جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 2
حج و حرمین در استراتژی سلطه‌گرایانه سفاح و منصور عباسی
نویسنده:
احمد بنیادی نایینی؛ محمد صادق جمشیدی راد؛ جعفر نوری
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
دوره تأسیس و تثبیت سازمان سیاسی جدید، به نام خلافت عباسی در زمان خلفای اوّل عباسی، به‌ویژه سفاح (132ـ136ق) و منصور (136ـ158ق)، به وقوع پیوست. در این مقطع که هنوز پایه­های مشروعیت خاندان عباسی به‌طورکامل شکل نگرفته بود، در مهم­ترین شهرهای جغرافیای اعتقادی وسیع جهان اسلام، یعنی مکه و مدینه، ضرورتی انکارناپذیر در جهت تقویت ریشه­های مشروعیت خلافت جدید احساس می­شد. ازاین‌رو، سلطه­ خلفای نخستین این سلسله بر حج و منطقه­ حرمین و حضور آنها در مراسم حج، می­توانست به تحکیم پایه­های مشروعیت و مقبولیت آنان در میان مسلمانان بینجامد. بدین ترتیب، اهمیت حرمین شریفین برای دو خلیفه نخست عباسی از منظر حضور نیروهای متکثر و منتقد وضعیت موجود، همواره به دغدغه‌ای جدی تبدیل شده بود. در این میان، تلاش­های این دو در جهت کنترل، تطمیع، تسامح و یا حتی مبارزه و جنگ با کانون­های مخالفت در این دو شهر، فصلی مهم از تاریخ تحولات سیاسی خلافت عباسی را در همین دوره نخست رقم زد. در این پژوهش، تلاش می­شود تا به روشی توصیفی ـ تحلیلی، جایگاه مناسک حج و منطقه حرمین در استراتژی سلطه‌گرایانه دو خلیفه نخستین عباسی را مورد تأمل قرار دهد. یافته‌های پژوهش، حاکی از آن است که خلفای نخستین عباسی، سعی داشتند با اقداماتی همچون: حضور در مراسم حج، انتخاب امیرالحاج و انجام اقدامات عمرانی، از ظرفیت تبلیغی مناسک حج و قدرت مشروعیت‌ساز آن در تحکیم پایه‌های قدرت خود استفاده کنند. لازمه تسلط بر حج و بهره‌گیری از ظرفیت‌های آن، تأمین امنیت منطقه حرمین بود که این امر با سرکوب مخالفان صورت گرفت.
صفحات :
از صفحه 67 تا 88
 روند تاریخی موعودگرایی و مهدویت در اسلام تا آغاز غیبت صغری
نویسنده:
احمدبنیادی نائینی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
نامه: ص. ۱۸۶-‎۱۷۵؛ همچنین بصورت زیرنویس // آن چه مسلم است اعتقاد به منجی آخر الزمان و کسی که بشریت را از قید همه ظلمها وستمهای موجود رهایی داده و صلح و عدل جاویدان را مسقر می سازئیک اعتقاد بین المللی و مربوط به همه ادیان الهی و همه اقوام بوده و یک خواسته ریشه دار و شوق عمیق و انتظار دیرین و نوید آرام بخش در میان همه مذاهب گوناگون است و اختصاص به دین و مذهب و ملت خاصی ندارد. اسلام نیز به عنوان کامل ترین ادیان و پیامبر بزرگوارش که خاتم همه پیامبران است. از این قاعده مهم مستثنی نبوده و همواره پیروانش را به روزگاری که در آن صلح و امنیت و عدالت جهانگیر شده بشارت می دهد. که این وتقعه قبل از قیامت و در همین دنیا اتفاق خواهد افتاد. پس از رحلت پیامبر اسلام بر اساس آیات و روایات صادره از ناحیه حضرتش امید به ظهور و آمدن مهدی موعود در جامعه مطرح بوده تا جایی که در برخی مقاطع اندیشه مهدویت دست آویز خلفا و حاکمان و برخی مخالفان و قیامگران قرار گرفت و این چیزی جز شرایط بوجود آمده در جامعه و ظلم و ستم دستگاه حاکمه و والیان آنها بر مردم ستم دیده و البته با مساعدت و همکاری برخی محدثان و فقیهان و شاعران چیز دیگری نبود. در موارد معدودی افرادی هم با استفاده از اعتقادات کهن اعراب و حتی نامیدن خود به نام موعودهای اعراب قبل از اسلام سعی در پیش برد اهداف خود داشتند که این امر تاثیر جزیی از خود بر جای گذاشت و آنچه بصورت گفتمان غالب در جامعه آن روز حضور داشت تاثیر کلی روایات پیامبر اسلام و آیات قرآن کریم در رابطه با اندیشه مهدویت بود. به ترتیب ضمن جواب به سوال اصلی پژوهش فرضیه اصلی ما نیز اثبات می گردد.
  • تعداد رکورد ها : 2