جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 70
نقش و جایگاه آرزو در زندگی بشریت از نگاه قرآن و حدیث
نویسنده:
مریم نیازی بقمچ
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
ما در این تحقیق نقش و جایگاه آرزو در زندگی بشریت از نگاه قرآن و حدیث را بررسی نموده و در پی دستیابی به اهداف زیر در سه بخش به این موضوع پرداخته ایم. 1- بالابردن شناخت و بینش خود و دیگران نسبت به جایگاه آرزو در زندگی. 2- آشنایی با عوامل و نتایج آرزوهای سازنده و غیر سازنده و بررسی آن ها. 3- آشنایی با روش درست مدیریت کردن آرزوها. در بخش اول نقش و جایگاه آرزو و همچنین تأثیر جهان بینی بر آرزوها را مورد بررسی قرار داده ایم که انسان به حسب فطرت و طبیعتی که در وجود وی نهاده شده است در جستجوی کمال مطلق است و آرزوی رسیدن به کمال را دارد. به همین علت، آرزوهای او حدّ و حصری ندارد. برای دستیابی به آرزوی کمال، باید دارای جهان بینی صحیح باشیم؛ چرا که نظام رفتاری ( ایدئولوژی)مؤثر از جهان بینی می باشد و به عقیده ما در جهان بینی الهی، آرزوها در خدمت بشر برای رسیدن به کمال انسانی می باشند و اراده خداوند را علت اصلی رسیدن به آرزوها می دانیم ولی در جهان بینی مادی، بشر در خدمت آرزوها و هواهای نفسانی خویش است. آرزو همراهی همدم و رحمتی از جانب خداوند است و موتور اصلی زندگی بشریت، در جهت حرکت او به سوی کمال است ولی در ذات خود منطق و قاعده ندارد. دین نه تنها آرزو را نهی نمی کند بلکه آن را تأیید و به تأثیرات مهم آن اشاه می نماید و به آن نظم و قاعده می دهد تا جلوی برخی از آرزوهای منفی را بگیرد. آرزوها گاهی مثبت و سازنده اند و برخی منفی و غیرسازنده و بالتبع پیامدهای مثبت و منفی خاص خود را نیز به دنبال دارند. در بخش دوم و سوم به بررسی این عوامل و پیامدها پرداخته ایم. نادانی و جهل، خیال، حسد و محرومیت و سرکوب اختیاری، تفاوت در خلقت، خودبرتربینی و ... از عواملی اند که منجر به آرزوهای غیرسازنده و منفی می گردند و پیامدهایی چون: کوچک شماری داشته ها، احساس ناکامی به خاطر نداشته ها، کوتاهی در عمل و ... را به دنبال دارند که این عوامل و پیامدها منجر به تباهی و رکود و نارضایتی فرد از زندگی اش می گردد. جهان بینی الهی، خودشناسی، زهد، یاد مرگ و ... از جمله عوامل ایجاد آرزوهای سازنده اند و خلاقیت و نوآوری، استفاده از فرصت ها و ... از جمله پیامدها و نتایجی است که آرزوهای سازنده به دنبال دارد. هر یک از ما در زندگی آرزوهایی داریم و آرزومند رسیدن به آن ها می باشیم و باید خواسته ها و آرزوهای خود رسیده ایم ولی هیچ رضایتی از آن احساس نمی کنیم. نگاه واقع گرایانه ( شناخت خود و این عالم) نقش تعیین کننده ای در نوع آرزوها و راه رسیدن به آرزوها و احساس واقعی رضایت از دستیابی به آن دارد. به همین علت در بخش سوم به نحوه مدیریت کردن آرزوها از منظر و نگاه دین پرداخته ایم. شناخت علل و پیامدهای آرزوهای سازنده و غیرسازنده، نحوه مدیریت کردن آرزوها و توجه به آفاتی که آرزوها را تهدید می نمیاند از جمله راه کارهای دستیابی به آرزوهای سازنده و مثبت می باشد که در بخش سوم به این مهم پرداخته ایم. در این نوشتار بیشتر از منابع روایی و اخلاقی استفاده شده است. اطلاعات تحقیق مذکور به روش کتابخانه ای و تهیه فیش جمع آوری شده است.
