جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 180
دعا از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
زهرا سنگ آبادی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این تحقیق با موضوع دعا از دیدگاه قرآن وسنّت می باشدودرآن سعی شده با ارائ? مطالبی پیرامون دعا،آداب و شرایط آن از دیدگاه قرآن و سنّت زمینه ای برای راهیابی به اهداف والا که همانا خداشناسی و پیروی از قرآن و اهل بیت(علیهم السلام) می باشد،فراهم گرددو همچنین ذخیره ای برای جهان آخرت باشد. در جمع آوری اطلاعات ،از متون اسلامی ( قرآن واحادیث)و راهنمایی اساتید اهل فنّ وکتاب هایی که در این مورد نوشته شده است استفاده شده است. این تحقیق شامل هفت فصل میباشد. فصل اوّل: در این فصل به بررسی معنای لغوی واصطلاحی واژ?«دعا » وفضیلت واهمیّت آن،ازدیدگاه قرآن وسنّت پرداخته شده است. فصل دوّم: به بررسی آداب دعاونیایش می پردازد.آدابی مانند: پاکی وطهارت - هم از نظر روحی – وهم از نظر جسمی ( غسل،وضو،تیمّم(،انگشتر عقیق یا فیروزه به دست کردن وتوجّه به آراستگی ظاهری ،شناخت خداوند وایمان به او، توجّه به قبله حسن ظنّ به خداوند ، صدقه دادن واستعمال بوی خوش، شروع دعا با نام پروردگار،مدح وثنای الهی، صلوات بر پیغمبر(صلی الله علیه و آله و سلّم)وآل او(علیهم السلام)،توسل به پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلّم)واهل بیت « علیهم السلام»،بر زبان آوردن حاجات، مداومت بر دعا چه اجابت شود ،چه نشود ، کشیدن هر دو دست به صورت، ختم کردن دعای خود ا به صلوات برپیغمبر ( صلی الله علیه و آله و سلّم)وآل او(علیهم السلام)، برای استجابت ده مرتبه یا الله بگوید. فصل سوّم:در این فصل موانع دعا ونیایش،ذکر شده است.موانعی مانند: کاستی در خدا شناسی،گناه،یأس وناامیدی،ترک امر به معروف ونهی از منکر. فصل چهارم:به معرّفی گروهی که دعایشان مستجاب است و نیز گروهی که دعایشان مستجاب نیست پرداخته شده است.افرادی که دعایشان مستجاب است عبارتند از:دعای شخص روزه دار به هنگام افطار،دعای حجّ وعمره گذارنده وجنگجو درراه خدا،کسی که بیمارومریض است،دعای مؤمن پشت سر برادر مؤمن ودعای شخص سائل.وامّا کسانی که دعایشان مستجاب نیست در ذیل حدیثی از رسول اکرم ( صلی الله علیه وآله وسلّم ) آمده است. فصل پنجم:به بررسی آثاروفوائد دعاونیایش می پردازد. برخی از این آثار عبارتند از:آرامش روحی وتقویت اراده،امیدواطمینان قلب،یادخدا،ولایت خدا بردل، درک حقیقت خودوخدا، ارتباط با خداو انقطاع از ما سوی الله، برگرداندن قضای الهی ،فضیلت وثواب ،وسیل?دفع بلا،دعا وفرهنگ زایی،دعاوشبهه زدایی، شفای امراض. فصل ششم: در این فصل سعی شده است شبهاتی که درمورد دعا،وجود دارد مطرح گرددوحدالامکان ،پاسخ داده شود. فصل هفتم:این فصل با عنوان ضمیمه ها می باشدوبه معرفی برخی ادعی?مشهور ودعا برای امور مختلف می پردازد.
