جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 36
Orthodoxy and Islam: Theology and Muslim–Christian Relations in Modern Greece and Turkey
نویسنده:
Archimandrite Nikodemos Anagnostopoulos
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Routledge,
قرائت‌های ارتدکسی از آکوئیناس
نویسنده:
Plested, Marcus
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Oxford University Press ,
چکیده :
چکیده ماشینی : این کتاب اولین کاوش اودیسه قابل توجه توماس آکویناس در جهان مسیحیت ارتدکس، از دوران بیزانس تا عصر مدرن است. آکویناس با اشتیاق شگفت‌انگیزی در سراسر طیف الهیات بیزانسی مورد استقبال قرار گرفت. در مقابل، خوانش‌های ارتدکس مدرن از آکویناس به‌شدت منفی بوده است، و به طور معمول آکویناس را به‌عنوان کهن‌الگوی الهیات به‌عنوان یک شکل خاص غربی از الهیات معرفی می‌کند که شرق ارتدکس باید چهره خود را در برابر آن قرار دهد. این مطالعه که اساساً خود را بر اساس مطالعه دقیق پذیرش بیزانسی از توماس استوار می کند، چنین دوگانگی های هکرآمیزی را رد می کند و در عوض برای یک تفسیر مناسب کاتولیک یا جهانی از ارتدکس استدلال می کند - تفسیری که توماس ممکن است بار دیگر جایی در آن پیدا کند. در بررسی دوگانگی شرق و غرب، این کتاب در کنار هم قرار گرفتن گسترده گریگوری پالاماس و توماس آکویناس به عنوان کهن الگوهایی از سنت های الهیات یونانی و لاتین مخالف است. دوره طولانی بین سقوط قسطنطنیه و انقلاب روسیه، که به طور معمول به عنوان عصر عقیمی و ناهنجاری برای الهیات ارتدکس نوشته شده است، نیز با چشم اندازی تازه نگریسته می شود. مطالعه استقبال از توماس در این دوره حاکی از پیچیدگی الهیاتی و سخاوت بینش است که به ندرت به آن پرداخته می شود. به طور خلاصه، این کتابی است که تاریخ الاهیات ارتدکس را از طریق منشور داستان جذاب و تا حد زیادی کامل درگیری ارتدوکس با آکویناس به طور ریشه ای بازاندیشی می کند.
بعد از کالوین: مطالعاتی در باب توسعه یک سنت الهیاتی
نویسنده:
Muller, Richard Alfred
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Oxford University Press ,
چکیده :
چکیده ماشینی : این دنباله ای بر فیلم The Unaccomodated Calvin OUP 2000 اثر ریچارد مولر است. در کتاب قبلی، مولر تلاش کرد تا کار الهیات کالوین را در بافت تاریخی خود قرار دهد و شبکه‌های الهیات قرن بیستمی را که برداشت ما را از کار اصلاح‌طلبان تیره کرده‌اند، از بین ببرد. در کتاب حاضر، مولر این رویکرد را با هدف غلبه بر یک سری چارچوب‌های الهیات قرن نوزدهم و بیستم که مشخصه بسیاری از پژوهش‌های مربوط به ارتدوکس اصلاح‌شده یا آنچه که می‌توان «کالوینیسم پس از کالوین» نامید، پیش برد.
جلوه‌های آموزه قدیس در زندگی مؤمنان ارتدوکس روسی
نویسنده:
محمد مدبر چهاربرج
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
پدیدارشناسی مفاهیم دینی، سیر تکامل و بسط آموزه‌ها، منازعه‌های الاهیاتی، اختلاف دیدگاه‌ها و تفاوت میان مذاهب و کلیساهای مختلف به دلیل اهمیتشان، به میزان چشمگیری محل توجه و بحث پژوهشگران این رشته واقع شده‌ است. اما بررسی تأثیر این تعالیم و نقشی که در حیات روزمره مؤمنان و باورمندان ایفا می‌کنند، مسئله‌ای است که کمتر بدان پرداخته شده است. مقاله حاضر در پی آن است که نقش یکی از مهم‌ترین آموزه‌های کلیسای ارتدوکس روسی، یعنی آموزه قدیس، را در حیات مؤمنانش بکاود. این آموزه که درهم‌آمیختگی تنگاتنگی با آموزه شمایل دارد، یکی از پررنگ‌ترین عناصر الاهیاتی زندگی مؤمنان ارتدوکس روسی است. قدیسان، شمایل آنها و آیین‌های بزرگ‌داشتشان زندگی مؤمن ارتدوکس را از بدو تولد تا مرگ تحت تأثیر قرار داده و مؤمنان این کلیسا مشتاقانه شعائر مرتبط با این آموزه را تکریم و تعظیم می‌کنند. برای این منظور ابتدا جایگاه قدیسان از منظر کلیسا و سپس جلوه‌های این آموزه در حیات مؤمنان ارتدوکس روس بررسی شده است.