نفاق از دیدگاه آیات و روایات
نویسنده:
بتول شامی ده سرخی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق این رساله، نفاق از دیدگاه قرآن کریم و روایات می باشد. در این تحقیق برای رسیدن به اهداف مورد نظر از منابع تفسیری مثل " تفسیرنمونه وتفسیرالمیزان" منابع روایی مثل " اصول کافی وبحارالانوار"وکتاب هایی چون"سیمای نفاق دراسلام ازسیداحمدخاتمی وشناخت منافقین ازعلی حسینی یکتا" استفاده گردیده است. این تحقیق با روش کتابخانه ای و فیش برداری انجام شده است. مسأله نفاق در جامعه ما به طور جدی وجود دارد و بسیاری از دوست نماها در حقیقت منافق هستند، بنابراین شناخت منافقان و راه های مبارزه با آنان در جامعه اسلامی امری ضروری است، از این رو این موضوع برای تحقیق انتخاب شد. منافق به معنای انسان دورو و دو چهره یا به عبارتی، در زبان مؤمن و در دل کافر است. بیشتر علما معتقدند: آغاز نفاق در صدر اسلام با آغاز هجرت همراه بوده است، نفاق به سه نوع کلی تقسیم می شود: نفاق در ایمان، نفاق در عبادت و نفاق در معاشرت. ازدلایل پیدایش نفاق می توان دروغگویی،کسب عزت وشهرت دروغین، جهل و حب ریاست را نام برد.ازجمله ویژگی های منافقان ویژگی های اجتماعی:دوگانگی درروابط، فساد،پیمان شکنی و... ویژگی های رفتاری: سازش باهمگان، ریا،هواپرستی و... ویژگی های اعتقادی : کفرورزی، شبه افکنی و... ویژگی های سیاسی، روانی وفرهنگی می باشد.درجوامع اسلامی خطرمنافقان ازخطرکافران ومشرکان بیشتراست، لذا باید روش هایی را برای مقابله با منافقان درنظرگرفت ،که ازجمله شیوه های برخورد با منافقان افشاگری و نهی ازمعاشرت باآنان است. مبارزه منفی وپیکاربا منافقان دو روش مبارزه با منافقان می باشد وبرای واکسینه کردن جامعه دربرا برنفاق باید اطلاع رسانی صحیح صورت گیرد وآمادگی نظامی کامل برای مقابله بادشمنان فراهم شود. طبق آیات قران، منافق ومشرک درعذاب مشترکند وجایگاه منافقان دردوزخ می باشد. نفاق یک نوع بیماری است که بایدفرد منافق درصدد درمان آن برآید ، ازجمله روش های آن، اندیشیدن در پیامدهای نفاق واقدام عملی می باشد. آنچه در نهایت می توان گفت: این است: در هر عصر و نسلی، خطر نفاق و منافق جامعه اسلامی و اسلام را تهدید می کند و مسلمانان همواره باید هشیار و آماده مقابله با این گروه که از کفار بدترند باشند.
نشانه های مؤمنان از منظر آیات و روایات
نویسنده:
زهرا السادات اسدی وانائی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع این رساله که صفات و نشانه های مؤمن در آیات و روایات است، به بحثی تفسیری، روایی و اخلاقی پیرامون برخی از این صفات پرداخته است. ایمان که همان تصدیق قلبی است، به معنای اظهار خضوع و قبول شریعت و آن چه پیامبر اسلام ( صلی الله علیه و آله و سلم) آورده است و در معنایی جامع، تصدیق خدا با تمام لوازم و صفاتش می باشد. ضرورت بررسی این موضوع از بعد فردی، شناخت تنها راه رسیدن به کمال و سعادت، یعنی ایمان و مزیّن شدن به صفات مؤمنین است و از بعد اجتماعی، شناخت مؤمنین واقعی از منافقین و جلوگیری از ضربات ایشان به دین و جوامع اسلامی می باشد. از آن جا که تمایل انسان به ایمان مذهبی و دین، گرایشی فطری است و چیزی نیست که از بیرون بر انسان تحمیل شود و انسان را به آرامش روحی و روانی می رساند، اهمیت شناخت مؤمنین دانسته می شود که با توجه به آیات قرآن و روایات اسلامی می توان بدان دست یافت. برای این منظور ابتدا به شناخت مفهوم ایمان و رابطه تنگاتنگ آن با علم و عمل پرداختیم و تفاوت آن با اسلام را مدّنظر قرار دادیم و دانستیم که نقیض کفر می باشد تا مقدّمه ای باشد برای شناخت بهتر صفات مؤمنان از جمله تقوی، ایمان به غیب، انفاق، مراقبت بر نماز، پاکدامنی، خوف و ... از دیدگاه آیات قرآن و کلام معصومین ( علیهم السلام) و در پایان رساله مطالبی پیرامون برخی آثار و فواید ایمان در زندگی نظیر: محبوبیبت، خوش بینی، روشن بینی، اتّحاد، برقراری امنیت اجتماعی و ... آورده شده است. پژوهش به اعتبار نوع توسعه ای کاربردی، به اعتبار موضوع تحقیق، دینی و وحیانی، به اعتبار ماهیت، توصیفی و به اعتبار روش جمع آوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای می باشد.
