره پیروانش را به روزگاری که در آن صلح و امنیت و عدالت جهانگیر شده بشارت می دهد. که این وتقعه قبل از قیامت و در همین دنیا اتفاق خواهد افتاد. پس از رحلت پیامبر اسلام بر اساس آیات و روایات صادره از ناحیه حضرتش امید به ظهور و آمدن مهدی موعود در جامعه مطرح بوده تا جایی که در برخی مقاطع اندیشه مهدویت دست آویز خلفا و حاکمان و برخی مخالفان و قیامگران قرار گرفت و این چیزی جز شرایط بوجود آمده در جامعه و ظلم و ستم دستگاه حاکمه و والیان آنها بر مردم ستم دیده و البته با مساعدت و همکاری برخی محدثان و فقیهان و شاعران چیز دیگری نبود. در موارد معدودی افرادی هم با استفاده از اعتقادات کهن اعراب و حتی نامیدن خود به نام موعودهای اعراب قبل از اسلام سعی در پیش برد اهداف خود داشتند که این امر تاثیر جزیی از خود بر جای گذاشت و آنچه بصورت گفتمان غالب در جامعه آن روز حضور داشت تاثیر کلی روایات پیامبر اسلام و آیات قرآن کریم در رابطه با اندیشه مهدویت بود. به ترتیب ضمن جواب به سوال اصلی پژوهش فرضیه اصلی ما نیز اثبات می گردد.
 بررسی و تبیین مشکلات اعراب نهج البلاغه از خطبه 121 تا 180
نویسنده:
سید محسن احمدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
در این پایان نامه بخشهایی از خطبه های نهج البلاغه از نظرگاه دستور زبان عربی مورد بحث قرار گرفته است . اعراب همان تطبیق قواعد مسلم نحوی با متون اصیل زبان وادبیات عرب ودر نتیجه شناخت وجوه مختلف اعرابی است که یک جمله یا یک لفظ در جمله بردارد. پرداختن به اعراب وموارد مشتبه در قرآن واحادیث در قرآن وگفتار بزرگان در بهره گیری درست از مفاهیم والا ومضامین عالی آنان نقش اساسی دارد ، چه بدون توجه به آن درک صحیح نصوص ومتون ادبی میسر نیست وهرگونه خطای اعرابی ممکن است به فهم نادرست سخن منتهی شود ، بگونه ای که از مقصود گوینده ونویسنده کاملا" بدور باشد. بزرگان دین در جاهای زیادی ما را به این امر مهم تحریض وتشویق نموده اند ازجمله امام صادق (ع) می فرماید : اعربوا کلامنا ( حدیثنا ) ، فانا قوم فصحاء. از دیرباز مساله اعراب قرآن وحدیث مورد توجه بزرگان ادب وتفسیر بوده است که با اختصاص دادن بخشی از تفسی خود به اعراب ویا نگارش وتالیف کتاب مستقلی تحت عنوان « اعراب القرا، » و « اعراب الحدیث » به قضیه اعراب پرداخته اند. در نهج البلاغه که مجموعه ای از شیواترین ورساترین کلام امیرالمومنین ( شامل خطبه ها ونامه ها وحکمت ها ) است ، مواردی بچشم می خورد که با نگاه نخست نمی توان نظری قاطع در مورد اعراب آن داشت وممکن است یک لفظ ویا یک عبارت دارای چندین وجه اعرابی ودر نتیجه دارای چندین معنی باشد از این روبازشناسی وجه صحیح اعراب ومفهوم درست گفتار نیازمند بررسی وتحقیق است. در این مورد کار اساسی ومستقلی از طرف بزرگان صورت نگرفته است گو اینکه برخی از شارحان نهج البلاغه نیز یا با اختصاص دادن بخش کوتاه از شرح خود ویا در ضمن شرح تا حدی به این مساله پرداخته اند. براین اساس ما برآن شدیم که نخست ضمن توجه به کتبی که در مورد اعراب وحدیث نوشته شده است وبا توجه به دیدگاههای ادبی شارحان نهج البلاغه وبا استفاده از آراء ونظریات نحویان وبا استشهاد از آیات قرآن وحدیث نبوی ومواضع دیگری از کلام امیرالمومنین (ع) ودیگر متون اصیل نظم ونثر عربی به این کار مهم در حد توان بپردازیم. باشد که این رساله به عنوان نخستین اثر تحقیقی که بطور مستقل به اعراب نهج البلاغه پرداخته است ، در اختیار طالبان دریای بیکران حکمت حضرت قرار گیرد واز طرفی گامی دیگر در جهت خدمت به احیای نهج البلاغه به شمار آید .
