جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 3
نقد و بررسی دلالت آیه 59 سوره نساء بر عصمت «اولی‌الامر» با تاکید بر منابع شیعه
نویسنده:
مقداد ابراهیمی کوشالی؛ محمدعلی مهدوی راد؛ جلیل پروین
نوع منبع :
نمایه مقاله
چکیده :
در تفسیر آیه 59 سوره نساء و در تبیین مفهوم و نیز مصادیق اولی الامر نه‌تنها میان مفسران شیعه و مفسران اهل سنت اختلاف‌نظر بوده است بلکه گستره این اختلاف‌نظر را می‌توان در میان مفسران هر یک از دو مذهب نیز جستجو کرد. در نگاه مشهور شیعه، اولی الامر به معصومین (ع) تفسیر گردیده است؛ اما تبیینی نو از اولی الامر در میان برخی مفسران شیعه شکل گرفت که از اولی الامر تفسیری عام‌تر از معصوم ارایه می‌دهد و ولی فقیه را بعنوان یکی از مصادیق آن تعیین می‌کند. پژوهش حاضر در صدد است تا با استناد به منابع شیعه به تحلیل و نقد دیدگاه مشهور بپردازد و روشن سازد که اگرچه امامان معصوم(ع) کامل ترین مصداق اولی الامرند اما از سیاق آیه، خصوصیت عصمت برای اولی الامر فهمیده نمی‌شود و استدلال دیدگاه مشهور شیعه به آیه جهت متعین کردن مصداق اولی الامر در امامان معصوم(ع)، با اشکالات جدی مواجه است.
صفحات :
از صفحه 1 تا 20
بررسی همگرایی ادیان با تأکید بر «استصحاب احکام شرایع گذشته»
نویسنده:
عباس تقوایی، مقداد ابراهیمی کوشالی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
بحث «استصحاب احکام شرایع گذشته» یکی از فروعات بحث استصحاب و یکی از مباحث اصول عملی است که بیشتر در مباحث انتهایی آن و در قالب یکی از شبهات استصحاب مطرح شده است. پرسش اساسی این است که: اگر حکمی در شریعت گذشته (مثل شریعت حضرت موسی (ع) یا عیسی «ع») وضع شده و یقین به نسخ آن در شریعت بعدی (مثل شریعت اسلام) نداشتیم، آیا امکان استصحاب آن حکم در شریعت بعدی وجود دارد یا خیر؟ ثمرۀ این بحث از این لحاظ در فقه و اصول کم‌رنگ می‌شود که هرچند قائل به استصحاب احکام شرایع سابق نباشیم، می‌دانیم که برخی از این احکام در شریعت اسلام موجودند و علی‌رغم این ثمره اندک، آثار این بحث در تاریخ و کلام دیده می‌شود. بر این مبنا، در این مقاله ادله موافقان و مخالفان، و همچنین محققان از اصولیان در این خصوص بررسی شده است.
صفحات :
از صفحه 49 تا 70
نقد و بررسی دیدگاه مفسران فریقین دربارة اولو الامر
نویسنده:
مقداد ابراهیمی کوشالی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , نقد دیدگاه و آثار(دفاعیه، ردیه و پاسخ به شبهات) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
اختلاف درباب مفهوم، مصادیق و محدودة واژة قرآنی اولوالامر، که در آیات59 و 83 سوره مبارکة نساء به کار رفته، به عصر صحابه و دیدگاههای آنان باز می گردد، از همان دوره تا اوایل قرن گذشته مفسران با گرایش شیعی، اولوالامر را منحصر در معصومین(ع) دانسته و به آیه صبغه ای کلامی و اعتقادی در اثبات ولایت اهل بیت(ع) داده اند. در مقابل مفسران سنی مذهب در اظهار نظرهای متفاوتی اولوالامر را عالمان، حاکمان، فرماندهان نظامی و در نهایت اهل حل و عقد دانسته اند. اما از آغازین دهه ای قرن گذشته و در مواجه با پدیده های سیاسی جدید در امر حکومت، در بازخوانی جدید از منابع دینی، تعدادی از مفسران روشنفکر هر دو مذهب که دغدغة پاسخگویی به چالش های تازه فرا رو را داشته اند گام هایی از دیدگاههای سلف خود فراتر نهاده اند. در اهل سنت«اهل حل و عقد» به عنوان مصداق آیه با دموکراسی غربی مقایسه شده و در شیعه مفسران به خصوص پس از انقلاب اسلامی با وجود اختلاف نظرهایی، مصادیق آیه را اعم از معصومین(ع) دانسته اند. به نظر رویکرد جدید به این مسأله یعنی عام تر دانستن واژه اولوالامر و در عین حال ضابطه مند کردن آن، رویکرد صحیح به این آیه باشد که دلایل و قرائن مختلف توجیه می شود. روایات وارده در این باب هم با همین زاویة دید در چند دسته قابل بررسی اند که از مجموع آن ها همین دیدگاه استنباط می شود.
  • تعداد رکورد ها : 3