دروغ گویی از دیدگاه قرآن و سنت، عوامل و ریشه های آن، پیامدهای فردی و اجتماعی آن
نویسنده:
فاطمه رضوانی ترشیزی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
دروغ به معنای سخن ناراست، قول ناحق و خلاف حقیقت است و مقابل راست و صدق کذب گفته می شود و صدق که مقابل کذب است عبارت از مطابق بودن سخن با حقیقت است. نکتة نهفته در دروغ آن است که مخاطب به گفتار ما اعتماد می کند و هرچه را بگوییم باور می کند بنابراین مهمترین ویژگی دروغ گمراه کنندگی آن است. دروغ همزاد آدمی نیست همة انسانها راه فکر کردن و توجیه اعمال خود را از دیگران آموخته اند. انسان با دروغ گفتن سعی بر این دارد که بر روی عقدة حقارت و خودکم بینی خود سرپوش بگذارد و ترس و هراس خود را از چیزی پنهان کند. در آیات و روایات از دروغ به عنوان بدترین گناه، تباهی ایمان، سرچشمة نفاق، فسق، قول زور و گناه کبیره یاد شده است و دروغگو را در ردیف کفار و منکران آیات الهی قرار می دهد و به دور از ایمان و مورد لعن و عذاب الهی می داند. دروغ دارای علل و عوامل مختلفی است برخی از این عوامل جهل و نادانی، خودخواهی و غرور، لجاجت، ضعف شخصیت و عقدة حقارت، کسب شهرت و جاه طلبی می باشد. از پیامدهای دروغ در بعد فردی و اجتماعی می توان به کم حافظگی دروغگو، گمراهی، فقر، زیانهای روانی، سلب اعتماد، رسوایی، ذلّت و خواری و استهزاء اشاره کرد.
خوف و رجاء از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
اکرم یعقوبی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عنوان تحقیق حاضر خوف و رجاء از دیدگاه قرآن و سنت می باشد. از آنجا که اکنون مردم به دلیل نداشتن تصور صحیح از میزان خوف و رجاء یا آنقدر به خدا امید دارند که بعد از هر خطا و لغزش به رحمت پرورگار می اندیشند و امید را در خودشان زنده نگه می دارند و رفته رفته به گناه عادت می کنند و از مسیر کمال باز می مانند و یا آنقدر از خداوند می ترسند که با هر خطا به عذاب خداوند فکر می کنند و آنقدر شرمسار می شوند که امید رستگاری را از دست می دهند. در صدد برآمدیم با بررسی میزان خوف و رجاء الگوی مشخصی پیدا کنیم تا بیهوده به خدا امید نداشته باشیم، امیدی که انسان را در مقابل خدا جسور کند یا بیش از اندازه از خدا ترس نداشته باشیم که باعث نا امیدی شود. با توجه به اینکه آیات موجود در قرآن فقط خوف و رجا از پروردگار را شامل نمی شود بلکه خوف از شیطان، شکست، عاقبت بد و در مورد امید هم، امید به آینده، و لقاء خدا را هم شامل می شود در این تحقیق خوف و رجاء در برابر خدا از دیدگاه قرآن و سنت بررسی شده است. از آن جا که در این پژوهش از آیات و روایات و کتب اخلاقی استفاده شده روش تحقیق مسأله محور و توسعه ای می باشد و جمع آوری مطالب به صورت کتابخانه ای است. در این تحقیق مفهوم خوف و رجاء، انواع، آثار و فضیلت آن دو بررسی و در پایان تعادل خوف و رجاء معرفی شده است که نتیجه می گیریم بهترین صفت تعادل در خوف و رجاست و از انواع خوف، خوف از خدا برترین خوف می باشد که عامل نیرومندی برای تهذیب و تکامل است که اگر عمیق باشد هرگونه دست اندازهای جاده کمال را از سر راه انسان برداشته و همچنین تأثیر بسزایی در کاهش افسردگی در جامعه دارد که اکنون گریبانگیر عده زیادی از انسانها شده است.
