جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 8
 تاریخ زندگی پیامبر اکرم ( ص) قبل و بعد از بعثت
نویسنده:
طیبه یعقوبی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
در نوشته حاضر مطالبی درباره تاریخ زندگانی پیامبر ( صلی الله علیه و آله) قبل و بعد از بعثت در چندین فصل به نگارش در آمده است که هر فصل زیر مجموعه های خاص به خود را دارد که عبارتند از: فصل نخست در مورد میلاد و کودکی پیامبر ( صلی الله علیه و آله) می باشد که شامل وقوع حوادث شب میلاد آن حضرت، سال و ماه و روز تولد آن حضرت و دوران شیرخوارگی و سفرهای پیامبر ( صلی الله علیه و آله) به یثرب و شام است که مطالعه تاریخ زندگی چنین مرد بزرگی، از جمله حوادث تولد آن حضرت و صحنه های غم انگیز دیگری که در دوران کودکی آن حضرت رخ داد چیزهای بسیار زیادی می تواند به ما بیاموزد. فصل دوم شامل دوران جوانی آن حضرت می شود که عبارت از عواطف آن حضرت در دوران جوانی و جنگهای فجار و پیمان حلف الفضول و شبانی پیامبر ( صلی الله علیه و آله) است که مطالعه این دوره از زندگی آن حضرت بردباری و صبوری در برابر سختی ها و مصائب را به هر انسانی می آموزد. فصل سوم دوره ازدواج تا بعثت آن حضرت را در برمی گیرد که شامل پیشنهاد ازدواج، کیفیت خواستگاری، آیین پیامبر قبل و بعد از بعثت می باشد. فصل چهارم پژوهش دوران بعثت تا هجرت پیامبر ( صلی الله علیه و آله) را در برمی گیرد که شامل رفتن پیامبر به غار حرا و آغاز وحی، نخستین زن و مرد مسلمان، دعوتهای پیامبر که شامل دعوت سری، دعوت خویشاوندان و دعوت عمومی می باشد و آزار و شکنجه هایی که مشرکان قریش بر پیامبر ( صلی الله علیه و آله) و دیگر مسلمانان وارد می کردند که این فصل صحنه های پر ابهت و اسرارآمیزی مانند نزول وحی و به دنبال آن مقاومت عجیب و سرسختانه سیزده ساله پیامبر(صلی الله علیه و آله) و یاران معدود او، در راه نشر آیین اسلام در مکه و مبارزه با بت پرستی می باشد. فصل پنجم دوران هجرت تا وفات آن حضرت را شامل می شود که عبارت از هجرت به حبشه،شعب ابی طالب،وفات دو عزیز بزرگوار(ابوطالب وحضرت خدیجه(سلام الله علیها)) پیمان های عقبه اول و دوم، مهاجرت به مدینه و حوادث و رویدادهای از سال اول تا سال یازدهم و وفات آن حضرت می باشد که صحنه های پرهیجان و پرحادثه ای است که هر کدام نمونه ای از عالیترین فداکاریها و هدفها، در راه کوبیدن انواع مظاهر بت پرستی، در راه مبارزه با تبعیضات ناروا و نژادپرستی و هرگونه استعمار و استثمار بشر به وسیله بشر محسوب می شود.
نقش سختی ها در کمال آدمی در منطق قرآن
نویسنده:
آمنه بهروز
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
عنوان این پایان نامه، نقش سختی ها در کمال آدمی در منطق قرآن می باشد. از آنجایی که هدف نهایی از خلقت انسان رسیدن به کمال وقرب الی الله است. سعی شده تحقیقی را که شامل چهارفصل، که فصل اول آن، سختی در قرآن و روایات و فصل دوم؛ مصادیق سختی، و فصل سوم؛ نقش سختی ها در کمال آدمی و فصل چهارم؛ تعریف کمال در قرآن و راه ها و موانع رسیدن به کمال می باشد را بررسی کنم. در فصل اول معانی مختلف سختی با توجه به آیات قرآن که شامل: کبد، عسر، باس، می باشد و سختی در روایات بیان شده. در فصل دوم به مصادیق سختی که شامل: فقر و محرومیت اقتصای، امتحان، بیماری می باشد، پرداخته شده. در بحث از فقر بیان شده که فقر در روایات مرگ بزرگ خوانده شده و مورد مذمت و نکوهش است. اما در ادامه بحث به این می پردازد که همین فقر اگر همراه صبر و استقامت باشد انسان را به سوی کمال سوق می دهد. و در بحث امتحان به این پرداخته شده که آزمایش های الهی در واقع از قوه به فعل درآوردن و تکمیل است، و به این وسیله خداوند می خواهد هر کسی را به کمالی که لایق آن است