جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 30257
اعتقاد به معاد، فواید و پیشینه آن
نویسنده:
مریم پوراکبر
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
معاد بازگشت هر چیز است با تمام هستی خود به سوی مبدأ که از آنجا وجود گرفته است، بنابراین لازم و ضروری است در قیامت کبری، بدن به روح بپیوندد و آدمی با تمام ابعاد وجودی خود در پیشگاه خدوند جاضر شود؛ لذا معاد نه تنها بازگشت روح به سوی خالق خویش است، بلکه بدن نیز در این سیر و بازگشت همراه روح است و این به معنای بودن معاد است که اعتقاد به آن از نظر تعالیم اسلامی ضروری و لازم است. در آیات متعددی به برخاستن انسان ها از قبرها و سخن گفتن اعضای انسان اشاره شده است که همگی نشان دهنده جسمانی بودن معاد است از جمله در سوره یس آیه 51 می فرماید: «دمیده شود در صور و آن گاه ایشان از قبرهای خود به سوی پروردگارشان بشتابند.» و نیز در توصیف نعمت های بهشتی به وجود غدا و ازدواج و امثال آن تصریح شده است که بیانگر وجود لذات مادی همراه لذات روحانی است و در مورد عذاب های موجود در جهنم نیز همین طور است. معاد در زندگی اهمیت زیادی دارد که اگر انسان اعتقاد به معاد نداشته باشد، دچار سردرگمی و پوچی می شود. ادیان گذشته نیز عقاید متعددی در مورد معاد و روز واپسین داشته اند. وعده ای نیز درباره این مسأله دچار خرافات شده اند. در این میان نیز عده ای به دلائل مختلفی به انکار معاد پرداخته و آن را امری محال می پنداشتند. اما قرآن و روایات با براهین محکم و قوی به اثبات معاد پرداخته و پاسخ صحیح و معقولی به منکرین معاد داده اند؛ زیرا اگر معادی در کار نباشد زندگی عبث و بیهوده می باشد. اسلام دین منطق و تفکر است و از انسان ها خواسته است که در اصول اعتقادی بیندیشیم. پذیرش منهای تفکر را مردود دانسته اند. یکی از اصول اعتقادی اسلام اصل معاد است. از دیدگاه اسلام نظام آفرینش برنامه ریزی شده است و آغاز و پایان آن مشخص شد. و به منهای خود که همانا معاد می باشد، پیش می رود. قرآن کریم و نهج البلاغه با تعبیرات مختل و با استفاده از ادات گوناگون تأکید و قسم بر این واقعیت اصرار ورزیده است. در فصول اول به اهمیت و ضورورت معاد و اعتقاد ادیان و مذاهب گذشته درباره معاد پرداخته شده است. در فصل بعدی به دیدگاه اسلام درباره معاد بررسی شده است و در فصل آخر فوائد اعتقاد به معاد و اثرات مثبت آن در زندگی انسان مطالبی بیان شده و منابعی که در این رساله از آن استفاده شده، 35 کتاب می باشد.
بلاء للولاء: رابطه عدل الهی با شرور
نویسنده:
مریم عاشوری فریمانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
وجود شرور و کژی ها در عالم طبیعت، هر متفکری را به اندیشه وا می دارد که چرا در صنع خداوند قادر علیم و خیرخواه محض، شرور هست؟ فلاسفه ی ملحد، شرور را با اصل وجود آفریدگار متعالی و یا با یکی از صفات قدرت، علم و خیرخواهی او، ناسازگار می بینند و در مقابل فلاسفه و متکلمان خداشناس، نظریات و راه حل های مختلفی را در دفاع از صفات کمالی خداوند ارائه کرده اند. در این نوشته به سؤالات و نظریات اصولی پرداخته ایم که هر یک در جای خود خواندنی و دانستنی است، سعی کرده ایم در سه بخش اول آن در مورد عدل و آن چه از لغت آن گرفته می شود، بحث کنیم و در دو بخش آخر به مسئله ی شرور و چگونگی ارتباط آن با مسئله عدل پرداخته ایم. در بخش اول: با عنوان خداوند عادل است، ابتدا اینکه عدل از کجا سرچشمه گرفته و معنای لغوی و اصطلاحی عدل و چگونگی قرار داشتن آن میان کلام وحی و قرآن مجید و مبحث اینکه عدل به چند قسم تقسیم می شود و مفهوم هر یک را بیان نموده ایم و عدل خداوند را در این بخش ثابت کرده ایم. طرح عدل خداوند ناشی از آن است که عدل به کار برده شده یا تساوی؟ و اینکه عدالت اجتماعی چه ارتباطی با بحث پیدا می کند و حال اینکه این عدالت که در اجتماع وجود دارد، مسائل روانی را ایجاد می کند که در مقابل آن از ظلم هم بحث می کنیم. در بخش دوم: که تحت عنوان فروع عدل می باشد، چگونگی افعال بندگان و ارائه ی تشریعی ذات باری تعالی بررسی شده است و در عدالت حقه بر مخلوقات و اندیشه آن ذات نکو در حکمت و مصلحت بندگان و همچنین مکلف بودن مخلوقات در خلقشان در اینکه لطفی در عدالت و چگونگی تقسیم آن نهفته است و آن جلوه ای از الطاف الهی می باشد. در بخش سوم: توجه به این نکته شده که مخالفین و موافقین در مسئله ی عدل و شر و جبر و اختیار چه نظریاتی داشته اند که در پایان هر یک و یا در خاتمه ی بحث پاسخی در مقابل شبهات آن ذکر کرده ایم. در بخش چهارم: وارد مبحث شرور می شویم و دلایل عدل خداوند را در رابطه با این مسئله و این که شرور طبیعی و نفسانی چیست؟ همچنین در تعریف آن سخن گفته ایم و در مسئله ی پناهندگی به خداوند نسبت به شرور نیز بحث کرده ایم. در همین بخش به مسائلی مثل آیا شر عدمی است یا نسبی پرداخته ایم. نظر دانشمندان به اینکه عدم را چگونه باید لحاظ کرد و همچنین به حقایق مطابق و حقایق نسبی پرداخته ایم. در بخش پنجم: آثار تربیتی بلاها و اینکه هر یک از بلایا که بر انسان وارد شده چه مزایای داشته است و ذکر اینکه استعدادهای نهان، آشکار می گردد و استقامت و پایداری در مقابل مشکلات و اینکه اینها همه آزمایش و حکمت الهی است و رمز موفقیت انسان در آزمایش ها، صبور بودن در امر الهی است و توکل کردن بر او که در آخر و نتیجه اش پاداش الهی است، نظر کرده ایم. همچنین ذکر این مورد که بالاها زنگ بیداری برای غافلان به جا مانده از کاروان وصال حقیقت است، پرداخته ایم و پاسخی کوتاه، در چند شبهه ی وارد شده در مورد شرور داده ایم. کلید واژه ها: عدل، شر، دین، عدالت، حسن و قبح.
از توحید تا عبودیت
نویسنده:
فاطمه افقهی فریمانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
چون عنوان این مجموعه توحید در عبادت است لازم دانسته که بخشی از این مجموعه را به بررسی مبحث توحید و بخشی دیگر را به آثار عملی توحید، عبادت و عبودیت بپردازیم، در اولین بخش پس از بیان اینکه یگانه شناختن کمال خداشناسی است به بررسی مراتب توحید در ذات، صفات، خالقیت و ربوبیت پرداختیم. دربخش دوم راههای وصول به حقیقت هستی را بیان کردیم، راه دل و عقل دو راه کلی برای وصول به خداست مصائب مشکلات نیز در روشن شدن نور توحیدی نقش بسیار قابل توجهی دارند. و از خودشناسی است که خداشناسی حاصل می شود. همچنین توحید حقیقی در پرتو اتصال به وحی و نبوت و امامت و ولایت است که حاصل می شود. در بخش سوم توحید در عبادت را هدف بعثت انبیاء دانسته و پس از بیان معنای لغوی و اصطلاحی عبادت اختلاف برخی از فرقه های اسلامی در مفهوم عبادت را توضیح داده. و مرز توحید و شرک در عبادت را بیان کردیم. در بخش چهارم: انگیزه روی آوردن انسانها به پرستش و عبادت را در انس فطری انسان با پرستش دانسته و چون انسان کمال طلب است برای وصول به کمال مطلق به عبادت روی می آورد همچنین شکر منعم را به عنوان یک وظیفه عقلانی و اخلاقی از دیگر انگیز های روی آوری به عبادت بیان کردیم. از طرف دیگر یاد خدا مرهم دلهای مجروح، مضطرب و ناآرام است، وصول به آرامش از دیگر انگیزه های روی آور به عبادت می باشد. در بخش پنجم آثار توحید حقیقی را در زندگی دنیوی اخروی بیان کردیم و ارتباط توحید را با سایر عقاید حقه و رابطه توحید با تقوی و سایر کمالات و ارزشهای اخلاقی بررسی شده است. در بخش ششم: معنای حقیقی و عرفانی عبادت را مورد بحث و توجه قرار داده ایم و قدم گذاردن در دنیای عبادت را لازمه وصول به حقیقت بندگی دانسته و پس از بیان نمونه هایی از عارفان بالله و حالات و مقامات ایشان نتیجه بندگی و عبودیت حق را وصول به ربوبیت دانسته و نماز به عنوان برترین، مصداق ارزشمند والای عبودیت یکی دیگر از فصلهای این بخش می باشد. در بخش هفتم: به بیان مواردی از موانع طریق عبودیت پرداخته اتباع هوی و طول امل، وسوسه های شیطان دشمن دیرینه انسان، تکبر سد راه عبودیت و نقش ریا را در عدم قبولی طاعات و عبادات بیان کردیم.
