جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 30253
الهام گيری قيام و مبارزات امام خمينی از قرآن و حديث
نویسنده:
‫باقرنیا، محمدرضا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، معاونت پژوهشی، دفتر تبلیغات اسلامی,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
‫در اين پايان نامه با استشهاد به آيات و روايت سعى شده، ثابت شود كه كلام حضرت امام خمينى از آنها الهام گرفته است. اين پژوهش در سه بخش تنظيم شده و ترتيب مباحث در هر يك از آنها بدين قرار است كه نخست بياناتى از آن بزرگوار آمده، سپس شواهد قرآنى و روائى آنها ذكر گرديده است. عنوان بخشهاى اين پايان نامه عبارتند از: عصر خاموشى (سالهاى 13321 ـ 13341 ش)، عصر مقاومت و پايدارى (سالهاى 13341 ـ 13357 ش) و عصر پيروزى (سالهاى 13357 ـ 13368 ش).
بررسی مفهوم اضطراب و فرایند درمان آن در روانشناسی اسلامی با تاکید بر زمینه‌های کاربرد آن در راهنمایی و مشاوره
نویسنده:
عباس رحمتی زرندی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
اضطراب هسته اساسی اختلالات روانی و یکی از مفاهیم اساسی در نظریات مشاوره و روان درمانی است که برمبنای توجیهات مربوط به ماهیت انسان و نظریه شخصیت به گونه خاصی تبیین می‌شود. ضرورت هماهنگی و وحدت میان مبانی نظری مشاور با طرح شخصیتی و مبانی ارزشها و اعتقادات وی، انگیزه این تحقیق در بررسی مفهوم اضطراب و راه درمان آن بر پایه طرز تلقی خاص اسلام از ماهیت و هدف انسان ساخت شخصیت ، بیماری و سلامت روان قرار گرفته است . ازنظر اسلام، انسان موجودی پیچیده است که شاکله وی براساس ساخت روانی اولیه حاصل از فطرت و شهوت و نیز عقل و اراده و در تعامل با محیط به گونه خاصی شکل می‌گیرد حال اگر شاکله‌ای عمدتا برمبنای پاسخگوئی به تمایلات بی‌نهایت شهوی شکل گیرد بدلیل حرکت در جهتی خلاف فطرت و طبیعت انسانی و در نیتجه تضاد با واقعیتها و محدودیتهای فردی و محیطی زمینه‌های مساعد بسیاری برای بروز اضطراب فراهم خواهد آورد. به منظور بررسی موضوع و حصول هدف این تحقیق، روش انجام پژوهش از نوع توصیفی، روش جمع‌آوری اطلاعات کتابخانه‌ای و جامعه آماری عمدتا کتب و مقالات تدوین شده پیرامون (روانشناسی انسان از دیدگاه اسلام) است که به لحاظ محدودیت آنها از منبع دیگر نیز استفاده شده است . برخی از مهمترین یافته‌های تحقیق : - اضطراب عمدتا خصیصه فردی است که بواسطه برخوردی از شاکله‌ای بیمارگونه، در تقابل و تعارض دائمی با واقعیتها و محدودیتهای درونی (فردی) و برونی (محیطی) قرار گرفته و احساس فشار و تهدید می‌کند. - اضطراب وقتی بروز می‌کند که فرد نتواند فشار و تهدید حاصله را دفع کند یا بطریقی با آن کنار بیاید. - فرایند درمان، تاکید برخودشناسی مراجع و کشف رابطه اضطراب با نیازها، انگیزه‌ها، افکار و اهداف برخاسته از شاکله بیمارگونه و هدایت و یاری وی برای تجدیدنظر در ساخت شاکله و تغییر و اصلاح آن براساس تمایلات اصیل انسانی و فطری و با استفاده از روشها و فنونی مانند : اعطای بینش ، وانمودسازی، الگوسازی، عمومی‌سازی، دعا است .