برساند. در این راه کسانی که مقرب تر و محبوب تر نزد خدایند بیشتر مورد آزمایش الهی قرار می گیرند. همانطوری که انبیاء و امامان ما از این امر مستثنی نبوده اند. و بالاخره در بحث از بیماری، منافع بیماری که؛ تأدیب، کفاره، گرامیداشت و پاداش از این قبیل است. پاداش صبر بر بیماری و مواردی از این قبیل اشاره شده. در فصل سوم؛ که نقش سختی ها در کمال آدمی است. به مباحثی از این قبیل پرداخته شده: حوادث زندگی اجتناب ناپذیرند، راه های مقابله با سختی ها که در این قسمت راه های مختلفی از جمله؛ 1. دعا و ذکر 2. نماز 3. توسل 4. زیارت جایگاههای مقدس 5. صبر و بردباری اشاره شده. و در ادامه به این پرداخته شده که درست است که در زندگی سختی ها و مشکلات زیادی وجود دارد اما باید بدانیم که این قانون زندگی است. در واقع زندگی یعنی مبارزه نه تسلیم، در یک بحران ما باید بتوانیم قدرت و توانایی خود را برای مقابله و غلبه برزندگی کشف کنیم و در اثر این مبارزه رشد و تکامل یابیم. و همچنین بیان شده که این سختی ها هستند که شروط لازم موفقیت اند و در ادامه مطالبی در این زمینه وظیفه انسان در برخورد با مشکلات و در ستایش رنج و بلا آورده شده است. در فصل چهارم به مباحثی از قبیل مفهوم کمال در قرآن، عوامل و راه های رسیدن به کمال که به کمال یابی در پرتو عبادت و چیره شدن بر انفعالات زیان بار مثل غم و شادی شدید، از این راه ها می باشد. در واقع تمامی عوامل رسیدن به کمال در عبادت و بندگی خداوند خلاصه می شود و بالاترین اره رسیدن به کمال انسانی که همان نزدیکی به پروردگار است بندگی و عبودیت است که در بستر « صراط مستقیم» و با عنایت و مدد الهی انجام می گیرد. و بیان شد که این همه جز با تحمل سختی های طاعت و بندگی خداوند امکان پذیر نیست. در ادامه به موانع کمال از قبیل؛ خود پرستی، حب دنیا یا دنیا زدگی، غفلت، تکبر و خود پرستی، تقلید و شخصیت زدگی، اکثریت زدگی، سخن بدون علم، پیروی از ظن و گمان، سوء ظن و حسد اشاره شده است.
نقش مادر در تربیت فرزند در دوره نوجوانی از دیدگاه علم، قرآن و سنت
نویسنده:
زهرا باقرپور
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
عنوان این پایان نامه، نقش مادر در تربیت فرزند در دوران نوجوانی از دیدگاه علم، قرآن و سنّت است.تربیت از نظر دین مقدس اسلام امری مهم شمرده می شود و در این رابطه توصیه های بسیاری وارد شده است. تربیت یکی از مهمترین نیازهای جامعه بشری بوده و از مهمترین حقوق فرزندان بر والدین، مخصوصاً مادران می باشد . این پایان نامه شامل دو بخش کلی است. بخش اول تحوّلات دوران نوجوانی و بخش دوم: مادر و هدایت اخلاقی و دینی نوجوان . بخش اول شامل 6 فصل است. فصل اول در رابطه با اهمیّت و حساسیّت دوران نوجوانی و ویژگی های کلی نوجوانی است و به طور گذرا به تغییرات سریع جسمی و روانی نوجوان اشاره می شود. در فصل دوم محدود? زمانی دوران نوجوانی و تغییرات جنسی در دوران بلوغ بررسی می شود . همچنین در این فصل به دو جریان مهم فکری در زمینه تحوّل بلوغ و وظایف والدین در برابر تغییرات جسمی و جنسی فرزندان اشاره شده است. فصل سوم در رابطه با تلاش نوجوان برای دستیابی به هویّت، نظرات دانشمندان در رابطه با هویّت و بحران هویّت، عوارض بحران هویّت، رشد فکری و تغیییرات تفکّر در دوران نوجوانی، نکاتی که والدین باید در رابطه با تغییرات فکری نوجوان به آن توجّه کنند، می باشد. در فصل چهارم هیجان ها و عواطف مهم دوران نوجوانی، تغییرات عاطفی دوران نوجوانی، تربیت عاطفی در دور? نوجوانی و رشد و تکامل اخلاقی نوجوان بررسی می شود . فصل پنجم در رابطه با رشد و تکامل اجتماعی نوجوان، تمایل نوجوان به عضویت در گروهها و فعالیت های اجتماعی است. فصل ششم درباره اصولی است که والدین با به کار بردن آنها می توانند