جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 30257
سازگاری و کفایت پلورالیسم دینی هیک
نویسنده:
مهدی اخوان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
آیا نظریه کثرت گرایی جان هیک در تبیین تنوع دینی سازگاری و کفایت دارد؟ در برابر مسأله تنوع دینی تبیینهای متفاوتی با تقریرهای مختلف مطرح شده است (طبیعت گرایی، مذهب گرایی (انحصار گرایی / شمول گرایی)، کثرت گرایی، نسبیت گرایی) در این میان کثرت گرایی به روایت جان هیک از نظریات پر مناقشه چند دهه اخیر بوده است. او به پیروی از کانت، با رهیافتی معرفت شناسانه، حقیقت دینی را به دو سطح نومنی و فنومنی تفکیک می کند و سپس معرفت شناسی کانتیِ ادراکِ حسی را در باب تجربه دینی بکار می گیرد بدین مضمون که: حق فی نفسه (Real) در حضور جهانی اش در آگاهی ما ظاهر می شود (و بدین نحوه تجربه می شود). چنین تجربه ای بسته به مفاهیم و مقولات دینی که در دو دسته شخصی و غیر شخصی واسطه این تجربه می باشد، گستره متنوعی از تجارب را به بار می آورد. طبق این فرضیه واقعیت حق فی نفسه فراتر از گستره مفاهیم انسانی است (در باب آن شاید تنها بتوان مفاهیم صوری محض را بکار برد) هیک ثمره اخلاقی چنین تجربه ای را تحول شخصیت انسان از خود محوری به حق محوری می داند (و این یعنی نجات) مسأله تعارض مدعیات صدق طبق این فرضیه اینگونه حل می شود که اینها در باب جلوه های مختلف از حق اند و لذا هر یک از آنها در نحوه های حیات خاصی مطرح اند و در همان انحاء نیز ارزیابی می گردند (این به معنای مقایسه نا پذیری ادیان و نسبی گرایی نیست). برای تحلیل نظر هیک، تقریر پیچیده و فلسفی پیتر برن مطرح می شود. این تحیل با تکیه بر نوعی نظریه ارجاعی علّی _ توصیفی، لیبرالیسم معرفت شناختی (معرفت شناسی تدرج گرا، خطا پذیر انگار و رئالیسم ارجاعی (رئالیسم مبتنی بر ارجاع نه صدق نظریه)، نظریه پلورالیستی در باب حقیقت دینی پیشنهاد می کند که بر اساس آن یک واقعیت متعالی با وجهه های مختلف وجود دارد که ادیان گزارشهای استعاری ناقصی از آن بدست می دهند به نحوی که هیچ یک نمی تواند هنجاری برای بقیه به شمار آید. بنابراین نوعی تساوی معرفت شناختی نجات شناختی بین ادیان برقرار است. به نظر می رسد روایت هیک سازگاری لازم را ندارد یعنی معرفت شناسی کانتی مورد استفاده او در تحلیل تجربه دینی با تعهد هستی شناسی رئالیسم او سازگار نیست؛ از سوی دیگر کفایت تبیینی را داراست بدین معنا که تفاوتهای سنن دینی را به خوبی توضیح می دهد. در مقابل روایت پیتر برن هم سازگاری لازم و هم کفایت تبیینی را دارا می باشد و از این حیث بر نظریه هیک برتری دارد.