خیر و سه مصداق آن در قرآن
نویسنده:
منصوره کوثری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق پایانی این جانب، خیر و اشاره به سه مصداق آن در قرآن می باشد. و هدف از ارائه این تحقیق، آشنا شدن با متون قرآن به خصوص در رابطه با خیر و آگاهی بر راه های رسیدن به نیکی ها و خوبی و بحث پیرامون خیر در قرآن و رسیدن به نتایج عالی است. این واژه به صورت خَیر، اَلخیر و مشتقات آن در قرآن بسیار آمده است، که به معنی نیکویی، نیکتر، بهتر و... می باشد. خیر، اقسام متعددی به اعتبارات مختلف دارد از جمله؛ خیر تکوینی که متعلق به همه موجودات می باشد. خیر و شر تشریعی که شامل طاعات و معاصی و خاص انسان است که همین انتسابش به آدمی، ملاک حسن و قبح افعال واقع شده است. خیر مصادیق بسیار زیادی را شامل می شود از جمله مصادیق صبر، صله رحم، روزه، نماز جمعه و ... که به دلیل گستردگی مطالب فقط به سه مورد صبر روزه که خیر فردی می باشند و نماز جمعه که خیر اجتماعی است در این تحقیق اشاره شده است. از جمله مصادیق خیر، صبر می باشد که به معنای شکیبایی کردن و آرامشی که موجب استحکام دین و باعث دخول در بهشت داشتن اجر بسیار و عدم عذاب قبر و ... می شد. دیگر از مصادیق خیر، نماز عبادی – سیاسی جمعه است که موجب وحدت در جامعه و آرامش روحی و جسمی و کثرت علم و آگاهی می شود. و مصداق سوم روزه است که موجب برخوردار شدن از تقوا، سلامت جسم و روح، و تقویت ایمان و صبر استقامت می شود. امید که با انجام این امور خیر دوری کردن از بدی ها و شرور به هدف نهایی که لقاءالله است، نایل شویم. در این تحقیق با رجوع به کتابخانه ها از منابع معتبر بسیاری چون کتب روایی، نهج البلاغه، اصول کافی، وسایل الشیعه و ... و کتب تفسیری مانند المیزان، مجمع البیان، تفسیر قمی و ... و همچنین کتب اخلاقی بسیاری بهره برده و استفاده نموده ام. و در آخر نتیجه گرفتم که خیر و نیکی کردن بهترین وسیله برای یک زندگی سالم و روان است و سوق پیدا کردن به سوی مصادیق خیر، رفتن به سوی بهشت و رحمت الهی می باشد.
حیاء از دیدگاه آیات و روایات
نویسنده:
معصومه صلواتی نیا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این پایان نامه که با عنوان حیاء از دیدگاه آیات و روایات است، با هدف شناخت حیاء و آثار آن نوشته شده است. در آن به اقسام مختلف حیاء و آثار آن در فرد و جامعه و تفاوت آن با کم رویی، به زبانی ساده و روان و با توجه به آیات و روایات اشاره شده، تا همه ی افراد جامعه از هر قشری بتوانند، آشنایی مختصری نسبت به این صفت حسنه پیدا کنند. در این نوشتار سعی شده که بیشتر از تفاسیر معتبر و منابع روایی موثق استفاده شود. از جمله منابع تفسیری می توان به کتابهای: المیزان علامه طباطبایی، مجمع البیان علامه طبرسی، و مخزن العرفان و ... اشاره کرد. از جمله منابع روایی می توان به کتابهای: اصول کافی از شیخ کلینی، بحارالانوار علامه مجلسی، وسایل الشیعه شیخ حر عاملی و ... اشاره کرد. ابتدا به معنای لغوی و اصطلاحی حیاء، اهمیت و انواع آن پرداخته و سپس در مورد آثار و پیامدهای حیاء و رابطه ی آن با ایمان و چگونگی حیاء زنان توضیح داده شده است. نتایجی که از این تحقیق پایانی می توان گرفت، معنای حیاء و انواع آن و اینکه حیاء چه تأثیری در فرد و جامعه می تواند داشته باشد و جلوی انحرافات اخلاقی را بگیرد.