رابطه مطلوبی با نوجوان خود داشته باشند برخی از این اصول عبارتند از: 1. اصل ایجاد اعتماد به نفس 2. اصل برقراری ارتباط کلامی و عاطفی 3. اصل پذیرش و احترام 4. اصل پرهیز از مقایسه 5. اصل پرهیز از تبعیض و..... بخش دوم شامل 6 فصل است. در فصل اول درباره جایگاه فرزند در آیات و روایات، دوران بارداری و تأثیراتی که حالات و افکار مادر بر روی جنین می گذارد بحث شده است. همچنین تأثیرات رفتار مادران بر رفتار فرزندان خود و عملکرد خانواده در جهت تربیت نوجوان مورد بررسی قرارگرفته است. فصل دوم در رابطه با ضرورت تربیت دینی، آغاز تربیت دینی فرزندان، پرورش عواطف دینی در کنار آموزش تعالیم دینی است . در فصل سوم اهمیّت نقش مادر در تربیت دینی فرزند و هدف از تربیت دینی مورد بحث قرار گرفته است. همچنین مراحل تربیت دینی، روش های عملی در تربیت و ویژگی های مربّی از دیدگاه ابن سینا بیان شده است. فصل چهارم اهمیّت روش الگویی در تربیت و نقش الگوها در تربیت دینی است. در پایان به الگوها و اسوه های ایمان اشاره شده که نوجوانان و جوانان می توانند با پیروی کردن از این الگوها سعادت دنیا و آخرت خود را تضمین نمایند . در فصل پنجم عوامل محیطی که در تربیت مؤثر می باشند، نقش تربیتی محیط از دیدگاه اسلام، نقش محیط در تکوین شخصیت و نقش اجتماع در تربیت مورد بررسی قرارگرفته است . در فصل ششم عوامل مؤثر در پیدایش مشکلات و مسائل نوجوان، روش های شناخت مشکلات نوجوان، انواع مسائل و مشکلات نوجوان و پیشگیری از وقوع مشکلات نوجوان بررسی شده است.
مفهوم انفاق از نظر قرآن و سنت و آثار فردی و اجتماعی
نویسنده:
زهره استادی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
در پایان نامه مفهوم انفاق از دیدگاه قرآن و سنت و آثار فردی و اجتماعی سعی بر آن داشته که به یاری خداوند متعال، زوایایی از اسرار و آثار انفاق آشکار گردد، تا شاید وسیله ای شود که انفاق، جایگاه شایستة خود را در جامعه امروزی ما بیش از پیش بازیابد و حیات با نشاط و سعادتمندانه ای را به ارمغان آورد. زیرا انفاق همانند اهداء خون توسط قلب به کلیه سلولهای بدن است که استمرار حیات و طراوت و شادابی اعضا و اندام را به دنبال دارد. بدیهی است چنانچه فرهنگ انفاق در جامعه برپا و گسترده گردد، مشکل نیازمندان برطرف شده و آحادی از جامعه به طور مستمر گرفتار درد و رنج و فقر و فلاکت ناداری نخواهند بود و بدین وسیله پژمردگی ها از جامعه ما رخت بر خواهد بست. تحقیق پایانی این جانب با عنوان مفهوم انفاق از نظر قرآن و سنت و آثار فردی و اجتماعی از چهاربخش و فصل هایی تشکیل شده که در آن به هر نحوی انفاق و موارد و شرایط و اهمیت و ... آن مورد دقت و بررسی قرار گیرد. در فصل اول رابطه انفاق با نفاق همچنین رابطه آن با نماز مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه انگیزه انفاق بیان شده است. از آنجا که انگیزه ها موجب پیدایش رفتار و کردار انسانها هستند و نوع انگیزه ها نیز متفاوت است سعی شده نوع انگیزه ( مقدس- نامقدس) بیان شود تا با وجود شناخت انگیزه و نیّت صحیح در این مسیر درست گام برداریم انفاق شامل واژه های زکات، خمس، صدقه، کفاره، وقف، هدیه، ولیمه و ... می باشد که هر کدام بعدی از ابعاد انفاق را در بردارد. از آنجا که ارزش هر عملی بستگی به نیت پاک و شرایط صحیح آن دارد، در فصل سوم سعی شده در مورد شرایط انفاق بحث شود. این شرایط هر کدام به نحوی می تواند عمل انفاق کننده را با ارزش جلوه دهد. این شرایط در قرآن نیز به آن اشاره شده روایت ها نیز تاکید فراوانی بر آن داشته اند از جمله این شرایط: اخلاص، آلوده نبودن آن به ریا و منت و پرهیز از بخل و ... می باشد که در این فصل به این موارد اشاره شده است. قرآن کریم و روایت های معصومین ( علیه السلام) تاکید