نقش امر به معروف و نهي از منکر در سياست جنايي اسلام
نویسنده:
‫محمدحسن عادلي
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫اين تحقيق در صدد بيان و به کارگيري صحيح و تبيين ابهام هاي مربوط به عوامل پيشگيري از جرايم و کاهش بزهکاري و نقش منحصر به فرد امر به معروف و نهي از منکر در اين زمينه است. نويسنده تدابير امنيتي و بازدارنده در خصوص برخورد با مجرم را در سياست جنايي کيفري اسلام بررسيده و اجراي صحيح فرهنگ امر به معروف و نهي از منکر را ضامن سلامت اجتماعي جامعه اسلامي مي‌داند. نوشتار حاضر در دو فصل تنظيم شده است. نگارنده در فصل اوّل با ارائه کلّيات مفهوم سياست جنايي از منظر لغوي و اصطلاحي، تمايز سياست جنايي از سياست کيفري و سياست عمومي و قلمروِ سياست جنايي و ساختار آن را بيان کرده و انواع سياست جنايي، اعمّ از قانوني، قضايي و مشارکتي را ذکر مي‌کند. مبحث دوم از اين فصل به مفهوم شناسي امر به معروف و نهي از منکر و واژه‌گان آن، يعني: امر، نهي، معروف و منکر و نيز پيشينه و مباني اين فريضه در سيستم قضايي و جنايي اسلام اختصاص دارد. نويسنده آن گاه به جايگاه و آثار امر به معروف و نهي از منکر و طرح کلّي دين اسلام از اين مهم در تبليغ عقايد و احکام اجتماعي اسلام اشاره کرده و در فصل دوم نقش راهبردي و پيشگيرانه آن را در سياست جنايي اسلام شرح مي‌دهد. وي در اين فصل به نقش امر به معروف و نهي از منکر در پيشگيري عمومي از منکرات و مفاسد اجتماعي همچون: فضاسازي ديني در جامعه، نقش سياست جنايي اسلام در جلوگيري از ايجاد محيط‌هاي جُرم‌زا و پيشگيري از منکرات و جرايم اجتماعي با استفاده از اجراي صحيح فريضه امر به معروف و نهي از منکر مي‌پردازد و در همين زمينه با اشاره به جايگاه عدالت و نقش مسئولين مربوط (کارگزاران حکومتي) در پيشگيري از وقوع جُرم در جامعه اسلامي، تدابير پيشگيرانه از جُرم را بيان مي‌کند. وي در مبحث ديگري از همين فصل به مراحل و شيوه‌هاي مبارزه سياست جنايي اسلام با منکرات مي‌پردازد و شيوه برخورد با جُرم و آسيب‌هاي فکري جامعه را تبيين ساخته و مراحل سياست جنايي اسلام قبل از برخورد با مجرم و مرحله زيربنايي و نيز توبه به عنوان عامل کيفر زدايي را بررسي مي‌کند. نگارنده با همين هدف، به نحوه رفتار با مجرمان در حوزه سياست جنايي اسلام پرداخته و سيره برخورد قرآن با مجرمان و شيوه برخورد پيامبر اسلام با منکران و چگونگي اجراي مجازات آن ها را شرح مي‌دهد.
مطالعه و تحلیل نقوش و کتیبه‌های مسجد جامع قروه، بازسازی و کاربری گرافیکی آن؛ پروژه عملی: طراحی وب‌سایت مسجد جامع قروه
نویسنده:
اسدالله اجاقلو
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