سان شناسی ملاصدرا با توجه به حرکت جوهری
نویسنده:
معصومه عسکری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
کتابنامه: ص. ۲۴۸ - ‎۲۵۸؛ همچنین بصورت زیرنویس // رساله حاضر که تحت عنوان انسان شناسی ملاصدرا با توجه به حرکت جوهری تدوین شده از یک مقدمه و چهار فصل و یک خاتمه فراهم آمده است. برای این منظور ابتدا در فصل اول تحت عنوان کلیات مفاهیم اصلی مورد نظر در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. سپس مباحثی کلی در رابطه با انسان شناسی مطرح شده و رهاورد این بحث چنین است که انسان شناسی ملاصدرا تلفیق و ترکیبی از انسان شناسی دینی، عرفانی و فلسفی است. سپس در فصل دوم، حرکت جوهری به عنوان یکی از مبانی انسان شناسی صدرایی مورد مطالعه قرار گرفته است. در این فصل نگارنده، تلاش کرده است تا ضمن معرفی اجمالی مواردی که در مکتب فلسفی ملاصدرا بر اساس حرکت جوهری قابل توجیه است، بیان کند مهمترین ویژگی نفس- جسمانیة الحدوث و روحانیة البقاء و التعقل- نیز از آثار متربت با حرکت جوهری می باشد. زیرا بدون حرکت جوهری، کمال پذیری نفس و صعودش به مراحل بالاتر و رسیدن به مقام تجرد امکان پذیر نیست. هم چنین در این فصل از مقومات حرکت جوهری، مبانی فلسفی حرکت جوهری و شبهات وقوع حرکت در جوهر و... سخن به میان آمده، به این هدف که نکاتی عمده را از خلال این مباحث استخراج کرده تا بتوان به بررسی انسان شناسی صدرایی در پرتو حرکت جوهری پرداخت. در فصل سوم نمایی کلی و عمومی از انسان در منظ.مه فکری صدرا ترسیم شده است. این که این نظام فکری حقیقت انسان را چه می داند؟ ساحتهای وجودی او و ارتباط آنها با یکدیگر چیست؟ و اهم اوصافی که بدو مسبت می دهد کدام است؟ چارچوب این نمای عمومی است. در فصل آخر، سوال اصلی پژوهش یعنی تبیین ملاصدرا از چیستی ارتباط حرکت جوهری با انسان شناسی ملاصدرا، محور بحث قرار گرفته است. در اسن فصل نشان داده شده که حرکت جوهری در حقیقت زمینه تکامل نفس را فراهم می کند لذانگارنده به تبیین مراتب استکمالی نفس می پردازد و به این نتیجه می رسد که طبق نظریه ابداعی صدرا، نفس از آغاز خلقت تا نهایت حیات طبیعی و دنیوی خویش، مراحل تکامل خود را به صورت لبس به لبس، فعلیتی بعد فعلیتی، کمالی فوق کمالی، طی می نماید تا اینکه به مرحله ای می رساند که خلع لباس مادی نموده و در آخرت طبق ملکات اخلاقی ای که کسب کرده است یا بصورت فرشته و یا بصورت حیوانات مختلف الانواع محشور می شود، هر چند انسان در این جهان نوع واحد است.
سرچشمه های فلسفی پست مدرنیته
نویسنده:
محمد وحیدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
هدف این پژوهش کشف و بررسی نکات و مضمون هایی در فلسفه دوران مدرن است که ادامه و بسط آنها به فلسفه پست مدرن انجامیده است. روش پژوهش کتابخانه ای و اسنادی با رویکرد تاریخی بوده است. در طرح پژوهش آثار فیلسوفان مدرن و برخی نکات مندرج در آثار آنان در زمینه سرچشمه های فلسفه و پست مدرن، با صورتبندی های نو باز خوانی ، ارائه و نقد شده است. نتیجه کلی: نشان میدهد سرچشمه یسیاری از آراء و عقاید پست مدرن را میتوان در نظریات فیلسوفانی یافت که د ر زمره بزرگترین فیلسوفان مدرن خوانده میشوند. فلسفه پست مدرن بسیار حاصل بسط مفاهیمی است درون فلسفه مدرن پرونده شده اند.
سرنوشت روح در عالم برزخ
نویسنده:
عزت حسینی دوغانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عنوان نوشتاری که پیش رو دارید « سرنوشت روح پس از مرگ» است، که به بیان کوتاهی درباره شناخت حقیقت روح و عالم احتضار و سپس عالم برزخ و ارواح می پردازد که آشنایی با این موارد سبب تذکر و برگرفتن ره توشه ای پربار برای سفری ابدی می شود. هدف از نگارش این رساله آشنایی بیشتر با حقیقت و چیستی روح، بررسی تأثیرات اعمال انسان بر روح و نیز موقعیت و شرایط آن است و از آنجا که مسیر ترقی و تعالی در عالم ارواح و رستاخیز بستگی به دانش اکتسابی هر فرد در حیات دنیوی او دارد، نیل به هدف مذکور وسیل? نجات و آسایش دوران پس از مرگ می شود. روح در قرآن به معنای وحی، فرشته مخصوص وحی و نیروی معنوی الهی و...، بکار رفته است. گرفتن روح یا همان قبض روح با اذن خداوند است و این کار توسط ملک الموت و یارانش انجام می گیرد. شب اول قبر که همان شب ورود به عالم برزخ است یکی از هولناکترین ساعت انسان است زیرا سؤال و جواب قبر و فشار قبر و ورود به بهشت یا جهنم برزخی همه در آن شب صورت می گیرد. روح پس از خارج شدن از بدن در بدنهایی شبیه ابدان اصلی خود قرار می گیرند و در عالم ارواح که ویژگیهای خاصی دارد زندگی می کنند و به تکامل میرسند. منابع مورد استفاده با مرکزیت قرآن عبارتند از: منابع تفسیری ، کتب روایی و کتب تخصصی معاصر در روح شناسی؛ مطالب نیز به اعتبار ماهیت، توصیفی و تحلیلی بوده که با استفاده از روش کتابخانه ای فراهم شده است. دستاورد این پژوهش این است که روح انسان پس از جدایی از بدن، در بدن مثالی که شبیه بدن های اصلی دنیایی است، قرار می گیرد، و زندگی جدیدی را در عالم برزخ شروع می کند که از نظر کم و کیف تا اندازه ای شبیه زندگی دنیایی می باشد و با توجه به اعمالی که در دنیا انجام داده است تا روز قیامت متنعم یا معذب می باشد. کلید واژگان: روح ، مرگ، سرنوشت، برزخ.