بسیاری بر دادن انفاق و صدقه داشته اند، قرآن کریم هرجا از انفاق بحث کرده به دنبالش از پاداش و ثواب آن نیز در دنیا و آخرت سخن به میان آورده است. روایت معصومین نیز هر کدام به گونه ای اهمیت این موضوع را برای ما روشن تر می سازد در بخش دوّم انفاق از دیدگاه قرآن و سنت مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. از آنجایی که انفاق از اهمیت بسیار والایی برخوردار است و قرآن کریم نیز سفارش فراوانی راجع انفاق و صدقه داشته است در بخش سوم سعی شده است انفاق و فلسفه آن تبیین شود تا با شناخت هرچه بهتر از آن، این دستور الهی بیشتر مورد توجه افراد قرار گیرد. هر کاری ممکن است با موانع و مشکلاتی همراه باشد در مورد انفاق صحیح نیز موانعی وجود دارد که این موانع ممکن است ناشی از عدم احساسی مسئولیت- حرص و طمع دنیوی- ربا و ... باشد. فصل سوم اشاره به موارد انفاق دارد که این موارد شامل نفقه- یتیمان- فقرا و مساکین می شود بدیهی است در صورتی که انفاق به اهلش سپرده شود و موارد آن به درستی رعایت گردد. دیگر هیچ گونه فقر و نیازمندی در جامعه یافت نخواهد شد و همه افراد جامعه در یک سطح و با هم برابر یکسان خواهند بود. بخش چهارم: فصل اول آثار فردی انفاق را شامل می شود از آنجا که برای هر عملی خیری، فایده و پاداشی است. انفاق نیز آثار و برکاتی دارد. آثار فردی انفاق که شامل دفع و بلا، از بین رفتن خودخواهی،سبب برکت و افزایش روزی، مورد بررسی قرار گرفته و سپس در انتها آثار اجتماعی انفاق که موجب از بین رفتن فساد و فقر، جلوگیری از فاصله طبقاتی و ایجاد اشتغال مورد بررسی قرار گرفته است. امید است نوشتار حاضر به برکت آیات قرآنی و احادیث اهل بیت که راهنمای مباحث و زینت بخش صفات آن شده است، مفید واقع گردد.
تحلیل رابطه جو اخلاقی سازمان، هویت سازمانی و سکوت سازمانی
نویسنده:
قلاوندی حسن, مرادی زهرا
نوع منبع :
کتابخانه عمومی , نمایه مقاله
چکیده :
زمینه: حضور منفعلانه کارکنان و عدم گرایش آنها به دخالت در امور سازمان از پدیده های مورد توجه و شایع در سازمان هاست. نگرش ها و ادراکات نیروی انسانی یک سازمان و برداشت آنها از ویژگی های درون سازمان بر عملکرد آنها و مشارکت یا سکوت آنها در امور سازمانی تاثیر می گذارد. بنابراین این پژوهش با توجه به مفاهیم دخیل در شکل گیری نگرش افراد نسبت به سازمان درصدد یافتن رابطه بین جوهای اخلاقی سه گانه موجود در سازمان، هویت سازمانی، و سکوت سازمانی بوده است.روش: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان دانشگاه ارومیه بود که 220 نفر از آنها به شیوه نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسش نامه بوده و الگوی مفهومی پیشنهادی با استفاده از آزمون تحلیل مسیر مورد آزمون قرار گرفت.یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد جو اخلاقی خودخواهانه با مولفه احساس همبستگی و حمایت از سازمان رابطه ای منفی دارد و جو اخلاقی دلسوزانه با هر سه مولفه هویت سازمانی رابطه مستقیم و معنی داری دارد و جو نظام مند با هیچ یک از مولفه های هویت سازمانی رابطه معنی دار نداشت. نتایج همچنین حاکی از آن بود که تنها جو اخلاقی خود خواهانه ارتباط معنی داری با سکوت سازمانی دارد. در خصوص رابطه هویت سازمانی با سکوت نیز هر سه مولفه احساس همبستگی، حمایت از سازمان، و ادراک مشخصه های مشترک، رابطه معنی داری با سکوت سازمانی داشتند. البته در این میان ارتباط دو مولفه احساس همبستگی، و حمایت از سازمان معکوس بود اما رابطه ادراک مشخصه های مشترک با سکوت سازمانی مستقیم بود.نتیجه گیری: با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت جو اخلاقی دلسوزانه کمترین ارتباط را با سکوت سازمانی دارد و جو خودخواهانه بیشترین پیش بینی کننده انواع سکوت است.
