جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 18
Religious Interpretations of Near-Death Experiences Based on the Teachings of Shia Islam
نویسنده:
Mojtaba Etemadinia 1 Alinaghi Ghasemiannejad Jahromi 2
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: اگرچه اکثر فیلسوفان و متکلمان به سادگی نتایج بیش از چهل سال تلاش علمی در زمینه تجربیات نزدیک به مرگ (NDEs) را نادیده گرفته اند، بسیاری از محققان بر این باورند که آموزه های دینی پتانسیل زیادی برای تبیین ابعاد مختلف چنین تجربیاتی دارند. با استفاده از یک طرح توصیفی- تحلیلی، نتایج پژوهش حاضر نشان می‌دهد که اگر NDE‌ها اجمالی به زندگی پس از مرگ در نظر گرفته شوند، به همان اندازه که اثبات این ادعا مشکل‌ساز است، عناصر NDE با روح حاکم بر فرجام‌شناسی اسلامی برگرفته از احادیث شیعه مطابقت دارند. با این حال، برخی تضادها و ناهماهنگی ها وجود دارد. بنابراین، با شناخت صحت و اهمیت گزاره‌های معرفت‌شناختی مخالف، تمرکز بر تفسیر منظم آنها و تحلیل سازگاری آنها با سایر گزاره‌های معتبر و مرتبط، همراه با درک جامع، دقیق و معتبر از NDE و ماهیت تفسیری گزارش‌ها، می تواند این گونه درگیری ها و ناهماهنگی ها را تا حد زیادی کاهش دهد. سایر ناسازگاری ها و نیز برخی از بحث برانگیزترین موضوعات علم و دین تا کنون، در انتظار بررسی بیشتر علما و متکلمان خواهد بود.
صفحات :
از صفحه 171 تا 187
مرگ آشنایی: پژوهشی در باب چیستی و ابعاد مختلف تجربه‌های نزدیک به مرگ
نویسنده:
مجتبی اعتمادی نیا
نوع منبع :
کتاب
وضعیت نشر :
تهران: شرکت انتشارات علمی و فرهنگی,
چکیده :
کتاب مرگ آشنایی اثر مجتبی اعتمادی نیا پژوهشي در باب چيستي و ابعاد مختلف تجربه هاي نزديك به مرگ توسط نشر علمی و فرهنگی روانه بازار شده است. این کتاب حاصل پژوهشی است که سعی دارد به این مساله بپردازد که تجربه نزدیک به مرگ چیست و آیا این تجربه از الگویی ثابت پیروی می‌کند و یا اینکه محتوای آن متاثر از ویژگی‌های شخصیتی، تحصیلی، شغلی، نژادی و...است. از سوی دیگر مولف در پژوهش خود سعی کرده است تا از وجود هسته‌ای مشترک در تجربه‌های نزدیک به مرگ در ادوار و فرهنگ‌های مختلف سخن گفته و به بیان این مساله نیز بپردازد که این تجربه ماهیتی ذهنی دارد و یا ناظر به واقعیت‌هایی عینی و آیا می‌توان این گونه تجربه‌ ها را برهانی دال بر حیات پس از مرگ به شمار آورد. کتاب در فصل نخست از خود به بررسی چیستی تجربه نزدیک به مرگ صحبت می‌کند و با بیان تاریخچه و مختصات آن به معرفی انواع این تجربه نیز می‌پردازد. در ادامه و پس از بررسی تاثیرات این تجربه در زندگی تجربه‌ گران آن، به بررسی تجربه نزدیک به مرگ در ادوار گذشته پرداخته و بررسی عوامل تاثیرگذار در وقوع و منظره‌آمیزی تجربههای نزدیک به مرگ را مورد کنکاش قرار می‌دهد. در فصل دوم کتاب بررسی نقادانه تبیین‌های مختلف تجربه نزدیک به مرگ مورد توجه قرار گرفته است و از این منظر تبیین‌های فرا طبیعت‌گرایانه، طبیعت گرایانه، فیزیولوژیکی، کوانتومی و...در این زمینه مورد بررسی و توجه قرار گرفته است. در فصل سوم کتاب نیز رهیافت‌ تجربه‌های نزدیک به مرگ در اثبات حیات پس از مرگ و نظر ادیان مختلف در این زمینه مورد توجه قرار گرفته است. بخش پایانی و قابل توجه این کتاب نیز به ارائه ۹ گزارش از تجربه‌ کنندگان ایرانی این اتفاق پرداخته است که در نوع خود قابل توجه است
الهیات عملی و رنج بشری: پیش‌نهادۀ سیمون وِی
نویسنده:
مجتبی اعتمادی نیا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
