جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 2
عدل الهي از ديدگاه امام علي
نویسنده:
‫عبدالحسين عرفاني
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫عدل، به‌معناي قراردادن هر چيزي در جايگاه شايسته خود مي‌باشد. در سخنان امام علي( با اشاره به موارد بسياري از موجودات جهان، مسأله نظم و هدف‌مندي عالم تکوين، به‌روشني تبيين گرديده، و اين مسأله لازمه عدالت الهي در تکوين و نظام آفرينش دانسته شده است. از نظر آن حضرت، خداوند بنابر مصالح افراد و مديريت جهان، روزي افراد را به‌صورتي کاملاً عادلانه، متفاوت قرار داده است. البته آن حضرت معتقد است که عوامل اختياري و اعمال انسان‌ها نيز در کم و زياد شدن روزي نقش دارد. در مورد عدالت در تشريع نيز آن حضرت معتقد است که تمام قوانين آسماني بر پايه عدل الهي و متناسب با توان افراد وضع گرديده، و دليل مکلف کردن انسان دست‌يابي او به کمال، از طريق تلاش در انجام همين تکاليف مي‌باشد. پاداش و کيفر، ابلاغ تکليف، تکليف در حد توان و عدم مجازات براي کار غيراختياري نيز از مصاديق عدل الهي در جزا دادن است. اما در مورد انسان، بايد گفت که او در بعد جسماني، هيچ اختياري ندارد؛ ولي در بعد روحي با ملاک عقل، مي‌تواند حق را از باطل تشخيص دهد، که نشانه عدالت الهي در اعطاي اختيار به انسان مي‌باشد. بر اين اساس مي‌توان گفت که آزادي انسان، جزئي از قضا و قدر الهي است؛ بدين معنا که قضا و قدر الهي به‌گونه‌اي تعيين گرديده که انسان در اعمال و رفتار خود آزاد باشد، به‌طوري که نه در معصيت و نه در اطاعت مجبور نيست. جاودانگي عذاب و پاداش هم با عدل الهي ناسازگار نيست؛ زيرا نتيجه اعمال خود افراد است که به‌صورت کيفر و پاداش به انسان بر مي‌گردد. اما اين‌که برخي از مشککين، فضل الهي به عده‌اي را مخالف عدل مي‌دانند صحيح نيست، زيرا فضل الهي قانوني حتمي براي همه نيست، بلکه بر اساس حکمت، فقط شامل افرادي مي‌شود که استحقاق آن را دارند.
عدل الهی از دیدگاه امام علی (ع)
نویسنده:
عبدالحسین عرفانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
بنابراین این تحقیق در یک مقدمه و چهار فصل تنظیم شده است. در مقدمه، موضوعاتی چون تبیین موضوع، اهداف تحقیق، روش تحقیق، پیشینه تحقیق، فرضیه‌های تحقیق، خلاصه تحقیق و پیشگفتار مورد بررسی قرار گرفته است. در فصل اول، کلیات بحث مثل معانی عدل، مقصود از ظلم، جایگاه عدل الهی در جهان‌بینی اسلامی، افتراق متکلمان مسلمان در مساله عدل الهی، فواید و آثار اعتقاد به عدل الهی در زندگی فردی و اجتماعی، عدل الهی و مساله حسن و قبح ذاتی افعال طرح شده است. در فصل دوم با عنوان "عدل تکوینی از دیدگاه امام علی" موضوعاتی از قبیل احسن بودن نظام عالم، عبث نبودن آفرینش، رابطه عدل الهی و شرور طبیعی، آزمایش و ابتلاء، عدالت در تقسیم رزق از دیدگاه امام علی تحقیق و بررسی شده است. در فصل سوم با عنوان "عدل تشریعی از دیدگاه امام علی" مکلف بودن انسان، رابطه میان حق و تکلیف بررسی شرور اخلاقی از دیدگاه امام علی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. سرانجام در فصل چهارم با عنوان"عدل جزایی از دیدگاه امام علی مباحث مانند عدل الهی و اختیار انسان، قضا و قدر و اختیار انسان، عدل الهی و ثواب و عقاب اخروی و عدل و فضل مورد بحث و تفحص قرار گرفته است.
  • تعداد رکورد ها : 2