مفهوم انفاق از منظر قرآن و سنت،آثار و پیامدهای اجتماعی و فردی آن
نویسنده:
معصومه تیماپور
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
انفاق ازاعمال خیرونیک اخلاقی محسوب می شود مفهوم انفاق ازلحاظ لغوی ازریشه« نفق» به معنای خروج یاتمام شدن است وازلحاظ شرعی و اصطلاحی،مفهومی مقابل بخل وخست وبه معنای بخشیدن مال ومانندآن درراه خدا اعم ازواجب ومستحب می باشد.درقرآن کریم آیات بسیاری در موردانفاق وکیفیت آن،انگیزه ها،مواردمصرف و اینکه چگونه اموالی راباید انفاق کرد، آمده است. بادقت درآیات قرآنی مربوط به انفاق دو نکته بسیارمهم رامی توان دریافت.نکته اول اینکه دراکثرآیات قرآن به دنبال انفاق، کلمه«فی سبیل الله»آمده واین مطلب بیانگرآن است که بایدانسان درتمام کارهاخلوص نیت داشته باشد حتی درکارهای خیر مستحبی واگراخلاص نباشد، پاداش اعمال از بین می رود حتی دربرخی آیات اشاره شده است که انفاق کننده بایدهم قبل ازعمل خلوص نیت داشته باشدوهم در موقع اتیان عمل وهم بعد ازعمل دچارریاوبخل وعجب نگردد. نکته دوم اینکه دربعضی آیات قرآن انفاق در کنار « صلوه»آمده است واین امراهمیت موضوع رانشان می دهد چون نماز ازاعمال واجب وستون دین است ویکی ازارکان مهم ایمان شمرده شده است بنابراین انفاق نیزازارکان ایمان است.درآیات قرآن انفاق ازصفات متقین ومومنین حقیقی و پرهیزگاران است. انفاق تنهابرنامه ای برای مبارزه بافقردر جامعه نیست، بلکه حکمت وفلسفه ای مهمترداردو آن توجه انسان به اعتباری بودن مالکیت اموال ودارائیهاونیزایجادروحیه همدلی وانس و الفت درمیان افراد جامعه وبرقراری عدالت و مساوات می باشد. نکات بسیارمهمی درانفاق است ازجمله اینکه: انفاق باید حساب شده ومطابق بانیازافراد باشد،درانفاق بایدشخصیت واحترام اشخاص مورد توجه قرارگیرد،آلوده به منت وآزار نباشدو مخلصانه وتنها برای رضای خداانجام شود. انفاق تنهادراموال بکارنمی رود،بلکه ازهرآنچه که خداوندبه مومنان عطاکرده بایدانفاق کردواین شامل مال وثروت،علم ودانش، مقام و موقعیتهای اجتماعی وبطورکلی تمامی سرمایه های مادی و معنوی راکه خداونددراختیاربشر قرارداده،دربرمی گیرد.واین رااز آیات قرآنی وروایات اسلامی می توان بدست آورد.
