جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
 
شامل عبارت باشد
شامل عبارت باشد
تنها فراداده‌های دارای منابع دیجیتالی را بازیابی کن
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  *برای جستجوی عین عبارت , عبارت مورد نظر را درون گیومه ("") قرار دهید . مانند : "تاریخ ایران"
  • تعداد رکورد ها : 312318
مهدویت از دیدگاه شیعه و سنی
نویسنده:
فاطمه کاشکی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
مهدویت یکی از اعتقادات اسلامی است و علاوه بر اسلام سایر ادیان بزرگ جهان نیز معتقد به ظهور یک منجی در آخر الزمان هستند. که زمین را پر عدل و داد خواهد ساخت.این تحقیق با عنوان مهدویت از دیدگاه شیعه و سنی بعد از بیان دو دیدگاه در صدد قوت نهادن بر مشترکات و کم رنگ کردن اختلافات شیعه و سنی است. و یاعث نزدیک تر نمودن وحدت میان شیعه و سنی می شود. که در سه بخش ارائه می گردد: بخش اول: نگاهی گذرا به ادیان مختلف با مراجعه به کتب معتبر این ادیان می باشد. بخش دوم: شامل مهدویت از دیدگاه شیعه و سنی است و در دو فصل مجزا شکل گرفته است.در فصل اول به دیدگاه شیعه در مورد مهدویت از زبان قرآن و روایت پیشوایان معصوم و پیشینه آن پرداخته و در فصل دوم به اعتقاد اهل سنت درباره تولد و وجود امام زمان ( عج) و احادیثی از اهل سنت در کتب معتبر و متواتر بودن این احادیث پرداخته شده است. بخش سوم: این بخش می تواند نتیجه گیری به حساب آید در دو فصل به بررسی دو دیدگاه شیعه و سنی پرداخته است که در فصل اول در مورد نقاط اشتراک دو دیدگاه با عنوان بررسی اجمالی به احادیث از لحاظ راویان و درستی صحت احادیث پرداخته و دیگری نیز به بیان راویان مشترک در زمینه تعداد روایات وارده و ویژگیهای حضرت در عصر ظهور و اتفاق علمای سنی در مورد حضرت مهدی(ع) پرداخته است . در فصل دوم نیز به بیان عقاید خاصه اهل تسنن و پاسخ به آنها پرداخته شده و در زمینه اعتقاد و تحقق وجود آن حضرت که شامل اعتقاد در تولد و وجود و مصداق می باشد بحث شده است و اعتقاد به احادیث نسب می باشد.و مورد دیگر اعتقاد در مورد اسم پدر آن حضرت می باشد. امید است که این تحقیق توانسته باشد تا حدودی اختلافات این دو دیدگاه را بر طرف و بر مشترکات این دو دیدگاه قوت نهاد و باعث وحدت هر چه بیشتر شیعه و سنی گردد.