در مورد معماری مساجد دوره پس از اسلام بخصوص سدههای اولیه، تحقیقات نسبتاً جامعی صورت گرفته و ویژگیساختمانی این بناها از نظر نوع پلان، مصالح بهکار رفته، و بهطور کل ویژگیهای معماری بنا در دورههای مختلف مورد مطالعه و بررسی مستشرقین و محققین داخلی قرار گرفته است. در این میان مطالعه تزئینات بنا، بازشناخت و رهیافت به چگونگی خلق آنها و ویژگیهای تجسمی و بصری آن کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است، حال آنكه مبحث تزئین در معماری بناهای اسلامی همچون خود معماری اهمیت داشته و به جد دنبال شده و مبانی نظری و تئوریهای بسیاری را در خود نهفته است.در این تحقیق تلاش میشود با تأکید بر آرایههای تزئینی مسجد جامع قروه ویژگیهای تزئینی مساجد اولیه دوره اسلامی مورد بررسی قرار گیرد. مسجد جامع قروه از بناهای اولیه دوره اسلامی است این بنا دارای دو کتیبه گچی با خط نسخ و یک کتیبه رنگی به خط کوفی است، هر کتیبه دارای تزئینات خاص خود است که در این میان کتیبه کوفی از ارزش هنری بالایی برخوردار بوده و نوع خط و نقشهای گره زیبایی خاصی به آن بخشیده است. سایر نقشهای تزئینی این بنا شامل نقشهای هندسی و گیاهی در زمینه کتیبهها، نقشهای شمسه و تزئینات آجری میباشد.با بررسی و مطالعه نقشها میتوان علاوه بر مرمت، بازسازی و حفظ این نقشها به مبانی تجسمی و زیباییشناسی آن نیز پی برد. بیشک دسترسی طراحان گرافیک به این نقشها و آشنایی هنرمندان با زیباییهای گرافیکی این آثار میتواند آنان را با وجوه جدید هنرهای اسلامی آشنا ساخته و طراحان گرافیک را به کاربرد این آثار ترغیب نماید. در واقع مهمترین انگیزه نگارنده در این تحقیق پررنگتر ساختن وجوه گرافیکی و تزئینی این بنا است که سعی شده است بوسیله بازسازی نقشها و کتیبهها و بررسی بصری آنها تا حدی به این امر کمک شود. در حین مطالعة تزئینات این بنا مشاهده میگردد که بخشهایی از تزئینات آن با نقشهای کتیبهای بناهای اطراف همچون مسجد جامع قزوین، مسجد جامع قلابر و گنبد سلطانیه تشابهات گاهاً نزدیکی دارند مثلاً مقایسة تزئینات کتیبهای این بنا با مسجد جامع قزوین نشان میدهد که هر دو از یک شیوه کاری و زیبایی شناسی واحدی تبعیت میکنند بدین ترتیب بهنظر میرسد این تشابهات بتواند زمان اجرای تزئینات این بنا را تا حدود زیادی مشخص نماید.مهمترین هدف در این تحقیق همانا نگاه گرافیکی به آرایهها جهت كشف روابط بصري و اصول تزئيني آن است، همچنين تلاش شد تا با طراحی و بارگذاری وب سایت تخصصی این بنا، تزئینات و نقشهای وابسته آن به نحو شایستهای به علاقمندان و پژوهشگران عزیز معرفی گردد. مسجد جامع قروه از بناهای اولیه دوره اسلامی است. این بنا دارای دو کتیبه گچی با خط نسخ و یک کتیبه رنگی به خط کوفی است، هر کتیبه دارای تزئینات خاص خود است که در این میان کتیبه کوفی از ارزش هنری بالایی برخوردار بوده و نوع خط و نقش‌های گره زیبایی خاصی به آن بخشیده است. سایر نقش‌های تزئینی این بنا شامل نقش‌های هندسی و گیاهی در زمینه کتیبه‌ها، نقش‌های شمسه و تزئینات آجری می‌باشد.مهمترین هدف تحقیق همانا نگاه گرافیکی به آرایه‌ها جهت کشف روابط بصری و اصول تزئینی آن است. بی شک با بررسی و مطالعه نقش‌ها می‌توان علاوه بر مرمت، بازسازی و حفظ این نقش‌ها به مبانی تجسمی و زیبایی‌شناسی آن نیز پی برد. بی‌شک دسترسی طراحان گرافیک به این نقش‌ها و آشنایی هنرمندان با زیبایی‌های گرافیکی این آثار می‌تواند آنان را با وجوه جدید هنرهای اسلامی آشنا ساخته و طراحان گرافیک را به کاربرد این آثار ترغیب نماید.
