جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 30255
حرکت عبودی موجودات
نویسنده:
فاطمه حاجی بابائی فلاح
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
تحقیق حاضر در رابطه با شعور، عشق، طلب و تسبیح کل موجودات با حضرت حق است که در نتیجه حرکت همه ی موجودات را به دنبال دارد هدف از انتخاب این موضوع، آشنایی با هدف آفرینش است که به دلیل این که همه ی موجودات کمال مطلق را می شناسند و به نقص خویش واقفند، پس او را می طلبند و به سوی او در حرکتند و او را می پرستند ( ما خلقت الجن و الانس الا لیعبدون) بعد از این که به این مسئله واقف شدیم باید دید جایگاه انسان در این مجموعه کجاست؟ و به کجا می رود و چه باید بکند؟ و باید دانست که برای رسیدن به کمال مطلق باید فقط از مسیر عبودیت حرکت کرد. با کلید واژه هایی هم چون عبد- حرکت- تسبیح- معاد کلی- عبودیت و با استفاده از منابع تفسیری و روایی و کتب اخلاقی و فلسفی و عرفانی مطالب را در شش فصل تنظیم نمودم. حرکت به معنای جنبیدن و نقطه ی مقابل آن سکون است که دارای اقسامی می باشد و یک قسم آن بیرون آمدن هر چیز از مرتبه ی قوه و استعداد به سوی کمال و فضیلت. عبودیت یعنی اظهار فروتنی و طاعت که به عبادت منتهی می شود: عبادیت قهری و بدون اختیار یا عبادتی با اختیار و مراد در این بحث از عبودیت آن عبدی است که عبادتش خالصانه است. حرکت عبودی موجودات ( معاد کلی) یعنی همه تسبیح خدا را می گویند و به سوی حضرت حق در حرکتند که این مطلب با آیات قرآن و ادعیه کاملا قابل اثبات است. فهم حرکت عبودی انسان را به ملکوت اشیاء نزدیک می کند و به یقین می رساند، همان طور که ابراهیم خلیل ( ع) این گونه شد. قرآن کریم شرط لازم برای رسیدن به این مرحله را فقاهت ( فهمی ظریف وادراک عمیق) می داند که تفکر در آن باعث کشف اسرار می شود. تأکید کلام خدا و معصومین بر علم و شعور جهان هست و تسلیم و سجده ی آنها و شهادت زمان و مکان و اعضاء و جوارح، همه برای تبیین این حقیقت ( حرکت عبودی موجودات) است، در نتیجه اهل تدبر درمی یابند که علاوه بر این که همه ی کائنات به سوی پروردگار و لقاء او در حرکتند به یقین انسان ها هم به لقاء ( آن هم دیدار با اسماء رحمت پروردگار) می رسند و برای دست یافتن به آن ایمان و عمل صالح دارند و یاد حق را همیشه در دل خود زنده داشته و در جهت عبودیت فرد گام بر می دارند. کلید واژه ها: تسبیح – معاد کلی- عبودیت- حرکت- لقاء.
حریم عفاف در اسلام
نویسنده:
منوچهرشهامتی نژاد
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
انگیزه و عامل مهم انتخاب این موضوع آن است که حجاب در فرهنگ ملی و اسلامی ما از جایگاه رفیعی برخوردار است به همین دلیل نویسندگان و گویندگان باید پیرامون آن بیشتر بنویسند و سخن بگویند. گرچه در این باره اندیشمندانی چون استاد شهید مرتضی مطهری (ره ) فیلسوف و دانشمند بزرگ جهان اسلام ، تحقیقاتی به عمل آورده اند، اما به دلیل اهمیت نوضوع و ظرافتهای ابعاد آن ، شایسته است که پوشیدگی زن در برابر مرد بیگانه یکی از مسائل مهم اسلامی است که در قرآن و سنت پیامبر (ص ) طی آیات و احادیث بسیاری به این مطلب تصریح شده است . حجاب نقش بزرگی را در تکامل جامعه و رسیدن امت اسلامی به هدف آفرینش ، پاکی ، عفت ، اصالت و هویت فرهنگی ایفا می کند و این نقش زمانی تکمیل می شود که مردان نیز به وظیفه اخلاقی و فقهی خود عمل نمایند. و نگاهشان را به افقهای پاکی بدوزند و از ناپاکیها چشم بپرهیزند، فلذا آنچه که ما در این مقاله به عنوان هدف کلی بحث دنبال کردیم تحت عنوان (حریم عفاف ) پرادخت محققانه ای از چهره زن در فرهنگ اسلامی به عمل آورده است و محورهای اصلی این تحقیق (حجاب ) (نگاه ) می باشد که با استناد به آیات شریفه قرآن کریم ، احادیث و روایات و نیز آراآ فقهای عظام به رشته تحریر درآمده است