اخلاق حرفه ای پلیس
نویسنده:
اشرف عبدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
هدف پژوهش ارائه راهی نوع برای کنترل حد مرزهای اخلاقی پلیس در غالب اخلاق حرفه ای می باشد. پژوهش به صورت کتابخانه ای ( و در واقع با استفاده از کتابها٬ مجلات٬ مقالات٬ برنامه ریزی تلویزیونی و استفاده از تجربه کشورهای دیگر که از طریق مکاتبه و یا اینترنت صورت گرفته است ) تهیه شده است. نتایج نشان می دهد وجود اخلاق حرفه ای پلیس در کلیه کشورها ضروری است هرچند تحول وجودی افراد و انتخاب اصلح در پذیرش آنها مفید است اما اخلاق حرفه ای پلیس می تواند آنها را از دو راهی های اخلاقی در حین انجام وظیفه به سلامت عبور دهد.
اخلاق کاربردی نزد استاد مطهری
نویسنده:
مرضیه ترکمنی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
آن گونه که از آثار و اندیشه های استاد شهید، مرتضی مطهری (ره) برمی آید اخلاق مجموعه ای از باید و نبایدهاست که در حوزه رفتار فردی و اجتماعی انسان مطرح می شود. اخلاق، ریشه در فطرت آدمی دارد و از آن جایی که احکام عقلی براساس حسن و قبح ذاتی افعال اند عقل آدمی قادر است این باید و نبایدها را تشخیص دهد. و البته ملاک کلی فعل اخلاقی، این است که با کرامت و شرافت انسانی سازگار باشد. اخلاقی شدن مبتنی بر اختیار آدمی است و اولین مرحله آن، خودشناسی است، البته اخلاقی بودن در صورتی ارزش-مند است که بر پایه خداباوری باشد و در حقیقت دین، پشتوانه اخلاق است. از آن جایی که روابط انسان تحت چهار حوزه (رابطه با خود، رابطه با خدا، رابطه با انسان های دیگر و رابطه با محیط زیست) می گنجد، اخلاق نیز در این حوزه ها وارد می شود.این حوزه های اخلاقی با هم تنیدگی و پیوستگی فراوانی دارند، و بر یکدیگر تأثیر می گذارند و از هم تأثیر می پذیرند. در حوزه رفتار با محیط زیست، اصل بر این است که عناصر هستی را دارای مرتبه ای از شعور و به عنوان نعمت الهی مقدس بشماریم. رابطه اخلاقی با خداوند تحت دو مقوله کلی شناخت و عبادت خداوند می گنجد؛ عبادت مفهوم فراخ دامنی است که می تواند تمام حرکات و سکنات آدمی را تحت پوشش خود قرار دهد و به تعبیر دیگر، آدمی می تواند تمامی اجزای زندگی خود را به مصداقی برای رابطه با خداوند تبدیل کند. رابطه اخلاقی انسان با خود، مهم ترین بخش ارتباط او را تشکیل می دهد و توفیق یا عدم توفیق برقراری رفتار اخلاقی در سایر حوزه های ارتباطی، بستگی کامل به ارتباط فرد با خویشتن دارد. آدمی در قبال افعال و اندیشه هایش در مورد خود مسئول است و مهم ترین وظیفه اخلاقی او درباره خود، شناخت خویشتن (خودشناسی) است که این امر به احساس کرامت انسانی می انجامد؛ احساسی که محوری ترین اصل در اخلاق اسلامی است. هم چنین خودشناسی ارتباطی تنگاتنگ با خداشناسی دارد و یافتن خود و خدا همواره لازم و ملزوم یکدیگر بوده اند. باید توجه داشت که آن «خود» انسان که باید شناخته شود و آن «خود» انسان که باید با او مبارزه شود، هر دو مراتب عالی و دانی یک وجودند. رابطه اخلاقی با دیگران نیز به طور کلی دارای اصولی است که در اخلاق عمومی مورد بحث قرار می گیرد، اصولی چون محبت و احترام و عدالت از اساسی ترین مؤلفه های رفتار اخلاقی بین شخصی اند. موقعیت های زمانی و مکانی خاص یا برخورد با افراد خاص، اصول اخلاقی ویژه خود را دارد که اخلاق خصوصی عهده-دار تبیین این بخش از اخلاق است، مهمترین مجموعه هایی که انسان با آنها در ارتباط است خانواده، محیط آموزشی و محیط شغلی است که مورد توجه قرار گرفته است.