نگاه اجمالی به دین
نویسنده:
مهری سعیدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
دین مجموعه ای از عقاید و اخلاقیات و تکالیف فردی و اجتماعی است. با این که در زمینه « دین» کتاب ها و رساله هایی نوشته شده، اما احساس نیاز به پژوهش در این عرصه مرا بر آن داشت تا تحقیقی در این زمینه انجام دهم. این رساله با عنوان نگاهی اجمالی به مفهوم دین، از شش فصل تشکیل شده است. فصل اول: چیستی دین در این فصل به بررسی پیشینه دین، معنای لغوی و اصطلاحی آن، مفهوم دین در قرآن، وجوه و کاربرد آن در قرآن، دین فطری، دین حق و باطل، پرداخته شده است. فصل دوم: منشأ پیدایش دین که شامل: ادیان ابتدایی، خصوصیات عمومی انسان ابتدایی، نظریه فروید و کارل مارکس و نقد نظریات ایشان می باشد. فصل سوم: قلمرو دین در این قسمت به بررسی دیدگاه های کلی، تعریف دین، تفسیر جامعیت، ادله آن، دلیل عقلی بر جامعیت و دیدگاهی در قلمرو دین پرداخته شده است. فصل چهارم: انتظار بشر از دین این فصل شامل: تاریخچه بحث، مبادی تصوری مسأله انتظار بشر از دین، اقوال متفکران اسلامی معاصر و نمونه هایی از پاسخ اسلام به انتظار بشر می باشد. فصل پنجم: پلورالیسم دینی که به بررسی تعریف پلورالیسم، پیشینه آن، پلورالیسم دینی، ادله پلورالیست ها، دیدگاه قرآن درباره کثرت ادیان، نقد ادله پلورالیسم دینی از نظر قرآن، کاربرد پلورالیسم پرداخته شده است. فصل ششم: تعارض علم و دین این فصل شامل: تاریخچه تعارض علم و دین، مقصود از تعارض، اقسام آن، شرایط تعارض، مصادیق آن و راه های حل تعارض می باشد. در پایان رساله به نتیجه گیری و پیشنهاد پرداخته شده است و منابع مورد استفاده از این تحقیق متون اسلامی و تألیفات دانشمندان شیعی است که با استفاده از روش های تحقیقی و ترکیبی ( بنیادی – توصیفی – تحلیلی) صورت گرفته است. کلیدواژه ها عبارتند از: مفهوم دین- جامعیت دین- منشأ دین.
موسی در قرآن و تورات
نویسنده:
صفدر معصومی مجد
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل اعلام(دانشنامه اعلام)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این پژوهش در ده فصل با این موضوعات تدوین شده است: کشور مصر و فراعنه آن، ویژگیهای طبیعی و انسانی آن، سابقه تاریخی و مردم آن؛ واژه اسرائیل، نامگذاری یعقوب به اسرائیل، تاریخ حیات بنی اسرائیل؛ سیمای فرعون در قرآن: ادعای الوهیت، تفاوت ضعیف و مستضعف، روش عمومی مستکبران تاریخ؛ دوران تولد موسی و رشد او، اختلاف قرآن با تورات در این زمینه؛ موسی به مدین می رود، انواع وحی، موارد اختلاف قرآن با تورات در این خصوص؛ معجزات موسی، اختلاف قرآن با تورات درباره آن؛ رسالت موسی، نکات مستفاد از آیات، تفاوت رسول و نبی، موارد اختلاف قرآن با تورات در این موضوع؛ هلاکت فرعون و نجات بنی اسرائیل، اختلاف قرآن با تورات در این مسأله؛ درگیری موسی با بنی اسرائیل، جلوه خدا، نزول تورات، موارد اختلاف قرآن با تورات در مورد آن؛ موسی و قارون.
نقش ایمان در شادی و نشاط
نویسنده:
سمیّه سلیمی حاج تقی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
آنچه در این مقاله می خوانید پیرامون موضوع نقش ایمان و باورهای اعتقادی در شادی و نشاط می باشد که با توجه با نیاز روزافزون جامعه و سؤالهای گوناگون برخاسته از آن در حوزه دین و معرفت از سوی جوانان مطرح شده است؛ همچون: نقش ایمان و باورهای اعتقادی در شادی و نشاط چیست؟ عوامل شادی کدامند؟ آیا عتقاد به خدا مانع دستیابی انسان به شادی است؟ ... که این کار از طریق بررسی کلیدواژه ها فرح و ایمان در آیات و روایات انجام گرفته است. این تحقیق از دامنه ی وسیعی برخوردار است و بسیاری از علما و دانشمندان به گونه های مختلف در این باره قلم فرسایی نموده اند. مجموعه ی حاضر ترکیبی از آیات و روایات و علم روانشناسی با نظر بعضی از دانشمندان و علما می باشد. در این زمینه – هر چند ناکافی- سعی در جمع بندی میان آنچه از دین برخاسته و آنچه در جامعه آن را شادی می نامند شده است. منابع موجود بیشتر آیات و روایات و کتب حدیثی می باشد که در این راستا به رشته ی تحریر درآمده است، که از جمله آنها بحارالانوار، اصول کافی، غررالحکم و ... . این مجموعه از 5 بخش تشکیل شده که بخش اول آن شامل سه فصل می باشد بخش دوم شامل دو فصل و بخش سوم شامل چهارم فصل بخش چهارم شامل دو فصل و بخش پنجم شامل چهار فصل می باشد.