جبر و اختیار از دیدگاه امام خمینی
نویسنده:
علی صادقی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
در این پایان نامه ابتدا به تاریخچه مختصر فرقه های اسلامی از جمله معتزله و اشاعره و کیفیت پیدایش آنان اشاره می شود. آنگاه مفاهیم جبر، تفویض، اراده و طلب نفسی مورد ارزیابی قرار می گیرد. در ادامه ادله عقلی و نقلی معتزله و اشاعره در مورد اثبات جبر و اختیار و پاسخ امام خمینی به آنان مطرح شده و سرانجام مذهب حق (امر بین الامرین) تبیین گردیده است. شبهات موجود در این زمینه از جمله: شبهه تسلسل اراده، شبهه جبر مادی و شهبه تنافی اختیار انسان با برخی آیات و روایات مورد تحلیل واقع شده است. نویسنده در تبیین نظریه متکلمان امامیه در مورد اختیار یا امر بین الامرین، این نظریات را به سه دسته تقسیم می کند: 1- دادن توانایی بر انجام نیکی ها که طبق آن خداوند نه مردم را به گناهکاری وا می دارد و نه کارها را یکسره به آنها واگذار می کند بلکه در عین اینکه آنان را به انجام کار خیر فرمان می دهد با وضع قوانینی آنها را از کارهای بد باز می دارد؛ 2- انسان در کارهای خود علتِ نزدیک و خداوند علتِ دور است و اراده انسان و قدرت خداوند در طول هم قرار دارند؛ 3 – کارهای آدمی، معلول قدرت خود او و یاریِ خدا است. از دیدگاه نویسنده امام خمینی جبر و تفویض مطلق را رد کرده و مسلک امر بین الامرین - با تبیین مذکور - را می پسندد.
جبر و اختیار از دیدگاه فلاسفه و متکلمین
نویسنده:
وحیده شیشه گر
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این رساله در چهار فصل با عناوین : تاریخچه جبر و اختیار ، معتزله، اشاعره و نظر امر بین الامرین تدوین شده است، در فصل تاریخچه ، اولین کسی که پافشاری بر جبر کرده نام برده شده است و این جبرگرائی از بعد اسلام تا واقعه کربلا و سلسله ی امویان وعباسیان بررسی شده و دو مذهب اشاعره و معتزله و مؤسسان ایندو مذهب از نظر تاریخی مطرح شده و در انتها با مکتب شیعه یا امر بین الامرین این فصل خاتمه یافته است. در فصل دوم یعنی معتزله ، دلائلی عقلی معتزله همراه با نقد و بررسی استدلالها و سپس دلائل نقلی که خود شامل آیات و روایات است بیان شده که در بخش آیات و روایات است بیان شده که در بخش آیات؛ آیات متعدد به صور دسته بندی شده در ۷ عنوان که هر عنوان از چند بند که نمونه ای از آیات دال بر اختیار هستند تشکیل شده است . همچنین در بخش روایات ، روایات مختلف از ائمه طاهرین نقل گشته است و سپس دلایل عقلی بر رد تفویض ذکر شده اند و اینکه اصولا اعتقاد به تفویض با بعضی اعتقادات ضروری منافات خواهدداشت. در فصل سوم؛ یعنی اشاعره ، ابتدا مفهوم کسب و سپس دلائل عقلی اشاعره همراه با نقد و بررسی استدلالها و سپس دلائل نقلی اعم از آیات و روایات نوشته شده که بخش آیات ، در ۵ بند دسته بندی شده است ، و روایات نیز بصورت دسته بندی شده ذکر گشته وسپس دلایلی بر رد جبر آورده شده و اینکه اعتقاد به جبر با بعضی اصول اعتقادی منافتات دارد. در فصل چهارم ؛ یعنی مکتب امر بین الامرین ، نظریه فیلسوفان بزرگ از جمله شیخ مفید ، خواجه نصرالدین طوسی ، علامه حلی، ملاصدرا ، علامه طباطبائی و امام خمینی (ره ) در خصوص جبر و اختیار بررسی شده وسپس روایات متعدد از ائمه طاهرین بر رد جبر و اختیار و تأیید نظربین الامرین و در انتها دلایل ابطال تفویض و جبر بطور مشروح آورده شده است.