اثبات صانع: برهان نظم
نویسنده:
سمیه بشارتی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
اثبات وجود خداوند متعال با استفاده از برهان نظم و نظم موجود در قرآن و پدیده های الهی ، عنوان موضوع بحث این تحقیق می باشد . به هر ترتیب شناخت مبدأ عالم هستی به عنوان یکی از مهمترین مسائل مورد بحث انسان ، از آغاز خلقت بوده و هست . خداوند وجودی است که هر انسانی درباره ی آن چیزی شنیده ، امّا نمی داند چطور می توان او را شناخت . هدف اصلی کار ، ارائه ی طرحی منسجم می باشد که هر شخصی بتواند به آسانی به شناخت مطلوب و مورد نظر ، از مبدأ عالم هستی برسد . در این تحقیق ابتدا پیشینه ی بحث مورد بررسی قرار گرفته ، در میان دلایل متعدّد شاید برهان نظم معروفترین باشد که هر کسی با آن آشناست ، چرا که مقدّمات این برهان از طریق مطالعه و استنتاج استقرایی از امور این جهان بدست آمده است . از آغاز علم جدید نیز کوشش شده است که با استفاده از آخرین نتایج علمی و با استفاده از برهان مبتنی بر نظم ، وجود خدا را اثبات کرد . سپس به بحث چیستی نظم پرداخته شده است . در این تحقیق با استفاده از منابع متعدّد ، مطالب مربوط به پیشینه ی بحث ، چیستی نظم ، ارکان ، اقسام آن و رابطه ی نظم با علم جمع آوری و به طور مختصر تدوین شده ؛ سپس اشکالات وارد بر برهان نظم و پاسخ به آنها مطرح شده است . در بخش بعدی از این تحقیق ، نظم موجود را با استمداد از آیات قرآن مجید ، و شگفتیهایی از نظام آفرینش که به عنوان مصادیق نظم طبیعت ذکر شده است ، بررسی کرده و آیات را به عنوان سندی معتبر بر مدّعای خود آورده ایم ؛ این بخش در هفت فصل : حیوانات ( چهارپایان ) ، پرندگان ، حشرات ( زنبور عسل ) گیاهان ، انسان ، آسمان و زمین ، آیات با تفسیر مختصری از آنها و بیان شگفتیها در همان زمینه بیان شده است ؛ و در آخرین بخش هم به نتیجه ی برهان نظم که اثبات وجود ناظم برای جهان است ، می رسیم .