 خط سرخ، پیام سبز: زندگی نامه حضرت زینب ( س)
نویسنده:
محبوبه بهلولی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
این تحقیق تحت عنوان خط سرخ ، پیام سبز در ارتباط بازندگی نامه حضرت زینب ( علیها السلام) می باشد که در سه فصل گرد آوری شده است. فصل اول آن با عنوان « حضرت زینب ( علیها السلام) قبل از نهضت عاشورا»می باشد که درآن به بیان تاریخ ولادت و اسرار نام ایشان و همچنین اصل و نسب حضرت و چگونگی زندگی ایشان در زمان جد بزرگوارشان حضرت محمد(ص) و همچنین کیفیت زندگی این بزرگوار در زمان پدرشان امام علی(ع) و مادرش حضرت زهرا ( علیها السلام) و برادرانش امام حسن و امام حسین ( علیهما السلام) پرداخته شده است. درواقع در این فصل تمامی زوایای زندگی این بزرگوار از زمان ولادت و سن بلوغ که به نوعی همراه با انواع مصیبت ها و سختی ها من جمله از دست دادن پیامبر گرامی اسلام(ص) و چندی بعد فراغ مادر بزرگوارش وهمچنین شهادت مظلومانه پدرتا حد ممکن به تصویر کشیده شده است. وبه نوعی همه این حوادث را زمینه ای برای رویاروی با حادثه بزرگ دیگر یعنی عاشورا و از دست دادن بهترین عزیزان خاندان نبوت می داند. فصل دوم آن با عنوان « حضرت زینب ( علیهاالسلام) در نهضت عاشورا» می باشد که در آن به بررسی جایگاه و شخصیت اجتماعی حضرت و توان و ظرفیت روحی ایشان پرداخته شده است که در اثناء آن آغاز رسالت این بزرگوار را همگام با برادرش امام حسین(ع) بر می شمارد و نقش وی را در یاری رسانی به امام حسین ( ع)در میدان نبرد بیان می کند که ایشان چگونه در میان این همه مصیبت و از دست دادن جوانان بنی هاشم و بهترین های این خاندان صبور و مقاوم بوده و همواره علاوه بر کمک ویاری برادر، مراقبت ویژه ای نیز از برادر زاده به عمل آورده چنانکه به هنگام هجوم شمر به خیمه امام سجاد(ع)از ایشان تا پای جان دفاع نموده و خود را سپر ایشان قرارداده است. فصل سوم آن با عنوان « حضرت زینب ( علیها السلام) پس از نهضت عاشورا» می باشد که در آن به بیان اندوه و غم حضرت زینب ( علیها السلام) به هنگام شهادت برادر و غارت خیمه ها و به اسارت بردن کودکان و زنان اهل بیت ( علیهم السلام) و رسوایی کاخ امویان و یزدیان با خطبه های پر بار حضرت زینب ( علیها السلام) و نگهبانی این بزرگوار از تنها یادگار خاندان رسول و جانشین برحق مقام امامت امام سجاد(ع) پرداخته شده است و نیز به بیان بازتاب خطبه حضرت در بین مردم و سرزمین های اسلامی و همچنین واکنش امویان نسبت به عمل مردم برای جلوگیری از آشوب پرداخته شده است و در نهایت نقش حضرت زینب ( علیها السلام) رادر پابرجایی انقلاب و اسلام ناب محمدی و زنده نگاه داشتن قیام عاشورا بسی بزرگ و فراموش نشدنی می داندو به بیان خط مشی ایشان پرداخته و راه ایشان را همان راه پدر می داند که از میان امواج انقلاب برخاسته و خود دست به یک انقلاب رهائی بخش زده و توانسته خطوط انحرافی را از قرآن و سنت نبوی پاک سازد.
  • تعداد رکورد ها : 312385