جعل در قرآن و فلسفه اسلامی
نویسنده:
موسی رامشینی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این پایان نامه در خصوص جعل از اصطلاحات فلسفی است. جعل در آثار فلاسفه تقریبا مترادف آفریدن است. نویسنده موضوع را در دو بخش موردبحث قرار داده است: در بخش اول تحت عنوان جعل درقرآن، آیات حاوی لفظ جعل بررسی و نظرات مفسران درباره آنها یاد شده است. بخش دوم به جعل در فلسفه وعرفان و کلام اسلامی اختصاص یافته است.
جدل و اقسام آن از نظر قرآن و فلسفه و منطق
نویسنده:
فاطمه ایلخانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
در این پایان نامه جدل از نظر فلاسفه و منطقیون وقرآن در تفاسیر شیعه و اهل سنت بررسی شده، اهم مطالب آن بدین قرار است: تعریف منطق و علت آموختن آن، جدل از نظر لغت، تعریف صناعت یا قیاس جدلی، موضع جدل، معنای موضع، اقسام موضع شامل اثبات و ابطال، اولی و آثر و موضع هوهو؛ دستورالعلمها،منافع جدل، غرض از مجادله، نیاز انسان به جدل درمقایسه با برهان، فرق مجادله با مشاغیه و مناظره، نظریه لغزشهای منطقی، چند آیه در مورد جدل، معنای لغت جدل در قرآن، انواع مجادله.
جنسیت و روح از منظر فلسفه اسلامی
نویسنده:
فاطمه نادری پاریزی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
جلوه های ایمان:آثار اعتقاد به خدا در زندگی فردی و اجتماعی
نویسنده:
فاطمه پورعلی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع با عنوان آثار اعتقاد به خدا در زندگی فردی و اجتماعی را با این هدف برگزیدم که شاید بتوانم نیاز خود و جامعه ام را در این رابطه برطرف سازم. خلا عمیق معنوی در خانواده ها و جامعة امروزی موجب دور شدن روز به روز افراد از هدف و انگیزه زندگی که همان رسیدن به کمال می باشد، می شود. در این تحقیق مساله آثار اعتقاد به خدا را در بعد علمی بررسی کردیم. منابع مورد استفاده اغلب قرآن کریم و روایات اهل البیت ( ع) و کتابهای اعتقادی بوده. نتیجه اینکه این مباحث گاهی در کتابهای فقهی، اخلاقی، حکمی، عرفانی بررسی شده است و در یک کتاب خاص تحت عنوان آثار ایمان بررسی نشده. در این تحقیق تنها به بعد آثار پرداخته شده. در جواب سؤال آثار ایمان به خدا در زندگی فردی و اجتماعی چیست و سؤالات دیگری که در این مورد مطرح شد به چنین نتایج گردآوری شده در این مباحث و بخشها رسیدیم که عرضه می گردد. مجموعه حاضر دربردارنده سه بخش می باشد. در بخش اول اعتقاد به خداوند را به عنوان یک ندای باطنی و درونی که از سویدای وجود آدمی برمی خیزد معرفی کرده و در ادامه به تبیین معنای ایمان از دیدگاه آیات و روایات پرداخته و با بررسی تفاوت ایمان با اسلام، روشن کردیم، اسلام اقرار زبانی است در حالی که ایمان معنای گسترده تر از آن را داراست. در بخش دوم آثار این اعتقاد را در زندگی فردی و اجتماعی در قالب 7 فصل بیان کردیم. ابتدا مؤمن را به طور کلی با بهره گیری از آیات ابتدایی سورة مؤمنون معرفی کرده و سپس با بیان نقش ایمان در رشد کمالات اخلاقی ( من جمله صبر، یقین، عدل، جهاد، اخلاص، توکل، خوف، رجاء، شکر، صداقت) کاهش بحرانهای روحی، ( در ذیل آیه شریفه الا بذکر الله تطمئن القلوب) کنترل غرائز، ( پرداختن به اصل مهم تقوا) رستگاری مؤمنین و رشد کمالات اجتماعی( در غالب عدل و وحدت و انصاف) ایمان را به عنوان یگانه راه وصول