جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 11
صبر و استقامت ( در قرآن و سنت)
نویسنده:
مریم پورجوادخواه
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
خوانندگان گرامی این مجموعه ای را که شما مشاهده می کنید، از کتابهای فراوانی گرد آوری شده و دارای شش بخش می باشد و هر بخش دارای چند زیر مجموعه می باشد: بخش اول: درباره معنا و مفهوم و برداشت مردم از صبر و صبر از نظر لغوی و اصطلاحی و از نظر چند تن از علما و دانشمندان در مورد صبر و اقسام صبر از نظر ائمه(ع) و در مورد تقسیم بندهای صبر از جهات مخلف و درجات صبر بحث می نماید... بخش دوم: صبر در مصیبت است . تعریف مصیبت و فلسفه بلاها و مصیبت ها و عکس العملهای انسان از دو جهت مثبت و منفی و فوائد صبر و امتحان شدگان بر مصیبت را ذکر می کند. بخش سوم: صبر در طاعت است. که چگونه باید بر طاعت خداوند صبور و بردبار باشیم و آفت بی صبری را ذکر می کند. بخش چهارم : صبر بر معصیت می باشد که درباره مبارزه با نفس یعنی چگونگی مبارزه با گناهان و آثار گونا گون گناه را بیان می کند. بخش پنجم: اهمیت صبر در آیات و روایات ودر بخش ششم: رابطه صبر با چند واژه را ذکر می کند. در پایان امیدوارم که این پایان نامه مورد قبول خوانندگان گرامی قرار بگیرد.
روشهای صحیح تربیتی برای حل مشکلات رفتاری فرزندان از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
فاطمه مجرد
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این تحقیق بر آن است تا با ارائة شیوه های صحیح تربیت فرزند مبتنی بر قرآن و روایات و شناخت مشکلات رفتاری و راه حل های آن، گامی چند در بر آوردن نیاز والدین عزیز بردارد. این مجموعه که پیرامون روش های تربیتی ومشکلات رفتاری فرزندان در حرکت است، سعی دارد نیازهای اولیه کودک و فرزند شما را در جهت متعالی شدن و شکوفا شدن استعدادهای نهفته در وجودشان که خداوند متعال به صورت فطری در آنها قرار داده است با استفاده از قرآن این کتاب عظیم انسان سازی شناسایی کرده و درصدد رفع آنها بر آمده است. به فرمایش قرآن کریم مهم تر از فرزند، تربیت و مقام معنوی اوست، پس والدین عزیز باید در این راستا حرکت و تلاش بسیار کنند از سوی دیگر ممکن است بر اثر نداشتن و یا بی توجهی به این نیازها، فرزند ما دچار انحراف و انحطاط اخلاقی شود که در این صورت ، باید راهکارها و دستور العمل هایی دانست تا بتوانیم آنها را در مسیر صحیح انسانیت قرار دهیم، همانند گیاه که در خاک و در مسیر رشد قرار می گیرد ولی در این مسیر به عواملی از جمله خاک حاصل خیز ، نور خورشید و آب کافی و کود مناسب نیاز دارد و اگر هر یک از این عوامل به گیاه به حد کفاف نرسد، دچار پژمردگی می شود و برگهای آن شروع به ریزش می کند، فرزند ما نیز برای تربیت و رشد معنوی نیازمند به عوامل تربیتی شامل، محبت، احترام، آزادی، حق انتخاب، تشویق و تنبیه ، پروراندن حس اعتماد به نفس و عزت نفس ، وفای به عهد و پیمان و آموزش ولایت و محبت اهل بیت ( علیهم السلام) خدا پرستی و دوستان خوب و ... دارد ولی در راس این عوامل مطلبی که حائز اهمیّت است بنیادی و ریشه ای تربیت کردن اوست. همانند گیاه، که برای رشد مطلوب ، باید در اعماق خاک قرار گیرد نه در سطح و رویه خاک تا با وزش اولین بادها از جا کنده نشود، ما نیز فرزند خود را که همانند گیاهی است در دستان ما، سزاوار است ریشه اش را در اعماق خاک