صفحات :
از صفحه 45 تا 62
توبه در سنت مكتوب كليسای ارتدوكس؛ وسيله يا هدف
نویسنده:
طيبه سادات طبايی
نوع منبع :
نمایه مقاله
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
كاوش درباره مضامين عرفاني و اخلاقي در ميراث شفاهي و مكتوب مسيحيت، به طور خاص مذهب ارتدوكس، پژوهشي است كه انجام آن در هر دو سطح صورت بندي تمام مضامين و تحليل يك به يك، در قالب مطالعات تطبيقي با اسلام، به طور خاص مذهب شيعه، بايسته است؛ چراكه به بيان ماكس مولر «آن كس كه يك دين مي شناسد، از همان دين هم چيزي نمي شناسد». در اين مقاله با اين پرسش كه «در ميان مضامين اخلاقي و عرفاني مسيحيت ارتدوكس، توبه چه جايگاهي دارد؟»، به كاوش در فيلوكاليا، كه معتبرترين مجموعه در عرفان عملي مسيحيت ارتدوكس است، پرداخته مي شود. اين پژوهش كه به روش تاريخي هرمنوتيك با تحليل محتواي كيفي صورت گرفته، در مقام اثبات اين حقيقت است كه مفهوم توبه به لحاظ تاريخي از كهن ترين زمان ها مطرح بوده و به لحاظ هرمنوتيك، مبناي اين باور عمدتا به برداشت هايي از كتاب مقدس (اعم از عهد جديد و قديم) ارجاع داده شده است. اين تحقيق نشان مي دهد كه توبه تنها يك عمل انساني و تلاش فردي بر اساس دستورات ديني نيست، بلكه اقدام به توبه يك موهبت و توفيق خدايي است؛ از اين رو توبه نه عاملي براي سير و سلوك، بلكه هدف سير و سلوك اخلاقي و عرفاني به حساب مي آيد.
صفحات :
از صفحه 73 تا 90
مطالعات ارتدوكس در ايران در گفتگو با دكتر الياس عارف زاده
نوع منبع :
مناظره،گفتگو و میزگرد , نمایه مقاله
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
مطالعات ارتدوكس در ايران در گفتگو با دكتر الياس عارف زاده براي گفت وگو درباره مطالعات ارتدوكس در ايران در خدمت جناب آقاي دكتر عارف زاده هستيم. جناب آقاي دكتر عارف زاده، در پي آنيم كه با وضعيت مطالعات ارتدوكس در ايران به طور كلي، و نقش و سهم دانشگاه اديان در اين زمينه به طور خاص آشنا شويم. سپس درباره اولويت ها و خلاهاي موجود و پيشنهادهاي مطالعاتي و تحقيقاتي براي دانشجويان صحبت كنيم. پيش از ورود به اصل بحث به نظر مناسب است تصويري كلي از ارتدوكس و جايگاه آن در ميان كليساها و مذاهب مسيحي ارائه بفرماييد. همچنين اطلاعاتي درباره كليساهايي كه در ايران وجود دارند ارائه بفرماييد؛ كدام ارتدوكس هستند و كدام غير ارتدوكس، و چه نسبتي دارند؟
صفحات :
از صفحه 5 تا 22
معرفی كتاب كليسای ارتدوكس در امپراتوری بيزانس
نویسنده:
وحيد ستارزاده
نوع منبع :
نمایه مقاله
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
نويسنده كتاب جوآن مروين هاسي (Joan Mervyn Hussey؛ 19072006م)، نويسنده كتاب كليساي ارتدوكس در امپراتوري بيزانس، يكي از برجسته ترين مورخان و نويسندگان حوزه بيزانس و استاد تاريخ در دانشگاه هايي همچون لندن و بدفورد بود. هاسي همچنين از سال 1961 تا 1971م مسئول كميته ملي مطالعات بيزانس بريتانيا بود. او نقش مهمي در ارتقاي مطالعات بيزانسي در دنياي انگليسي زبان، به ويژه در دهه هاي مياني قرن بيستم، داشت. آثار او براي پژوهشگران انگليسي زبان، به خصوص دانشجويان، ابزاري را مهيا كرد كه به رشد مطالعات بيزانسي منجر شد. هاسي را مي توان متعلق به مكتبي از تاريخ نگاري دانست كه وظيفه مورخ را، تا حد ممكن، بررسي انتقادي منابع، تاريخچه ها، نامه ها و اسناد زندگي قديسان، سكه ها و مهرها، سپس روايت داستان به دقيق ترين صورت مي داند. از ديگر آثار هاسي مي توان به كتاب هاي زير اشاره كرد: 1. امپراتوري بيزانس در قرن يازدهم: چند تفسير متفاوت؛[i] 2. ويراستار مجلد چهارم تاريخ قرون وسطاي كمبريج؛[ii] 3. دنياي بيزانس.[iii] براي هاسي مفهوم تاريخ كليسا، تاريخ نهاد كليساي مسيحي در جامعه است. در اين كتاب منظور او از جامعه، امپراتوري بيزانس است. براي او تاريخ كليساي ارتدوكس، از ابتداي قرن هفتم شروع مي شود؛ زيرا از نظر او فضايي كه كليساي شرق با هويت بيزانسي در قرن هفتم در آن ظهور كرد، امپراتوري روم شرقي بود. به نظر مي رسد، تعريف ارتدوكس براي نويسنده دشوار نيست؛ زيرا بحث خود را از سال 600 ميلادي آغاز مي كند، يعني زماني كه شرق يوناني و غرب لاتيني به وجود آمده بودند. [i]. The Byzantine Empire in the eleventh century: some different interpretations (1950). [ii]. The Cambridge Medieval History, Vol. IV, The Byzantine Empire. [iii]. The Byzantine World.