وظایف مادر در تربیت فرزندان از دیدگاه علم، قرآن، سنت در دوران بارداری
نویسنده:
بی بی بتول حسینیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
نقش و وظایف مادردر تربیت فرزندان در دوران بارداری از دیدگاه قرآن سنت علم است با توجه به اینکه اهمیت نقش و وظایف مادر در این دوران اهمیت به سزایی در سرنوشت کودک دارد سعی شده با استفاده از آیات روحبخش قرآن و روایات و اخبار رسیده از اهل بیت ( ع) که تکیه گاه اصلی در اکثر مباحث است این موضوع بررسی می شود. ازجمله به تعاریف مقدس ترین سنت الهی و شرایط آن که زمینه سازی برای تربیت فرزند می باشد- اهمیت تربیت از دیدگاه مختلف عوامل مؤثر قبل از انعقاد نطفه- مراحل رشد قبل از تولد از دیدگاه قرآن و سنت و عوامل مؤثر رشد جنین تغذیه حلال و آثار آن، بهداشت در این دوران ورزش و تأ ثیرات آن پرداخته شده است. منابع مورد استفاده از کتب روایی و کتابهایی پیرامون این موضوع و روش انجام کار به صورت کتابخانه ای می باشد. از آنجایی که دوران بارداری دوران مهمی است برای کودک و بخش مهم و اساسی از حیات قرآن مراحل آفرینش را به نطفه ، علقه، مضغه استخوان و گوشت، روح تعبیر میکند . مادر در این دوران نقش مهمی دارد و تمام احوالات روانی مادر، عاطفی،اعمال عبادی تغذیه و سن و تأ ثیر مستقیمی در آینده از تولد به سلامت کودک خود و سرنوشت او کمک کند. کلید واژه: مادر: کسی است که امر پرورش فرزندان را در دوران حمل و پس از آن بر عهده دارد. تربیت: مراقبت از انسان حتی از همان آغاز حیات و قرار گرفتن در رحم مادر. بارداری: کودک نارس در حال رشد در رحم مادر. جنین شناسی: شاخه ای پزشکی که در مورد جنین داخل رحم بحث می کند. لقاح: ترکیب گامتهای نر و ماده که با عث ایجاد یک موجود جدید جنین می شود. رشد: روش طبیعی افزایش ارگانیسم. ( ساختار بدنی ) باروری: توانایی باردار شدن یا باردار کردن.
والاتریت هدیه خداوند: عدالتخواهی از دیدگاه قرآن و سنت و پیامدهای فردی و اجتماعی آن
نویسنده:
صدیقه فهیمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
موضوع این پژوهش « عدالتخواهی در قرآن و سنت و پیامدهای فردی و اجتماعی آن» می باشد. عدالت به معنای قرار دادن هر چیز در جای خویش و حق را به حق دار رساندن و رعایت استحقاق هاست. در اهیمت سخن پیرامون عدالت همین بس که استواری و برپایی جهان هست وابسته به آن بوده و فطرت بشر بر اساس آن سرشته شده، اما خواهش های سرکش نفس در پی نقض آن است. ما در این پژؤهش سخن پیرامون موضوع را جدای از طرح تحقیق در 4 بخش با عناوین ذیل سامان داده ایم که هر بخش فصولی را در بر دارد که نتایج مطالب به قرار ذیل است: مفهوم عدالت قرار دادن هر چیزی به جای خود اوست از دیدگاه فقها پرهیزگاری اساس عدالت فردی را تشکیل می دهد. گرچه عدالتخواهی امری فطری است ولی بسیار می شود که غبار جهل و پلیدی نفس بر آن پرده افکنده ، لذا برای پاک مانند فطرت و برقراری عدالت، دادخواهانی ظهور یافته اند مانند انبیاء و امامان ( ع) و مردان وارسته حق جو و ... گستره عدالت در جامعه جوانب مختلف اقتصادی، قضایی، سیاسی را در بر می گیرد که در هر جانب از دیدگاه قرآن عدالت باید اجرا شود تا فاضله پرورش یابد. بهترین راه برای برقراری عدالت؛ حاکمیت عدالتخواهان و داشتن قانون عادلانه است که برای کارایی این دو عامل پذیرش اجتماعی عدالت ضرورت دارد. عدالت فردی شخص عادل را شایسته امور ذیل می کند: منصب خلافت و رهبری، قضاوت، امامت جمعه و جماعات، پذیرش گواهی دادن و ... عدالت اجتماعی پیامدهایی را در بر دارد از جمله: تسهیل کمال، نظم، احقاق حق و گسترش دین اسلام می باشد. اهم منابع مورد استفاده در این پژوهش عبارتند از: قرآن کریم، تفاسیر قرآن کریم، منابع حدیثی، مقالات صاحب نظرانی که پیرامون عدالت بحث کرده اند و در کنار آن از آثار اخلاقی، فقهی، تربیتی، تاریخی و ... بهره بردیم. تحقیق با روش های: توصیفی، تحلیلی، سیستمی و گردآوری مطالب با روش کتابخانه ای به انجام رسیده است.