محکم کنیم، زیرا که آنها فطرتا ، خداجو، راستگو، مهربان، با سخاوت، امین و دیندار و . . . به دنیا می آیند و ما پدران و مادران هستیم که باید فطرت بالقوه آنها را بالفعل و شکوفا نماییم. از سوی دیگر بر اثر بی مبالاتی و سهل انگاری و یا ندانستن امر تربیت، باعث می شویم که نهال ها و شکوفه های باغ زندگیمان به آن رشد و تعالی نرسند و دچار انحرافات اخلاقی بسیاری از قبیل دروغگویی، دزدی، خودپسندی، حسادت ، کمرویی ، و لجبازی و . . شوند. و آن روحیه صداقت و جوانمردی و امانت داری و خدانگری و غیره در آنها پرورش پیدا نکرده و به انحطاط رود مانند گیاهی که آفت بر او می افتد و باید آن آفت را از گیاه دور کرد و از بین برد. وظیفه ما والدین نیز همین است که در صورت بروز چنین حالاتی، درصدد رفع آن آفات و رذایل اخلاقی و رفتاری برآئیم، نه اینکه بگوییم دیگر فایده ندارد واین خلق و خو و صفت در او ریشه دوانده و عادت کرده است.بلکه باید صبورانه و مقتدرانه در این راه وارد شد تا رذایل از وجود او دور شوند زیرا که ترک عادات، بسیار سخت است و احتیاج به زمان طولانی دارد پس پدر و مادر عزیز؛ در صورت دیدن چنین رذایل اخلاقی و رفتاری بپا خیز و با صبر و استقامت همانند درختی که به گیاه ضعیف و نهیفی در کنا رخودش پناه می دهد تا بادها او را نلرزانند و از جا بر نکنند، شما نیز به فرزندان خود پناه دهید و با رسیدگی کامل به او و برطرف کردن نیازهای تربیتی و رشدی برآورده نشدة آنها کمک کنید تا بر روی پای خود بایستندکه دیگر هیچ یک از عوامل سبب سقوط آنها نشوند. انشاءالله .
پژوهشی پیرامون آیه ذر
نویسنده:
زینب مقدسیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع این رساله نگاهی است به آیه ذر و هدف کلی آن آشنایی با مفهوم عالم ذر در قران و روایات و همچنین پاسخ به پرسش های پژوهشگران علاقه مند به کسب اطلاعات و آشنایی با جایگاه اراده و اختیار برای انسان در دین مبین اسلام است که شامل چهار بخش است که بخش اول پیرامون بعضی از الفاظ آیه ذر و همچنین الفاظ مورد نیاز بحث می کند و برای روشن تر شدن ذهن با موضوع عالم ذر نگاهی اجمالی به عالم و اقسام آن کرده، در بخش دوم که شامل دو فصل است آیه ذر از نگاه مفسران شیعی و سنی و اندیشمندان بررسی شده با دلایل اثبات آن و نقد آن در حد توان، در بخش سوم روایاتی که درباره این آیه بیان شده و سند آن قوی تر و بیشتر مورد تأیید شیعه بوده گلچین شده در بخش چهارم سؤالاتی که پیرامون موضوع، ممکن است در ذهن هر انسانی باشد مطرح شده و در حد وسع محدود این حقیر پاسخ داده شده منابع استفاه شده متون اسلامی و تألیفات اندیشمندان و مفسران با استفاده از روش های تحقیق ترتیبی ( بنیادی- توصیفی- تحلیلی) صورت گرفته و از مجموع بررسی های صورت گرفته نتایج زیر حاصل شده: 1-عالم ذر وجود دارد بر اساس آیه 172 اعراف و همچنین روایات فراوانی که در این زمینه وجود دارد. 2-انسان در این دنیا غریب است زیرا از زادگاهش دور افتاده، این دنیا توقف گاهی است به اندازه یک چشم بر هم زدن در راه رسیدن به سر منزل حقیقی پس همه انرژی آدمی باید صرف زندگی جودانه وی شود. 3-از همه اینها مهمتر اینکه انسان موجودی است سراپا محتاج به خداوند متعال مثل تمام مخلوقات دیگر با این تفاوت که انسان دارای اختیار است و سرنوشت خود را می تواند تعیین کند. اوست که برای زندگی جاودانه خود بهشت یا جهنم را انتخاب می کند.
