جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 2
نقد و بررسي مدخل «خليفه» از «دائرة‌المعارف قرآن لايدن»
نویسنده:
ربابه كريمي ، علي قانعي اردكان
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
واژة «خليفه» از واژگان پرکاربرد و کليدي در نظام سياسي اسلام است كه نقش مهمي در فهم موضوعات و مسائل ديني دارد. وداد قاضي مستشرق آمريکايي در «دائرة‌المعارف قرآن لايدن» در باره مفهوم، مصداق، پيشينه، سير تاريخي واژه قرآني «خليفه» و واقعيت سياسي ـ ديني نهاد خلافت سخن گفته است؛ اما مراجعه محدود به منابع اصيل اسلامي، بي‌توجهي به آراء و منابع قرآني شيعه، عدم جامعيت در استناد به آيات قرآن و فقدان مستندات کافي در برخي موارد، موجب فهم ناقص و يا نادرست او در موضوعاتي همچون لحاظ معاني متعدد براي اين واژه در آيات گوناگون و خطاي تعيين مصداق و تاريخ آغاز رويکرد سياسي مفسران به واژه مزبور شده است. نتيجه اين پژوهش که با روش توصيفي ـ تحليلي انجام گرفته، از کاربرد اين واژه در صدر اسلام خبر داده و با بررسي انتصابي بودن خلافت و نقد قرآني، نظر نويسنده در کاربردهاي سياسي خليفه را به چالش ‌کشيده و معناي «خليفه» در تمام آيات قرآن را «جانشين» يا «جايگزين» مي‌داند که در انواع و مصاديق گوناگوني (همانند سکونت و وراثت) تحقق مي‌يابد. تحليل شناختي «خليفه» در هيأت مفرد، اين واژه را هم‌حوزه «امام»، و انسان را در «حکم» خليفه الهي معرفي مي‌کند.
زمینه‌های معرفتی و غیرمعرفتی شکل‌گیری جریان‌های تطبیق ناروا در مهدویت
نویسنده:
محمدباقر فرضی ، علی قانعی اردکان ، مرتضی داود پور
نوع منبع :
نمایه مقاله
چکیده :
جریان‌های تطبیق‌های ناروا از مهم‌ترین چالش‌ها و آسیب‌های اندیشه مهدویت است که با اهداف گوناگون سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، در جهان اسلام پدیدار شده است. بررسی زمینه‌های معرفتی و غیرمعرفتی شکل‌گیری تطبیقات ناروا مسئله این پژوهش است. در این مقاله با بهره‌گیری از روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع علمی، تلاش شده است، به این پرسش اساسی پاسخ داده شود که چه علل و عواملی زمینه‌ساز شکل‌گیری تطبیقات ناروا در مهدویت بوده است؟ نتایج حاصل از مطالب این پژوهش نشان می‌دهد که جهالت و ساده‎لوحی مردم، عوام‎فریبی مدعیان و تحریف وتأویل‌پذیری آیات و روایات، از مهم‌ترین زمینه‌های شکل‌گیری تطبیقات ناروا در مهدویت به لحاظ معرفتی است؛ افزون بر اینکه حمایت و پشتیبانی استعمارگران و مراکز استعماری از مدعیان، دنیاپرستی، نقش عوامل روان‌شناختی همچون ناکامی، احساس محرومیت عوامل محیطی، از زمینه‌های مهم شکل‌گیری تطبیقات در حوزه غیرمعرفتی هستند.
صفحات :
از صفحه 139 تا 158
  • تعداد رکورد ها : 2