جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 42
کرامت تکوینی (ذاتی) انسان از منظر قرآن و حدیث
نویسنده:
اله یار ملکشاهی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
کرامت در لغت به معنی شرافت و بزرگواری و در اصطلاح به نوعی عطیه‌ی الهی اطلاقمی-گردد،که در نهاد بشر بوده و هویتش را تشکیل می‌دهد، و به دو دسته‌ی ذاتی و اکتسابی تقسیم می‌شود، ولی بغرنج‌ترین مسئله‌ی عصر حاضر آن است که غالب تحقیقات، کرامت اکتسابی، و به ندرت کرامت ذاتی را از جنبه‌ی مواهب معنوی مورد بررسی قرار داده‌اند، که در این میان به فضلیت جسمی بشر، بر سایر مخلوقات توجهی نشده است، و هر فرقه‌ای با داشتن نوعی پیش‌فهم نادرست مبادرت به تعریف بسته و درون دینی از انسان نموده، که این امر نتیجه‌ای جز تضارب افکار و تضییع حقوق وی را در پی نداشته است. بنابراین محوریترین بحث‌‌ پژوهش‌حاضر، استخراجملاک-های کرامت ذاتی انسان از منظرقرآن و روایات، در دو ساحت روح و جسم، و معرفی آن‌ها به جهانیان به عنوان بهترین منشور حقوقی بشر بوده است. بر این اساس مهمترین نتایج و دستاورد-های قرآنی و روایی تحقیق حاضر عبارتنداز: تبیین و اثبات کرامت تکوینی انسان در دو بعد ظاهری و باطنی، تعریف جامع انسان بنا بر ویژگی‌های فراطبیعی‌ آن، افشای بی‌اعتباری دیدگاه‌ها و رویکرد-های متعارض کرامت ذاتی انسان، پناه بردن به اجتهاد کلان، در اصلاح برخی از قوانین فقهی فرعی نادرست و قوانین بین المللی مغایر با مبانی‌ تکریم انسانی، محور قرار دادن «انسانیت» و «عطایای ذاتی پروردگار» به انسان در برخورداری از حقوق شهروندی و نه امور فعلی که عارضی‌اند، بهره‌مندی همه‌ی ادیان، مذاهب، مستضعفان فکری، کافران و حتی افراد لائیک از حرمت انسانی، محوریت قرآن و روایات معتبر در استخراج مبانی کرامت، توجه به نقش ارج نهادن به منزلت انسان در خلق آثاری ارزشمند چون محبت، همدلی، وحدت و عدالت در دنیاو به ارمغان آوردن صلحی پایدار و جهانی .
جمع روایات تفسیری جابر بن عبدالله انصاری در کتب روائی شیعه و بررسی روایات در جزء 1و2و3 قرآن کریم
نویسنده:
صدیقه شیروانی پشتکوهی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
روایات تفسیری بعد از خود قرآن که مبین خویش است ارزش فراوانی در تفسیر و تبیین قرآن دارند؛از آن جا که تفسیر قرآن در عصر صحابه رونق زیادی داشته است،به تبع روایات تفسیری ایشان دارای اهمیت زیادی است.در این بین جابر بن عبدالله انصاری جزو معدود صحابی رسول الله (ص) است که مستقیما از سرچشمه زلال مبین وحی بهره می برده،از این صحابی جلیل القدر روایات تفسیری زیادی در کتب روائی و تفسیر ی شیعه و سنی نقل شده است،اما با توجه به این که در طول تاریخ همواره حوادث و ناملایماتی متوجه روایات بوده،لذا نمی توان چشم بسته آن ها را پذیرفت و یا رد کرد، بلکه باید با اصول مشخص شده ی محدثان محک داده شوند تا صحیح از نا صحیح باز شناخته شود و صحیح را مبنای عمل قرار داد.این پژوهش در پی آن است که ضمن مرور اجمالی بر زندگی جابر بن عبدالله انصاری و جمع آوری روایات تفسیری ایشان از منابع روائی و تفسیری شیعه به بررسی سندی و متنی روایات تفسیری ایشان در جزء اول،دوم و سوم بپردازد.در تحلیل سندی روایات ،با مراجعه به کتب رجالی شیعه و اهل سنت احوال راویان استخراج گردیده،احادیث مرسل مشخص شده و تا جایی که ممکن بوده به وسیله کتب دیگر حدیثی مسند سازی شده اند.در بررسی دلالی نیز با توجه به مضامین احادیث به کتب تفسیر،شروح کتب حدیثی و جز آن ها مراجعه شده و نکاتی که به فهم مضمون احادیث کمک می کرد نقل گردیده است.به طور کلی از مهم ترین اهدف این پژوهش: ارائه ای منظم از روایات تفسیری جابر بن عبدالله انصاری طبق ترتیب سور قرآن کریم؛ و همچنین بررسی صحت وسقم روایات تفسیری ایشان در جزءاول و دوم وسوم از قرآن کریم می باشد