سعادت از دیدگاه حکیمان مسلمان
نویسنده:
رحیم حسینی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
چکیده (فارسی): به منظور افزایش کیفیت محصولات خشک شده وکاهش ضایعات مرحله خشکاندن می باید پارامترهای اساسی سیستم بر اساس مقادیر محاسبه شده به صورت مداوم در طول فرآیندخشک شدن کنترل گردند. کنترل دقیق این پارامترها با استفاده از سیستم های کنترل خودکار ممکن است. خشکاندن اضافی و بدون کنترل علاوه بر مصرف بیهوده انرژی افزایش ضایعات را نیز به دنبال دارد. به منظور بهینه سازی بازده انرژی در خشک کن های خورشیدی همرفت اجباری یک کنترلرطراحی و ساخته شد. دور فن خشک کن به عنوان متغیر کنترلی در نظر گرفته شد. بازده خشک کن با توجه به روابط تعیین شده و پایش دماهای هوای ورودی به جمع کننده، هوای خروجی از جمع کننده و هوای خروجی از محفظه خشک کن با استفاده از 3 حسگر دما به دست آمد. با استفاده از نرم افزار کنترل خشک کن بازده فعلی و بازده بهینه خشک کن محاسبه و با یکدیگر مقایسه شد. در صورت برابر نبودن این دو بازده، پس از محاسبات لازم دور موتور به گونه ای تغییر می یافت که بازده کنترلی خشک کن با بازده بهینه برابر شود. به منظور ارزیابی سیستم کنترل خودکار، آزمایش هایی در 3 تکرار انجام شد و نتایج نشان داد که سیستم کنترل خودکار فن قادر است به خوبی دور فن را به دور کنترلی مورد نظر برای تامین بازده بهینه برساند. هم چنین با استفاده از این سیستم، بازده کنترلی دقیقا برابر با بازده بهینه خشک کن می شود به طوری که در طول یک روز کاری خشک کن همواره با بالاترین بازده خود، کار می کند. با استفاده از نرم افزار SPSS 12 آزمون نمونه های جفتی برای دو بازده کنترل شده و بازده کنترل نشده با توزیع t-studentانجام شد و نتایج نشان داد که با اطمینان 99% بازده کنترل شده به طور بسیار معنی داری بیشتر از بازده بدون کنترل است
سعادت در فلسفه فارابی درملاصدرا
نویسنده:
علی اردستانی جعفری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
هدف پژوهش تعیین معنای راستین و سعادت و مقایسه ی دیدگاههای فارابی و صدرا و تاثیر جهان شناسی و انسان شناسی فلسفی ایشان ب رسعادت شناسی آنها بوده است. روش تحقیق دراین رساله، روش توصیفی، تحلیلی و کتابخانه ای است که بون هیچگوتنه پیشداوری انجام گرفته . ترجمه و شرح سخنان فارابی و ملاصدرا، نحوه اجرای آن بوده است. منطق به عنوان ترازوی اندیشه ها ابزار اندازه گیری سخنان این دو فیلسوف و بررسی اندیشه های ایشان بوده است. پژوهش در یک مقدمه و دو فصل توصیفی و یک فصل مقایسه ای نوشته شده . در مقدمه، کلیات و در دو فصل پسین دیدگاه فارابی و صدرا و فصل پایانی در بیان تفاوتهاست. نتایج نشان می دهد اگرچه سعادت در نگاه دو فیلسوف شباهتهای بسیاری دارند؛ ولی تفاوتها بنیادین است. حرکت جوهری، اتحاد عاقل ومعقول، تشکیک وجود در فلسفه صدرا عامل تفاوتهاست.
