جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 21
تحلیل اعجاز نجومی قرآن از دیدگاه آیت‌الله فاضل لنکرانی
نویسنده:
سید عیسی مسترحمی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
اعجاز نجومی قرآن از جمله ابعاد اعجاز قرآن و زیرمجموعه اعجاز علمی قرآن قرار می‌گیرد. اعجاز نجومی قرآن مجموعه‌ای از آیات قرآن کریم هستند که اسرار و حقایق مربوط به دانش نجوم را که در زمان نزول قرآن و حتی تا قرن‌ها بعد، برای مردم ناشناخته بود را بیان می‌کنند و دانش تجربی است که با بهره‌گیری از ابزار و آزمون ‌و خطا، به حقانیت آن پی برده است. برخی از آیات قرآن کریم که به موضوعاتی هم‌چون آغاز آفرینش، فیزیک و مکانیک اجرام آسمانی و پایان جهان اشاره دارد، در این مجموعه می‌گنجند. مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی ازجمله اندیشمندانی بودند که در بخشی از کتاب وزین مدخل التفسیر به طرح ابعاد اعجاز قرآن و ازجمله اعجاز نجومی پرداخته‌اند. ایشان پس از بیان شرایط و ضوابط اعجاز علمی، با بهره‌گیری از روش تفسیر علمی به تفسیر مصادیق اعجاز نجومی قرآن پرداخته و مواردی هم‌چون: حرکت و شکل زمین، تعدد جهان‌ها و حرکت و پایان عمر خورشید را بر رسیده‌اند. ایشان معتقدند قرآن کریم با تعبیر «مَهْداً» و واژه «ذَلُولا» به حرکت زمین اشاره می‌کند و با تعبیر «یکور» از پیچیده شده شب و روز بر هم‌دیگر سخن می‌گوید. وجود آسمان‌های متعدد که در قرآن و نیز حرکات و پایان یافتن عمر خورشید از دیگر مصادیقی است که مرحوم آیت الله فاضل به عنوان مصادیق اعجاز نجومی قرآن بر می‌شمارند.
صفحات :
از صفحه 55 تا 82
نقد و بررسی نژاد پرستی ازدیدگاه قرآن و روایات
نویسنده:
حمدالله کردی منفرد؛ استاد راهنما: حجت الاسلام و المسلمین دکتر مسترحمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
مسئله نژادپرستی از اول خلقت انسان و در طول تاریخ به صورت‌های مختلف رخ نموده، موجب خودبرتربینی، نابرابری، تبعیض و سبب بسیاری از جنگ‌ها حتی بعضی از جنگ‌های مذهبی شده است. عده‌ای خود را بدون هیچ دلیل علمی و قانع‌کننده‌ای از لحاظ نژاد، رنگ، زبان، ثروت و غیره از دیگران برتر می‌دانند. متأسفانه در عصر حاضر با وجود پیشرفت علم و تکنولوژی این روحیه ناپسند درجوامع مختلف نمایان است و حتی بعضا در بین متدینان و متعبدان مسلمان نیز وجود دارد. قرآن کریم و روایات راهگشای حل مسئله نژادپرستی در هر زمانی است. از آنجا که قرآن بر اساس علم خداوند است، محدود به زمان، مکان، نژاد و نسل خاصّی نیست، و همچنین بعثت تمام پیامبران و پیامبر اسلام(صلی‌الله‌علیه‌وآله) مخصوص نژاد و منطقه و قبیله ی خاصی نبوده است. ازدیذگاه قرآن و روایات تمام انسان‌ها از هر نژاد و قبیله، فقیر و غنی در مقابل قانون برابرند. و تفاوت‌هایی ظاهری در رنگ و زبان حکیمانه و برای شناسائی یکدیگر است. قرآن کریم و روایات اسلامی با نفی نژادپرستی به بیان ریشه‌های آن همانند جهالت وضعف فکری، تفاخر طلبی نژاد پرستانه، حمیت جاهلیت، حب ذات و علاقه شدید به نیاکان وتقلید کورکورانه از آنان، حب مال، برتری‌جویی و اعتقاد به برگزیدگی و غیره، به آثار این گونه رفتارها می‌پردازد که باعث بی‌عدالتی و ظلم، سدی در برابر ایمان به خداوند و حق‌گرایی، جنگ‌ها و کشته شدن بسیاری از انبیاء و بی‌گناهان، از بین رفتن اتحاد در جامعه، ازبین رفتن حقوق مسلم افراد، تعطیلی احکام و قوانین الهی، عذاب آخرت و محشور شدن با اعراب جاهلی و غیره می‌باشد. قرآن کریم و روایات با تأکید بر کرامت ذاتی و معنوی انسان، معیار برتری انسان را بیان کرده و به راههای زندگی مسالمت‌آمیز افراد یک جامعه پرداخته است. بالابردن سطح فکری جامعه و تغییر تعصبات منفی به تعصبات مثبت، دور شدن از خرافات و غیره سبب قبول کردن حق و ایمان آوردن به خداوند و ازبین رفتن نژادپرستی است.