ارزش های اجتماعی در قرآن
نویسنده:
‫بیگی، روح الله
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی ، معاونت پژوهش حوزه های علمیه,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
---
بررسی مبانی فلسفی سنن تربیت در قرآن
نویسنده:
ام البنین شاکری لموکی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
چکیدههدف پژوهش حاضر، بررسی مبانی فلسفی سنن تربیت در قرآن کریم است. این پژوهش از نوع کیفی بوده و روش به کار رفته در آن، توصیفی - تحلیلی می باشد. از توصیف به منظور معرفی سنن تربیت در قرآن استفاده به عمل آمد. و از تحلیل در شناسایی مبانی فلسفی سنن تربیت در قرآن کریم شامل: مبانی هستی شناسی، مبانی معرفت شناسی، مبانی انسان شناسی و مبانی ارزش شناسی و نیز بررسی ارتباط میان هر یک از مبانی یاد شده با عناصر چهارگانه هدف، محتوا، روش و ارزشیابی و نیز تحلیل های پژوهشگر به منظور کاربست مبانی یاد شده در نظام تعلیم و تربیت استفاده شد. نتایج نشان می دهد که در نظام تعلیم و تربیت اسلامی سنن تربیتی وجود دارند که هر کدام از این سنن دارای مبانی هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی و ارزش شناسی خاصی است که صرفأ در نظام تربیت اسلامی شناسایی می شود. به این معنا که این سنن در سایر مکاتب تربیتی صرف نظر از برخی از مکاتب تربیتی متاثر از ادیان الهی وجود ندارد؛ بدینسان سنن تربیت با مبانی فلسفی خاص اسلام در قرآن عبارتند از: هدایت تکوینی، تبشیر و انذار الهی، اعطای مسولیت امانت الهی به انسان، اعطای نعمت به قدر مرتبه، اتمام حجت الهی، غلبه اراده الهی، امتحان و ابتلای الهی، هدفمندی هستی، تدریج در تکامل، اعطای آسانی بعد از سختی، انزال لطف الهی، پاداش و کیفر الهی، آزادی شیطان در اغواگری انسان، سندیت و کتابت اعمال، نفی حرج، عکس العمل اعمال، امهال و استدراج، استجابت دعا، احباط عمل، تکفیر، تسویل نفس و تزیین اعمال، نجات مومنان، اعطای حیات طیبه، توجه به استعدادها، اعطا به قدر تلاش، پاکسازی، مکر الهی، محرومیت از لطف الهی، تنبه و بیداری،عبرت آموزی و مجازات. هر یک از سنن یاد شده با نظر به مبانی فلسفی خاصی که دارا است، می تواند نتایجی را در حوزه های هدف، روش، محتوا و ارزشیابی در تعلیم و تربیت از خود به جای بگذارد. کاربست سنن یاد شده در تعلیم و تربیت به ایجاد نظام تربیتی منحصر به فردی خواهد انجامید که از جمله نتایج مهم آن تعالی گرایی و تربیت الهی خواهد خواهد بود.
ترجمه و تحقيق "سيري در صحيحين"
نویسنده:
---
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫اين کتاب ترجمه و تحقيق کتاب "سيري در صحيحين" تأليف آيت‌الله محمدصادق نجفي به زبان اردوست که در آن، روايات نقل شده در صحيحين (صحيح بخاري و صحيح مسلم) ونيز سند اين روايات نقد و بررسي گرديده است. نويسنده اين کتاب را در دو جلد تهيه و تدوين کرده است. در جلد اول، کلياتي از پيدايش علم حديث در زمان پيامبر اسلام و خلفا ارائه گرديده و جريان تدوين حديث پيامبر اسلام و منع حديث و جمع روايات نبوي از سوي خلفا و حديث سوزي در دوره دو خليفه اول و دوم، به بهانه پرداختن به قرآن و جمع و تدوين قرآن، شرح و بررسي شده است. آن گاه اوضاع حديث و نگارش و گردآوري آن در دوران امويان و پيدايش روايات جعلي و رشد اين قبيل روايات و ورود اسرائيليات در روايات اسلامي، به ويژه روايات تفسيري و نقش برخي از چهره‌ها در جعل حديث، مانند ابوهريره مطرح گرديده و داستان دشمني امويان با اهل بيت( پيامبر اسلام(ص) و جعل روايات بسياري بر ضد آنان وصف شده است. در ادامه به محتواي احاديث گردآوري شده در صحيح مسلم و صحيح بخاري پرداخته شده و نيز در مورد سند و روايات صحيحين، سلسله سندها؛ درمورد بسياري از احاديث مندرج در صحيحين و موضوع و محتواي برخي از روايات و دلالت برخي از اين روايات، بحثي رجالي به صورت کارشناسي صورت گرفته است. نگارنده همچنين به رواياتي که در صحيحين موجود مي‌باشد، اشاره کرده که در اين روايات بسياري از عقايد و ديدگاه‌هاي شيعه به ويژه در مبحث امامت و فضايل اهل بيت( اثبات مي‌شود. همچنين تاريخچه‌اي از تدوين صحيحين، نحوه گزينش و چينش احاديث در آن ها، معرفي نويسندگان صحيحين، برخي از انگيزه‌هاي آنان در گزينش روايات و تحقيقي در زمينه محتوا و سند روايات صحيحين ارائه شده است.