مرگ از دیدگاه آیات و روایات
نویسنده:
سمیه فرزام نژاد
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع این تحقیق « مرگ از منظر آیات و روایات» می باشد. « مرگ» به معنای از دست رفتن قدرت و توان چیزی است، امّا در معنای مشهور؛ قطع علاقه روح از بدن می باشد که با توجه به این تعریف امری وجودی و عمومی است که لازمه تکامل انسان می باشد. ضرورت بررسی این موضوع از بُعد فردی؛ رسیدن به شناخت صحیح نسبت به مرگ و از بُعد اجتماعی؛ از بین بردن زمینه های دنیاپرستی و تقویت یاد مرگ در افراد برای رسیدن به جامعه ای سالم می باشد. از آن جایی که مرگ از جمله مسائلی است که نمی توان بواسطه تجربه یا تحقیق از آن آگاهی پیدا کرد و آگاهی انسان ها از این پدیده فقط بوسیله وحی می باشد، اهمیّت بررسی این موضوع با نظر به آیات قرآن کریم و روایات دانسته می شود. برای این منظور ابتدا به شناخت مفهوم مرگ و بررسی ویژگی ها و انواع آن پرداخته و سپس کیفیّت مرگ و لحظه قبض روح را بیان کردیم و دانستیم که این لحظه از جمله لحظات حساس زندگی انسان می باشد که البته همه مردم دراین لحظه یکسان نمی باشند. کسانی که در دنیا به مسائل مادی بی اعتنا بودند و رابطه عاشقانه با حضرت دوست داشته اند این لحظه برایشان چندان سخت نیست، امّا افرادی که عاشق دنیا و شهوات آن بوده اند لحظه بسیار سختی در انتظارشان خواهد بود و ترس این ها از مرگ بخاطر همین وابستگی به دنیا می باشد. در پایان هم دانستیم که یاد مرگ هم در اخلاقیات و روحیات، خود فرد مؤثر واقع می شود و هم در رابطه او با دیگران تأثیرگذار خواهد بود و غفلت، هوی پرستی و سستی و تنبلی هم از موانع یاد مرگ است. نتیجه ای که از این پژوهش برمی آید این است که اگرچه خاطر ة مرگ بسیار وحشت انگیز است، امّا آشنایی با آن و یاد آن نه تنها اثر منفی بر جسم و جان ندارد بلکه وحشت را از بین می برد و نشاط و طراوت را ایجاد می کند.
گزیده ای از آداب معاشرت از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
نجمه السادات امیری دشتبیاض
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق در مورد گزیده ای از آداب معاشرت از دیدگاه قرآن و سنت است. شناخت عوامل مؤثر بر روابط و طرق آداب معاشرت، آثار و پیامدهای صفاتی چون حسن خلق، صله رحم و سلام از دیدگاه قرآن و روایات از اهداف این نوشتار است. دراین تحقیق سعی شده است علاوه بر قرآن از تفاسیر، منابع روایی، اخلاقی و اینترنت استفاده شود. برخی از کتابهای اخلاقی مورد استفاده عبارتند از: آداب معاشرت و سیری در سیره نبوی، فلسفه اخلاق و اخلاق معاشرت. واژه معاشرت به معنای همدم و همنشین بیان گردیده که در اینجا منظور شیوه و روش صحیح برخورد با دیگران است. اخلاق و تربیت اسلامی گامی نیرومند در اجری صحیح روابط می باشد. اگر آداب معاشرت و روابط، طبق موازین اسلامی که از طریق قرآن و سنت نبوی به ما رسیده، اجرا گردد بی شک سدی محکم در برابر تمام تهاجمات فرهنگ های ضد اسلامی بسته خواهد شد. رعایت حقوق در واحد کوچک خانواده به عنوان اولین گام در پیشبرد این اهداف قرار گرفته است. با رعایت حدود اطاعت از پدر و مادر و نگه داشتن این حریم ها همان گونه که در آیات قرآن و روایات به این حرمت ها خصوصا حق سنگین مادر توجه خاص داده شده است، می توان قدمی مؤثر در روابط صحیح گذارد. با استفاده از ابزاری هم چون سلام با عنوان اولین ابزار لفظی، روابط آغاز می گردد و صفاتی مانند حسن خلق، جایگاه و نشانه ها و نتایج آن، مصافحه و معانقه و صله رحم و حمایت از خویشاوندان و آثار و نتایج و نکوهش قطع رحم مستحکم می شود. در تداوم روابط با رعایت آداب مهمان نوازی و مهمان پذیری، روابط سالم را می توان گسترده کرد و از روابط نامشروع و بیمار که نتیجه الگوپذیری غلط از فرهنگ بیگانه و ضد اسلامی است جلوگیری کرد، زیرا هیچ دینی مانند اسلام برنامه های زندگی را با جزئی ترین مسائل و روش اجرای آن با الگوهایی مانند رسول اکرم ( ص) و ائمه معصومین ( ع) ندارد. با توجه به اجتماعی بودن آئین اسلام و تداوم زندگی سعادتمندانه در پرتو پیوندی مودت آمیز به دیگران همراه با تفاهم و احترام متقابل نیازمند آشنایی با این روابط و آداب صحیح می باشیم. نتیجه این تحقیق آن است که دین مبین اسلام که به عنوان کامل ترین دین تا آخر هستی معرفی گردیده است از لحظه قبل از تولد تا مرگ، برنامه های زندگی را با جزئی ترین مسائل و رسیدن به بهترین و متعالی ترین هدف بررسی نموده است و اگر آن برنامه ها را که از طریق قرآن متاب آسمانی و سنت پیامبر و ائمه معصومین ( ع) به دست ما رسیده انجام دهیم. ما همواره زندگی سعادتمندانه ای خواهیم داشت.
