جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 9
آموزه بدا در قرآن، آرای کلامى شیعه، و آثار مولوى
نویسنده:
حسین حیدری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه تهران,
چکیده :
دیرپای‌ترین آموزه مورد اختلاف ادیان بزرگ، ماجرای تشبیه و تنزیه، یا انسان‌پنداری و تعالی خداوند، در موضوعاتی از این قبیل است: که آیا قدرت، علم و اراده او نیز همانند آدمیان دگرگونی می‌‌پذیرد یا خیر. این مقاله نشان می‌دهد که مولانا بر خلاف جبرگرایان اشعری، و تا حدودی همسو با شیعه امامیه و مرجئه، براساس اعتقاد به کرم بی منتهای حق تعالی، معتقد است که دست کرم و جود خداوند در هیچ آنی بسته نیست، بلکه با اندک بهانه‌ای، رحمت جدید او شامل کائنات می‌‌گردد. این ویژگی خداوند او را قادرتر نشان می‌‌دهد. در نگاه مولوی، با نپذیرفتن تغییر اراده و مشیت خداوند (باور به بدا) دعا کردن کوششی بیهوده است. وی حتی روز قیامت را نیز عرصه تغییر اراده حق و تغییر سرنوشت آدمیان می‏شمارد و آن جهان را نیز شهری پربازار و کسب می‏خواند . نتیجه عملی چنین باوری، امید پیوسته و دعای مدام است.
صفحات :
از صفحه 203 تا 224
جایگاه معنویت و تجارب اوج از دیدگاه آبراهام مزلو
نویسنده:
حسین حیدری، جواد روحانی رصاف، خدیجه کاردوست فینی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: مجتمع آموزش عالی شهید محلاتی,
چکیده :
آبراهام مزلو (1970- 1908م) را مبدع و رهبر معنوی مکتب روان‌شناسی انسان‌گرایانه به‌شمار آورده‌اند. هرچند بسیاری از پژوهندگان به بحث و بررسی آرای وی پرداخته‌اند، ولی درخصوص جایگاه معنویت، تجارب اوج و دین در اندیشه‌های این نظریه‌پرداز روان‌شناسی، پژوهش جداگانه‌ای انجام نشده است؛ گویی اندیشه‌های وی در این‌باره جدی گرفته نشده است. در این مقاله نگارندگان می‌کوشند تا پس از نگاهی اجمالی به رویکرد انسان‌گرایی، آرا و نظریه‌های روان‌شناسی آبراهام مزلو در مورد دین و اندیشه‌های دینی و معنویت را گزارش کنند. هدف این پژوهش، شناساندن این آموزه مزلو است که معنوی بودن، جزئی از ذات انسان می‌باشد و انسان به‌طور طبیعی، دینی است. در نگاه مزلو معنویت همانند دیگر نیازهای طبیعی انسان (مانند نور خورشید، کلسیم و محبت) است که عدم ارضای آن به روان‌پریشی‌ها، افسردگی‌ها و بحران روانی می‌انجامد. براساس این نیاز، دین به‌معنای عام (معنویت‌گرایی) در طول تاریخ همواره محور اصلی فرهنگ‌های بشری بوده است. افزون بر آن، مزلو معتقد است در همه انسان‌ها استعداد رسیدن به تجارب اوج وجود دارد و بنیان‌گذاران ادیان در مرتبه والایی از این تجربه بهره‌مند بوده و آن را شکوفا کرده‌اند. ریشه و کارکرد اولیه ادیان نهادینه، انتقال احوال عرفانى این بزرگان به دیگران است.
صفحات :
از صفحه 27 تا 53
 بین الامرین (راه میانه) از دیدگاه عقل و نقل
نویسنده:
حسین حیدری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عنوان این پایان نامه مقتبس از این حدیث امام صادق (ع) است که فرمود: «لا جبرو لا تفویض بل امربین الامرین»؛ به این شرح که عقیده شیعه درباره اختیارو آزادی انسان حد وسطی میان جبر مورد اعتقاد اشاعره و تفویض معتقد معتزله است، یعنی انسان نه کاملا مجبوراست و نه کاملا مختار، طوری که مشیت الهی هیچ تاثیری در او نداشته باشد. نویسنده این عقیده را بااستفاده از مبانی فلسفی و کلامی و عرفانی و نیز آیات وروایت تبیین کرده است.
 تأثیر قرآن کریم در ادب فارسی
نویسنده:
حسن حیدری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
در این پایان نامه نخست مباحثی کلی درباره قرآن آمده است؛ نظیر اهمیت و اوصاف و وجوه معانی قرآن،کلمات متضاد در قرآن، جنبه های ادبی و بلاغی قرآن،سیر بلاغی تکرار آیات قرآن . سپس روشهای استفاده ازمفاهیم قرآن در ادب فارسی معرفی شده اند؛ مثل اشاره،تلمیح، تضمین، حل، اقتباس، توارد و تمثیل؛ پس از این کلیات درخصوص امثال مطالبی آمده است که عبارتنداز : مفهوم مثل، خواص و منافع مثل، تقسیمات کلی امثال قرآن. آنگاه امثال قرآنی مورد استفاده در ادب فارسی در سه قسم ذکر و شرح شده اند. امثال واضحه (پنجاه مثل)، امثال سائره (سی مثل) و امثال کامنه (بیست مثل).