صفحات :
از صفحه 64 تا 72
 امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
طاهره نوروزی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
آنچه در پیش رو دارید، تلاشی است تحقیقی و کنکاشی است جستجوگرانه در موضوع امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاه قرآن و روایات و سیره پیشوایان و طرحی است نسبتا جامع و دربرگیرنده پاسخ هایی به پرسشهای زمان ما. امر به معروف و نهی از منکر از جمله مهمترین دستورهای دینی و تکالیف الهی است که اهمیت زیادی نسبت به بسیاری از واجبات دیگر دارد، چرا که رواج خوبی ها و واجبات دیگر در گرو انجام این تکلیف می باشد. قیام ها و حق طلبی ها ی ائمه دین، در قالب امر به معروف و نهی از منکر صورت گرفته است که یکی از آنها قیام خونین سیدالشهدا در کربلاست، که عملا و صراحتا انگیز ه قیام خود را عمل به این واجب برشمرده اند. در مورد امر به معروف و نهی از منکر – معطوف به اهمیت که در متون دینی دارد- باید پرسید که: آیا همان قدر که درمتون دینی تأکید شده است اهمیت آن درک شده؟ از ابعاد و ویژگی ها و چند و چون آن به اندازه کافی اطلاع داریم؟ این فرضیه چه نفش و جایگاهی در جامعه می تاند ایفا کند، و تا حد مطلوب چه قدر فاصله داریم؟! امر به معروف و نهی از منکر، یک واجب مهمی است که متأسفانه هم شناخت کافی در مورد آن وجود ندارد و هم به طور شایسته مورد توجه قرار نگرفته است. حتی در جامعه اسلامی ما، ب این که قرآن واحکام در درجه ی اول اهیمت قرار داردند، ولی باز هم این اصل مهم مورد غفلت و کم مهری واقع شده و عنایت کافی بدان مبذول نشده است. بنابراین هم از لحاظ دینی و هم از لحاظ نیاز روز لازم است که این موضوع مورد بررسی و دقت قرار گیرد و هم ابعاد مختلف مسأله در حد وسع و توانایی مورد کنکاش قرار گیرد. در این نوشتار سعی ما هم بر این است که در حد توان ابعاد موضوع را در چهار بخش مود بحث و بررس قرار دهیم. هر بخش مشتمل بر چندین فصل است و هر فصل زیرمجموعه های خاص خود را دارد. بخش اول به کلیات مطالبی در مورد امر به معروف و نهی از منکر می پردازد که اصولا چه ضرورتی دارد، به بحث در این مورد بپردازیم و در ادامه هدف و پیشینه این فریضه الهی بیان می شود. همچنین بیان می شود که چه راهکارهایی برای اجرای این فریضه وجود دارد. بخش دوم آن مربوط به امر به معروف و شرایط آن است که در دو فصل مورد بحث و بررسی قرار گرفته که عبارتست از: 1- معروف و منکر – آمر و ناهی، که زیرمجموعه های زیر را در بر می گیرد: الف) معنای امر به معروف و نهی از منکر چیست؟ برای امر به معروف و نهی از منکر باید معروف و منکر را شناخت و دانست که چه کاری در محدوده معروف است تا امر به آن لازم باشد و چه کاری در محدوده منکر است، تا نهی از آن واجب باشد. ب) ما باید از چه راههای معروف و منکر را بشناسیم تا بتوانیم آن طور که شایسته و بایسته است عمل کنیم؟ سرشت انسان به گونه ای است که ذاتا جویای کمالات و زیبایی هاست لذا از پستیها و زشتیها دوری می کند و به سوی خوبی و کمالات می رود. به حکم اینکه اسلام آخرین دین و کاملترین شریعت است انسان برای شناخت معروف و منکر نیازمند به آن است. و در نهایت یکی از نعمت هایی که خداوند متعال در نهاد انسان قرار داده وجود پیامبر درونی یا عقل است که انسان با سنجش اعمال به خوبی و بدی آن پی می برد. ج) مصادیقی باید وجود داشته باشد تا به واسطه آن به معروفها عمل کرد، و از منکرات اجتناب نمود. د) امر به معروف و نهی از منکر وظیفه افراد خاصی نیست بلکه دین مبین اسلام عمل به این فریضه را بر همه واجب نموده که به نیکی امر و از بدی نهی نمایند لذا همه را در برابر این تکلیف مسئول می شمارد. ه) شخصی که می خواهد وظایف دینی خویش را عمل کند تا کلام و سخن او در دیگران اثر بخشد باید دارای ویژگیها و خصوصیاتی باشد. برای این که در جامعه بتوان خوبیها را گسترش داد و از مفاسد جلوگیری کرد باید خود شخص آمر و ناهی دارای مقدماتی باشد تا دیگران به سخنان او گوش فرا دهند. 2- شرایط امر به معروف و نهی از