آسیب شناسی عدم استجابت دعا از دیدگاه قرآن و احادیث
نویسنده:
جلیل نصرالهی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
یکی از زیباترین جلوه‌های ارتباط انسان با خدا، دعا و نیایش یا گفت وگو با خداوند است. رابطه تکوینی و فقر ذاتی انسان نسبت به خدا، فطرت خداجویی انسان را اشباع نمی‌کند. لذا نیازمند ارتباط اختیاری با خداوند است که جلوه‌ای از فقر ذاتی اوست. دعا بهترین وسیله ارتباط با خداوند می‌باشد. دراین پژوهش تلاش خواهد شد که در قسمت آثار دعا به بررسی فلسفه دعا، زمان و مکان دعا، تشویق به دعا، و دستاوردهای دعا پرداخته شود، در مورد شرایط استجابت دعا به بحث در مورد اقسام دعا، اهمیت دعا از دیدگاه قرآن و احادیث، برکت‌های دعا و شرایط استجابت پرداخته می‌شود و قسمت آسیب شناسی عدم استجابت دعا را با مباحث تاخیر در استجابت دعا، موانع استجابت دعا از منظر قرآن و احادیث و آسیب شناسی عدم استجابت دعا مورد بررسی قرار خواهیم داد.
نقد و بررسی تفسیر المنار در تفسیر نمونه
نویسنده:
مرتضی خلیلی زاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
قرآن کتاب هدایت و انسان سازی است و مفسران در طول اعصار مختلف به تفسیر آن پرداخته اند، از جمله این تفاسیر تفسیر نمونه و المنار هستند. صاحب تفسیر نمونه در تفسیر خود به طور گسترده از تفاسیر مختلف استفاده کرده است، یکی از تفاسیری که صاحب تفسیر نمونه بیش از تفاسیر دیگر به نقد و بررسی آن پرداخته تفسیر المنار است. صاحب تفسیر نمونه گاهی از نظریات صاحب تفسیر المنار در تفسیر خود به عنوان مؤید نظرات خویش استفاده کرده و گاهی آنها را مورد نقد و بررسی قرارداده است بر این اساس گاهی نظرات رشیدرضا را با دلایلی از قبیل: مطابقت با قرآن، همسویی با نظرخویش، و هماهنگی با روایات معصومین تائیدكرده و گاه با دلایلی نظیر مخالفت با قرآن و سنت، و عدم صلاحیت روایات برای تفسیرآیه نقد و رد كرده است. از آنجا که هر روزگاری دارای معظلات و مشکلات و پیچیدگی هایی است و دو تفسیر نمونه و المنار براساس گرایش و رویکرد اجتماعی- تربیتی نوشته شده اند و مفسران این دو تفسیر به دنبال یافتن پاسخ برای معظلات و مشکلات اجتماعی بوده تا نیازهای جامعه و مشکلات اجتماعی عصر خود راه حل کنند و راه حلهایی ارائه داده اند به بررسی و نقد دیدگاههای تفسیر المنار در تفسیر نمونه پرداخته شده است، سپس روشها و مناهج تفسیری المنار و نمونه بررسی شده و در ادامه آراء و نظرات المنار درباره آیات اعتقادی، آیات تربیتی –اجتماعی و آیات الاحکام بیان شده است. و سپس حول محورهایی از قبیل امامت، معاد، نبوت، قضاوت و داوری، جهاد، احسان به والدین، ارث، غذای حلال، وضو، خمس و... بحث شده است. و پس از بررسی آراء و نظرات صاحب المنار درباره مباحث فوق و نقدهای صاحب تفسیر نمونه، نظر درست درباره مباحث فوق بیان شده است.