به سعادت دنیوی و اخروی معرفی کردیم. اما از جمله راههای ایمان و طریق عبودیت ذکر، تفکر، نماز خواندن، قرآن خواندن، دعا، توسل به اهل البیت ( ع)، توبه، روزه، را می توان نام برد. اما از آن جایی که گام گذاشتن در طریق هدایت همواره با دریایی از موانع مواجه است، سعی کردیم اشاره مختصری به موانعی که سد طریق رسیدن به ایمان حقیقی و وصول به کمالات می گردند، داشته باشیم. من جمله، غفلت و پیروی از هوای نفس، غیبت، نفاق، دروغ، ریا، کبر و حسد که به بررسی همه اینها از دیدگاه آیات و روایات پرداختیم. نهایتاً در فصل دوم به عنوان نمونه به بررسی جوامع غربی که عدم ایمان اثرات زیانباری برای افراد و جامعه ها در بر داشته، پرداختیم. واژگان کلیدی: ایمان، توکل، صبر، یقین، عدل ، جهاد، اخلاص، تقوا، عدالت، نماز، روزه، قرآن، توسل .
جلوه رنگ در تزئینات کاشی کاری دوره اسلامی ایران( دوره ایلخانان )
نویسنده:
صابرحسن نیا
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
هدف پژوهش بررسی رنگهای بکار رفته کاشی در آثار دوره ایلخانان با توجه به آثاری که از گذشته این بنا بر جای مانده و در نهایت عوامل اصلی که در گزینش رنگ در کاشی کاری این دوره صورت گرفته و همچنین معیارهایی که استفاده شده است می باشد. روش پژوهش کتابخانه ای و میدانی است. نتیجه کلی ما را به این نکته رهنمون ساخته که هنرمند کاشی کار شاهکار هنری خود را در دوره یالخانان با برتری تجارب رنگی و تناول اندیشه های قومی و ملی به منحصه ظهور رسانده است. نحوه بکارگیری رنگ ها در این دوره حاکی از آن است که عوامل مختلفی تاثیر گذار بوده است از جمله اقتدار سیاسی و اجتماعی دولتمردان جهت نشان دادن قدرت دولت مرکزی و توان اقتصادی حکومت سهم قابل توجهی در پیشرفت هنر ایران دوره داشته است
جهنم و جهنمیان
نویسنده:
درنا رحمانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
با توجه به اینکه بحث از « جهنم و جهنمیان» یک بحث قرآنی و روایی است، این موضوع را در چهار محور مورد بررسی قرار داده و در هر بخش از آیات و روایات مربوط به آن استفاده خواهیم کرد. بحث اول مربوط به ویژگی ها و حالات جهنم است. که این بخش را بصورت جداگانه در دو محور آیات و روایات مورد دقت قرار می دهیم تا مطالب اولیه در این بحث و همچنین تعریف خود این واژه تبیین گردد. بحث دوم مربوط به گروه هایی است که وارد جهنم می شوند و به عبارت دیگر باید ببینیم چه عواملی باعث دوزخی شدن افراد می شود و تأثیر گناهان در این زمینه چقدر است؟ قرآن کریم به عوامل بسیاری در این مورد اشاره نموده است که بحشی از آن ذکر خواهد شد و برای توضیح و تبیین بیشتر این آیات از تفاسیر معتبر شیعه و همچنین روایات مربوطه کمک خواهیم گرفت. اما آنچه بعد از ذکر این دو بخش حائز اهمیت است بیان حالات و ویژگی های جهنمیان و وارد شدگان در آتش است که شامل بررسی عذابهای روحی و جسمی خوراکها، آشامیدنی ها و … است. مسلماً قرآن و روایات در این بحث نیز نقش بسزایی را داراهستند. قسمت بعدی این نوشتار مربوط به مباحث خلود در دوزخ و آتش است. که به بررسی مسئله « خلود» و عوامل آن اشاره خواهد شد. امید است إن شاءالله با دقت و بررسی این آیات، گردی از زنگار قلب هایمان کنار رود و نور خوف و رجا از حق تعالی در آن نمایان شود.
  • تعداد رکورد ها : 30255