کلید گناهان: دروغ گویی از دیدگاه قرآن و سنت، عوامل و ریشه های آن، آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی
نویسنده:
فاطمه معززی عظیمی فر
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق، دروغ گویی از دیدگاه قرآن و سنت، عوامل و ریشه ها، آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی آن می باشد. بیان ابعاد مختف دروغ همچنین تشریح آن از اهداف این پژوهش می باشد. این رذیله اخلاقی یکی از معضلات جوامع امروزی است که موجب بسیاری از مشکلات فردی و اجتماعی شده است. با شناخت دقیق و کامل می توان با این بیماری روحی و روانی مبارزه نمود. تعریف و تبیین موضوع و اهمیت و جایگاه آن، بیان اقسام، علل و پیامدهای فردی و اجتماعی دروغ گویی دامنه ی این تحقیق را تشکیل می دهد. منابع و مأخذ مورد استفاده در این مجموعه، قرآن، نهج البلاغه، کتب روایی و کتب اخلاقی مؤلفان قدیم و معاصر، نرم افزار، اینترنت و نیز مجلات و روزنامه ها می باشد. روش تحقیق، روش کتابخانه ای، کاربردی و تا حدی میدانی است. این مجموعه در سه بخش تدوین شده است. بخش اول اختصاص به مفهوم شناسی دروغ و وسعت دامنه ی قبح آن دارد که شامل چهار فصل می باشد. بخش دوم، دارای دو فصل است، در آن علل و پیامدهای فردی و اجتماعی دروغ گویی مورد بررسی قرار گرفته است. بخش سوم نیز دارای دو فصل می باشد که در آن به اصلاح و درمان این رذیله اخلاقی اشاره و راه هایی برای مقابله با آن عنوان شده است. دروغ و واژه های مترادف آن در زبان عربی، از قبیل کذب، افتراء، افک، بهتان و زو، به معنای خبر مخالف با واقع به کار می روند. مخالفت با واقع جزء حقیقت تعریف هر یک از این واژگان است و یا به تعبیر دیگر می توان گفت جنس هر یک از این مفاهیم، مخالفت با واقع است، علاوه بر این، هر یک از این مفاهیم همراه قیدی هستند که به عنوان فصل تعریف در هر یک لحاظ شده و آن را از مفهم دیگر ممتاز می کند. در قرآن مجید بیش از سیصد آیه پیرامون واژه کذب و دیگر مشتقات آن وارد شده، که مجموعا نشانگر منفور بودن دروغ و بیزاری خداوند از دروغ گوست. در تمام ادیان و مذاهب و مکاتب اخلاقی دروغ امری ناپسند و مذموم ذکر شده است. دورغ انسان را به پلیدی ها دعوت می کند و پلیدی ها انسان را به سوی جهنمی می کشاند و ترک دروغ باعث ترک همه ی گناهان و موجب پاکی و نیکی عمل می شود. دروغ یکی از بزرگترین گناهان و بدترین آفات زبان است. دروغ گفتن تنها به لفظ و گفتاری که از دهان بیرون می آید، محدود نمی شود، بلکه ممکن است به شیوه های دیگری همانند اشاره کردن با سر و دست و چشم و نوشتن و نقش کردن مطالب غیرواقعی صورت پذیرد. اقسام دروغ عبارت است از: دروغ بر خدا، پیامبر ( ص)- و ائمه ( ع)، سوگند دروغ،شهادت دروغ، کتمان شهادت، وعده دروغ و ... در میان مسلمانان عموما حکم غیراخلاقی بودن دروغ، مطلق در نظر گرفته نشده است و علمای اخلاق با استناد به سخنان معصومین ( ع) دروغ را در مواردی مجاز و حتی واجب دانسته اند. رسول اکرم – ص- در سه جای برای دروغ اجازه داده اند: در جنگ، اصلاح ذات البین و وعده دادن شوهر به همسر. شرع مقدس به منظور اجتناب از دروغ یک راه حل اساسی ارائه داده است تا حتی الامکان نفس انسان به این گناه آلوده نگردد و آن راه حل « توریه» است. هر عملی انگیزه ای دارد و هر حادثه و بیماری در اثر علل و موجباتی پیش می آید. دروغ چه در کودک و چه در بزرگسال حاکی از یک ناامنی درونی است و گویای این مطلب است که فرد در وضعی نامطمئن قرار دارد، شخصیت و موقعیتش در خطر است و