همتای کرم یافته: ارزشمندی زن از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
اکرم علیزاده
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
یکی از مباحث مهم روز دنیا که همایش ها ، میزگرد ها و متینگهای مختلفی را به خود اختصاص داده است و از مسائل مهم گذشته و حال دنیا می باشد مسأله زن و ارزشمندی جنس زن می باشد و به خاطر اهمیت آن از قرنها قبل مورد توجه دین مبین اسلام و همچنین دیگر ادیان جهان قرار گرفته که هر کدام برحسب آئین خود نظرات و برداشتهای متفاوتی نسبت به آن ارائه داده اند . موضوع این پژوهش « ارزشمندی زن در آیات و روایات » است . این پژوهش سعی دارد با توجه به کلید واژگان ، « ارزشمندی ، زن ، تکوین ، تشریع » ، زن و جامعه را با معنی و مفهوم و مراتب ارزش آشنا سازد و با بیان انواع ارزشمندی زن ، زنان و جامعه را به نائل شدن به ارزش واقعی زن رهنمون باشد . ارزش به معنی ارز ، بها و قیمت است . بنا بر تعریف ارزش ، می توان مفهوم ارزشمندی را به دو قسم ارزشمندی تکوینی و ارزشمندی تشریعی تقسیم نمود و ارزشمندی زن را در این دو قسم مورد بحث و بررسی قرار داد و ثابت کرد که یک زن به صرف زن بودن دارای ارزشمندی تکوینی در مراتب و مراحل مختلف است و این ارزشمندی تکوینی زن برای تمامی زنان جهان اعم از کافر ، مشرک ، ملحد و مسلمان است و هیچ فرقی بین آنان نیست . از قبیل حمل و بارداری ، شیردهی ، همسری و … که تمامی این صفات برای زن گواه بر ارزشمندی تکوینی او می باشد . اما قسم دوم ارزشمندی که ارزشمندی تشریعی نام دارد مربوط به شایستگی برای نیل به پاداش اخروی است . ارزشمندی انسان وابسته به اعمال نیک او که پاداش اخروی دارد می باشد ، و از نظر اسلام زنی می تواند موجودی ارزشمند شود که وظایفی را که شریعت مقدس اسلام بر عهده او گذاشته به طور کامل انجام دهد . فرضیه ها : از مهمترین فرضیه های مربوط به این پژوهش می توان به امور زیر اشاره کرد : 1 ارزشمندی تکوینی زن به فواید ، لیاقتها و بهای وجود زن اعم از مؤمن و کافر مربوط می شود . 2 ارزشمندی تشریعی زن به شایستگی او برای نیل به پاداش جاودان الهی زن مؤمن مربوط می شود . 3 بزرگترین ارزشمندی تشریعی زن آن است که خود پاداش الهی قرار گیرد . این پایان نامه در پنج بخش و 19 فصل به بررسی هر دو قسم ارزشمندی زن از دیدگاه قرآن و روایات پرداخته است . عمده روش تحقیق کتابخانه ای ، تحلیلی و توصیفی است .
نقش مادر در تربیت نوجوان از دیدگاه علم، قرآن و سنت
نویسنده:
بی بی فاطمه حسینی هاشمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
تربیت صحیح استعدادهای فرزندان را به کمال مطلوب می رساند و این مهم یستگی به عمل و روش او دارد. والدین اولین مربیان کودک هستند و مادر به علت تماس مداوم و نزدیک او با فرزند مسئولیت بیشتری در تربیت او دارد و برای رساندن فرزندان به کمال و سعادت باید همت بیشتری بگمارد و به تزکیه و خودسازی خویش بپردازد زیرا سعادت و شقاوت فرزندش به عمل او بستگی دارد، و از اینجاست که نقش ایمان و تقوای او و پرورش عاطفی و اخلاقی فرزندان و مسئولیت او به عنوان مهمترین الگوی فرزندان آشکار می شود. نوجوانی دوره انتقال از کودکی، شکل گیری هویت و شخصیت و پیدایش پدیده بلوغ به همراه ناسازگاری و براشفتگی روانی می باشد. برای اینکه نوجوان از شخصیت متعادل برخوردار شده و برای کاهش فشار روانی او باید نیاز های او را بشناسیم. از جمله نیاز به محبت و استقلال. پرورش روحیه دینی و تقویت محبت نسبت به اهل بیت و الگو دهی از طریق بیان داستان های آموزنده قرآنی نه تنها احساسات مذهبی نوجوان