نقد و بررسی درباه کاتبان وحی
نویسنده:
ابراهیم فتح اللهی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
در این پژوهش به بررسی کاتبان وحی پرداخته شدو از این موضوعات بحث به عمل آمده است: وحی ومعانی آن، تاریخچه مختصری از آغاز نزول، کتابت وحی در زمان پیامبر صلی الله علیه وآله، نوع خط و نوشت افزارهای موجود در هنگام وحی، کاتبان وحی چه کسانی بودند؟و شرح احوال کاتبان وحی.
نقش والدین در شکل گیری شخصیت اجتماعی فرزندان از نظر اسلام
نویسنده:
صدیقه سادات آزاد
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
نقش والدین در شکل گیری شخصیت اجتماعی فرزندان از نظر اسلام عنوان نوشته ای است که پیش رو دارید. تحقیقات و کتاب هایی که در این مورد نوشته شده است نشان دهنده ی اهمیت این بحث می باشد. خانواده و والدین به طور عینی نقش مؤثری بر فرزند می گذارند. این نقش ها در اثر انواع فعالیت ها و محبت هایی که از طرف کانون گرم خانواده انجام می پذیرد برروی فرزند آشکار می شود. هیجان ها و احساسات تأثیر پذیر بر روی هر فرد در اجتماع نیز ناشی از رفتارهایی است که در خانواده احساس کرده است. چرا که خانواده و والدین یک شبکه ی عاطفی، اجتماعی و فرهنگی می باشد. تربیت نقش بسزایی در شکل گیری شخصیت فرزند دارد چرا که آن به فعلیت رساندن و شکوفا کردن استعداد های درونی انسان می باشد که از طریق یک سری الگو های عملی که فرد در جامعه ملزم به رعایت آن می باشد انجام می پذیرد . بر همین اساس تألیفات زیادی صورت گرفته است. با در نظر گرفتن این موارد و با بررسی تألیفات نویسندگان معتبر و بزرگ، مطالبی در خصوص رفتار والدین و تربیت اسلامی فرزندان توسط آنها در خانواده مورد بررسی و جمع آوری قرار گرفته است که والدین در شکل گیری شخصیت اجتماعی فرزندان چه نقشی را ایفا می کنند و اسلام در این مورد چه نظراتی دارد؟ در این مجموعه تا حد ممکن سعی شده است به این سئوال پاسخ داده شود تا بتواند خواننده با مطالعه ی آن هر چند کوتاه و مختصر، اما اطلاعاتی در این مورد به دست آورد. چرا که دین اسلام، دین کامل جهان هستی است و اگر ما بتوانیم این دین را در چارچوب خانواده بگذاریم و از آن به نحو احسن استفاده کنیم، می توانیم جامعه ای سالم و و اقعی داشته باشیم و بوسیله ی آن مسیر الی الله را به خوبی به اتمام برسانیم. در این مجموعه به صورت مختصر، موضوع مورد بحث قرار گرفته و در توان این بنده نبوده است که موضوع را به طور گسترده مورد بررسی قرار دهم. امید است که فرصت های بعدی این توان را به وجود آورد تا بتوانم آن را مورد بررسی و تحقیق قرار دهم.