صفحات :
از صفحه 139 تا 142
بررسی و نقد الاهیات اگزیستانسیالیستی نیکلای بردیایف
نویسنده:
حمید بخشنده آبکنار
نوع منبع :
رساله تحصیلی , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
اگزيستانسياليسم نهضتى فلسفى و ادبى در قرن بیستم است كه مبتنى بر آموزۀ تقدم وجود بر ماهيت است. برطبق دیدگاه اگزیستانسیالیسم، انسان كاملا آزاد و كاملا مسئول اعمال خود است و اين مسئوليت خاستگاه دلهره‌اى است كه زندگی او را احاطه مى‌كند. در فلسفۀ اگزيستانسياليسم، درخت‌ها و كوه‌ها، كارخانه‌ها و شاهراه‌ها همگی واقعيت‌های نفس‌الامرى هستند که «هستى» دارند اما برحسب مصطلحات این فلسفه، «وجود» ندارند. در اين فلسفه، کاربرد كلمۀ «وجود» محدود به نوعى از هستى متمثل در انسان است. از لحاظ تاریخی، در گذر زمان، انواع گوناگون و متباينى از اگزيستانسياليسم ظهور کرده است. در شاخۀ اگزیستانسیالیسم دینی، اندیشمند پروتستان سورن کیئرکگور در دانمارك و متفکر کاتولیک گابریل مارسل در فرانسه، دو روايت از اگزيستانسياليسم مسیحی را ارائه كرده‌اند. نيكلاى برديايف، فيلسوف و الاهیدان ارتدوکس روسی نیز روايتى دیگر از اگزيستانسياليسم مسیحی را مطرح كرده است. رسالۀ حاضر که به بررسی نقادانۀ الاهیات اگزیستانسیالیستی نیکلای بردیایف می‌پردازد، مشتمل بر یک پیش‌گفتار و چهار فصل اصلی و یک پیوست است. در پیش‌گفتار رساله، دو روایت سابق‌الذکر از اگزیستانسیالیسم مسیحی بیان و ذهن خواننده برای فصل‌های اصلی آماده می‌شود. آنگاه در فصل اول، زندگى و تعامل فکری بردیایف با آثار اندیشمندان مختلف جهان تشریح می‌شود. در فصل دوم، نگرش فلسفى نيكلاى برديايف ترسیم مى‌‌شود؛ و در فصل سوم، نگارنده به‌طور تفصیلی آرای الاهياتى وى را بیان می‌کند. بالاخره، در فصل چهارم از پایان‌نامه، نگرش الاهیاتی وی مورد ارزیابی قرار مى‌گيرد. خاطر‌نشان می‌شود که در پیوست رساله، نکات متنوع سودمندی برای خوانندگان بیان شده است.
جایگاه شمایل‌ها در کلیسای ارتدوکس
نویسنده:
ریحانه غلامیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
شمایلها در کلیسای ارتدوکس هم به لحاظ نظری و هم عملی از اهمیت بسزایی برخورداراند.در حقیقت شمایلها به واسطهی قابلیت تصویری خودمناجاتهای الهی را ترسیم میکنند و مومنان را در تفکر، تام?ل ودرک عمیقتری از متون مقدس یاری میدهند. در اصل آنچه که در شمایلنگاری مسیحی عرضه میشود، گویای داستانها و معانی نهفته در کتاب مقدس است. در این رساله ضمن تبیین مفاهیم کلی به مباحث تاریخی و پیشینه شمایلها در کلیسای اولیه تا عصر حاضر پرداختهشده است و با بررسی ارتباط مبانی نظری شمایلنگاری با گزارش کتاب مقدس، چگونگی پیوستگی این مباحث تجزیه و تحلیل شده است. بنابر الاهیات ارتدوکس، بسیاری از آموزههای مسیحی موجود در کتاب مقدس به نحوی در شمایلها تجلّی یافته و از این رو شمایلنگاری را به نوعی" تفسیر بصری کتاب مقدس" دانستهاند. در مقابل کتاب مقدس را به منزله "شمایل مکتوب" مسیح انگاشته اند. همچنین با نظر به اهمیت جایگاه شمایلها در شعائر و مناسک مسیحی و تفسیر الاهیاتی که از شمایلها در الاهیات ارتدوکس مطرح است، به این مبحث پرداخته شده است. هدف اصلی از شعائر در این کلیسا تشب?ه به خدا و مسیح و نیل به خداگونگی دانسته میشود و این آموزه در مقام اصل بنیادین الاهیات و عرفان کلیسای ارتدوکس شرقی است.
  • تعداد رکورد ها : 36