حرکت خورشید در قرآن و پاسخ به شبهات نوپدید آن
نویسنده:
جواد گودرزی، عیسی مسترحمی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
کتاب «نقد قرآن» با تطبیق آیات مبیِّن حرکت خورشید با هیئت بطلمیوس و حرکت روزانه خورشید، درصدد نفی جنبه الهی قرآن کریم برآمده است. همان‌گونه که در طول تاریخ با ورود نظریه بطلمیوس در ممالک اسلامی بسیاری از اندیشمندان مسلمان دست به این تطبیق زدند. حال آنکه با کشف حرکت کهکشانی خورشید در سده اخیر، برخی مفسران این آیات را یکی از مصادیق اعجاز علمی برشمرده‌اند. حال این پرسش مطرح می‌شود که آیا آیات مذکور قابل تطبیق با هیئت بطلمیوس و حرکت روزانه خورشید می‌باشند و پاسخ به شبهه سها در این زمینه چیست؟ با استفاده از روش کتابخانه‌ای بر این باوریم که به دلیل مطرح نبودن نظریه بطلمیوس در صدر اسلام و تفاوت زیادی میان دیدگاه قرآن و این نظریه، این دو دیدگاه قابل انطباق بر یکدیگر نیستند و هم‌چنین در آیات مربوط به ذوالقرنین، قرآن در مقام بیان حقایق هستی نیست و صرفاً بیان‌گر مشاهدات ذوالقرنین است. هم‌چنین آیه 38 یس صراحتی در حرکت ظاهری خورشید ندارد و حدیث مطرح‌شده ذیل آیه مبنی بر حرکت روزانه خورشید، از اخبار آحاد محسوب می‌شود که در اعتقادات قابل استناد نیست.
صفحات :
از صفحه 77 تا 94
راهبردهای قرآنی مقابله با جاهلیت مدرنن
نویسنده:
عیسی مسترحمی، علی حسینی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
جاهلیت از نگاه قرآن، معنای وسیع‌تری از نادانی دارد. این واژه در فرهنگ قرآن، مفهومی مرکب از خشونت‌، عدم توجه به حقیقت، استبداد و خودپرستی است. در این نگرش، جاهلیت می‌تواند خویش را در هر زمان با مظاهری گوناگونی آشکار سازد. قرآن کریم در راستای اهداف هدایتی خویش، با مظاهر جاهلیت مبارزه کرده و راهبردهای اصلاح و برون‌رفت از آن را تبیین نموده است. راهبردهای قرآنی مبارزه با جاهلیت آنسان دقیق، متنوع و در عین حال جهان شمول است که می‌توان از آن برای مقابله با جاهلیت مدرن نیز بهره برد. اصلاح اندیشه، اصلاح وضعیت علمی، ارائه الگوی جایگزین مناسب را می‌توان از جمله مهم‌ترین راهبردهای قرآنی مبارزه با جاهلیت دانست. راهبردهای قرآنی مبارزه با جاهلیت آنسان دقیق، متنوع و در عین حال جهان شمول است که می‌توان از آن برای مقابله با جاهلیت مدرن نیز بهره برد. اصلاح اندیشه، اصلاح وضعیت علمی، ارائه الگوی جایگزین مناسب را می‌توان از جمله مهم‌ترین راهبردهای قرآنی مبارزه با جاهلیت دانست.