گونه شناسی سبک‌های دین‌داری مسلمانان در قرآن و نهج‌البلاغه
نویسنده:
رحمت بادفر
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
نوع مواجهه مسلمانان با ابعاد دین متفاوت است نوع مواجهه و میزان پایبندی مسلمین به دین اسلام گویای سبک دین داری مسلمین است در این تحقیق با دوگونه اصلی دین داری کامل و نافص مواجه هستیمدر دینداری ناقص با سبک هایی از دینداری همانند دین داری ولایت گریزی، دین داری منافقانه، دینداری ابزاری شامل دین داری های گزینشی، نوآورانه،اضطراری و دنیاطلبانهو دین داری جاهلانه شامل دینداری افراطی،متحجرانه و خوارجمی باشد.
خودباوری و علل و عوامل تقویت آن در قرآن و حدیث با رویکردی بر روانشناسی
نویسنده:
آمنه جوشن
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
خودباوری امروزه در روانشناسی و علوم تربیتی به کار می‌رود و منظور از آن یک حالت مثبت روحی و روانی است که در نتیجه احساس ارزشمندی در نفس انسان پدید می‌آید و او را آماده می‌سازد تا از طریق بهره‌گیری از لیاقت‌ها و توانمندی‌هایی که دارد به انجام وظایفی که بر عهده اوست قیام نماید و در این راه، از مشکلات و موانعی که پیش می‌آید هراسی به دل راه ندهد. از این حالت روحی در فرهنگ اسلامی با تعابیری چون علو همت، مناعت طبع، اعتماد به نفس، عزت نفس و ... یاد می‌‌شود. در واقع خودباوری، باور استعدادها، توانایی‌ها و نیروهای نهفته فطری درونی است که با اتکاء به آن می‌توان با اهداف مورد نظر در زندگی رسید و به آن جامع عمل پوشانید و مرحله عالی خودباوری، شکوفایی همه استعدادهای بالقوه فرد است.در این تحقیق به دنبال یافتن علل و عوامل اساسی خودباوری است.
پیامدهای عدم تبعیّت از رهبری دینی  در آیات  و روایات
نویسنده:
محمد موسوی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
چکیدهشناخت زمینه‌های به وجود آورنده‌ی پدیده‌های آسیب‌زا از موثرترین اقدامات برای پیشگیری از وقوع آنها می‌باشد؛ بدون شک جلوگیری از وقوع ا‌ین نوع پدیده‌ها بدون داشتن تصویری روشن از زمینه‌های پیدایش آن امکان‌پذیر نخواهد بود؛ همچنان‌که علم و آگاهی نسبت به تبعات این پدیده‌ها نقش بسزایی در جلوگیری از بروز موج فراگیر آنها در جامعه خواهد داشت. مسأله‌ی نافرمانی و عدم تبعیّت از رهبری دینی از جمله‌ی مهم‌ترین پدیده‌های مخرّبی است که به گواهی تاریخ نقش مهمی در اضمحلال امّت‌ها و جوامع داشته است. از این‌رو، در این پژوهش تلاش شده است با تأمّل در آموزه‌های وحیانی دین اسلام و به کارگیری روش تحلیلی- توصیفی در تبیین مطالب، بارزترین زمینه‌های پیدایش عدم پیروی از رهبری دینی و نیز پیامدها و عواقب ناشی از آن مورد بررسی قرار گیرد. آنچه پیرامون این موضوع در آیات قرآن و روایات اهل بیت(علیه السّلام) آمده است حکایت از آن دارد که زمینه‌هایی همچون: فزونخواهی و دنیاطلبی، هوای نفس و خودپرستی، آرزوهای طولانی، جهل و نادانی، لجاجت و تعصّب‌های جاهلانه، رجعت جاهلیّت، عدم بصیرت و