ویژگیهای حکومت امام زمان ( عج)
نویسنده:
زینب رنگ آور
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
خداوند منّان را شکرگزارم که این فرصت را برای من فراهم کرد تا مطالعه ای هرچند کوتاه در مورد حکومت حضرت مهدی ( عج) داشته باشم . از آنجا که آشنایی با چهره ی درخشان حضرت مهدی ( عج) و مدینه ی فاضله ی آن حضرت و ارائه ی الگوی عملی از مدیریّت اجرایی و روش حکومتی نقش مؤثّری در هدایت جامعه ی بشری دارد ، در این نوشتار سعی شده است از کتابهای روایی – تاریخی و همچنین از روش کتابخانه ای استفاده شود و این مجموعه با چند آیه ی قرآنی درباره ی مهدویّت آغاز و تفسیر هر آیه نیز ذکر شده . در بخش دوم این مجموعه به علائم ظهور در آخرالزّمان اشاره شده که شامل بر سه فصل می باشد ، از جمله وضعیّت دین و قرآن در آخرالزّمان که چگونه متروک و غریب هستند و همچنین وضعیّت علماء در آخرالزّمان و وضعیّت زنان و مردان در نزدیکی ظهور در آخر بخش پرداخته شده است . در بخش سوم ، به ویژگیهای حکومت امام زمان ( عج) اختصاص یافته که در هر فصل آن به یک ویژگی از آن حکومت درخشان اشاره شده ، از جمله جهانگیر بودن و عدالت که اشاره به خصوصیّات حاکم و کارگزاران عادل شده و در فصل های دیگر این بخش از رفاه اقتصادی و اینکه عوامل مؤثّر در رفاه اقتصادی ، عمران و آبادی و کشاورزی و گسترش و شکوفایی این موارد در زمان حکومت امام زمان ( عج) ع پرداخته شده و از رفاه اجتماعی و رشد عقلی و اینکه در این زمان عقل ها کامل می شود و علم و صنعت به سوی پیشرفت عظیمی قدم برمی دارد و در این دوران اسلام که تحریف شده است مجدّداً توسّط امام ( عج) احیاء می گردد و همچنین اشاره به بهداشت و شکوفایی آن در حکومت امام زمان ( عج) و بحث آخر درباره ی گسترش امنیّت در زندگی مردم ، امنیّت راهها و امنیّت قضایی اختصاص یافته است . نتیجه ای که می توان از این نوشتار به دست آورد ، اینکه حکومتی به رهبری اهل بیت تشکیل خواهد شد که ویژگیهای خاصّی دارد به طوری که تا به آن زمان هیچ حکومتی چنین ویژگیهایی نداشته است ، از جمله جهان شمولی آن که تمام جهان را در برخواهد گرفت و عدالت که همه چیز براساس عدالت خواهد بود و می توان از رفاه اقتصادی بالا در بین مردم و همچنین شکوفایی علم و دانش ، بهداشت و امنیّت به سر حدّ خود خواهد رسید . به امید رسیدن چنین روزی واژگان کلیدی : حکومت ، ظهور ، عدالت ، شکوفایی ، رفاه ، امنیّت .
 ارزش حسن خلق و پیامدهای فردی و اجتماعی آن در قرآن و سنت
نویسنده:
معصومه ساده نصرآباد
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
یکی از نیازهای انسان بعد از رشد جسمانی که در این رشد حیوانات و نباتات نیز مشترک هستند، نیاز به رشد و تکامل در بعد اخلاقی و روحانی است و از آنجایی که امام علی ( ع) فرمود: « حسن الخلق راس کل بر» ؛ نیکویی سرآمد همه ی نیکی هاست . پس حسن ارزشهای اخلاقی و روحانی انسان را رشد و به کمال می رساند. حسن خلق عبارت از گشاده رویی ، مدارا و سازش ،احترام و ادب و سخن نیکو و تحمل و بردباری مزاحمت های ایجاد شده از طرف دیگران می باشد. حسن خلق در تمامی افراد به طور یکسان وجود ندارد گاهی افراد به طور فطری از این موهبت الهی بهره مند هستند و افرادی نیز از آن بی بهره می باشند و از آنجایی که انسان صاحب اختیار و قابل تربیت می باشد راه هایی برای کسب و پرورش حسن خلق وجود دارد از طریق تفکر و روش عملی و الگو قراردادن صاحبان حسن خلق در زندگی و معاشرت با آنها می توان این ارزش و اخلاق انسانی را در باطن رشد داد و به صورت ثابت در آورد. حسن خلق در قرآن و رویات از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد و خداوند متعال نرم خویی و مدارا و سازش و حسن خلق پیامبر اعظم اسلام را عامل موفقیت در هدایت مردم به سوی اسلام و بسط آن در جهان دانسته است و با حسن خلق می توان از خودخواهی اجتناب ورزید و با تمام افراد جامعه با مهر و محبت رابطه برقرار کرد و نیز در قرآن سفارش شده است که همواره بدی را با نیکی پاسخ دهید تا میان شما