نشانه های ظهور
نویسنده:
سیده طاهره امیری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
قبل از ظهور حضرت مهدی ( عجل الله تعالی فرجه الشریف) حوادث و اتفاقاتی در جهان هستی به وقوع خواهند پیوست که در باب علائم الظهور به آنها نشانه ها و حوادث پیش از ظهورگویند. این علائم و نشانه ها همانند دانه های تسبیح پشت سر یکدیگر ظاهر شده و بعد ازآن امر ظهور تحقق می یابد. از جمله اهداف و مسائل مورد بحث در این پژوهش، آشنایی هر چه بیشتر با علائم و نشانه های ظهور و رابطه ی آنها با حوادث و اتفاقاتی است که درعصر حاضر شاهد وقوع آنها هستیم، همچنین پرهیز از اجمال گویی در مورد برخی از احادیث که کتب روایی قدیمی آن طورکه شایسته است حق مطلب را نسبت به خواننده ادا نکرده اند. تحقیق حاضر در نظر دارد موارد ابهام را برطرف نموده و هدف اصلی ائمه(علیهم السلام) را از احادیث و روایات مشخص نماید و در مورد آنها توضیحات کامل وجامعی به خواننده ارائه دهد. در این رساله سعی شده است سیر منطقی حوادث و نشانه ها رعایت شود، لذا بخش اول آشنایی کاملی است با زندگی حضرت مهدی ( علیه السلام) و زوایای مختلف آن. بخش دوم : بررسی نشانه های عام ظهور بخش سوم، نشانه ها وعلائم حتم قیام. بخش چهارم : حوادث و نشانه های نزدیکی ظهور و در پایان اقدامات جهان غرب خصوصاً آمریکا و یهود علیه حضرت مهدی ( علیه السلام) مطرح و اهداف آنها را از این اقدامات بیان می کند. روشی که بر طبق آن پژوهش انجام گرفته است، روش کتابخانه ای است که بعد از مرحله ی فیش برداری وگردآوری مطالب مورد تدوین نهایی و اصلاحات اساسی بر روی آن انجام شده است. منابع مورد استفاده در این تحقیق آیات قرآن با ترجمه ی آن، نهج البلاغه، منابع روایی وکتب معتبر حدیثی در باب علائم الظهور و مقالات مربوط به امام زمان ( عجل الله تعالی فرجه الشریف) می باشد. نتایج به دست آمده از این پژوهش عبارتند از : 1- صرفاً نشستن ودعا کردن برای ظهور حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) کفایت نمی کند، بلکه باید در این زمینه نگاه های کوتاه جای خود را به نگاه های ژرف ودر خور تأمل بدهند. 2- با توجه به اقداماتی که در جهان هستی علیه آن حضرت صورت می گیرد بر هر مسلمانی که اعتقاد به امامت و ولایت دارد واجب است تا خود را برای مقابله با نقشه های دشمنان اسلام آماده نموده و در صدد خنثی کردن آنها برآید. 3-کلیه ی نشانه ها و علائم عمومی در تمام جوامع بشری یا به وقوع پیوسته و یا درحال حاضر شاهد وقوع آنها هستیم و با شروع اولین نشانه از علائم خاص می توان امیدوار بود که شاهد ظهور آن حضرت بوده و دوران طلایی ظهور را درک نمائیم. واژگان کلیدی این تحقیق عبارتند از : ظهور، نشانه ، علائم .
