جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 17672
واکاوی و نقد قرآنی نظرگاه نصرحامدابوزید پیرامون عصمت پیامبر (ص)
نویسنده:
احمد سعدی ، حمیده شورگشتی ، روح الله شاکری زواردهی
نوع منبع :
نمایه مقاله
چکیده :
عصمت پیامبر اکرم (ص) از جمله موضوعاتی است که نصرحامدابوزید در آثار مختلف خود بدان پرداخته است. اصل عصمت نبی مورد اتفاق فریقین است اما در برخی مراتب آن اختلاف نظر وجود دارد. نصرحامدابوزید نیز به عصمت نبی در مقوله دریافت و ابلاغ وحی باورمند است اما در خصوص سایر افعال و احوال نبی به عدم وجود عصمت اعتقاد دارد. وجه ضرورت بررسی نظرگاه نصر حامد ابو زید از میان نواندیشان اهل سنت ، نوع استدلال های ایشان در موضوع عصمت پیامبر (ص) است. ابوزید در اثبات مدعای خود به دلایلی از جمله ابداعی بودن عصمت پیامبر (ص)، ناسازگاری عصمت با وجوه بشری پیامبر (ص)، ناسازگاری عصمت با مشورت پیامبر (ص) از مردم، و ناسازگاری عصمت با آیات عتاب پیامبر (ص) در قرآن استناد می کند. نوشته پیش رو با روش توصیفی نقدی ضمن ارائه دلایل نصرحامدابوزید پیرامون عدم عصمت پیامبر (ص) ، این دیدگاه را به بوته نقد کشانده و باورمند است چنین اندیشه ای به دلیل ناسازگاری با آیات قرآن قابل پذیرش نیست.
صفحات :
از صفحه 57 تا 87
جهاد تبیین و مبانی فقهی و حقوقی آن
نویسنده:
فاطمه قربانی ، مصطفی رجایی ، محسن رزمی
نوع منبع :
نمایه مقاله
چکیده :
جهاد تبیین یکی از دستور کارهای بسیار مهم برای مقابله با هرگونه انحراف و تحریف در گفتمان و ارزش‌های انقلاب اسلامی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها و در مقاطع گوناگون بر این مهم تأکید کرده‌اند. این تحقیق باهدف تحلیل جهاد تبیین و مبانی فقهی و حقوقی آن انجام‌شده و دست یافتن به این مهم با روش توصیف و تحلیل گزاره‌های تحلیلی جهاد تبیین و مبانی فقهی و حقوقی با گردآوری داده‌های کتابخانه‌ای میسر است. به جهت آنکه تحقیق یکپارچه‌ای دراین‌باره صورت نگرفته است، پرسش از جهاد تبیین و مبانی فقهی و حقوقی آن، مسئله‌ای است که نیازمند جستجو تا رسیدن به نتیجه مطلوبی است. بامطالعه انجام‌شده به این گزاره دست‌یافتیم که جهاد تبیین، جهاد فرهنگی است، یعنی موضوعاتی که نیازمند تبیین است، باید به مردم و جامعه شناسانده شود و قواعدی بر مبنای فقه و حقوق نیز اعم از ارشاد جاهل، وحدت ملی و رعایت اخلاق و ... اجرا شود.
صفحات :
از صفحه 11 تا 31
مرور کتاب «پس از خدا: اخلاق و اخلاق زیستی در عصر سکولار» نوشته «اچ. تریسترم انگلهارت جونیر» [نمایه مقاله انگلیسی]
نویسنده:
Joel James Shuman (جوئل جیمز شومان)
نوع منبع :
نمایه مقاله , نقد و بررسی کتاب
کلیدواژه‌های اصلی :
صفحات :
از صفحه 403 تا 407
مسیح و تاریخ: همگرایی هرمنوتیکی در کالوین و چالش آن با الهیات کتاب مقدس [نمایه مقاله انگلیسی]
نویسنده:
STEPHEN EDMONDSON
نوع منبع :
نمایه مقاله
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: هنگامی که تأکید کالون بر تاریخ عهد را در جنبه های الهیاتی و مسیحی آن و رابطه این تأکید با درک انسان گرایانه کالوین از تاریخ را درک می کنیم، آنگاه می توانیم همگرایی حواس تاریخی و مسیحیت را در خوانش کالون از کتاب مقدس درک کنیم. این درک از رویکرد کالوین، محدودیت‌های باریک تاریخ‌نگاری مدرنیته برای تشخیص مفهوم تاریخی کتاب مقدس را زیر سوال می‌برد و ما را به روی طیف وسیع‌تری از اعمال باز می‌کند. پیشنهادات تاریخ‌نگاری بروگمان درباره اهمیت شهادت و تمرین اسرائیل برای خواندن کتاب مقدس هم از نظر تاریخی و هم از نظر الهیات در این چارچوب گسترده‌تر قرار می‌گیرد و با کار کالوین سازگار است.