پرسش از معناداری و چرایی وجود رنج و چگونگی مواجهه با آن، به مثابۀ یکی از دغدغه‌های جدی در حوزه الهیات عملی، سیمون وی، فیلسوف، الهی‌دان، عارف و مبارز فرانسوی را بر آن داشته تا در این باب نظریۀ ویژه‌ای پیش نهد که بر اساس آن آفرینش نوعی وانهادگی و انصراف خداوند از طبیعت است. خدا همۀ هستی ما را، غیر از حقیقت ازلی روحمان، در دستان ضرورتِ بی‌رحم ماده و خشونت شیطان وانهاده است. از این رو، آفرینش در نگاه «وی» نه خوب است و نه بد، بلکه «ضروری» است. بنابراین، اولین گام برای درک و کنار آمدن با چرایی رنجی که در این جهان دچار آنیم، فهم بی‌معنایی این چرایی است. این جهان بر مدار ضرورت می‌چرخد و ضرورت به ارادۀ خداوند «سازوکاری کور و کَر» است و خداوند در این میان، با ارادۀ خود، بی‌طرف باقی می‌ماند. اما از سویی دیگر، به این ضرورت می‌توان عشق ورزید و بهترین انتخاب در مواجهه با امری که ما هیچ اختیاری در قبال پذیرش یا عدم‌پذیرش آن نداریم، همین است. سیمون وی بر آن بود که آدمی اگر به بی‌طرفی خداوند و حضور قاهرانۀ ضرورت در این عالم تسلیم شود، زیبایی جهان اندک‌اندک برای او رخ می‌نماید. «وی» عقیده داشت که میان «رنج» و «محنت» تفاوتی مهم وجود دارد. در این میان، رنج عمدتاً ناظر به امور جسمانی است و محنت، به رغم آنکه از رنج انفکاک‌ناپذیر است، در ژرفای روح رسوخ می‌کند. از این منظر، محنت نوعی ریشه‌کن شدن زندگی و معادل کمابیش تخفیف‌یافتۀ مرگ و فروبستگی تمام‌عیار ساحت امید است که به جای رهایی از آن باید خود را در آن به اضمحلال کشانید.
صفحات :
از صفحه 25 تا 32
الهیات عملی و رنج بشری؛ پیش‌نهادۀ سیمون وِی [کنفرانس بین المللی الهیات عملی]
سخنران:
مجتبی اعتمادی نیا
نوع منبع :
سخنرانی , فیلم
معجزه به روایت فلسفه دین
نویسنده:
دیوید بازینجر؛ مترجم: مجتبی اعتمادی نیا
نوع منبع :
مقاله , ترجمه اثر
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
ازدواج حس و روح: یکپارچه‌سازی علم و دین
نویسنده:
مجتبی اعتمادی نیا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
صفحات :
از صفحه 165 تا 185
نگریستن از منظری سرمدی در باب زیبایی‌شناسی از منظر ویتگنشتاین متقدم
نویسنده:
مجتبی اعتمادی‌نیا
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
زیبایی‌شناسی و به طور کلی امر رازآمیز نقشی اساسی در فلسفۀ متقدم ویتگنشتاین دارد. مبتنی بر این نظرگاه زیبایی‌شناسانه، زیبایی‌شناسی شیوه‌ای برای «بیانِ» امر رازآلود و نحوة واقع‌بودگی واقعیت‌هاست. بر این اساس، اثر هنری شیئی است که از وجهی سرمدی بدان نگریسته شده است. مبتنی بر نظرگاه زیبایی‌شناسانة ویتگنشتاین متقدم، ما هنگامی که اشیا را از این منظر مورد توجه قرار می‌دهیم، با به فراموشی سپردنِ کاربردها و سود و زیان‌های روزمره، آن‌ها را از این‌که اموری واقع در جهان به شمار آیند تعالی می‌بخشیم و آن‌ها را در چهارچوبِ کلی کران‌مند هم‌راه با حیرت و اعجابی ممدوح به نظاره می‌نشینیم. اثر هنری شی‌ء را در روابط ضروری‌اش با سایر چیزها می‌نمایاند و این نگاه به شیء از «منظری درست» است. اگر، آن‌گونه که ویتگنشتاین متقدم عقیده داشت، گزاره‌های اخلاقی از آن‌ رو که ناظر به ارزش مطلقی خارج از جهان‌اند «بی‌معنا» به شمار می‌آیند و تربیت اخلاقی جز از ره‌گذر بیان مصادیق و نمونه‌ها تحقق نمی‌یابد، هنر در این میان حکایت‌گر بهترین نمونه‌هاست.
صفحات :
از صفحه 1 تا 20
علیت و اختیار از منظر ابن عربی و اسپینوزا
نویسنده:
طاهری سیدصدرالدین, اعتمادی نیا مجتبی
نوع منبع :
کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی , نمایه مقاله
چکیده :
باور به وجود ظلی و اعتباری در منظومه فکری محیی الدین بن عربی، جایی برای علیت متعارف فلسفی که مستلزم تباین علت و معلول و وجودبخشی واقعیتی به واقعیت دیگر است، باقی نمی گذارد. او ضمن اجتناب از اینکه خداوند را علت نخستین اشیا بنامد و رابطه ای علی میان مظاهر قائل باشد، پدیدارهای عالم را بر اساس تطورات متنوع وجود منبسط و احکام تغییرناپذیر اعیان ثابته توضیح می دهد و فاعلیت ایجادی را در همه مراتب و شئون هستی، منحصر در خداوند می داند. اسپینوزا نیز بر اساس مبانی وجودشناختی وحدت انگارانه خود، با نفی امکان بالذات و قول به وجوب بالغیر در باب پدیده های عالم، همه ممکنات یا همان حالات در نظام فکری خود را در مجرای ضرورت می اندازد. او با نفی علیت متعدی و پذیرش علیت حال در همه سطوح، رابطه جوهر با نظام حالات و رابطه درونی میان حالات را تبیین می کند. بر این اساس، می توان ابن عربی و اسپینوزا را در نفی علیت متعدی یا خارجی هم رای دانست. ابن عربی و اسپینوزا هر دو با معنای خاصی که برای جبر در نظر می گیرند، در همه ساحات هستی قائل به جبر و منکر اختیارند.