نقش قیام امام حسین ( ع) در عزت و افتخار حسینی
نویسنده:
فاطمه فروتنی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع: نقش قیام امام حسین علیه السلام در عزت و افتخار حسینی امام صادق علیه السلام می فرمایند: فالمومن یکون عزیزا و لا یکون ذلیلا، انَّ المومنَ اعزُّ من الجبل لان الجبل یستقل منه بالمعاول و المومن لا یستقبل من دینه بشیءِ، انسان با ایمان عزیز است و ذلت پذیر نخواهد بود. از کوه استوارتر است، چرا که کوه را می توان سوراخ کرد اما به اراده و ایمان، راسخ و شکست ناپذیر انسان با ایمان هرگز نمی توان آسیب رساند. عزت در مقابل حقارت و ذلت قرار دارد. در معنای عزت شکست ناپذیری، نفوذناپذیری مغلوب نشدن و صلابت و استواری همه جمع است. بنابراین عزت حالتی است که در انسان که مانع شکست او می شود. از دیدگاه اسلامی، عزت متعلق به خداست و خدا آن را به پیامبران و ائمه علیهم السلام و مومنین عطا نموده است. و به وسیله اولیایش اسباب عزت را در آیات و روایات بیان نموده است. لذا یکی از اهداف این تحقیق آشنایی با عوامل عزت فردی و اجتماعی است. خداوند عزت را در اطاعت و بندگی خویش قرار داده است، نه در مال و فخر فروختن به ایل و تبار و بندگی طاغوت و حاکمان جور. خداوند عزت فرد را در عبادت، اطاعت، عمل صالح، پیروی از ولایت، شجاعت، حلم، قناعت، گذشت و صداقت، عزت اجتماع را در ایجاد حکومت حق، رهبری الهی، بصیرت، مسئولیت پذیری، وحدت، قانون گرایی و عدالت قرار داده است. این نوشتار، به شناخت عزت و ارائه راهکارهایی موثر برای رسیدن به آن اشاره دارد. بررسی سیره و منش امام حسین علیه السلام به عنوان الگوی عزت مداری و آشنایی با جلوه های عزت حسینی وسیله ای برای شناخت عوامل عزت و ذلت جوامع و به خصوص جوامع اسلامی است. ابتدا به بررسی وضع جامعه بعد از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله می پردازد. به گواهی تاریخ از همان نخستین روزهای پس از رحلت پیامبر صلی الله علیه وآله که با پیدایش ناهماهنگی ها و ستیزه گری ها، رهبری الهی کنار زده شد و به دنبال آن با ترویج فرهنگ جاهلی و تبلیغ احادیث جعلی و فرقه های باطل و ایجاد بدعت، جامعه کم کم از تربیت اسلامی و محمدی فاصله گرفت، سنت های پیامبر رو به افول گذاشت و برخی از عادت های گذشته از جمله اشرافی گری کهنه به رهبری معاویه بنیان گرفت. معاویه و پسرش برای از میان بردن آثار و میراث پیامبر صلی الله علیه وآله پیروزمندانه گام برداشتند، امر به معروف و نهی از منکر از بین رفت و جامعه تا جایی پیش رفت که کسی نمی توانست به کار حاکمان خرده گیرد و اگر فردی آگاه، اعتراض می کرد پاسخش کشته شدن یا تبعید بود شیعیان را بی گناه به قتل می رساندند خانه هایشان را ویران و اموالشان را غارت می کردند. بالاتر از آن جانشین پیامبر صلی الله علیه وآله-علی- را دشمن اسلام قلمداد نموده و بر منابر سب و لعن او می گفتند. این حاکمان اسلام نما از هیچ گونه فسادی ابا نداشتند. در این برهه از زمان، سبط پیامبر صلی الله علیه وآله – حسین بن علی علیه السلام- که آیینه ی عزت الهی است و سیره و روشش همواره با عدالت، پایبندی به عهد و پیمان، سازش ناپذیری با طاغوت، جهاد و شهادت همراه است. برای اصلاح امت پیامبر صلی الله علیه وآله و سامان دادن به آن چه توسط دشمنان خدا وارونه شده و به فساد و تباهی کشیده شده بود و برای احیا و زنده کردن معروفات، که خدا به آن فرمان داده و نهی از منکرات، که خدا از آن نهی کرده بود، قیام کرد و در مقابل حکومت ظلم و جور تا پای جان ایستادگی نمود تا عزت بر باد رفته را به جامعه برگرداند. امام حسین علیه السلام امام عزت بخش، در همه ی دوران ها و زمان هاست، زیرا اسلام دینی همه جانبه و