صفحات :
از صفحه 97 تا 114
راهبردهای قرآنی مقابله با جاهليت مدرن
نویسنده:
عيسی مسترحمی، علی حسينی
نوع منبع :
نمایه مقاله
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
جاهليت از نگاه قرآن، معناي وسيع تري از ناداني دارد. اين واژه در فرهنگ قرآن، مفهومي مركب از خشونت ، عدم توجه به حقيقت، استبداد و خودپرستي است. در اين نگرش، جاهليت مي تواند خويش را در هر زمان با مظاهري گوناگوني آشكار سازد. قرآن كريم در راستاي اهداف هدايتي خويش، با مظاهر جاهليت مبارزه كرده و راهبردهاي اصلاح و برون رفت از آن را تبيين نموده است. راهبردهاي قرآني مبارزه با جاهليت آنسان دقيق، متنوع و در عين حال جهان شمول است كه مي توان از آن براي مقابله با جاهليت مدرن نيز بهره برد. اصلاح انديشه، اصلاح وضعيت علمي، ارائه الگوي جايگزين مناسب را مي توان از جمله مهم ترين راهبردهاي قرآني مبارزه با جاهليت دانست.
مولفه های جاهلیت مدرن و راهکارهای مبارزه با آن در قرآن
نویسنده:
سیدعلی حسینی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
از منظر قرآن جاهلیت به دو بخش اولی و مدرن قابل تقسیم است که جاهلیت اولی مولفه‌هایی همچون ظن جاهلیت، تبرج جاهلیت، حمیه جاهلیت وحکم جاهلیت دارد. جاهلیت دیگری با مولفه‌های نسبتا مشابه آغاز شد که تا عصر حاضر ادامه دارد که با جاهلیت مدرن نامبردار است و مولفه‌های ذیل را در بر دارد:الف.اومانیسم که اعتقاد به اصالت بشر در مقابل خداوند می‌باشدب. لیبرالیسم که اصول آن آزادی ، فردگرایی، عقل‌گرایی است، از منظر قرآن انسان گر چه آزاد است ج. سکولاریسم مولفه ای است که بین دو جنبه دینی و دنیوی جدایی و فاصله می‌اندازدراهکار‌های برخورد قرآن با جاهلیت مدرن را می‌توان شامل تصحیح عقاید، توجه به تقوای الهی، تأسیس مراکز علمی و توجه به علم، ایجاد روحیه تعادل و دگرگون سازی ارزشها دانست و همچنین اصول مبارزه با جاهلیت مدرن عبارتند از توجه و نگرش دقیق به اصول توحید، معاد، نبوت، عدل و امامت.
موانع پیشرفت از منظر قرآن
نویسنده:
لیاقت علی خان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ایرانداک,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
خداوند متعال بشر را در احسن تقویم آفریده و برای پیشرفت دنیوی و اخروی او، نیازمندیهای همه جانبه اش را فراهم نموده است. روشن است که این پیشرفت همواره با موانعی روبرو بوده که شناخت آنها می تواند باعث رفع و دفع آنها شود. در قرآن کریم و روایات معصومین(^) بر لزوم شناخت این موانع تاکید شده و راه های مبارزه با آن نیز به روشنی مطرح شده است. موانع پیشرفت از منظر قرآن کریم به چهار نوع قابل تقسیم است که عبارتند از موانع اعتقادی و اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی.از منظر قرآن کریم کفر، بدعت در دین، غلو و انکار معاد موانع اعتقادی پیشرفت به شمار آمده و تفرقه، دوستی باغیرمومنان، عالمان فاسد، استعمار و تهاجم دشمنان از جمله موانع اجتماعی و سیاسی پیشرفت معرفی شده اند..قرآن کریم ظلم، کفران نعمت، تقلید کورکورانه، تعصب و عجلهرا موانع اخلاقی و فرهنگی پیشرفت دانسته و به کم فروشی و گران فروشی، اسراف و تبذیر، ربا و رشوه به عنوان موانع اقتصادی پیشرفت اشاره کرده است.
