جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
 پیامبر اعظم ( ص) الگوی زندگی: رهیافتی نو از سیره پیامبر اعظم(ص)
نویسنده:
اکرم لطفی میامی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
موضوع مورد بررسی و تحقیق در این پژوهش پیامبر اعظم الگوی زندگی می باشد. پژوهشگر با هدف الگوسازی و مدل سازی از زندگی رسول اعظم اقدام به این پژوهش نموده است. در این تحقیق ابتدا دربارة الگو و جایگاه آن بحث شده است و اینکه همة انسانها نیازمند به الگو در زندگی خود هستند و این نیاز از نیازهای فطری شمرده شده است. در قرآن کریم که برنامة سعادت انسان ها است از الگو و اسوه نام برده شده و توصیه به پیروی از اسوه حسنه شده است در آیة 21 سوره احزاب در مورد پیامبر اسلام می فرماید: ? لَقَدْ کَانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ ? که در این آیه پیامبر به عنوان الگوی نیکو معرفی شده اند. از میان ده ها الگوی قرآنی، پیامبر اعظم به خاطر دارا بودن شاخصه های ممتاز از همه سزاوارتر است زیرا از یک سو، پیام آور دینی است، پایان دهنده همه ادیان و شکی نیست که اگر دینی خاتم ادیان بود باید جامع و در برگیرندة همة ادیان پیشین بوده و هیچگونه نقص و کمبودی در آن نباشد. با توجه به خلأ های معنوی انسان مدرن که روانشناسان و نویسندگان غرب به این نکته اشاره دارند تنها راه نجات بشر، بازگشت به آموزه های پیامبر اسلام و آرام گرفتن در آغوش گرم معنویت است. دنیای امروز، تشنه انسانیت است انسان امروز تشنه شراب طهور دین مداری است. با توجه به وضعیت جامعة جاهل عرب و فقر فرهنگی و رسوم غلط در میان آنان، مهم ترین دلیل موفقیت پیامبر اکرم را می توان ویژگی های اخلاقی و رفتاری آن حضرت دانست که عبارتند از کمک در خانه، هم غذایی با اهل خانه، تقسیم کردن وقت و ساده زیستی، رعایت عدالت، تأمین نیازهای خانواده، برخورد با کودکان و احترام به آنان، بازی با کودکان و رعایت حقوق آنان. هم چنین پیامبر اعظم به عنوان الگوی اخلاق اجتماعی، مهارت های ارتباطی زیر را برای بهبود ارتباط با مردم رعایت می کردند که عبارتند از: 1- هنر گوش دادن2- تبسم3- سکوت 4- همدلی و کارگشایی 5- رعایت شخصیت افراد اعم از احترام به مهمان و کارگر و کودکان و بزرگسالان و جوانان 6- صریح و صادق بودن 7- موقعیت شناس بودن 8- عدم افراط در موعظه 9- یکی بودن قول و عمل. اساس مدیریت نبوی شامل اصل خدا محوری و اصل محبت و رحمت و اصل بردباری فراوان و تحمل طولانی، اصل نظارت جهت تطبیق عملیات با برنامه، اصل انظباط،، اصل صداقت و وفای به عهد می باشد. در آموزه های اقتصادی پیامبر اعظم زندگی مرفه با آرامش و آسایش جایگاه ویژه ای دارد. پیامبر اعظم برای ایجاد رفاه و رونق اقتصادی در دو مرحله عملی و نظری اهتمام ورزیده است به لحاظ نظری و تئوری ایشان مدیریت اقتصاد و مراحل مهم آن از جمله تولید، توزیع و مصرف را مورد توجه قرار داده و اندیشه امّت را در راستای اقتصاد سالم و مطلوب هدایت نموده اند. در فرهنگ قرآن کریم یکی از انگیزه های بعثت سفرای الهی و پیامبران آسمانی مدیریت اقتصادی و اصلاح امور زندگی و بالا بردن سطح زندگی مادی و معنوی و روحی مردم می باشد. واژگان کلیدی: سیرة نبوی، پیامبر اسلام ، محمّد ، تاریخ اسلام، اخلاق نبوی، اخلاق و آداب النبی، اسوة حسنه.