زمینه‌هایی دیگر که در آموزه‌های دینی بدان اشاره شده، فرد و جامعه را به نافرمانی و عدم پیروی از رهبری دینی سوق می‌دهد. ضمن این که جبهه‌گیری و مقابله با رهبری دینی آثار و پیامدهای جبران‌ناپذیری در دنیا و آخرت در پی خواهد داشت؛ و آثار مخرّب آن در زندگی دنیوی، حوزه‌های مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و زندگی بشری را در این زمینه‌ها با مشکلات جدی و آسیب‌های متعدّدی مواجه می‌کند. البته، تبعات مخرّب این مسأله، تنها به زندگی دینوی خلاصه نمی‌شود و در حیات اُخروی نیز عواقبی چون حبط عمل، حسرت و ندامت و عذاب و هلاکت را به دنبال خواهد داشت.کلید واژگان: رهبری، رهبری دینی، تبعیّت از رهبری، ولایت‌پذیری.
اوصاف و اصناف فرشتگان در قرآن و حدیث
نویسنده:
توران مهمدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
فرشتگان و ملائکه از جمله موجودات مقدّسی هستند که تعداد فراوانی از آیات قرآن کریم و روایات کثیری از اهل بیت(علیهم‌السلام) به معرفی ابعاد وجودی این مخلوقات می‌پردازد. در مورد اهمیت شناخت ملائکه همین بس که قرآن کریم، ایمان به ملائکه را در ردیف ایمان به خدا و انبیاء و کتب آسمانى قرار داده است. و بدیهی است که ایمان کامل به این موجودات جز از طریق شناخت و آگاهی مناسب نسبت به آنها محقق نخواهد شد. مسأله‌ی دیگری که بر اهمیّت شناخت این موجودات می‌افزاید عقاید خرافی و تصویرهای نادرستی است که به سبب عدم شناخت صحیح این موجودات قدسی در اذهان پدید آمده است. از این‌رو، در پژوهش حاضر تلاش گردید با تتبّع و تأمّل در آیات قرآن کریم و روایات اهل‌بیت(علیهم‌السلام)، به ماهیت ملائکه، اوصاف و اصناف این موجودات مقدس پرداخته شود.بر مبنای آموزه های اسلامی فرشتگان دارای اوصاف و ویژگی‌هایی از جمله عصمت، تمثّل، تکلّم و... می‌باشند که آنها را از سایر موجودات متمایز می‌سازد. همچنین، براساس این آموزه‌ها در جهان فراسو این موجودات بسیار متنوعند و عهده‌دار وظایف متعددی هستند. که در این مورد می‌توان آنها را براساس مأموریت و وظیفه به اصنافی تقسیم‌بندی کرد؛ فرشتگان وحی، فرشتگان عرصه‌ی قیامت، فرشتگان کاتب اعمال، فرشتگان محافظ و نگهبان و فرشتگان حامل عرش از جمله بارزترین اصناف این موجودات می‌باشد. در نهایت از مجموع آموزه‌های اسلامیبررسی شده در این تحقیق به دست آمد که اعتقاد و باور به وجود ملائکه از اصول هستی-شناسی و جهان‌بینی دین اسلام است. این مخلوقات زیبای خداوند، پیام رسانان عشق الهی به انسان‌ها و تمام مخلوقات عالم هستند. که خداوند اداره‌ی جزئی‌ترین امور عالم را به آنها محول داشته است و آنها همراه دائمی روزهای ما و نگهبان بیدار شبهای ما هستند و به اذن خداوند در یاری ما می‌کوشند. روش به‌کار گرفته شده در این تحقیق روش تحلیلی- توصیفی بوده و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای انجام شده است.کلید واژگان: فرشتگان و ملائکه، اوصاف ملائکه، اصناف ملائکه و ماهیت ملائکه.