ارمنیان درایران (جستجوی در تاریخ،عقاید وآداب ورسوم مذهبی)
نویسنده:
حسین حیدری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این رساله شامل فصل های ذیل است: فصل اول: مروری است اجمالی بر سیر تاریخی حوادث تحولات در ارمنستان از آغاز تا سده حاضر. فصل دوم: علل، انگیزه ها و زمینه های کوچاندن ارامنه به ایران واوضاع واحوال آنان تا پیروزی انقلاب، مورد بررسی قرار گرفته است. فصل سوم: به بررسی تأثیر متقابل انقلاب اسلامی و ارامنه در زمان حاضر، مسائل مربوط به جمهوری اسلامی ایران، ارمنیان در ده سال اخیر و آخرین آمار و تعداد ارمنیان ساکن در ایران می پردازد. شایان ذکر است درسه فصل بالا تحولات فرهنگی و دینی، نیز مورد بررسی قرار گرفته است. فصل چهارم: شامل تاریخچه و خصوصیات زبان و خط ارمنی، زندگی نامه شماری ازمشاهیر ادب ارمنی، گاهشماری رایج و تاریخچه برخی از اماکن و بناهای تاریخی ارمنیان است. در فصل پنجم که مهم ترین قسمت این رساله است؛ با استناد به کتب اسقف مانوکیان و گفته های ارامنه، ویژگی های کلیسای ارامنه گریگوری را در اصول و فروع مذهبی و در آداب و رسوم مربوط به تثلیث، حضرت مسیح، حضرت مریم، حیات اخروی، جشن ها و رسوم روزمره مورد بحث قرار می دهد.
جامعةآرمانی در ادیان ابراهیمی و زرتشت (پژوهشی در ویژگی های جامعة آرمانی در کتب مقدس)
نویسنده:
طاهره ناصری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
تحقیق و تفحص پیرامون جامعة آرمانی ومطلوب در متون مقدس ادیان اصلی ترین بحث این پژوهش است. کتابهای آسمانی در عرصة بیان معیارها و ملاکها برای این جامعه و ارائه دورنمایی از آن، افقی گسترده وبی انتها را گشوده اند. اندیشه دستیابی به جهانی روشن در ادیان، ابعادی الهی وآسمانی دارد وگرچه ورای تفکر بشری وبرتر از مقیاسهای مادی اوست اما بهیچ عنوان از جنبه های خیالی ودست نیافتنی برخوردار نیست. تحقق چنین جامعه ای را در دنیای امروز نباید غیرممکن دانست چرا که این ادعا خود می تواند جوامع بشری را از یک حقیقت بزرگ بازداشته واز تلاش برای دستیابی به آن مأیوس کند. نگارنده براین باور است همانطور که نمی توان بدون ارائه دلائلی منطقی، آراء جامعه شناسان، فلاسفه واندیشمندان یک جامعه را برای تحقق عدالت، امنیت وصلح و . . . آرمانگرایی تلقی کرد وآنها را نادیده گرفت اندیشه های دینی را نباید با این اتهام واهی از نظر دور داشت. بر محققین فرض است به جای ارائه نظرات و راهکارهای موازی، قوانین پیشنهادی ادیان را به عنوان یک راه وروش، بدون تعصب وواقع بینانه مورد نقد وبررسی قرار دهند. جامعة مطلوب از دیدگاه ادیان را باید شناخت و نظام وقوانین حاکم برآن را باید بدور از حب وبغضهای فردی مورد مطالعه قرار داد. این پژوهش تتبعی است هر چند اجمالی در خصوص سیر اندیشه و اعتقاد ادیان سامی و زرتشت در باب ساختار اجتماع، حکومت وقوانین مربوط به آن، به منظور دستیابی به دیدگاههای مشترک وارائه دورنمایی از آنچه که در متون مقدس برای تشکیل جامعه ونظامی منطبق بر قوانین دینی رقم زده شده است. از نظر نگارنده نقاط مشترک فرهنگها بیش از نقاط تفرق آنهاست واندیشمندان ومحققان می توانند به جستجوی پارادایمی که در زیر سایة آن بهترین ها بر مردم حاکم شود پرداخته وبا ارائه نظرات وراهکارهای دقیق ودرست درصدد رفع موانع تحقق این جامعة آرمانی برآیند.