 نقش حضرت زینب ( س) در تاریخ اسلام
نویسنده:
انسیه پوستینی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
بدلیل اینکه در تاریخ حیات اسلام همواره بانوان نقش عظیمی در علم و تقوا داشته اند و علاوه بر این فرزندانی مجاهد ، متقی و بزرگوار تربیت نموده اند لذا لازم و ضروری است که در رابطه با زندگی و نقش بانوان نمونه تحقیق شود . در این تحقیق که از شش بخش تشکیل شده است در هر بخش جداگانه به بیان نقش حضرت خدیجه ( سلام الله علیه و آله) پرداخته شده است . بخش اول که شامل کلیات تحقیق از جمله بیان مسأله ، اهمیت و ضرورت پژوهش و اهداف کلی پژوهش و ... می باشد . در بخش دوم اشاره ای به زندگی خدیجه ( سلام الله علیه و آله) تا قبل از ازدواج شده است . که از چه خانواده ای متولد شد و چه القاب و عنوانهایی گرفت . و از نظر شخصیت عاطفی و ایمان قلبی به ظهور اسلام چگونه بود و اشاره ای هم به ثروت بیکران خدیجه شده است . در بخش سوم به دوران ازدواج خدیجه ( سلام الله علیه و آله) می پردازیم که چگونه محبت پیامبر ( صلی الله علیه و آله) به قلب خدیجه ( سلام الله علیه و آله) انتقال یافت و ماجرای حرکت پیامبر ( صلی الله علیه و آله) با کاروان خدیجه به سوی شام و سپس ازدواج و پیوند زناشویی بین پیامبر و خدیجه ( سلام الله علیه و آله) و در ادامه اشاره به واکنشها بعد از پیوند مبارک شده است و در نهایت به انگیزة این پیوند درس آموز می پردازیم . در بخش چهارم : هدفها از تشکیل خانه و خانواده را بیان می کنیم و در واقع چگونگی زندگی خدیجه ( سلام الله علیه و آله) با پیامبر در هنگام جوانی و هماهنگی خدیجه ( سلام الله علیه و آله) با زندگی عارفانه حضرت محمد ( صلی الله علیه و آله)و در ادامه به اسلام و مسلمان شدن خدیجه ( سلام الله علیه و آله) می پردازیم که نخستین بانوی اسلام است و نقش زیادی در دعوت دیگران به اسلام دارد . و در نهایت به ایثار و مقاومت پرصلابت خدیجه ( سلام الله علیه و آله) در پاسداری از پیامبر ( صلی الله علیه و آله) و نقش ثروتش در پیشبرد اسلام و نقش او در محاصرة شدید اقتصادی اشاره شده است . در بخش پنجم : به موقعیت والای خدیجه در بارگاه خداوند و سیمای خدیجه در آینه تفسیر و مقام خدیجه از دیدگاه و نظر پیامبر ( صلی الله علیه و آله) و دیگر ائمه ? می پردازیم . در بخش ششم : به توصیف خدیجه ( سلام الله علیه و آله) در سخن اندیشمندان شیعه و اهل سنت می پردازیم که هر کدام به نوعی نقش خدیجه ( سلام الله علیه و آله) را در تاریخ اسلام بیان می کنند . و در پایان تحقیق به نتیجه گیری از مطالب تحقیق می پردازیم .