دشمنی به دوستی تبدیل شود. در روایات نیز ارزش حسن خلق با اصیل ترین ارزش ها برابر دانسته شده است ، لذا انسان زمانی به خوشبختی و سعادت و موفقیت می رسد که در روابط با نزدیکان از جمله با همسر و فرزند و پدر و مادر و در جامعه با همه مردم از حسن خلق بهره مند باشد ، اما در اجتماع گاهی افرادی مخالف حق و پیرو امیال نفسانی و شیطانی هستند که با خیانت و ظلم به دیگران، قصد رسیدن به اهداف خود را دارند، از این جهت حسن خلق و نرمی و سازش با این گروه لازم نیست بلکه روش دیگری باید اتخاذ کرد و با شدت و مبارزه با آنان رفتار نمود. حسن خلق علاوه بر آثار مفید و مهم ظاهری و معنوی در زندگی فردی و اجتماعی در دنیا، از آثار بسیار ارزنده در زندگی اخروی همراه می باشد و طبق روایات رسیده اگر انسان در اعمال و عبادات ضعیف باشد با حسن خلق می تواند به درجات عالی و پاداش های بسیار نایل گردد و از سوی دیگر نقطه مقابل حسن خلق بدخویی است که عامل اصلی انزجار و شکست انسان می باشد و اعمال و عبادات انسان را حبط و نابود می کند و ثمره و نتیجه آن درد و عذاب جسمی و روحی در دنیا و عذاب ها و شکنجه های اخروی و رسیدن به آتش جهنم می باشد.از آنجایی که اسوه ها و نمونه های کامل حسن خلق در جهان هستی پیامبران الهی و ائمه معصومین علیهم السلام و عارفان به حق می باشند ، پس با ذکر و مطالعه در زندگی این بزرگواران می توان ایشان را سرمشق زندگی خود قرار داد. کلیدواژه ها: اخلاق: خوبیها، سرشتهای درونی- جمع خلق حسن خلق: حسن به معنای خوب، نیکو ، زیباست و خلق به معنای خوی عادت است خوش سخن: خوش کلام ، نیکو سخن خوش منش: سازگار، شاد، شادمان مدارات: نرمی کردن، به مهربانی رفتار کردن ملایمت: رفتار آرام سازگاری ، خوش خویی احسان: نیکی کردن، نیکویی کردن درباره ی کسی نیکی: خوبی خوش برخورد: کسی که با خوشرویی و مهربانی با مردم رو به رو شود، مردم دار، مهربان
حقوق و وظایف زوج بر زوجه ( بعد اخلاقی)
نویسنده:
فاطمه دادخواه
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع مورد نظر، حقوق و وظایف زوج بر زوجه می باشد که البته روابط انسانی و از جنبه اخلاقی حقوق زوج بر زوجه مورد تأکید قرار گرفته است. به نظر می رسد نویسندگان، کمتر از این جنبه به مسئله نگاه نموده اند، بلکه اکثریت نظر به جنبه شرعی و حقوقی روابط زوجین داشته اند. همچنین علاقه شخصی خودم و نیز رفع اختلافات بین زن و شوهر که به علت آشنا نبودن با حقوق و وظایف یکدیگر به وجود می آید، انگیزه ای برای تحقیق در این مسئله بوده است. این موضوع دامنه وسیعی دارد. اهمیت آن در قرآن کریم بسیار ذکر شده است. احادیث زیادی در کتب روایی معتبر از ائمه اطهار ( ع) در این زمینه وجود دارد. تحقیق شامل سه بخش اصلی که هر کدام نسبت به محتوای مطالب دارای فصل های مختلف هستند. اینجانب تلاش نمودم، نظرات اسلام را از آیات قرآنی، تفاسیر، کتب روایی معتبر متعدد، اطلاعات ثبت شده در متون و کتاب های اخلاقی و تربیتی استفاده نموده و در کتابخانه ها به دنبال دستیابی به هدف خود و همچنین به قصد رسیدن به وضعیت بهتر به صورت روش کاربردی توسعه ای تلاش نمایم. هدف تحقیق، دست یابی به این نتیجه که بایستی روابط انسانی زوجین بیشتر در جامعه مورد توجه قرار گیرد و تبیین شود، می باشد. از رسانه های تبلیغاتی در این امر کمک گرفته شود و با نمایش دادن فیلم ها در زمینه های مختلف در این مورد، ممکن است که به وضعیت بهتری برسیم. بیشتر اختلافات خانوادگی که منجر به جدایی می شود و آرامش خانواده را از بین می برد، بی توجهی زنان به وظایف اخلاقی خود در قبال همسرشان است، پس باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد و به آن اهمیت داده شود و خانواده ها را در این زمینه آگاه تر کنند. واژگان کلیدی موضوع تحقیق به صورت زیر عبارتند از : ازدواج، احترام، آرامش، حقوق، وظیفه، تداوم، زوج، زوجه، مهربانی، همسر، خانم، اطاعت، عیوب، پایدار، خانواده، آراسته کردن، عقوبت، خوش اخلاقی، خوشبو، پاکیزگی، از هم پاسیدن، عهد، لجوج و عقوبت.