صفحات :
از صفحه 3 تا 35
قرآن خاموش و قرآن ناطق: منابع کتاب مقدس اسلام بین تاریخ و شور [نمایه مقاله, نقد و بررسی کتاب]
نویسنده:
سجاد رضوی
نوع منبع :
نمایه مقاله , نقد و بررسی کتاب
فرمانروای هزاره: پادشاهی و قداست مقدس در اسلام، نوشته احمد ازفر معین [نمایه مقاله, نقد و بررسی کتاب انگلیسی]
نویسنده:
سجاد رضوی
نوع منبع :
نمایه مقاله , نقد و بررسی کتاب
فلسفه در جهان اسلام: تاریخ فلسفه بدون هیچ شکاف جلد 3، نوشته پیتر آدامسون [نمایه مقاله, نقد و بررسی کتاب انگلیسی]
نویسنده:
سجاد رضوی
نوع منبع :
نمایه مقاله , نقد و بررسی کتاب
جنسیت و جانشینی در قرون وسطی و اسلام مدرن اولیه: تبار دو جانبه و میراث فاطمه، نوشته آلیسا گابای [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Halla Attallah
نوع منبع :
نمایه مقاله
وضعیت نشر :
Brill,
صفحات :
از صفحه 460 تا 463
واکاوی معنای بازگشت در معاد بر اساس تفسیر انکشافی از حرکت جوهری نفس
نویسنده:
امیر راستین طرقی
نوع منبع :
نمایه مقاله
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
به کارگیری واژگانی همچون عود و رجوع در باب حیات اخروی انسان، حکایت از اساسی بودن مفهوم «بازگشت» در این انگاره قرآنی و اسلامی دارد. متکلمان و اندیشمندان مسلمان نیز با توجه به همین امر، مباحث آخرت‌شناسی را مباحث مربوط به معاد نامیده‌اند. مسأله مهمی که در اینجا رخ می‌نماید پرسش از چرایی و چگونگی این بازگشت است: نقطه نهایی سیر انسان با نقطه آغازین آن اگر عیناً یکی نیست، پس تعبیر بازگشت چه معنای خردپذیری می‌تواند داشته باشد؟ و اگر نهایت انسان با بدایت او عیناً یکی است و انسان بازگشته عیناً همان انسان ابتدایی است، پس غرض و فایده این جدا شدن از بدایت و اقدام به سیر وجودی چه می‌تواند باشد؟ پژوهش حاضر سعی دارد تا با روش تحلیلی-توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای نشان دهد که مفهوم بازگشت در سیر وجودی انسان می‌تواند بر اساس یکی از مبانی نفس‌شناسانه ملاصدرا یعنی نظریه انکشاف نفس محمل مناسبی یافته و تبیینی خردپذیر داشته باشد. بر اساس دیدگاه انکشاف نفس، تحولات جوهری و سیر وجودی نفس به معنای خروج از قوه به فعلیت و کسب کمالات بیگانه با نفس و اضافه شدن آنان از بیرون بر نفس نیست، بلکه نفس در اثر تحولات جوهری همان کمالات و فعلیتهای مکنون در خود را از باطن به ظهور و از اجمال به تفصیل می‌رساند. بر این اساس، نفس بازگشته از حیث اصل حقیقت وجودی، عین نفس ابتدایی است و از حیث اظهار و تفصیل کمالات وجودی‌اش، متفاوت با آن و هدف آفرینش نیز همین اظهار و تفصیل کمالات وجود انسان است. این خوانش صدرایی از معاد نسبت به دیدگاه‌های رقیب از جمله رویکرد معطوف به بدن و رویکرد عام وجودی تفسیر روشن‌تری از بازگشت و رابطه بدایت و نهایت به دست می‌دهد.
تبیین عمل یا کنش‌گری انسان در سنت فکر اسلامی با تأکید بر دیدگاه علامه طباطبایی بازخوانی مؤلفه‌های عمل‌ساز (قدرت، اراده، علم و اختیار)
نویسنده:
احمد عابدی آرانی ، حمید احتشام کیا
نوع منبع :
نمایه مقاله
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
تبیین عمل با توسل به عناصر شناختی و انگیزشیِ عامل مانند شناخت، میل، قصد و ... از مهم‌ترین مباحث مطرح در حوزه فلسفه عمل است. پرسش اصلی در این مقاله بررسی ویژگی‌هایی است که رفتار آدمی را به عمل تبدیل می‌کند. تعریف عمل و تعیین عناصر اساسی آن، به هم وابسته‌اند. این بدان معناست که مشخص‌کردن عناصر اساسی عمل، همان معیارهایی هستند که رفتاری را به عمل تبدیل می‌کنند. در سنت فکرِ غربی، باور، میل و اراده، عناصر تعیین‌کننده برای تبیین عمل محسوب شده‌اند و حال آنکه در سنت فکر اسلامی بیشتر بر مفهوم قدرت، اختیار و اراده تأکید شده است. تحلیل مفاهیم یادشده از منظر فیلسوفان و متکلمان اسلامی با تأکید بر دیدگاه علامه طباطبایی در دستور کار قرار گرفت و نتیجه آن ارجاع مؤلفه‌های یادشده به مؤلفه علم شد آن هم علم به معنای علم عملی. براساس تبیینی که علامه طباطبایی دراین‌باره ارائه داده است نه مفهوم قدرت و نه میل و نه اختیار و نه حتی اراده که این مفهوم علم عملی است که نقش اساسی در تبیین عمل و تمییز آن از رفتار را بر عهده دارد.
  • تعداد رکورد ها : 17672