برای همه ی اعصار است و حسین بن علی علیه السلام مبلغ این شریعت است. بنابراین باید عزت حسینی در تمام ارکان جامعه در تمام ابعاد آن اجرا گردد. در بعد فرهنگی، با ترویج فرهنگ اسلامی و حسینی که فرهنگ عزت بخش است، به مقابله با تهاجم فرهنگی دشمنان اسلام پرداخت و در بعد اقتصادی، فرهنگ حسینی فرهنگ خودکفایی، ترویج عدالت در همه ی سطوح و مبارزه با ثروت اندوزی و تجمل گرایی و چپاول ثروت ها و به یغما بردن آن ها توسط دشمنان اسلام است. سیاست حسینی، مبارزه با ظلم و ظلم ستیزی و سازش ناپذیری است که باید امروز حسینیان زمان، بر یزیدیان زمان اعمال کنند و این امکان پذیر نیست مگر، در سایه ی تقوا و ایمان به خدای تعالی، و عمل صالح که یگانه راه نجات است. گسترش روزافزون اسلام و آشنایی مسلمانان با باورهای نو و شیوه های فکری گوناگون این مهم را می طلبد. زیرا تنها در سایه شناخت ارزش های اسلام و گسترش قوانین آن است که مسلمانان می توانند راه سعادت و ترقی و تعالی را پیموده و عزت و افتخار خود را باز یابند و جوامع اسلامی و بشریت از زیر ذلت دشمنان خدا رهایی و به افتخار بندگی خدا نایل گردند. لذا معرفی الگوهای عزت در عصر حاضر که عزت خویش را وامدار عزت حسینی اند و بررسی نقش امام زمان عجل الله در عزت بخشی بشریت که انتظار جهانیان به آمدن اوست نقطه ی امیدی برای آرامش است. از آنجایی که مطرح شدن این موضوع در جامعه مدت زیادی نمی گذرد لذا کمتر می توان کتاب هایی در این موضوع یافت. آن چه موجود است مقالات فراوانی است که در این خصوص ارائه گشته است. جهت این تحقیق از کتبی که سیره حضرت را به نگارش درآورده استفاده شده است از جمله: 1. سید بن طاووس، لهوف، ترجمه علیرضا رجالی تهرانی. 2. هاشم، معروف الحسنی، جنبش های شیعی در تاریخ اسلامی، ترجمه محمد صادق عارف. 3. علی، فرحی، بررسی و تحقیق پیرامون نهضت حسینی و ... استفاده شده است که نام آن ها در فهرست منابع موجود است. به امید روزی که اسلام و مسلمین عزیز، کفار و جنایتکاران ذلیل و خوار گردند. واژه های کلیدی: عزت، افتخار، ذلت، قیام، انقلاب، انتفاضه، اصلاح، فساد، معروف و منکر
نقش ابن شهاب زهری در مساله جمع قرآن
نویسنده:
‎ محمد ناصحی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل اعلام(دانشنامه اعلام)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
در بررسی اسنادی روایات اصلی جمع قرآن نقش ابن شهاب زهری به عنوان جامع و حلقه مشترک این روایات به خوبی به چشم می خورد. راویان این دسته روایات - که حکایت از جمع قرآن توسط ابوبکر عمر و عثمان دارد - عمدتا" مدنی بوده، اشاره ای به جمع قرآن توسط حضرت علی (ع) ندارند. با توجه به جایگاه محوری زهری به عنوان نماینده گروه مدنی اصحاب اثر در ربع نخست سده دو هجری و نیز به عنوان اول مدون حدیث نبوی به نظر می رسد وی بهترین منبع نقل حدیث برای راویان بعد از خود بوده است. از این رو وی روایاتی از جمع قرآن را که در انتهای قرن یک هجری رایج بوده نقل کرده و رواج دهنده اصلی این روایات، بعد از خود بوده است. از سوی دیگر روحیه انحصارگرایی علمای مدینه باعث شد تا به دنبال یکسان سازی مصاحف و اصل قرار دادن مصاحف مدینه تنها ایشان به روایات جمع قرآن اهتمام ورزند. علی رغم آنکه زهری حضرت علی(ع) را جزو خلفای راشدین نمی شمرده و عثمان را فصل از او می دانسته و بر اساس روایتی در ابوبکر و عمر توقف می کرده است نمی توان مطمئن شد که او در عدم نقل روایات جمع قرآن توسط حضرت علی(ع) تعمدی به خرج داده باشد. روایت جمع قرآن توسط حضرت علی(ع) را قاعدا" باید متعلق به بوم کوفه مرکز حکومتی حضرت علی(ع) و نیز محل اجتماع طرفداران ایشان دانست که از شیوع زیادی بر خوردار نبوده است.