 سیری در زندگانی امام حسن عسگری ( ع)
نویسنده:
عصمت شاکری چنار
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
این مجموعه با عنوان سیری در زندگانی امام حسن عسکری(ع) است. هدف از انتخاب این موضوع آشنایی با زندگانی امامان و معصومین است که در طول تاریخ مورد مظلومیت قرار گرفته اند. به ویژه امام حسن عسکری(ع) که در شرایط اختناق و نامناسب به امامت رسیدند. این مجموعه شامل پنج بخش و چند فصل می باشد که در بردارنده مطالب ذیل می باشد : در مقدمه به ضرورت و اهمیت موضوع اشاره شده و به شناخت کامل زندگی ائمه و اهل بیت پرداخته شده است تا دریابیم ائمه معصومین چگونه در مقابل عوامل فساد در دوران امامت خود روبه رو می شدند و از دین اسلام دفاع می کردند. در بخش اول : خصوصیات فردی پیشوای یازدهم، ولادت با سعادت امام، اسم و کنیه القاب، پدر و مادر امام، سیمای امام و به دوران قبل از امامت ، مسئله امامت. در بخش دوم : فضایل اخلاقی امام، علم، عبادت و بندگی ، دانش و حکمت ، حلم و بردباری و زهد و بی علاقگی به دنیا ، رضا و تسلیم در برابر حق و اخلاق اجتماعی امام ، برخورد امام با مخالفان ، عفو و بخشش امام ، رعایت حق و حقوق یاران ، بیان شده است. در بخش سوم : زمامداران هم عصر با امام حسن عسکری ( ع) پرداخته شده و از عملکرد وحشانه حاکمان پرده برداشته و از قیامها که در آن عصر به وقوع پیوسته سخن گفته و به طور کلی به وضعیت شیعیان در عصر امام حسن عسکری پرداخته شده است. در بخش چهارم : چگونگی آشنایی امام حسن عسکری با نرگس خاتون ، امام در بستر بیماری و شواهدی که دال بر مسمومیت امام حسن عسکری ( ع) و به رخدادهای دردناکی که بعد از شهادت امام به وقوع پیوسته ذکر شده است. در پایان به چند نمونه از معجزات امام حسن عسکری ( ع) و سخنان حکمت آمیز امام اشاره شده است. به امید آنکه با بهره گیری کافی از مکاتب سازنده ائمه هدی بتوانیم از شاگردان مخلص باشیم.