سلب مالکیت در حقوق اسلامی و حقوق موضوعه ایران
نویسنده:
نیره جلالی کندلوس
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
هدف پژوهش : بررسی سلب مالکیت و کسب آگاهی و کسب آگاهی فقهی و حقوقی درباره مالکیت و سلب مالکیت در حقوق اسلامی و حقوق ایران است روش نمونه گیری فیش برداری و برداشت عین مطالب و بررسی و تحلیل است روش پژوهش کتابخانه ای است که به مطالعه آراآ و عقاید فقهاآ و حقوقدانان پرداخته سپس به بررسی نظرات و مقایسه آنها با هم و تحلیل و نتیجه گیری از آنها اقدام نموده است ابزار اندازه گیری : باتوجه به روش مطالعه کتب و موازنه بین آراآ مختلف به نقد و بررسی آنها اقدام شده که نتایجی اخذ گردیده است طرح پژوهش : این رساله مشتمل بر ۴ فصل و ۱۵ مبحث است که فصل اول کلیات و تعاریف است و فصل دوم به بررسی مالکیت از نظر مکاتب مختلف پرداخته و فصل سوم اوصاف مالکیت را باتوجه به قاعده تسلیط بیان می دارد و فصل چهارم سلب مالکیت و انواع سلب مالکیت و سلب مالکیت در حقوق موضوعه ایران و مبانی حقوق و فقهی سلب مالکیت را توضیح می دهد نتیجه کلی : مبانی فقهی که به دولت اجازه تحدید و سلب مالکیت می دهد به نحوی است که محدودیتهای حقوق مالکانه ، موضوع قوانین مختلف که در بسیاری از کشورها نیز وجود دارد در حقوق ایران نیز بدون برخورد با مانع شرعی مهم قابل اعمال می باشد
سنت های الهی در فرد و جامعه در پرتو قرآن و احادیث
نویسنده:
محسن مکارم شیرازی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
تبیین سنت های خدا در مورد فرد و جامعه با استفاده از آیات و روایات است. پژوهش حاضر در سه بخش تحت عنوان سنن تکوینی، سنن تشریعی مطلق و سنن تشریعی مقید ارائه شده است. نویسنده در بخش اول به بررسی نُه سنت از قبیل سنت خلق، تقدیر، قضا، نظم و اتقان صنع، تدبیر، زوجیت اشیا، هدایت عامه، اجر و رزق پرداخته است. وی در بخش سنن تشریعی مطلق از بعثت انبیا، نصب امام، قبح تکلیف به غیر مقدور، قبح عقاب بدون بیان، سنت اختیار، سنت امتحان، سنت جزا و پاداش و سنت مداوله بین مردم بحث کرده است. بخش پایانی به «سنت های تشریعی مقید» اختصاص دارد و از سنت های فردی، سنت های معنوی و سنت های خدا در اجتماع است. نویسنده هر یک از سنت های فوق را در دو محور پاداش و مجازات مورد بررسی قرار داده است.
سکولاریزم از نظر محتوا و مبانی و نقد و بررسی آن
نویسنده:
آمنه براتی کاکلکی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
مردم مغرب زمین به بهانه حذف مزاحمان حیات معقول خود، دین را کنار نهادند، در حقیقت دینی را که ساخته متصدیان دین بوده، و ضد علم و پیشرفت و آزادی معقول و عدالت و کرامت ذاتی انسان بود، از صحنه زندگی اجتماعی بیرون راندند. هدف از این پژوهش بررسی علل تاریخی جدایی دین از حیات اجتماعی در غرب، و نیز علل انفکاک دین از سیاست در اسلام می باشد. و نیز به علل معرفت شناسانه جدایی دین از سیاست در غرب که به فرایند سکولاریزم معروف گشت، پرداخته شده است . نتایج حاصل از این پژوهش : با مراجعه به سیره نبوی و آیات قرآن کریم و نیز دلایل برون دینی عدم انفکاک دین از سیاست در (تشیع) اثبات گردید: و به شبهه ها و ایرادهای مخالفان حکومت دینی نیز تا حدودی پاسخ داده شد./
سیر تاریخی تقدم و تاخر در فلسفه اسلامی
نویسنده:
احمدعبدالمحمدی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
فلاسفه قدیم انواع تقدم و تأخر را پنج قسم می دانستند نظر ابن سینا هم همین است اما سهروردی اقسام آنرا به بالعلیه و بالطبع تقلیل داده است و انواع تقدم و تأخر را در دو قسم خلاصه کرده است. سپس میرداماد قسم دیگری به اقسام پنج گانه قدما اضافه کرده و آنرا تقدم و تأخر سرمدی یا دهری نامیده است. اما ملاصدرا بدون اینکه نامی از تقدم و تأخر سرمدی، که استادش آنرا اضافه کرده بود، بیاورد دو نوع دیگر به اقسام پنج گانه اضافه نموده و آنرا تقدم و تأخر بالحق و بالحقیقه نامیده است. قائلین به اصالت ماهیت نیز نوع دیگری به نام تقدم بالماهیه یا تقدم بالتجوهر را به اقسام اضافه نموده اند و سرانجام اقسام تقدم و تأخر به نه قسم رسیده است
  • تعداد رکورد ها : 30257