تکریم و تنزیه انبیاء در قرآن و عهدین
نویسنده:
علی هلشی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های بشری، رسیدن به کمال و قرب الهی است و برای نیل به این هدف پیامبرانی از سوی خدا برگزیده شدند تا چراغ راه بشریت به سوی کمال باشند. برگزیدگان الهی که مُبلِّغ دین و چراغ راه انسانیت به سوی کمال هستند از سوی برخی افراد مُغرِض در ادیان پیشین مورد بی‌مهری و تاخت و تاز قرار گرفته ‌اند و دامنشان را به انواع و اقسام گناه آلوده ‌اند، شاهد مثال آن، تهمت‌هایی است که در عهدین به آن‌ها زده شده است. امروزه شاهدیم که با استفاده از آموزه ‌هایی که در کتاب مقدس آمده، جامعه‌ی بشری دچار بحران، تنش، جنگ و نزاع شده است. قرآن کریم به عنوان آخرین کتاب الهی، دامن همه‌‌ی انبیاء را از هر زشتی و گناه، بری دانسته و خط بطلانی بر چنین توهماتی زده است. از این‌رو در این پژوهش بر آن شدیم برای بشریت و همه‌ی انسان‌های آزاده تبیین نماییم که دامن انبیاء از تهمت هایی چون کفر، زنا و قتل و... بری هستند و راهبران بشریت به سوی کمالِ حقیقی، انسان‌های معصوم و کامل و مورد ستایش حضرت باری تعالی هستند.
بررسی سیره ی اخلاقی حضرت ابراهیم ع در قرآن و عهدین
نویسنده:
علی اکبر ستاروند
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
تربیت اخلاقی افراد، هدفی بوده است که همه انبیاء الهی در پی رسیدن به آن رنج بسیار کشیده اند؛ آنان خود الگوی تمام عیاری در زمینه اخلاق به شمار می روند و تمام گفتار و رفتارشان سرشار از درسهای اخلاقی است، دراین میان حضرت ابراهیم (علیه السلام ) دارای جایگاه ویژه ای است. خداوند به گونه ای او را در قرآن مدح می کند که هیچ یک از پیامبران دیگر را اینگونه ستایش نکرده است. این منزلتی که خداوند در قرآن برای او مطرح می کند ناشی از اخلاص و ویژگیهای اخلاقی آن حضرت است که در قرآن نیز به آنها اشاره شده است. ضرورت تحقیق در خصوص اخلاق از آنجا ناشی می شود که جهت رسیدن به کمال و سعادت واقعی، تربیت اخلاقی انسانها نقشی بی بدیل را ایفاء می کند، حال اگر فراموش شدن برخی از ارزشهای اخلاقی را هم به آن بیافزاییم، اهمیت آن دو چندان می شود. نقش حضرت ابراهیم (علیه السلام) به عنوان اسوه و الگوی ارزشهای اخلاقی بسیار کارگشا می باشد. در این پژوهش در جهت تبیین سیره اخلاقی ایشان در قرآن و عهدین برای شناخت هرچه بیشتر این پیامبر الهی تلاش کرده ایم و در این راستا ابتدا به بیان معنی لغوی و اصطلاحی اخلاق و سیره اخلاقی پرداخته ایم و در ادامه، سیره اخلاقی حضرت ابراهیم (علیه السلام) در قرآن و سپس در عهدین بیان می شود. سپس همه مطالب گفته شده با هم مقایسه می شوند تا تحریفاتی را که در کتب مقدس با اهداف دنیا پرستانه و به نفع علمای مسیحیت و یهود، در این باره انجام گرفته نمایانتر شود و حضرت ابراهیم (علیه السلام ) به عنوان اسوه و الگویی ارزشمند، جهت تأسی از ایشان،خصوصا در زمینه اخلاق معرفی گردد.
  • تعداد رکورد ها : 42