جلوه های ایمان:آثار اعتقاد به خدا در زندگی فردی و اجتماعی
نویسنده:
فاطمه پورعلی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع با عنوان آثار اعتقاد به خدا در زندگی فردی و اجتماعی را با این هدف برگزیدم که شاید بتوانم نیاز خود و جامعه ام را در این رابطه برطرف سازم. خلا عمیق معنوی در خانواده ها و جامعة امروزی موجب دور شدن روز به روز افراد از هدف و انگیزه زندگی که همان رسیدن به کمال می باشد، می شود. در این تحقیق مساله آثار اعتقاد به خدا را در بعد علمی بررسی کردیم. منابع مورد استفاده اغلب قرآن کریم و روایات اهل البیت ( ع) و کتابهای اعتقادی بوده. نتیجه اینکه این مباحث گاهی در کتابهای فقهی، اخلاقی، حکمی، عرفانی بررسی شده است و در یک کتاب خاص تحت عنوان آثار ایمان بررسی نشده. در این تحقیق تنها به بعد آثار پرداخته شده. در جواب سؤال آثار ایمان به خدا در زندگی فردی و اجتماعی چیست و سؤالات دیگری که در این مورد مطرح شد به چنین نتایج گردآوری شده در این مباحث و بخشها رسیدیم که عرضه می گردد. مجموعه حاضر دربردارنده سه بخش می باشد. در بخش اول اعتقاد به خداوند را به عنوان یک ندای باطنی و درونی که از سویدای وجود آدمی برمی خیزد معرفی کرده و در ادامه به تبیین معنای ایمان از دیدگاه آیات و روایات پرداخته و با بررسی تفاوت ایمان با اسلام، روشن کردیم، اسلام اقرار زبانی است در حالی که ایمان معنای گسترده تر از آن را داراست. در بخش دوم آثار این اعتقاد را در زندگی فردی و اجتماعی در قالب 7 فصل بیان کردیم. ابتدا مؤمن را به طور کلی با بهره گیری از آیات ابتدایی سورة مؤمنون معرفی کرده و سپس با بیان نقش ایمان در رشد کمالات اخلاقی ( من جمله صبر، یقین، عدل، جهاد، اخلاص، توکل، خوف، رجاء، شکر، صداقت) کاهش بحرانهای روحی، ( در ذیل آیه شریفه الا بذکر الله تطمئن القلوب) کنترل غرائز، ( پرداختن به اصل مهم تقوا) رستگاری مؤمنین و رشد کمالات اجتماعی( در غالب عدل و وحدت و انصاف) ایمان را به عنوان یگانه راه وصول به سعادت دنیوی و اخروی معرفی کردیم. اما از جمله راههای ایمان و طریق عبودیت ذکر، تفکر، نماز خواندن، قرآن خواندن، دعا، توسل به اهل البیت ( ع)، توبه، روزه، را می توان نام برد. اما از آن جایی که گام گذاشتن در طریق هدایت همواره با دریایی از موانع مواجه است، سعی کردیم اشاره مختصری به موانعی که سد طریق رسیدن به ایمان حقیقی و وصول به کمالات می گردند، داشته باشیم. من جمله، غفلت و پیروی از هوای نفس، غیبت، نفاق، دروغ، ریا، کبر و حسد که به بررسی همه اینها از دیدگاه آیات و روایات پرداختیم. نهایتاً در فصل دوم به عنوان نمونه به بررسی جوامع غربی که عدم ایمان اثرات زیانباری برای افراد و جامعه ها در بر داشته، پرداختیم. واژگان کلیدی: ایمان، توکل، صبر، یقین، عدل ، جهاد، اخلاص، تقوا، عدالت، نماز، روزه، قرآن، توسل .
لولاک ... هدف از آفرینش جهان
نویسنده:
میمنت قدیری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
حقیقت جویی و کمال خواهی از ویژگی های انسان است. یکی از پرسشهای انسان جستجوگر این است: هدف از خلقت هستی چیست؟ مطالعه و تحقیق در این زمینه انسان را با حقایق هستی آشنا کرده و پی به عظمت خدا برده و به سوی اهداف آفرینش که تکامل انسان است گام بر می دارد. و نیز موانع وصول به قرب الهی و تکامل را می شناسد. از جائی که قرآن یک مجموعه کامل از معارف در همه زمینه ها سخن گفته لذا سعی کردم بیشتر از آیات قرآن و تفاسیر استفاده نمایم و نیز از کتب روایی چون اصول کافی، نهج البلاغه، نهج الفصاحه و ... بهره ببرم. در این مجموعه موضوع مورد بحث از جهات مختلف علمی، فلسفی، اعتقادی، عبادی و اخلاقی بررسی شده است. در دیدگاه اسلام ارزش تحقیق و تشخیص شناخت از هر عبادتی بالاتر است و مسلمان واقعی کسی است که هر عمل بلکه هر حرکتی را بر اساس آگاهی و شناخت انجام دهد. لذا باب اول را به شناخت اختصاص دادم که در این باب به اهمیت شناخت و فضیلت و ثمره علم و دانش و نیز ابزار و آثار و موانع شناخت پرداختم. باب دوم را به خداوند و شناخت او اختصاص دادم زیرا