انسجام محتوايي قرآن كريم
نویسنده:
‫خدمتکار آرانی ، مرتضی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
‫انسجام محتوايي قرآن كريم، به معناي هماهنگي و سازگاري تمام و كمال محتوا و معاني آيات قرآن و همچنين نفي هر گونه اختلاف و تناقض از ساحت مقدس قرآن، موضوعي است كه در اين نوشتار به دنبال تحليل و بررسي آن مي‌باشيم. تاريخچة اين بحث نشان مي‌دهد كه، موضوع ادّعاي وجود تناقض در نصوص قرآن كريم از گذشتة دور يعني از همان آغاز ظهور اسلام مطرح بوده است و عده‌اي آيات قران را متناقض مي‌پنداشته‌اند كه بررسي آراء و نظرات اين افراد نشان مي‌دهد كه انگيزه‌هاي آنها در طرح اين بحث‌ها يكسان نبوده است، بلكه برخي از سر جهالت و برخي با انگيزه‌هاي اسلام‌ ستيزي به آن دامن زده‌اند. ما بر آنيم تا با بررسي ادّعاي وجود تناقض و اختلاف در قرآن كريم و بيان علل و أسباب توهّم تناقض در قرآن و همچنين بررسي اشكالات وارد شده در اين زمينه، به كمك آيات و روايات معصومين (ع)، انسجام معنايي آيات قرآن كريم را ثابت نمائيم و از آن بالاتر، ثابت كنيم كه اين انسجام و هماهنگي، فراتر از آثار بشري است و اينكه اين ويژگي ممتاز قرآن، يكي از وجوه اعجاز قرآن مي‌باشد. كليد واژه‌ها: قرآن كريم، انسجام، محتوا، تناقض، خاورشناسان
پ‍ن‍د ح‍ج‍ت‌: ن‍گ‍اه‍ی‌ ب‍ه‌ پ‍ن‍ده‍ا و ان‍درزه‍ا در دی‍وان‌ ح‍ک‍ی‍م‌ ن‍اص‍رخ‍س‍رو ق‍ب‍ادی‍ان‍ی‌ [ص‍ح‍ی‍ح‌ ق‍ب‍ادی‍ان‍ی‌] [پ‍ای‍ان‌ ن‍ام‍ه‌]
نویسنده:
‫ش‍م‍ی‍ل‌ پ‍ور، ه‍ادی‌
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫ت‍ه‍ران‌: ---,
چکیده :
‫م‍وض‍وع‌ اص‍ل‍ی‌ پ‍ای‍ان‌ ن‍ام‍ه‌ ح‍اض‍ر، ب‍ررس‍ی‌ م‍وارد زی‍ر م‍ی‌ ب‍اش‍د: - س‍ی‍ر پ‍ن‍د و ان‍درز در ادب‌ ف‍ارس‍ی‌ (از آغ‍از ت‍ا ع‍ص‍ر ن‍اص‍رخ‍س‍رو) - پ‍ن‍د و ان‍درز و م‍وع‍ظه‌ از م‍ن‍ظر ق‍رآن‌ ک‍ری‍م‌ - پ‍ن‍د و ان‍درز و م‍وع‍ظه‌ از دی‍دگ‍اه‌ ن‍ه‍ج‌ ال‍ب‍لاغ‍ه‌ - پ‍ن‍د و ان‍درز در م‍ت‍ون‌ اس‍لام‍ی‌ و اح‍ادی‍ث‌ ائ‍م‍ه‌ اطه‍ار (س‌) ش‍رح‌ زن‍دگ‍ی‌ و آث‍ار و اف‍ک‍ار و ع‍ق‍ای‍د پ‍ن‍د ح‍ج‍ت‌، ک‍ه‌ ب‍ه‌ ب‍ررس‍ی‌ ان‍درزه‍ا و م‍واع‍ظ ن‍اص‍رخ‍س‍رو ک‍ه‌ ح‍دودا ص‍د و ب‍ی‍س‍ت‌ م‍وض‍وع‌ م‍خ‍ت‍ل‍ف‌ ه‍س‍ت‍ن‍د، پ‍رداخ‍ت‍ه‌ ش‍د. روش‌ ک‍ار، ب‍دی‍ن‍گ‍ون‍ه‌ ب‍ود ک‍ه‌ ب‍ا چ‍ن‍د ب‍ار م‍طال‍ع‍ه‌ دی‍وان‌، اب‍ی‍ات‍ی‌ ک‍ه‌ م‍ت‍ض‍م‍ن‌ م‍وع‍ظه‌ای‌ ب‍ودن‍د، اس‍ت‍خ‍راج‌ گ‍ردی‍د س‍پ‍س‌ م‍وض‍وع‍ات‌ ب‍ه‌ ص‍ورت‌ "طب‍ق‍ه‌ب‍ن‍دی‌ م‍وض‍وع‍ی‌" ت‍ن‍ظی‍م‌ ش‍د. و ب‍ع‍د از ان‍ج‍ام‌ م‍ق‍دم‍ات‌ اول‍ی‍ه‌، ب‍ه‌ ن‍گ‍ارش‌ ق‍س‍م‍ت‌ اص‍ل‍ی‌ پ‍رداخ‍ت‍ه‌ ش‍د. ب‍ا ت‍ف‍ح‍ص‌ دق‍ی‍ق‌ در دی‍وان‌ ن‍اص‍رخ‍س‍رو، ای‍ن‌ ن‍ک‍ت‍ه‌ ب‍رای‌ ن‍گ‍ارن‍ده‌ ث‍اب‍ت‌ ش‍د ک‍ه‌ وی‌ ش‍اع‍ری‌ اس‍ت‌: م‍ت‍ع‍ه‍د، م‍ب‍ارز و م‍ای‍ه‌ ف‍خ‍ر ف‍ره‍ن‍گ‌ ای‍ران‌ زم‍ی‍ن‌.