 تاریخ پیدایش و تطور سوگواری شیعه
نویسنده:
زهرا حکم آبادی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
تاریخ پیدایش مراسم سوگواری به شکل امروز جامعه ما، بعد از واقعه کربلا ، و شهادت ابا عبدالله ( ع) و در سال 60 هجری آغاز گردیده است. و از زمان امام سجاد ( ع) به بعد ذکر مرثیه، به مراسم عزاداری اضافه شده، سابقه عزاداری برای ابا عبد الله ( ع) ، از زمان خلقت حضرت آدم ? تا زمان پیامبر ودر دوران ایشان نیز وجود داشته ، که در بخش دوم این تحقیق به آن اشاره گردیده است. تطور مراسم ، همان تغییر و تحولاتی است که در مراسم عزاداری ازقرون نخستین اسلامی تا کنون صورت گرفته، که در بخش سوم این تحقیق مورد بررسی قرارگرفته است. پیشینه ی عزاداری در فطرت و سیاه پوشی به طور فطری و طبیعی در اکثر نقاط جهان انجام می گرفته، مردم برای از دست دادن عزیزان سوگواری داشته اند. سوگواری اثرات دیگری به طور طبیعی از خود بروز می دهد ابراز محبت به اهل بیت ، انسان سازی، جامعه سازی، انتقال فرهنگ شیعی، از اثرات دیگر عزاداری می باشد. درقرآن و روایات شیعه عزاداری صحیح مورد تمجید واقع شده است. 4 آیه از قرآن آورده شده که به نحوی مفهوم عزاداری از آنها استنباط می شودو 7 روایت درمورد عزاداری از ائمه اطهار ( ع) آورده شده. گریه ارزشی به عنوان شیوه ای در عزاداری فطری مورد بحث قرار گرفته است. زیرا ما در کشور اسلامی زندگی می کنیم و هر ساله مراسم عزاداری برگزار می شود، و در این میان حرکاتی صورت می گیرد که از ابتدا نبوده، به مرور زمان وارد دین شده در این تحقیق سعی شده کارکردهای مثبت و منفی، آسیب ها، رهنمودها، درمراسم عزاداری بررسی شود و به پیامدهای این نوع حرکات نیز اشاره شده ، و سپس جهت اطلاع از عزاداری مورد قبول شیعه ، احکام عزاداری، مستحبات آن با استفتائات فقهای معاصر مورد بررسی قرار داده که امیدواریم نقش سازنده ای برای بهتر شناساندن شعائر الهی و فرهنگ شیعی باشد. درباره این موضوع ، کتابهای بسیاری مورد بررسی قرار گرفته، علاوه بر مطالب آن کتابها در این تحقیق به مطالبی همچون عزاداری از خود پیامبر و حضرت علی(ع) حضرت فاطمه سلام الله علیها ، عزاداری اباعبد الله برای عزیزان خود، تغییر و تحولات صورت گرفته در مورد عزاداری، کارکردها، آسیب ها، رهنمودها، در زمینه عزاداری مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق به این سوالات پاسخ داده شده است: 1- عزاداری امام حسین ? چه سیری داشته است؟ 2- بهترین نحو آن کدام است؟ 3- چرا باید به عزاداری بها داد؟ 4- چه نوع عزاداری مثبت است؟ تحقیق مورد نظر بر اساس نگرشها تاریخی و تحلیلی در صدد بررسی وضعیت گذشته و بررسی وضعیت فعلی به منظور حل مشکلات و رسیدن به وضعیت بهتر در رابطه با مسئله عزاداری می باشد. و همچنین بر اساس راهبردها به دنبال تحلیل و علت یابی در رابطه با موضوع مورد بحث می باشد. و بر اساس راه کارها با بررسی اطلاعات ثبت شده قبلی ( متون و اسناد) برای رسیدن به هدف مورد نظر، می تواند مؤثر واقع شود. واژگان کلیدی : عزاداری – تطور- کارکرد- آسیب – رهنمود.