در حدیثی خداوند هدف خلقت را شناخت و معرفت خودش بیان فرموده است. پس از بیان شناخت حضوری و شناخت حصولی و یا به عبارتی از راه درون و برون به فطرت خداشناسی در احادیث اسلامی پرداختم و اینکه ساده ترین راه خداشناسی، تأمل در آیات خدا و جهان و به تعبیر قرآن تفکر در آیات الهی است و تأثیری که بر هدف افرینش داد. همچنین شناخت صفات خدا که چه نقشی در هدف آفرینش دارد ، بیان گردیده است. در باب سوم، نیم قطره ای از اقیانوس بیکران دانستنیها درباره آفرینش را بیان کردم زیرا، هر قدر به بزرگی دستگاه آفرینش شناخت پیدا کنیم بیشتر به عظمت خدا پی می بریم. و نیز به مسئله هدایت و رهبری موجودات و احاطه علمی خدا بر موجودات و چگونگی پیدایش جهان که قرآن هم آغاز خلقت، اصول طبیعت را پدید ای گازی معرفی می کند و هم پایان آن را. و آخرین فرضیات امروز درباره پیدایش جهان این است که در آغاز تمام عالم به صورت توده بسیار عظیمی از گاز فشرده بود. در پایان این قسمت به ارزش مطالعه در آثار آفرینش پرداختم. در باب چهارم هدفمندی آفرینش را مورد بحث قرار دادم ابتدا مفهوم هدف و واژه های مترادف آن را و سپس به لزوم پیش بینی هدف پرداختم. پس از آن با طرح سؤالهایی، هدفمندی جهان را از دیدگاه قرآن همراه با آیات نورانی آن بیان کردم، که عبارتند از: 1- هدف از آفرینش عالم چیست؟ ( معرفت است.) 2- آیا آفرینش آسمان و زمین بازیچه است؟ ( خیر) 3- هدایت به سوی کمال چگونه است؟ ( اعطای کمال وجودی به هر شیء) 4- آیا خلقت عبث و بیهوده است؟ ( خیر) 5- هدایت موجودات چگونه است؟ ( آنچه که برایشان مقدر شده است.) 6- آیا خلقت حق است؟ ( آری) 7- آیا آفرینش انسانیت هدف الهی است؟ ( آری) 8- آیا هدف آفرینش رحمت الهی است؟ ( آری) و چون گل سرسبد موجودات جهان هستی انسان است لذا، هدف از آفرینش انسان را مورد بحث قرار داده و اینکه انسان مقام خلیفه اللهی دارد. سپس فلسفه آفرینش را از دیدگاه فلسفی و عقلانی مورد توجه قرار داده که از حقانیت نظام آفرینش و هماهنگی آن انسان پی به وجود هدف مهم می برد. دیدگاه مادیون و الهیون را بررسی کرده سپس به فلسفه آفرینش از دیدگاه معصومین و قرآن پرداختم. در خاتمه هدفمندی انسان از منظر ژرف اندیش ریحانه پیامبر ( ص) را مورد توجه قرار داده که آن حضرت هدف از آفرینش انسان را عبادت و بندگی خدا و در پرتو آن تکامل و رشد و توسعه معنوی و او گرفتن انسان به پر فرازترین مرحله کمال و جمال می نگرد. اما قرآن هدف از آفرینش انسان را در سوره ذاریات آیه 56 معرفی کرده است و می فرماید و ما خلقت الجن و الانس الا لیعبدون و اگر قرآن در جایی دیگر مسأله آزمایش را به عنوان یک هدف و در جای دیگر علم و آگاهی را و یا رحمت الهی را هدف اصلی آفرینش معرفی کرده است با تأمل در آیات بعضی هدف مقدماتی، بعضی متوسط و بعضی هدف نهائی اند و بعضی نتیجه آن. سپس نظر معتزله را بررسی کرده که طرفدار هدفدار بودن صنع الهی شدند، اما اشاعره منکر غایت عرض داشتن خداوند در فعل خویش شدند. در پایان آفرینش و تکامل را مورد بحث قرار داده و انسان موجودی است که بالاترین استعداد تکامل را دارد. باب پنجم را اختصاص به عبادت که راز خلقت می باشد داده، مفهوم عبادت را بیان نموده و به جایگاه عبادت پرداخته سپس عبادت را در احادیث و روایات بررسی کرده ام و نیز نقش عبادت را در رسیدن به کمال بیان نموده ام. در آخرین باب از این مجموعه به بررسی آفرینش و رستاخیز پرداخته و اثرات تربیتی ایمان به رستاخیز و عدم ایمان به رستاخیز را مورد توجه قرار داده و نیز حسابرسی دقیق قیامت را بیان کرده و در خاتمه دیدگاه ریحانه پیامبر ( ص) نسبت به سرای دیگر را مورد مطالعه قرار داده ام. اما چون در حدیث قدسی حضرت فاطمه زهرا ( س) رمز هستی معرفی گردیده لذا در مباحث خود سعی کردم دیدگاه ریحانه پیامبر را مورد مطالعه و بررسی قرار دهم و در پایان، به حسن ختام که از دو حدیث بهره گیری شده پرداخته ام و عنوان این تحقیق پایانی برگرفته از حدیث قدسی می باشد. واژگان کلیدی: هدف، خلق، شناخت، معرف، عبث، تکامل، فلسفه خلقت، عبادت، حکمت، معاد، ایمان، غفلت.
