جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 2
يقين و يقينيات در فلسفه اسلامي
نویسنده:
‫عبدالحميد شهيدزاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫يقين منطقي، همواره به‌عنوان اصلي‌ترين رکن در حوزه علوم معرفتي و برهاني مطرح بوده است، به‌گونه‌اي که شرط صحت و درستي هر استدلالي، يقيني بودن مقدمات آن به‌شمار مي‌رود. پژوهش حاضر با ترکيبي از دو روش نقلي و تعقلي، امکان و ثبوت علوم يقيني و بديهي را مورد بررسي قرار داده است. از آن جايي‌که يقين، آخرين مرحله کمال علم است، داراي سه ويژگي زدودن شک، برخورداري از پشتوانه دليل، و مطابقت با واقع، مي‌باشد. از تعاريفي که انديشمندان اسلامي ارايه کرده‌اند روشن مي‌شود که يقين همانند وجدانيات، حالتي نفساني است که حصول آن اختياري نيست، و بعد از حاصل شدن، رفع آن نيز اختياري نيست. بدين ترتيب، يقين از امور بسيطي است که عروض آن در ذهن بدون واسطه و بالذات بوده و در اين هنگام، هيچ اجمال و ابهامي در ماهيت و حقيقت آن نخواهد بود. پس برخلاف شبهاتي که در طول تاريخ فلسفه از سوي شکاکان مطرح شده، يقين يک امر کاملاً ممکن و مسلم خواهد بود. از نظر فارابي، امور يقيني يا بالطبع حاصل است که همان اوليات است و يا با تجربه حاصل مي‌شود. شيخ‌الرئيس يقينيات را منحصر در اوليات، محسوسات، مجربات و متواترات دانسته، و وجدانيات و حدسيات را از ملحقات يقينيات معرفي کرده است. اما مشهور آن است که همه اين شش مورد، جزء بديهيات و يقينيات هستند. از ميان تمام ديدگاه‌هاي موجود ميان فلاسفه اسلامي، نظر آيت‌الله مصباح و آيت‌الله جوادي آملي صحيح‌تر به نظر مي‌رسد که يقينيات را حداکثر منحصر در وجدانيات و اوليات مي‌دانند. جناب آقاي مصباح، وجدانيات را مرجع تمام بديهيات و مبدأ تمام معارف بشري مي‌داند، زيرا انعکاس مستقيم علوم حضوري بوده و ارزش واقعي و ذاتي دارد. اما به نظر مي‌رسد که ديدگاه آيت‌الله جوادي آملي درست باشد که مرجع تمام بديهيات را اوليات و قضيه استحاله اجتماع نقيضين مي‌داند؛ زيرا استحاله اجتماع نقيضين قبل از قسمت علم به حضوري و حصولي، علم بوده است.
یقین و یقینیات در منطق و فلسفه اسلامی
نویسنده:
عبدالحمید شهیدزاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
یقین و یقینیات در منطق و فلسفه اسلامی عنوان و موضوع این نوشته است. پژوهش حاضر در محور ماهیت یقین منقطقی که خود از مبانی، بلکه مهم‌ترین مبنای استدلال، حجت و برهان است و هم چنین در بردارنده بحث از انواع و اقسام یقین، تعداد یقینیات و بدیهیات، نقل آراء صاحب نظران و نخبگان در این مورد و بالاخره تبیین نظریه مختار و مورد قبول، سامان دهی شده و مورد تحقیق و ارزیابی قرار گرفته است. برای این منظور مطالب این رساله در حقیقت در دو بخش تنظیم شده؛ بخش اول آن مربوط است به مباحث شناخت و معرفت و در یک کلام جنبه معرفت شناسانه دارد، که ماهیت یقین را به تفصیل مورد بررسی و دقت قرار می‌دهد و بخش دوم حاوی مباحث منطقی موضوع است. بخش اول تنها یک فصل دارد به عنوان ماهیت یقین که شامل مباحث لغوی و اصطلاحی، تعاریف، امکان یقین، بررسی عقاید شک گرایان، حسیون و سوفیسط‌ها، بیان تفاوت یقین از جزم، ظن و شک، علم مقلد و جهل مرکب و سفسطه می‌شود. و بخش دوم سه فصل دارد: به این ترتیب که فصل اول از بخش دوم مربوط به انواع یقین است و هم چنین مباحث امتیاز یقین از سایر باورها، نسبیت یقین و ذاتیت یقین را مورد بحث و بررسی قرار داده است. در فصل دوم از این بخش به تفصیل به بیان دیدگاه‌ها و نظریات پرداخته شده و حتی المقدور سعی شده نظریات عمده از فلاسفه و منطق دانان اسلامی مطرح و بررسی شود. و بالاخره در فصل سوم از بخش دوم بررسی کوتاه و مختصر این دیدگاه‌ها و نظریات و بیان تفاوت‌های آنان و احیاناً نقد این نظریات پرداخته شده است.
  • تعداد رکورد ها : 2