 بیست و پنج سال سکوت حضرت علی(ع)
نویسنده:
فاطمه مکفی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
موضوع این تحقیق، بیست و پنج سال سکوت امام علی ( علیه السلام) می باشد. سکوت تلخ و سنگین حضرت علی ( علیه السلام) از زمان رحلت پیامبر اکرم ( صلی الله علیه و آله و سلم) و بعد از ماجرای سقیفه آغاز شد. در سقیفه انتخابی صورت گرفت که سرآغاز شکافی عمیق میان مسلمانان شد. امام با سکوتش درسی بزرگ به ما داده است و آن پیروزی در شکست است، به دیگر سخن سکوت برای حضرت شکست نبود بلکه پیروزی بود. هدف ما در این تحقیق، بررسی دلایل سکوت امام علی ( علیه السلام) ، آشنایی با اقدامات حضرت در دوران بیست و پنج سال سکوت، و همچنین بررسی رفتار و عملکرد امام با خلفاء می باشد. این تحقیق دارای سه فصل می باشد: فصل اول: اثبات ولایت حضرت علی ( علیه السلام) از دو جهت عقلی و نقلی بررسی می شود، در جهت عقلی به آگاهی پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) نسبت به جریانات آینده، امتیازات حضرت علی ( علیه السلام) نسبت دیگران که موجب تعیین ایشان از سوی خداوند شد، پرداخته می شود. همچنین به ادلّه منکرین امامت حضرت علی ( علیه السلام) پرداخته و پاسخ داده می شود. فصل دوم: مقدمات سکوت به وقایع هنگام رحلت پیامبر اکرم ( صلی الله علیه و آله و سلم) و اقدامات پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم) برای جلوگیری از اختلاف امت اسلامی، رخدادهای سقیفه، و اتفاقات پس از آن، و استدلال های سقیفه پرداخته و به آن ها پاسخ داده می شود. فصل سوم: امام علی ( علیه السلام) در دوران سکوت در این فصل به ضرورت سکوت حضرت و دلایل سکوت حضرت، کارهای کلی حضرت در دوران سه خلیفه، شامل: عبادت حضرت بیان احکام و معضلات فقهی، پرورش شاگردان خداجو، خدمات اجتماعی؛ عملکرد امام در دوارن هر یک از خلفاء به طور جداگانه ( یعنی حضرت در دوران ابوبکر، در دوران عمر و در دوران عثمان)، پایان سکوت و نحوه بیعت مردم با امام پرداخته می شود. این تحقیق ، تحقیقی است تاریخی و به شیوه کتابخانه ای و با استفاده از کتب معتبر شیعه و سنّی صورت پذیرفته است همچنین از آیات قرآن و روایات و خطبه های حضرت در نهج البلاغه استفاده شده است و معانی این آیات و روایات در ادامه آمده است. حاصل سخن آن که ما همیشه پیروزی را در رسیدن به اهداف و خواسته های خود می بینیم اما حضرت علی ( علیه السلام) پیروزی را در سکوت می دید. سکوت حضرت سبب شد تا همگان بیشتر به حقّانیّت ایشان پی ببرند و مردم کم کم از غاصبان خلافت فاصله گرفته و به سوی حضرت روی آوردند و بعد از قتل عثمان با حضرت بیعت نمایند، هر چند که برخی از آن ها بعد از مدتی کوتاه بیعت خود را شکستند. کلید واژه هایی که در این تحقیق به آن ها پرداخته خواهد شد: امام ، حضرت، ولایت، سکوت، خلافت، سقیفه.