بلاء للولاء: رابطه عدل الهی با شرور
نویسنده:
مریم عاشوری فریمانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
وجود شرور و کژی ها در عالم طبیعت، هر متفکری را به اندیشه وا می دارد که چرا در صنع خداوند قادر علیم و خیرخواه محض، شرور هست؟ فلاسفه ی ملحد، شرور را با اصل وجود آفریدگار متعالی و یا با یکی از صفات قدرت، علم و خیرخواهی او، ناسازگار می بینند و در مقابل فلاسفه و متکلمان خداشناس، نظریات و راه حل های مختلفی را در دفاع از صفات کمالی خداوند ارائه کرده اند. در این نوشته به سؤالات و نظریات اصولی پرداخته ایم که هر یک در جای خود خواندنی و دانستنی است، سعی کرده ایم در سه بخش اول آن در مورد عدل و آن چه از لغت آن گرفته می شود، بحث کنیم و در دو بخش آخر به مسئله ی شرور و چگونگی ارتباط آن با مسئله عدل پرداخته ایم. در بخش اول: با عنوان خداوند عادل است، ابتدا اینکه عدل از کجا سرچشمه گرفته و معنای لغوی و اصطلاحی عدل و چگونگی قرار داشتن آن میان کلام وحی و قرآن مجید و مبحث اینکه عدل به چند قسم تقسیم می شود و مفهوم هر یک را بیان نموده ایم و عدل خداوند را در این بخش ثابت کرده ایم. طرح عدل خداوند ناشی از آن است که عدل به کار برده شده یا تساوی؟ و اینکه عدالت اجتماعی چه ارتباطی با بحث پیدا می کند و حال اینکه این عدالت که در اجتماع وجود دارد، مسائل روانی را ایجاد می کند که در مقابل آن از ظلم هم بحث می کنیم. در بخش دوم: که تحت عنوان فروع عدل می باشد، چگونگی افعال بندگان و ارائه ی تشریعی ذات باری تعالی بررسی شده است و در عدالت حقه بر مخلوقات و اندیشه آن ذات نکو در حکمت و مصلحت بندگان و همچنین مکلف بودن مخلوقات در خلقشان در اینکه لطفی در عدالت و چگونگی تقسیم آن نهفته است و آن جلوه ای از الطاف الهی می باشد. در بخش سوم: توجه به این نکته شده که مخالفین و موافقین در مسئله ی عدل و شر و جبر و اختیار چه نظریاتی داشته اند که در پایان هر یک و یا در خاتمه ی بحث پاسخی در مقابل شبهات آن ذکر کرده ایم. در بخش چهارم: وارد مبحث شرور می شویم و دلایل عدل خداوند را در رابطه با این مسئله و این که شرور طبیعی و نفسانی چیست؟ همچنین در تعریف آن سخن گفته ایم و در مسئله ی پناهندگی به خداوند نسبت به شرور نیز بحث کرده ایم. در همین بخش به مسائلی مثل آیا شر عدمی است یا نسبی پرداخته ایم. نظر دانشمندان به اینکه عدم را چگونه باید لحاظ کرد و همچنین به حقایق مطابق و حقایق نسبی پرداخته ایم. در بخش پنجم: آثار تربیتی بلاها و اینکه هر یک از بلایا که بر انسان وارد شده چه مزایای داشته است و ذکر اینکه استعدادهای نهان، آشکار می گردد و استقامت و پایداری در مقابل مشکلات و اینکه اینها همه آزمایش و حکمت الهی است و رمز موفقیت انسان در آزمایش ها، صبور بودن در امر الهی است و توکل کردن بر او که در آخر و نتیجه اش پاداش الهی است، نظر کرده ایم. همچنین ذکر این مورد که بالاها زنگ بیداری برای غافلان به جا مانده از کاروان وصال حقیقت است، پرداخته ایم و پاسخی کوتاه، در چند شبهه ی وارد شده در مورد شرور داده ایم. کلید واژه ها: عدل، شر، دین، عدالت، حسن و قبح.
  • تعداد رکورد ها : 11