تنها از راه دروغ می تواند به آرامش برسد. دروغ دارای جنبه ی اجتماعی و یادگیری است. پایه گذاری این لغزش و خوی ناپسند از همان دوران کودکی است. علل دروغ گویی، شامل علل درونی و بیرونی است که هر کدام خود دارای تقسیماتی می باشند. عمل زشت دروغ و بیماری خطرناک دروغ گویی مفاسد و زیان هایی به دنبال دارد که برخی از آن ها مربوط به خود فرد است و در این جهان و سرای آخرت دامن گیر او می شود و برخی از آن جهت که فرد در اجتماع زندگی می کند قابل بررسی است و برخی از ناحیه اقتصادی مورد توجه قرار می گیرد. فرد دروغ گو یک بیمار است، آرامش و ایمنی ندارد، به کسی اعتماد نمی کند و در حال ضربه زدن به شخصیت خود و اجتماع است، باید او را از این حالت نجات داد بیررون آورد. امید اصلاح در او وجود دارد و به هر میزان که سن او کمتر باشد این امید قوی تر است. اصلاح و درمان بیماری دروغ گویی در دو چیز است: یکی تفکر ( راه علمی) و دیگر وارد شدن در مرحله ی عمل ( راه عملی) امید است با به کارگیری این روش، خود را از این رذیله ی خطرناک و مرض سخت و مهلک، دور نمائیم و از آفات دنیوی و اخروی آن در امان باشیم.
هویت زن در الگوی فاطمه زهرا ( س)
نویسنده:
مریم شورگشتی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
از آن جا که غرب سعی در دگرگونی ارزش ها دارد، و زنان نیمی از پیکره جامعه را تشکیل می دهند و آنان را هدف خود قرار داده تا جامعه را نابود نماید، شناخت هویت واقعی زن و نشان دادن یک الگوی کامل برای آنان ضروری است. شناساندن حضرت زهرا(سلام الله علیها) که در بردارنده همه امتیازات و ویژگی ها و تمامی بایدهای یک الگوی کامل است، برای انسان ها و به ویژه زنان اهمیت ویژه ای دارد. بانویی که در مکتب وحی و درخانه پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و بانوی فداکار اسلام خدیجه کبری(سلام الله علیها) رشد یافته و تربیت شده، برای رهایی بشریت از بردگی هوای نفس و بیماری های خودنمایی و بحران هویت، دارویی ثمربخش است. در این تحقیق سعی شده با دید تازه و کاربردی به زندگی حضرت نگاه شود، تا بانوان بتوانند در زمینه های مختلف به صورت عملی از ایشان تأسی جسته و در زندگی موفق شوند. من ابتدا به شناخت هویت واقعی زن از دیدگاه اسلام و مکاتب دیگر پرداخته ام و بعد غفلت زنان امروز را از این مسأله یادآور شده ام. در فصل دوّم به دلایل الگوبودن حضرت، اعم از وراثت ایشان و نقش امور وراثتی و غذا و مادر و پدر و ... روی شخصیت فرزند و از جمله فاطمه زهرا(سلام الله علیها) پرداخته ام. سپس به نقش محیط پدر و مادر در تربیت فرزند و نقش اراده و خود شخص را یادآور شده ام و در آخر به مقام الوهی حضرت زهرا(سلام الله علیها) پرداخته ام، تا از این طریق زنان را مجذوب حضرت ساخته و آنان را به جوهر? وجود حضرت آشنا سازم. در فصل سوّم با توجه به اینکه فرد مجذوب وجود حضرت شده و وی را به عنوان نمونه انتخاب کرده، در این فصل به امور عینی و عملی و کاربردی زندگی حضرت پرداخته ام تا زنان امروز با درک خمیرمای? اعمال حضرت زهرا(سلام الله علیها) سعی بر تطبیق با زندگی خود کرده، در فضایل زندگی اعم از علم، عبادت، وارستگی، سخاوت، حجاب، صبر، مدیریت منزل، کار، معیارهای انتخاب شوهر، فنون شوهرداری، تربیت فرزند و نیز در عرصه سیاست و اجتماع به ایشان اقتدا کنند تا به سرچشمه مقصود و هدف واقعی یک زن، از این طریق برسند، تا از دامن این زنان، مردان و زنانی تربیت شوند که آینده را بسازند. با سخنان فاطمه زهرا(سلام الله علیها) آشنا شده با خط فکری یک زن واقعی همسو شوند. با شناخت زندگی ایشان، به این نتیجه می رسیم که رمز موفقیت انسان در خدامحوری و خداباوری است، تا با انگیزه و اراده ای فولادین در راه حق گام برداشته، موفق شویم. این تحقیق به روش کتابخانه ای می باشد و مطالب از کتاب های گوناگون جمع آوری و تنظیم شده و سعی شده با علوم امروزی تطبیق داده شود. واژگان کلیدی: هویت، زن، الگو، فاطمه، زهرا، حجاب، صبر، زهد، تربیت، همسرداری، حیاء.