منکر: به طور کلی تکالیف اسلامی دارای شرط هستند شرایط عمومی و شرایط خصوصی، در صورت تحقق این شروط است که امر به معروف و نهی از منکر واجب خواهد شد. بخش سوم در رابطه با جایگاه امر به معروف و نهی از منکر، مراحجل و شیوه های آن سخن به میان می آورد. که دارای دو فصل است: 1- جایگاه امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاههای مختلف دین مبین اسلام که جامعه را به مصلحت و کار نیک فرمان داده و از مفسده و کار زشت نهی فرموده شآن امر به معروف و نهی از منکر را بسیار بزرگ شمرده و راجع به آن تأکیدات و ترغیبات فراوان نموده است. این فریضه بزرگ در قرآن مجید آیات متعددی را به خود اختصاص داده که تعداد 17 آیه مورد بحث قرار گرفته شده. و این نکته بسیار مهم گنجانده شده که، هر جامعه ای به این فریضه بزرگ ارج نهد به عنوان بهترین امت تلقی شده است. هنگامی که سیره معصومین را مورد بررسی قرار می دهیم چنین دریافت می شود که، آنان اساس و بنیان کار خود را بر آن نهاده اند و خطوط اصلی هدایت را همواره با ذکر معروفها مشخص نموده و راههای به بن بست رسیده را با بیان منکرات تبیین فرموده اند. مبحث بعدی این است که اساسی ترین عنصری که در قیام امام حسین ( ع) نقش داشته امر به معروف و نهی از منکر بوده و این مطلب به وضوح در سخنان آن حضرت دیده می شود. امر به معروف و نهی از منکر در سیره و روش تمامی بزرگان، علما، دانشمندان دین شناس و مجاهدان در راه خداوند بوده است آنان که با الگو قرار دادن پیامبر و ائمه معصومین ( به حکمو وظیفه ای که اسلام بر عهده انسانهای مؤمن نهاده) همواره برای احیا، نشر و تبلیغ مکتب اسلام سعی و کوشش فراوان نموده اند و اینکه ما در این نوشتار به نحوه عملکر برخی از آنان در این زمینه می پردازیم، چهره هایی که زندگی خود را صرف معرفی کردن ارزشهای اسلامی و بر حذر داشتن مردم از کارهای ناصواب داشته اند. 2- مراحل و شیوه های امر به معروف و نهی از منکر. تدریجی بودن از نعمت های خداوند متعال در خلقت،آفرینش، قانونگذاری و تشریع بوده است بر همین اساس احکام الهی در مدت 23 سال بر پیامب نازل شد و حتی گاهی در مورد یک مسأله مثل شرب خمر به تدریچ بیان گردید. تبلیغ یک وظیفه عمومی برای همه مسلمانان است وظیفه هر مسلمانی این است که حامل پیام الهی باشد و سعی کند ابتدا خود به این پیام الهی عمل نماید و آن را نیز در جامعه به مرحله عمل تحقق برساند. مطلب بعدی نیز در زمینه مراحل آن است که دارای سه مرحله امر به معروف قلبی، لسانی و یدی می باشد. بخش چهارم این بخش در زمینه نقش فریضه امر به معروف و آثار آن بحث می کند. این بخش دارای 5 فصل ذیل است: 1- امر به معروف و نهی از منکر در دفاع از اسلام 2- آثار امر به معروف و نهی از منکر 3- آثار سلب و تخریبی ترک امر به معروف و نهی از منکر 4- علل و عوامل گرایش به منکرات 5- علل و عوامل بی تفاوتی در برابر منکرات جهانی بودن اسلام وکوشش در راه تحقق حاکمیت آن در حد وسیعی متأثر از اصل امر به معروف و نهی از منکر است انقلاب اسلامی ایران نیز یکی از ثمرات و نتایج با ارزش این اصل مسلم در جنبه های سیاسی و حکومتی آن است. حال جای پرسش است که چرا با وجود این همه تأکیداتی که نسبت به این فریضه صورت گرفته باز هم این فریضه در زمان کنونی ما مورد بی مهری واقع شده ؟! چرا به آنچه می دانیم عمل نمی کنیم؟! اساس امر به معروف و نهی از منکر نیکوکاری است. مگر ممکن است کسی بخواهد از خودگذشتگی کند و خود را در خدمت خلق قرار دهد ولی دیگران را به سمت و سوی خیر و نیکی از طریق امر به معروف و نهی از منکر رهنمون ننماید؟! آری اگر از درون مراقب خود باشیم و مردم از برون مراقب ما باشند و مسئولین در رأس نظام سیاسی و حکومتی، مشوق خوبیها و مانعی بدیهای افراد جامعه باشند، بهترین جامعه را خواهیم داشت و به فرموده امام ( ره) می توانیم انقلابمان را به تمامی کشورها صادر نمائیم. ان شاءالله از خداوند توفیق همه را در انجام این فریضه الهی خواهانم و اگر لغزشی در نوشته هایم است، از خداوند عزیز عذر می خواهم.