فقر و فقرزدايي با نگرش فقهي
نویسنده:
‫نوروز صابري
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
‫قم : ‫مرکز اطلاعات و مدارک اسلامي، معاونت پژوهشي، دفتر تبليغات اسلامي,
چکیده :
‫در اين نوشتار، به بررسي پديده فقر و علل آن پرداخته شده و از منظر فقهي راه‌هاي ريشه کني فقر و مبارزه با اين پديده زشت اجتماعي بيان گرديده است. نگارنده در صدد آن است تا ضمن بررسي برنامه‌هاي فقر ستيزانه اسلام (مبتني بر فقه و کلام فقها) و راهکارهاي اجراي آن ها در جامعه؛ دستورهاي قرآن کريم و سخنان ائمه معصوم( را در مورد فقرزدايي و راه‌هاي رشد و شکوفايي اقتصاد در جامعه اسلامي تبيين نمايد. وي در پنج فصل ملاک‌هاي فقر و غنا در فقه، وظايف افراد تهيدست در تأمين نيازهاي خود و وظايف توانگران در برابر آن‌ها و همچنين وظايف دولت اسلامي را در تأمين نيازهاي جامعه و رفع فقر مطرح نموده است. در فصل اول، شاخص‌هاي فقر و راه‌هاي شناسايي تهيدستان در جامعه اسلامي و ماهيت و تعريف فقر را از نظر مکاتب اقتصادي دنيا بررسي کرده و در ادامه آثار زشت اقتصادي و اجتماعي و عوامل اقتصادي گسترش فقر را در جامعه ذکر نموده است. فصل دوم، به بررسي ملاک فقر و غنا در فقه و نيز به پرداختن زکات براي رفع مطلق و فقر نسبي افراد جامعه از منظر فقه اسلامي اختصاص يافته است. در فصل سوم، افزون بر تبيين وظايف افراد تهيدست در تأمين نيازهاي خود؛ اين مسأله از لحاظ اقتصادي و معنوي بحث و بررسي و آيه ها و روايات متعددي در اين زمينه مطرح شده است. وظايف توانگران در برابر افراد تهيدست جامعه، وظايف دولت اسلامي در ريشه کني فقر، و موارد غيرالزامي، توزيع عادلانه درآمد و ثروت‌هاي طبيعي، تأمين اجتماعي، ايجاد اشتغال و رفع محروميت از سطح جامعه، از مباحث فصل سوم اين نوشتار است. در فصل چهارم، عوامل مؤثر بر فقر درکشور افغانستان، به عنوان نمونه عيني و تجربي بررسي و راهکارهاي درمان فقر در افغانستان با استفاده از روش‌هاي ارائه شده در اين تحقيق و با نگرشي فقهي، بيان گرديده است. فصل پنجم مشتمل بر جمع بندي کلي و نتيجه تحقيق مي‌باشد.
  • تعداد رکورد ها : 30253