نقش ایمان در سلامت روان
نویسنده:
الهام مهدوی دوست
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
تحقیقی که ارایه می شود تحت عنوان نقش ایمان در سلامت روان شامل چندین فصل است. در فصل اول به کلیات پرداخته شده است. در فصل دوم با عنوان ایمان، ایمان در لغت و اصطلاح تعریف شده است. ایمان در لغت به معنای ایمن گردانیدن و باور داشتن است و در اصطلاح به معنای آرامش خاطر و آرامش نفس و از بین بردن بیم و هراس است. ایمان در قرآن و روایات نیز جایگاه مهمی دارد که به مواردی از آن اشاره شده است: 1 ایمان فعلی اختیاری است. خداوند در سوره ی بقره آیه ی 256 می فرماید: هیچ اکراهی در دین نیست. 2 ایمان و آرامش. خداوند در آیه ی 26 سوره ی توبه می فرماید: آرامش خود را بر پیامبرش و بر مؤمنان فرو فرستاد. 3 ایمان و عمل. در بسیاری از آیات ایمان و عمل صالح در کنار هم واقع شده اند، به گونه ای که نشان می دهد برای این دو جدایی امکان پذیر نیست. رسول خدا ( صلی الله علیه وآله) می فرماید: ایمان و عمل دو برادر بسته به یک ریسمانند، خداوند یکی را بدون دیگری نمی پذیرد. 4 عظمت مؤمن. امام صادق(علیه السلام) می فرماید: حرمت مؤمن از حرمت کعبه بزرگ تر است و مواردی دیگر که در این تحقیق به آن اشاره شده است. اندیشمندان اسلامی ایمان را عبارت از تصدیق قلبی و اقرار زبانی می دانند. شخص باید به خدا و پیامبر یقین داشته باشد و این یقین را به زبان جاری سازد، یعنی تصدیق قلبی و اقرار زبانی باید هر دو با هم باشند. اندیشمندان غربی هم ایمان را مهم ترین سرمایه ی زندگی انسان می نامند. چنین ایمانی دارای آثاری چون توکل، بصیرت، اطمینان خاطر و غیره می باشد. در فصل سوم با عنوان سلامت روان، سلامت به معنای عاری بودن از هر گونه آفات و بلایا تعریف شده است. سازمان جهانی بهداشت، سلامت روان را این گونه تعریف می کند: قابلیت ارتباط موزون و هماهنگ با دیگران تغییر و اصلاح محیط فردی و اجتماعی و حل تضادها و تمایلات شخصی به نحو منطقی، عادلانه و مناسب. قرآن سلامت روان را به معنای تعادل و انسجام فراگیر در همه ی ابعاد جسمانی و نفسانی انسان می داند. امام حسن ( علیه السلام) نیز می فرمایند: سالم ترین دل ها دلی است که از شبهات پاک باشد. از معیارهای سلامت روان می توان به احساس هویت، از قوه به فعل درآوردن استعدادهای ذاتی، استقلال، دوستی و تحمل نسبت به کودکان و پیروی از ارزش های متعالی و پایدار نام برد. سلامت روان دارای عوامل و نشانه هایی است. از عوامل مؤثر در سلامت روان وضعیت زیستی، خانواده و مدرسه است و از نشانه های سلامت روان در قرآن، آرامش روح و روان، خودکفایی، خوشنودی از خود و دیگران و غیره است. در بخش چهارم تحت عنوان نقش ایمان در سلامت روان، به عواملی که از نظر اخلاقی، اعتقادی، اجتماعی و خانوادگی باعث حصول آرامش است، مانند صبر، یاد خدا، ایمان، توکل، نماز، روزه، دعا، قناعت، ازدواج اشاره شده و عواملی که باعث سلب آرامش است مانند غضب، خشم، حرص، حسد، دروغ، ترس از ازدواج، ترک نماز، سخن چینی، تهمت و ... اشاره شده است.