واسطه های آفرینش: حقوق والدین بر فرزند
نویسنده:
سمیه فیروزه
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عنوان این پایان نامه، حقوق والدین بر فرزند می باشد که شامل پنج بخش می باشد، بخش اول والدین در آیینه قرآن و عترت می باشد شامل دو فصل است در فصل اول آیات مربوط به والدین بیان شده و این که مهمترین مسأله پس از امر به توحید احسان به والدین است و این نشانگر عظمت مقام والدین است و نیز بیان شده که رابطه انسان با خدا مقدم بر رابطه انسان با والدین است چرا که پرستش ویژه خداست. در فصل دوم احادیث معتبر و متعدد از کلام پیامبر و اهل بیت ایشان در رابطه با حقوق والدین بیان شده است. بخش دوم حقوق اخلاقی والدین می باشد شامل سه فصل است. در فصل اول به حقوق کلامی والدین پرداخته شده، در آنجا بیان شده که فرزندان باید با والدین خود با نرمی و احترام سخن بگویند و آنها را به نام نخوانند و لحن و آهنگ کلام آنها باید آرام و پایین تر از والدین باشد. در فصل دوم حقوق غیرکلامی والدین است به مباحثی از این قبیل پرداخته شده: نهایت تواضع و احترام و ادب در برابر والدین، میزان اطاعت از والدین که جز در واجبات عینیه و محرّمات الهیّه و مواردی که اطاعت از ایشان موجب عُسر و حرج به او گردد واجب است، محبت به پدر و مادر که نگاه محبت آمیز و بوسه از مصادیق آن می باشد، احسان به والدین که از اصول نفسانی است و در ادامه به آثار دنیوی نیکی به والدین که شامل: 1- طول عمر و وسعت رزق، 2- دعای مستجاب، 3- رفتار نیکوی فرزندان، 4- محبت در خویشان می باشد و آثار اخروی آن که شامل: 1- سبب آمرزش گناهان، 2- آسانی حساب روز قیامت می باشد، پرداخته شده است. در فصل سوم به حقوق والدین در دوران پیری و پس از مرگ پرداخته شده آیات و روایاتی که بیانگر این مطلب است که تکریم و تجلیل پیران، تکریم و تجلیل خداوند است همچنین به دلیل بی توجهی به والدین سالمند در دنیای صنعتی به ارائه چند راهکار به فرزندان پرداخته شده است. و در ادامه به حقوق والدین بعد از مرگ که عبارتند از: الف- زیارت مزار والدین، ب- اعمال نیک به نیت پدر و مادر، ج- پرداخت بدهی، د- به یاد آنها بودن اشاره شده است. بخش سوم حقوق فقهی والدین است شامل دو فصل است در فصل اول حقوق عبادی والدین است که در اینجا به مسائلی از این قبیل پرداخته شده: نماز و روزه قضاء پدر بر پسر بزرگتر واجب است، حج: با توجه به شرایطی بر عهده ی فرزند است که به نیابت از طرف والدین حج نماید، جهاد: تا زمانی که جهاد جنبه ی وجوب عینی پیدا نکند بودن در خدمت پدر و مادر از آن مهم تر است. و کارهای مستحبی: که در این مورد رضایت والدین باید لحاظ گردد. در فصل دوم به حقوق غیرعبادی والدین پرداخته شده که شامل: حق نفقه، حق حضانت، حق ولایت، معافیت از قصاص و حق ارث می باشد. در بحث از نفقه بیان شده که نفقه پدر و مادر در صورت نیاز بر عهده ی فرزند است اگر تمکن داشته باشد چه پسر باشد چه دختر. در بحث حضانت بیان شده که حضانت دختر تا 7 سالگی و پسر تا 2 سالگی از آن مادر است و حضانت پسر پس از 2 سالگی و دختر پس از 7 سالگی از آن پدر است. در بحث ولایت اشاره شده که پدر ولی قهری کودک تا زمان بلوغ است و در ادامه بیان شده که پدری که فرزند خود را بکشد قصاص نمی شود و در بحث ارث بیان شده که والدین به عنوان نَسب فرزند بر اساس شرایطی ارث می برند. بخش چهارم حقوق ویژه مادر است شامل دو فصل می باشد. در فصل اول اولویت حق مادر و زحماتی که در پرورش فرزندان کشیده بیان می شود و اینکه در تعارض امر و نهی والدین باید جانب مادر را گرفت ولی اطاعت شوهر مقدم بر اطاعت مادر است. در فصل دوم به اهمیت شیر مادر و تأثیر آن در جسم و روح نوزاد و مزایای خوراکی، بهداشتی، کاربردی و عاطفی آن ذکر شده است و در ادامه چند دستور حقوقی دوران شیرخوارگی بیان شده است. بخش پنجم عقوق والدین است شامل دو فصل می باشد. در فصل اول بیان شده که عاق به معنای آزار دهنده ی پدر و مادر است و کمترین عقوق گفتن واژه ی اف می باشد اشاره شده که مصداق های عاق شدن: 1- نگاه خشم آلود، 2- اندوهگین ساختن پدر و مادر، 3- زدن پدر و مادر، 4- کشتن پدر و مادر، می باشد. در فصل دوم: آثار بدی به والدین بیان شده که عبارتند از: 1- کیفر زودرس، 2- ذلت و خواری، 3- سختی جان کندن، 4- قطع نسل، 5- خداوند آزار دهنده ی پدر و مادر را لعنت کرده است و در ادامه به این مطلب اشاره شده که منشأ بسیاری از عقوق خود والدین هستند که به دلیل جهل و نادانی و یا غفلت از شیوه های صحیح تربیت موجبات عقوق فرزندان را فراهم می آورند که در این مورد به ارائه چند راهکار به والدین پرداخته شده.