را افناع می کند بلکه فشار حاطفی و نگرانی او را نیز از بین می برد. برای کاستن مشکلات نوجوانان باید از شیوه های برخورد صحیح با آنان آگاهی داشته باشیم. مهمترین شیوه برخورد برقراری ارتباط صمیمانه با آنان می باشد که مستلزم داشتن مهارت و روشهای سنجیده و متناسب با نوع مشکل می باشد. در برخورد با نوجوانان باید از امر و نهی ، سرزنش و عیب جویی، سخت گیری و پند و اندرز زیاد پرهیز کرده و با نظارت و مراقبت همراه با احترام، محبت، شنونده خوب بودن و تشویق و ترغیب او، ارتباط صمیمی را در خانواده ایجاد کرده و با روش های عملی به جای کلامی او را راهنمایی کنیم. در زمینه تربیت جنسی، آگاهی دادن و راهنمایی و کنترل نوجوان از وظایف مهم والدین است تا آنان بتوانند با آرامش از دریای پر تلاطم نوجوانی عبور کرده و به سلامت به مقصد برسند. والدین باید از مسائلی که در خارج از خانواده، نوجوان آنان را تهدید می کند ، مطلع باشند. از جمله توطئه های استعمار ، انحرافات فکری نوجوانان، انحراف جنسیریال بزهکاری و بلای خانمان سوز اعتیاد می باشد که نقش دوستان نوجوانان، در مسئله اعتیاد بسیار مهم است.
نقش و وظایف مادر در تربیت فرزندان از دیدگاه قرآن و سنت در دوران کودکی
نویسنده:
فاطمه حقی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
پژوهش حاضر با هدف بررسی « نقش مادر در تربیت فرزند از دیدگاه قرآن و سنت» به رشته تحریر درآمده است. والدین و به خصوص مادران مسئولیت تربیت کودکان خود را بر عهده دارند. و باید با طرح و برنامه ی صحیحی تلاش کنند تا فرزندانشان را از گمراهی و فساد بر حذر داشته و آنان را افرادی برومند و ارزنده بار آورند. تربیت ضروری ترین نیاز جامعه بشری بوده و از مهمترین حقوق فرزندان بر والدین است. این پژوهش با استفاده از منابع تفسیری چون نور و نمونه و مجمع البیان و جوامع و منابع روایی مانند: وسایل الشیعه و نهج البلاغه، بحار الانوار و غرر الحکم و کتاب های روان شناسی تربیتی مانند: اسلام و تعلیم و تربیت و سیره ی تربیتی پیامبر ( ص) و اهل بیت علیهم السلام به رشو کتاب خانه ا تدوین شده است. به این منظور ابتدا واژه ی « تربیت» که معنای آن « فراهم کردن زمینه ها و عوامل برای به فعلیت رساندن و شکوفا نمودن استعدادهای انسان در جهت مطلوب و هم چنین انتخاب بهترین روش ها برای تأمین نیازهاست»، تبیین شده و به علت رسالت مهم مادران، ابتدا نکاتی در مورد « انتخاب همسر» و « انعقاد نطفه» ذکر گردیده است و در ادامه به عوامل مؤثر در « دوران حاملگی»، « لحظه ی تولد»، « رعایت سنت های نبوی»، « تغذیه ی کودک»، « تکریم کودک»، « تربیت اقتصادی»، « تربیت دینی کودک» و ... پرداخته، و نقش مادر در هر یک از این موارد مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش آغاز دوران تربیت از زمان انتخاب همسر در نظر گرفته شده و اعمال روش هایی علاوه بر آن چه ذکر شد، « قصه گویی برای کودکان»، « آسیب شناسی کودکان» به تفصیل تشریح شده اند. آموزش کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است، بازی در این جایگاه مهمی دارد و آموختن نظم و انضباط برای تربیت کودک ضروری است. مادران از روش های تشویق و تنبیه نیز در این دوران می توانند استفاده کنند. البته در این خصوص باید حتماً نکات بیان شده را در نظر داشت. مادران نباید زیان خشونت های بی مورد را از یاد ببرند، چرا که این موارد مانع پیشرفت فرزندان می شود. مادران باید به سؤالات کودکان با صبر و حوصله گوش فرا داده و به آن ها توجه کنند. بهداشت کودکان را نیز نباید از نظر دور داشت.
  • تعداد رکورد ها : 180