نگاهی اجمالی به آزادی و انواع آن در اسلام
نویسنده:
زری باشتنی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
نوشتار موجود با عنوان « نگاهی اجمالی به آزادی و انواع آن در اسلام» در سه فصل تنظیم شده است. معنی لغوی آزادی: رها بودن، قدرت عمل و ترک عمل و... می باشد. و معنای اسلام نیز تسلیم شدن، مسلمان شدن و... است و آزادی اسلامی در اصطلاح حق انتخابی است که انسان ها در رابطه با نوع زندگی، خط مشی عقیده و رأی خود دارند و محدوده اش تا مرز قوانین اسلامی است. مقوله ی آزادی بحث های فراوانی دارد و موضوعی نیست که امروز و دیرز مطرح شده و یا فقط در کشور ما مورد بحث واقع شده باشد، بلکه بیش از چندین قرن است که به صورت های مختلف و در سطح جهانی مطرح شده است و علت همگانی بودن این امر، فطری بودن آزادی خواهی است. یعنی خداوند ذات و سرشت آدمی را به گونه ای آفریده که طالب آزادی است. با توجه به چنین چیزی تلاش پژوهشگر در این تحقیق بر آن بوده است که مقوله ی آزادی به ویژه آزادی اسلامی را به نحو مطلوب بیان و ترسیم کند و نیز اثبات گردد که آزادی حقیقی همان آزادی ای است که دردین اسلام مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق به روش کتاب خانه ای انجام شده است و به جهت بهره مندی بیشتر، از کتاب های ارزشمند و معتبری هم چون « قرآن»، « نهج البلاغه»، « بحارالانوار» و کتاب های دیگری مانند « اسلام و حقوق بشر» زین العابدین قربانی، « آزادی از دیدگاه اسلام» عطایی اصفهانی ، « پیرامون انقلاب اسلامی» مرتضی مطهری استفاده شده است. در مجموع آن چه از این تحقیق به دست می آید، این است که ادعای غربیان مبنی بر اعطای حق آزادی به بشریت در قالب شعار دفاع از حقوق بشر، دروغی بیش نیست، بلکه واقعیت آن است که آزادی و اختیار از همان ابتدای خلقت همراه آدمی بوده و با ظهور اسلام ندای آزادی و آزادگی، بلندتر و رساتر در سراسر جهان دمیده شد. تحقیق حاضر در بردارنده ی سه فصل به شرح زیر می باشد: فصل اول با عنوان « آزادی، ارزش و فلسفه ی آن» به جایگاه و فلسفه ی آزادی خواهی بشر اشاره دارد. فصل دوم « نگاهی گذرا بر برخی انواع آزادی ها» که حقوق و آزادی های انسان را از جنبه های فیزیکی و روحی روانی بررسی می کند. فصل سوم « کاووش مقایسه ای آزادی در دیدگاه اسلام و غرب» نام دارد. این فصل ابتدا به صورت کلی به مسأله ی حقوق بشر پرداخته و در ادامه آزادی اسلامی را با آزادی غربی مورد مقایسه قرار می دهد. امید است این پژوهش در راستای شناخت آزادی حقیقی و اسلامی و درک صحیح آن مفید و ثمر بخش واقع گردد.
  • تعداد رکورد ها : 70