 احسان به والدین از منظر قرآن کریم و سنت
نویسنده:
مرضیه محمدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این تحقیق تحت عنوان احسان به والدین از منظر قرآن کریم و سنت است که متشکل از چهار فصل است. در این تحقیق سعی شده است تا از تمام جهات این امر الهی و وظیفه خطیر مورد بررسی قرار بگیرد. در فصل اول این تحقیق اصل ضرورت این امر مورد بحث است این که چرا احسان به والدین ضروری است و در ادامه به اهمیت حقوق پدر و مادر، ضرورت پرداختن به حقوق ایشان، بیان مصادیق والدین که شامل الف- گفتار و کردار نیک به والدین ب- الگوی والدین بودن ج- انفاق به والدین د- ارث بردن والدین و وظایف و مسئولیت های فرزندان و روشهای احسان و تکریم والدین پرداخته شده است. در فصل دوم تمام آیاتی که در قرآن مجید به این مهم پرداخته ذکر شده. و بعد از ذکر آیات، تفسیر آنها نیز که از چندین منبع تفسیری استخراج شده در خاتمه فصل بیان شده است و همچنین حقوق والدین از منظر قرآن کریم مورد بررسی قرار گرفته و آیات مرتبط با این موضوع بیان شده است که شامل عناوینی همچون نگاهی به حقوق والدین در قرآن کریم، دلیل رعایت این حقوق، حد رعایت حقوق والدین، احترام به پدر و مادر در منطق اسلام می باشد. در فصل سوم روایاتی که از ائمه معصومین ( ع)در این رابطه بیان شده، ذکر شده است. در آخرین فصل این پایان نامه همه آثاری که در این دنیا و جهان آخرت متوجه انسان می شود هر یک بطور جداگانه مورد بحث و بررسی قرار گرفته است که آثار نیکی و احسان به ایشان نتایج پربار و درخشانی برای فرزندان به ارمغان می آورد. که از آثار احسان به والدین1- بهشت 2- ثواب شهادت 3- سروری نیکان 4- بالاتر از جهاد 5- انجام بهترین اعمال 6- طول عمر و فراوانی روزی 7- داشتن فرزندان صالح 8- راحتی در حال مرگ 9- ثواب حج مقبول 10- آمرزش گناهان 11- عروج به قله ی کمال 12- کامرانی در زندگی و اطاعت از پیامبر اکرم ( ص) می باشد. بعد از آن نتایج بعدی و ظلمی که فرزندان در اثر نادانی در حق والدین انجام می دهند و هر دو دنیای خود را تیره و تار کرده و باعث نکون بختی خویش می شود که از عواقب بدی به ایشان 1- مطرود پیامبر? 2- دور شدن از عدالت 3- محرورمیت از الطاف خداوندی 4- گرفتاری در دنیا 5- عذاب وجدان 6- خشم الهی 7- کوتاه شدن عمر و محرومیت از حقوق اجتماعی می باشد. در پایان این تحقیق دعایی از امام سجاد بیان شده است که ایشان خواستار لطف و کمک خداوند در خصوص احسان به والدین از جانب ایشان می باشد. امید است که این تحقیق گامی کوچک باشد تا همگان را در به انجام رساندن وظیفه ی خویش کمک و راهنما باشد تا فرزندان بیش ار پیش منزلت این نعمت الهی را بدانند.
  • تعداد رکورد ها : 8