اثبات عدل الهی
نویسنده:
سبیکه ناطقی چمن آباد
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عدل واژه ای است که بشراز بدو تمدن خودشناخته وبرای ایجاد کردن آن کوشیده است . مساله عدالت، مساله ای است که ازیک سوانسان به عنوان تنها موجود مستقل وصاحب عقل وحقیقت جو، درعین حال مختار وآزاد پیوسته درپی شناخت واجرای آن بوده است . واز سوی دیگر فطرت انسانی اش ازدرون اورا به سوی عدالت وعدالت خواهی اش سوق می داده ا ست. اوهمیشه ازظلم وستم وبی عدالتی احساس انزجاروتنفرداشته و عدالت مورد محبت ومودّت او بوده است . بجث عدل ومباحث پیرامون آن ازمباحث والایی در معارف الهی برخوردار است وبیان کننده رابطه حق باجهان وانسان است . بامشاهده طبیعت واندیشه درخلقت، انسان متوجه می شود که در جهان آفرینش، نظمی حکم فرماست وترکیب جهان، موزون ومتعادل است . عدل الهی فیزیکی ازتعالیم انبیاء واولیاء الهی بوده وبرای استقرار آن درجهان از هیچ کوششی فروگذارنکرده اند . مساله عدل نقش کلیدی دربسیاری ازمباحث فکری واعتقادی دارد: زیرااین مساله ازیک طرف بااصل ایمان به وجود خداوند واز طرف دیگر با مساله معاد وازجهت دیگر با مساله پاداش وجزا، جبرواختیار وتفویض وتوحید وامثال آن رابطه دارد بحث عدل الهی دارای آثار ونتایجی است که برای همگان مفید وضروری به نظر می رسد . واز مسائل مهم کلامی واعتقادی است واموری چون : هدف وغرض در افعال الهی، لزوم بعثت انبیاء، عصمت انبیاء، تصدیق مدعیان نبوت، حسن تکلیف ولزوم آن، امتناع تکلیف مالایطاق، مختاربودن انسان ولزوم وجود قیامت ومعاد را اثبات می کند.همچنین عدالت سبب آسایش و آرامش برای انسان وپلکانی برای تکامل بشروجوامع خواهد بود .
اثبات معاد، پیشینه و فواید آن
نویسنده:
صدیقه السادات عربشاهی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
اندیشه پیرامون زندگی و مرگ، فنا و بقا، تداوم یا انقطاع حیات، محدود بودن هستی به جهان ماده یا امتداد یافتن آن در عالمی غیر مادی، وجود عنصر پایدار غیر فانی در انسان، امکان متصل شدن به سرچشمة حیات و بقای ابدی همواره و همنشین روح و جان آدمی بوده و آرزوی جاودانه زیستن و داشتن هستی نامحدود و رهایی از حدود و قیود طبیعت، دست یافتن به آرامش و عدالت ذهن انسان را به سوی خود فرامی خواند و تاریخ بشر بهترین شاهد بنیادی بودنِ نقش مسائل مربوط به حیات اخروی در زندگانی انسان است. ایمان انسان به معاد و حیات پس از مرگ به همراه اعتقاد به رابطة دنیا و آخرت نقش بسیار مهمی در سلوک فکری و عملی انسان ایفا می کند از این رو با توجه به این نقش اساسی عقل آدمی الزام می کند که در چند و چون حیات اخروی خویش تأمل نماید و با استفاده از منابعی که در اختیار دارد در جوانب مختلف این مسأله به تحقیق بپردازد اهمیت مسأله معاد تا آنجاست که حتی افرادی که در اصل وقوع آن تردید دارند خویش را بی نیاز از تحقیق و تفحص نمی یابند زیرا صرف احتمال وقوع معاد هر چند کوچک و ضعیف باشد از آن رو که محتمل ( وقوع معاد) امر خطیر و مهمی است انسان را عقلاً به تحقیق وبررسی وادار می کند. در این رساله به دنبال پاسخ به سؤالاتی چند از قبیل این که آیا از پس این جهان، جهان دیگری است آیا اعتقاد به جهان آخرت مختص دین توحیدی اسلام است. اثرات و فوائد این اعتقاد در زندگی چیست، هستیم. در بخشی به دلایل اثبات معاد در دین اسلام از نظر عقلی و نقلی پرداخته و ضرورت وجود اعتقاد به معاد تبیین شده است تلاش بر این است که نقش و جایگاه اصلی معاد را تبیین کنیم و با نظریه سیر منطقی مطالب ابتدا پیشینه اعتقاد به معاد را بیان کرده و این اصل مهم اعتقادی را در بین ادیان و مذاهب متعددی بررسی کرده و گونه های مختلفی از این عقیده را بررسی کنیم. و در بخشی دیگر به تعریف و تبیین معاد در اسلام و آیات و روایات مرتبط با موضوع پرداخته شده است. در بخش آخر به نقش این استفاده در زندگی پرداخته و سعی شده آثاری چند از این فواید را در زندگی در دو بعد فردی و اجتماعی بررسی کنیم. در این رساله به دنبال پاسخ به سؤالاتی چند از قبیل این که: آیا از پس این جهان، جهان دیگری است؟ آیا اعتقاد به جهان آخرت مختص دین توحیدی اسلام است؟ نگرش های مختلف در مورد اعتقاد به معاد چیست؟ دلایل عقلی و نقلی بر اثبات معاد چیست؟ اثرات و فواید این اعتقاد در زندگی و سرنوشت انسان چیست؟ تلاش بر این است که نقش و جایگاه اصلی معاد را تبیین کنیم. این رساله در پنج بخش تنظیم شده است: بخش اول: شامل کلیات است که در آن به ترتیب به تعریف و تبیین موشوع، ضرورت و اهمیت تحقیق، اهداف تحقیق، و سؤالات و فرضیه های تحقیق و ... پرداخته شده است. بخش دوم: شامل سه فصل است که در آن به اعتقاد به رستاخیز در میان اقوام و ملل مختلف از دوران قبل از تاریخ و بعد از تاریخ، اعتقاد به معاد در میان ادیان غیر توحیدی و توحیدی پرداخته شده است. در بخش سوم: معانی لغوی و اصطلاحی معاد، نام ها و تعداد آیات مربوط به قیامت و نیز به آیات و روایات وارده در رابطه با موضوع مورد بحث بیان شده است. و در بخش آخر: در دو فصل تحت عنوان دلایل امکان معاد و دلایل ضرورت وقوع معاد، پیدایش عقلی و نقلی در این بخش پرداخته که در این راستا از مباحث و براهین عقلی و دلایل محکم آیات قرآنی و روایی بهره جسته ایم.