تأملی بر مفهوم آزادی و اختیار از منظر اگزیستانسیالیسم (با تکیه بر آراء کی یرکگور)
نویسنده:
حمید رضانیای شیرازی، مجتبی اعتمادی نیا
نوع منبع :
مقاله , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ساوه: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه,
چکیده :
این نوشتار با اشاره ای گذرا به مبانی فکری اگزیستانسیالیسم و ضمن مرور پاره ای از مهمترین آراء انسان شناسانه کی یر کگور، می کوشد تا با بررسی نقادانه مفهوم آزادی و اختیار از منظر وی، به برخی تاملات نظری بایسته در مبانی اگزیستانسیالیسم اشاره نماید. بررسی های ما در این نوشتار نشان می دهد که به رغم دقت نظرهای عمیق و قابل تامل کی یرکگور در باب شرایط انضمامی حیات انسان و التقات به اصل اختیار و انتخاب در مسیر تحقق هویت اصیل آدمی، اما رویکرد او به مفهوم آزادی انسان با چالش هایی فلسفی و تعارضاتی با برخی مبانی انسان شناسی اسلامی دست به گریبان است. مهمترین این موارد مناقشه برانگیز عبارتند از: عدم التفات جدی به رابطه میان آزادی های فردی و اجتماعی، ناسازگاری میان مفهوم فردیت و ذهنی بودن حقیقت، عدم التفات به محدودیت های ذاتی آزادی و اختیار بشری و بی توجهی به ماهیت منفعلانه پاره ای از انتخاب ها و گزینش های انسانی.
صفحات :
از صفحه 49 تا 68
تأملی در هستی‌شناسی نظم کیهانی در تفکر پیشامدرن با تکیه بر نقش کانونی هرم بزرگ هستی
نویسنده:
مجتبی اعتمادی نیا
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
«هرم بزرگ هستی»، بنیادی‌ترین طرح وجودشناختی اندیشۀ سنتی است که بر اساس آن، هستی، مرکب از زنجیرۀ عظیمی از پیوندهای متوالی انگاشته می‌شود که در نظمی سلسله مراتبی، از ناقص‌ترین موجود تا کامل‌ترین آن­ها تداوم یافته است. قرائت‌های گونا‌گون از این طرح وجودشناختی که بر اساس تلقی‌های متفاوت از وجود و مراتب آن قوام یافته، به تلویح و یا به تصریح پیش‌فرض همۀ نظام‌های اسطوره‌ای، فلسفی، دینی، سیاسی و اجتماعی در دوران پیش­مدرن بوده است. هرم بزرگ هستی، در اغلب تمدن‌های پیش­مدرن، به مثابۀ نماد نظم کیهانی، نمایان­گر سیری نزولی است که از رأس هرم، رو به سوی قاعدۀ آن، پدید آورنده جهانی غیرمادی و آنگاه مادی است. این سیر نزولی، در عین حال که لطافت محض را به تدریج به غلظت و سختی بدل می‌کند، از وحدت محض رو به سوی کثرت، از عدم تعین رو به سوی تعین، از مطلق به نسبی و از ساحت عریان وجود رو به سوی استتار آن در حرکت است. نگارنده در این مقاله، به منظور ارائه تصویری روشن از جایگاه و نحوه نشر باور به هرم بزرگ هستی در بستر تاریخ اندیشه و تمدن بشری در دوران پیشامدرن، نخست به نحوی کاملاً مختصر به جایگاه و نحوۀ تلقی مهم‌ترین آیین‌ها و مکتب­های اندیشگی شرق در این باره خواهد پرداخت و آنگاه ردپای تلقی سلسله‌مراتبی از هستی را در بستر اندیشۀ غربی پی خواهد گرفت و در نهایت به نحوۀ نگرش طلایه‌داران سه مکتب اصلی فلسفه در تمدن اسلامی یعنی ابن‌سینا، سهروردی و ملاصدرا در باب هرم بزرگ هستی خواهد پرداخت تا از این رهگذر، به تحلیلی جامع از نقش و جایگاه هرم بزرگ هستی در برقرای نظم کیهانی در اندیشۀ انسان دوران پیشامدرن دست یابد.
صفحات :
از صفحه 25 تا 46
  • تعداد رکورد ها : 18