نقش زکات در نظام اقتصادی اسلامی
نویسنده:
عدنان لاجوردی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
هدف از این پژوهش، بررسی نقش زکات به عنوان یکی از مهمترین منابع درآمد حکومت اسلامی در نظام اقتصادی اسلام است. تحقیق حاضر که به روش کتابخانه ای انجام یافته، مشتمل بر چهار فصل است. فصل اول، اختصاص به کلیات زکات دارد. در فصل دوم، منابع زکات مورد بررسی قرار می گیرد. فصل سوم، به مصارف زکات می پردازد. نهایتا" فصل چهارم، نقش حکومت اسلامی در زکات را بیان می دادرد. براساس نتایج حاصل از تحقیق، وجود ثروت و مال، با گذشت زمان باعث ایجاد شکاف طبقاتی بین ثروتمندان و تهیدستان جامعه می شود و این شکاف طبقاتی، تمام مفاسد خانمان براندازی که منجر به تباهی جامعه می شود را به دنبال دارد. اسلام برای کم کردن شکاف موجود بین زندگی طبقات فقیر و غنی و تامین حداقل معیشت برای فقرا، اغنیا را موظف می سازد که به شکرانه نعمات الهی و به خاطر مسوولیت شرعی که نسبت به بردران دینی خود دارند، سهمی از اموال مازاد بر احتیاجشان را بنام زکات و بعنوان عبادت بپردازند. چون میزان نیازهای جامعه بر حسب تطور زمان و مکان متغیر است، لذا انواع اموال زکوی، نصاب زکات و نرخ آن و نیز راههای مصرف آن باید سیال، دینامیک و متغیر باشد و با نظر ولی فقیه حاکم تعیین گردد. بعنوان یک را ه عملی برای تعیین نصاب پیشنهاد می شود بجای محاسبه میزان تولید، میزان پول لازم برای رفع احتیاجات سالانه هرفرد در هر اجتماع و دوره را محاسبه کرده و به آن مرز احتیاج اطلاق می شود. کسانی که درآمدشان از این حد پایین تااست مابه الاتفاوت را از بیت المال بگیرند و آنهایی که درآمدشان تا چنین حدی است، از پرداخت زکات معاف باشند و چیز هم نگیرند و از آن به بالا بسته به اینکه افراد از چه نوع فعالیتهایی و در برابر صرف چه مقدار کار درآمدهای اضافی داشته اند، نصابهای متناسب برقرار گردد تا بدین ترتیب فقر و مسکنت از بین برود، کار تشویق شود، تولیدات بالارود و جامعه اسلامی هم رفاه و هم قدر ت را بدست آورد. همچنین زکات می تواند نقش تعیین کننده و فعالی را جهت برقراری عدالت اجتماعی و تقلیل شکاف طبقاتی بین ثروتمندان و تهیدستان جامعه ایفا کند . به عبارت دیگر همواره ارتباطی تنگاتنگ بین ابعاد اخلاقی و عبادی اسلام با احکام اقتصادی و مالی آن وجود دارد و همین خصوصیت، زکات را از مالیات مرسوم و امروزی جدا می کند. با تادیه زکات دو نتیجه بسیار مهم و حساس در حیات فردی و اجتماعی حاصل می شود: تزکیه نفس و تزکیه مال، و ایندو روی یکدیگر تاثیر متقابل دارند، بنابراین برای داشتن یک اقتصاد سالم اسلامی، باید نسبت به سایر ابعاد اسلام یعنی اعتقادات، اخلاقبیات و عبادات نیز توجه کافی و عنایت کامل مبذول شود.
  • تعداد رکورد ها : 312318