 اجتهاد و تقلید (قرن چهارم تا ششم هجری قمری )
نویسنده:
حیدر علوی فیلی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
ررسی واژه های اجتهاد و تقلید در قرن چهارم تا ششم هجری روش پژوهش : استفاده از منابع و فنون قدیم و جدید معتبر فقهی طرح پژوهش : مطالعه کتب و متون فقهی - مطالعه منابعی درباره محورهای پایان نامه نتیجه کلی : اجتهاد در تقلید از زمان ابن ابی عقیل مطرح و تا زمان شیخ طوسی به اوج خود رسیده است
احباط و تفکیر از دیدگاه عقل و نقل
نویسنده:
نوروز علی بصیری جویباری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
کتابنامه: ص. ۱۸۶-‎۱۹۷؛ همچنین بصورت زیرنویس // موضوع مورد تحقیق "احباط و تکفیر از دیدگاه عقل و نقل" می باشد که این تحقیق طی یک مقدمه و چهار فصل ارائه گردیده است. در مقدمه و کلیات آن، طرح تفصیلی پژوهش از جمله بیان مسأله و علت انتخاب موضوع و اهمیت و فایده آن، بحث شده است. در فصل اول، بعد از بیان مقدمه، مفهوم اهباط از نظر لغوی و اصطلاحی و همچنین مهوم تکفیر از نظر لغت و اصلاح و نیز زمینه مورد بحث در اسلام در این فصل عرضه شده است. در فصل دوم، احباط و تکفیر در آینه آیات الهی بحث شده است. در این فصل سعی شده است که قول مفسران از جمله: نظرات امام فخر رازی و تفسیر کبیر و زمخشری در تفسیر کشاف که از اهل تسنن می باشند و همچنین تفسیر مرحوم طبرسی در مجمع االبیان و شیخ طوسی (ره) در تفسیر تبیان و حاج میرزا جواد ثقفی تهرانی در تفسیر روان جاوید و ملا فتح الله کاشانی در تفسیر منهج الصادقین و نیز از مفسران بزرگ معاصر، مرحوم علامه طباطبایی در تفسیر المیزان و استاد مکارم شیرازی در تفسیر نمونه و استاد سبحانی در تفسیر موضوعی منشور جاویدان استفاده شده است. در فصل سوم، عوامل احباط و تکفیر در آیات قرآن و روایات اسلامی در دو بخش مجزا بطور مفصل بحث شده است که هم از آیات قرآن استفاده شده است که چه عواملی باعث حبط اعمال یا تکفیر سیئات می شود و هم از کتب روایی از جمله بحارالانوار و وسائل الشیعه و مستدرک و فروع کافی در این زمینه مراجعه شده است. در فصل چهارم، بعد از بیان عوامل احباط و تکفیر، در این فصل نقطه نظرات و دیدگاه تنی چند از فلاسفه و متکلمان ( شیعه - اشاعره - معتزله) در این موضوع بیان می شود و بعد از بیان نظرات و آرای معتقدان و منکران احباط و تکفیر و دلایل عقلی و نقلی هر کدام و نقد بر آن در دو بخش مجزا بیان شده است و در خاتمه این فصل بحث موازنه و نقد آن مورد بررسی قرار می گیرد.
  • تعداد رکورد ها : 30257