عناصر مادی آفرینش جهان از منظر قرآن و کیهان شناسی
نویسنده:
عیسی مسترحمی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها,
چکیده :
عنصر یا عناصر اولیه آفرینش جهان هستی، از دیرباز مورد مطالعه دانشمندان بوده است. برخی از فلاسفه، عنصر اولیه آفرینش را غیر مادی دانسته و از آن به «نور» و یا «عقل» تعبیر می کنند. گروهی نیز آب، هوا، آتش و یا عناصر چهارگانه را ماده آغازین و اصیل آفرینش جهان مادی می دانند. قرآن کریم نیز برای نشان دادن حکمت، علم و قدرت خداوند به انسان ها، به عناصر اولیه و روند خلقت اشاراتی کرده است و از وجود «ماء»، «دخان» و رخداد «رتق» و «فتق» در آغاز آفرینش سخن می گوید. کیهان شناسان و فیزیکدانان نیز با بهره گیری از ابزارها و شیوه های تجربی فرضیه های گوناگونی در این زمینه ارائه داده اند. گوی آتشین اولیه، با چگالی و حرارت بسیار بالا در فرضیه انفجار بزرگ، نقطه مرکزی شمرده شده است. برخی دیگر، ذرات بنیادی دیگری را توضیحی برای نقطه آغازین و بخشی از روند آفرینش، پیشنهاد داده اند. این یافته ها در برخی موارد با آموزه های قرآن هماهنگی دارد و می توان آن را از شگفتی های علمی قرآن به شمار آورد.
صفحات :
از صفحه 141 تا 156
بررسی موجودات هوشمند فرازمینی از منظر مفسران قرآن
نویسنده:
محمدعلی رضایی اصفهانی، عیسی مسترحمی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: نهاد مقام معظم رهبري در دانشگاه ها,
چکیده :
قرآن کریم به آفرینش موجودات بی شماری در آسمان ها و زمین اشاره کرده است. در این میان، تعداد زیادی از آنها موجودات زنده اند که بخشی از آنها در خارج از زمین زندگی می کنند. برخی صاحب نظران با استناد به تعابیر قرآنی نظیر «دابه»، «المشارق و المغارب»، «العالمین»، «من فی السماوات»، «و السماء ذات البروج» وجود چنین موجودات زنده را در آسمان ها ممکن و حتی ضروری دانسته اند. اطلاق «دابه» بر جنبندگان مادی، و اشاره قرآن به وجود مشرق ها و مغرب های متعدد از سویی، و اتصاف خداوند به پرودگار جهانیان بودن از سوی دیگر، برخی را بر این داشته است تا اشاره قرآن به حیات فرازمینی را به عنوان نظریه پردازی این کتاب مقدس طرح نمایند.
صفحات :
از صفحه 105 تا 124
بررسی آیات نجومی با تاکید بر پاسخ به شبهات
نویسنده:
سیدعیسی مسترحمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
قرآن کریم، کتاب هدایت و معجزه الاهی است. این کتاب مقدس در راستای هدایت انسانها، شیوه‌های گوناگونی را به کار برده، که از جمله آن، اشاره به برخی نکات علمی است. دانش نجوم از جمله دانشهای تجربی است که قرآن کریم به مجموعه‌ای از گزاره‌های آن اشاراتی نموده است. موضوعات و مسائلی در ارتباط با آسمان، زمین، خورشید، ماه، ستارگان و دیگر اجرام آسمانی در آیات قرآن طرح شده اند که می‌توان آنها را به اشارات، شگفتیها، اعجازها و [با تسامح در تعبیر به] نظریه پردازیهای نجومی قرآن تقسیم بندی کرد.در قرآن کریم از آفرینش جهان هستی و برخی ویژگیهای آسمان و اجرام آسمانی، همچون شکل، حرکت و نور آنها سخن به میان آمده است و هر یک به عنوان نعمتی الاهی و نشانه‌ای از او معرفی شده‌اند. آیات قرآن پیرامون حرکتهای خورشید و جاذبه عمومی را می‌توان نمونه‌ای از اعجاز علمی قرآن شمرد و بیان قرآن پیرامون وجود هفت آسمان و موجودات زنده فرازمینی را می‌توان، از نظریه پردازیهای نجومی قرآن به حساب آورد.مفسران و دانشمندانی که به تفسیر آیات نجومی قرآن پرداخته اند، هر یک گوشه‌ای از اسرار این آیات را آشکار‌ نموده اند ولی در عین حال، برخی از آنان به دلیل عدم رعایت معیارها و ضوابط تفسیر علمی، گرفتار لغزشهایی شده اند که این رساله به دنبال اصلاح آن است. در این میان برخی ادعاهایی را مبنی بر تعارض قرآن با یافته‌های دانش نجوم مطرح کرده‌اند که در این رساله به بسیاری از این ادعاها و شبهات نیز پاسخ داده شده است.
  • تعداد رکورد ها : 21