بررسی مسئلة تحریف عهدین در مجادلات مسلمانان با یهودیان و مسیحیان
نویسنده:
محمد باقر سعیدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
رساله حاضر به مسئله تحریف عهدین اختصاص داشته و کوشیده است تا این موضوع را در قرآن کریم و احتجاباتی که از آغاز اسلام میان مسلمانان و اهل کتاب رخ داده است بررسی کند. این رساله در فصل اول به بررسی موضوع وجود یا عدم ترجمه هایی از عهدین به زبان عربی در عربستان قبل از اسلام پرداخته و نشان داده است که بر اساس مدارک موجود نمی تون وجود چنین ترجمه هایی را اثبات کرد. فصل دوم موضوع قرآن را در مورد تحریف عهدین بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که اعتقاد به تحریف عهدین را نمی توان به آسانی به قرآن نسبت داد . فصل سوم به بررسی موضوع تحریف در مجادلات مسلملنان با اهل کتاب از صدر اسلام تا این حزم اندلسی پرداخته و بر اهمیت این حزم به عنوان نقطه عطفی در تاریخ این مجادلات تاکید کرده است. در فصل چهارم به موضوع نقادی کتاب مقدس و تاثیر آن در منظره ای که میان مسلمانان و مبلغان پروتستان در قرن نوزدهم میلادی در شهر آگره هندوستان رخ داده و دومین نقطه عطف در تاریخ این مجادلات محسوب میشود پرداخته شده است. در این رساله نشان داده شده است که هر دو نقطه عطفی که در جانب مسلمانان در مسئله تحریف وجود داشته از بحثها و مناقشات صورت گرفته در درون جماعات یهودی و مسیحی استفاده ((لا یرضی به صاحبه)) کرده اند. فصل پنجم به بررسی انجیل برنابا و تفاوتهای آن با انجیل رسمی و قرآن اختصاص داشته و تردید های جدی ای را که درباره وثاقت این انجیل وجود دارد بررسی کرده است.
علل افول دین زرتشتی در اواخر دوره ساسانی
نویسنده:
اعظم مشهدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیسای شرق آشوری پژوهشی در باب تاریخ، باورها و آیین های دینی آشوریان ایران در پنج سده اخیر
نویسنده:
علی اکبر حسینی سه ده
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
کلیسای شرق آشوری که با نامهای کلیسای نسطوری،کلیسای پارس و کلیسای سریانی شرقی نیز خوانده شده است در سده نخست مسیحی در ادسا پایه گذاری گردید.این کلیسا شامل جامعه مسیحیان عراق و ایران و مالابار هندوستان است.شمار پیروان این کلیسا قریب نیم میلیون نفر است که تعداد قابل توجهی از ایشان دراروپا و امریکا زندگی می کنند. از نظر آیینی این کلیسا از خانواده آیینهای شرقی است والهیات آن نیز از شاخه الهیات انطاکیه ای است. کلیساها تزیین و آراسته نمی شوند اما صلیب نزد ایشان از احترام خاصی برخوردار است.از ویژگیهای منحصر به فرد ایشان احترام و قداست خمیرمایه مقدس است که در پختن نان مقدس برای مراسم قربانی استفاده می شود. در کلیسای آشوری خبری از کاربرد تصاویر و شمایل نیست و فقط صلیب های ساده و یادگارهای قدیسین در آن دیده می شود. پایه گذاران الهیات کلیسای آشوری دیودورس طرسوسی و تئودور اهل موپسوستیا هستند که هردو از شاگردان مکتب انطاکیه اند.مسیح شناسی این کلیسا توسط بابای کبیر مدون شد و به طور آشکاری با آنچه نسطوریوس می گفت متفاوت بود. از دیگر مشخصه های پیروان این کلیسا باید به تکریم نسطوریوس به عنوان یک قدیس و خودداری از نامیدن مریم مقدس به عنوان مادر خدا اشاره کرد.شوراهای بعد از شورای دوم از نظر ایشان مورد قبول نیستند.رهبر این کلیسا با لقب پاتریارک شرق نامیده می شود.این کلیسا از قدیم رابطه خوبی با کلیسای یعقوبی و انگلیکان داشته است.در سال 1994 بیانیه مسیح شناسی بین کلیسای شرق آشوری و واتیکان امضا شد.البته یک گروه از ایشان در قرن 16 با رم متحد شدند که به کلدانی ها معروف اند. این گروه از نظر آداب و رسوم با آشوریان اشتراک دارند. در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم شمار زیادی از آشوریان توسط کردها و ترکها قتل عام شدند. امروزه گذشته از ایران و عراق شمار زیادی از آشوریان در سوریه، لبنان،استرالیا،کانادا،آمریکا و کشورهای اروپایی زندگی می کنند.رهبر فعلی کلیسا کاتولیکوس پاتریارک ماردنخای چهارم است که نیمی از سال در آمریکا و نیمی دیگر را در ایران اقامت دارد.
  • تعداد رکورد ها : 9