 انسان امروز و سیره اخلاقی پیامبر اعظم ( ص)
نویسنده:
فاطمه سادات بتوئی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
پژوهش حاضر با موضوع الگوی اخلاقی پیامبر اعظم به بررسی و شرح رفتارهای پیامبر در حوزه فردی و اجتماعی می پردازد خداوند در قرآن کریم پیامبر را « اسوه حسنه» معرفی نموده و اطاعت از ایشان را بر همه واجب دانسته است از این رو لزوم الگو گیری و تبعیت از ایشان نیاز به شناخت آن حضرت دارد. در طول تاریخ بسیاری از نویسندگان به بیان و شرح ویژگی های پیامبر پرداخته اند. اما برخی از آن ها بیانی تاریخی و برخی دیگر ، مطالب را به صورت کلی بیان داشته و یا بنابر اختصار داشته و شرح و توضیح نداده اند و یا فقط به یک جنبه از ویژگی های آن حضرت پرداخته اند ، اما پژوهش حاضر به شرح و توضیح بیشتری پیرامون ویژگی های اخلاقی آن حضرت پرداخته است در حوزه اوصاف فردی پیامبر به مهارت مقابله با خشم، مهارت بخشش در زندگی، مهارت احساس مثبت، مهارت صبر و استقامت، مهارت ایمان به امداد های الهی، مهارت خود انضباطی، تواضع مهارت سرنوشت ساز، مهارت ساده زیستی و بی آلایشی پرداخته شده است. رسول خدا تمام وجودش وقف خدا بود و تمام عمر مبارکش جز برای رضای او کاری انجام نداد و جز خواسته او عمل نکرد. حضرت آن چنان صبور بودند که هر نوع مشقت و مصیبت و آزار و تهدید و شکنجه را تحمل می کردند. با مؤمنان و افراد امت خود مهربان و نرم خو بودند و اگر قصوری از طرف آنان مشاهده می شد کریمانه می بخشیدند از دیگر ویژگی هایی که داشتند تواضع بی نظیرشان بود و مسلمانان را هم توصیه به تواضع و فروتنی می کردند. در حوزه اوصاف اجتماعی حضرت به رفتار و سیره ایشان در خانواده، رفتار با امت و رفتار با مخالفان و مشرکان پرداخته شده است. در سیره اجتماعی ایشان و در برخورد با کودکان و همسران خود که الگوی کاملی برای همگان هستند مطالب زیادی گفته و نوشته شده، تکریم کودکان، همسانی با کودکان و ... و در برخورد با ایشان با همسرانشان به خوبی رعایت عدالت، مدارای حضرت با همسرانشان کمک به آن ها و ... مشاهده می شود که همه درس بزرگی برای ما می باشد. واژگان کلیدی: سیره، پیامبر، اخلاق،اعظم.
ختم نبوت
عنوان :
نویسنده:
مرضیه شهن آبادی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
در پژوهشی که درباره ختم نبوت پیامبر اسلام صورت گرفته مطالب در چهار بخش گنجانده شده است. ابتدا در مقدمه به ظهور اسلام به عنوان اخرین پیامبر در 1400 سال پیش اشاره شده در شرایطی که بشر نیاز مبرم به تعلیم و تربیت داشته است. در مدت عمر خود تمدن واقعی را برای پیروانش به ارمغان آورد آنچه او در قوانین خود آورد سعادت بشر را تضمین کرد. چیزی که قوانین حقوق بشر حدود یک صد سال پیش بعضی مفادش را به طور ناقص بیان نموده است . در بحث کلیات بعد از تبیین موضوع و ضرورت و اهداف ، پیشینه موضوع ، فرضیه ها با سؤالات اصلی و فرعی و ... به مفاهیم واژه های اصلی پرداخته شده است. ختم : مهر کردن ، خاتم : انگشتری . ختم : مهر کردن آخر هر چیزی و پایان آن و آخر قوم. واژه نبی : این اصطلاح قرآنی به معنای خبر دهنده است. در بخش اول فلسفه نبوت مورد بحث قرار گرفته زیر مجموعه آن که در فصل اول هدف خلقت انسان و در فصل دوم فلسفه وحی برای انسان مورد بحث قرار گرفته است. در بخش دوم سیر تکاملی انبیاء و ویژگی های ایشان مورد بحث واقع شده . فصل اول آن مراتب انبیاء د خلقت و در فصل دوم آن امتیازات انبیاء بیان شده است. در بخش سوم ویژگی های اخر الزمان که در فصل اول آن ویژگی های انسان های آخر الزمان را بیان کرده است. در فصل دوم ویژگی های پیامبر آخر الزمان و در فصل سوم ویژگی های قانون پیامبر آخر الزمان بررسی شده است . بخش چهارم شبهات خاتمیت که فصل اول آن شبهات کلام جدید را مورد بحث قرار داده و فصل دوم آن نیز بررسی شبهات سؤالات کلی دیگر را بیان و مورد بررسی قرار داده است.