جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 144
بررسی بحران هویت انسان از دیدگاه قرآن و حدیث
نویسنده:
رضا موذن سلطان آبادی، فتح اله نجارزادگان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
فاقد چکیده
پژوهش در حدیث ان الله خلق آدم علی صورته
نویسنده:
علی پیرهادی، فتح اله نجارزادگان، صدر حسینی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
اهمیت و ضرورت پرداختن به حدیث، با توجه به جایگاه معرفتی آن در اسلام، و نوع برخورد با آن در بستر تاریخی گذشته، برکسی پوشیده نیست؛ بدین جهت بررسی سندی و معناشناسی احادیث مبهم و چند پهلو جهت رفع ابهام ضروری است. خصوصا احادیث غیر فقهی و به ویژه کلامی، که با نوعی کم توجهی همراه بوده است. این پایان نامه، پژوهشی در حدیث "ان الله خلق آدم علی صورته" است که برای اطمینان از صدور آن از ناحیه ی معصوم (علیه السلام)، ابتدا به ارائه ی پیشینه ی حدیث، گزارش های مختلف نقل حدیث و اعتبار سنجی آن پرداخته است، آن گاه در ادامه جهت پی بردن به مقصود معصوم (علیه السلام) و رفع ابهام، از معنای حدیث که ناشی ازمرجع ضمیر در "صورته" است، دیدگاه های اندیشمندان در علوم مختلف از جمله: کلام، عرفان، حدیث، تفسیر(عرضه به قرآن)، به تفکیک، ارائه شده و در پایان، جمع بندی، نتایج پژوهش و پیشنهادات، آمده است.
بررسی تطبیقی مفهوم خداشناسی فطری در آرائ ملاصدرا و علامه مجلسی
نویسنده:
محمد سجادی فر، منصور میر، فتح الله نجارزادگان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
معرفت فطری از صانع عالم که معرفتی الهی و ناب می باشد ، طریقیت آن برای شناخت خداوند ، جزء متقن ترین طرق خداشناسی بشر است و انبیاء – علیهم السلام – نیز وظیفه ای تذکاری نسبت به آن دارند . از آنجا که این مسئله یک رویکرد درون دینی دارد مورد توجه فکری و خرد ورزی دین پژوهان نحله های مختلف حوزه دین قرار گرفته است . مکتب حکمت متعالیه صدرائی نیز به جهت إعمال روش میان رشته ای در بهره مندی از طرق ادراکی اسلاف و همچنین مکتب روائی مجلسی به لحاظ رویکرد ویژه نسبت به سنت در تفسیر و تأویل گزاره های دینی ؛ منطق گفتمان علمی خاصی را ارئه نموده اند ؛ تا جائی که استخراج معرفتی ، حاصل از مقایسه آراء دو مکتب می تواند ما را به یک حدس علمی از منظر دین برساند . در این رساله علاوه بر تحلیل و بررسی فطرت و معرفت فطری از منظر نحله های مختلف دین پژوه اسلامی ؛ به استخراج مبانی نظری ، تحلیل و تطبیق ره آورد فکری مدرسه حکمت متعالیه و مکتب روائی در خصوص معرفت فطری خداوند پرداخته شده است. مؤسس حکمت متعالیه بر این باور است که این معرفت ، شناختی پیشینی ، عام ، غیر اکتسابی ، بسیط ، تغییر ناپذیر برخاسته از ربط و حصه وجودی معالیل به علت العلل بوده است . رأی بنیانگذار مکتب روائی هم ، این می باشد که : شناخت فطری ، شناختی پیشینی ، آن سوئی ، خدادادی ، کلی ، اجمالی ، ثابت ، برخاسته از رابطه خالق و مخلوق به مقدار قرب و بعد انسان به خدا می باشد . تفاوت مبادی این دو دانشمند موجب دوگانگی در رویکرد و نتایج در مفهوم مسئله شده است.
بررسی تطبیقی آموزه امامت در کلام اهل بیت و آثار متکلمان برجسته
نویسنده:
رضا نوین، احد فرامرز قراملکی، فتح الله نجارزادگان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
رهیافت های روایی و کلامی دو منبع عمده امامت شناسی است. موضوع این تحقیق، بررسی و تطبیق مسایل امامت ـ یعنی تعریف، ضرورت، عصمت و جایگاه امام ـ همراه با تحلیل گزاره ای و مفهومی برای رصد وفاق ها و خلاف ها در این دو رهیافت، است. شیخ مفید امامت را تقدم در مقتضای طاعت و متأخرین آن را ریاست عامه در امور دین و دنیا بر سبیل خلافت از پیامبر برای شخصی از اشخاص و بحق اصالت در دار تکلیف تعریف کرده اند. این تعریف به تدریج با افزودن مقوماتی تکمیل شده است. رهیافت روایی امامت را عهد الهی برای انسانی عادل، حجّت، معصوم، دارای ولایت، منصوب الهی و مفترض الطاعه می داند. این دو تعریف از حیث مقوّمات نسبت عموم و خصوص من وجه دارند. ضرورت امام در رهیافت کلامی با دلایلی همچون برهان لطف، بدیهی بودن تشکلیل حکومت، اجرای حدود و حفظ نظام اسلامی و وجوب دفع ضررهای عظیم اثبات شده است؛ لکن رویکرد روایی ضرورت وجود امام را حجّت الهی بودن امام و این که امام واسطه فیض الهی و علت مبقیه عالم هستی و نیز زمام دین و نظام مسلمانان به وی است، بیان می کند. ادله اثبات ضرورت وجود امام در دو رویکرد روایی و کلامی نیز نسبت من وجه دارند. دو رهیافت روایی و کلامی در دامنه عصمت امام اختلافی چندانی ندارند. ممکن الخطا بودن امت، واین که حفظ تعلیم شریعت وظیفه امام است سه دلیل عمده ضرورت عصمت امام در متون کلامی است. رهیافت روایی عصمت را شرط امامت و آن را امر مسلمی برای امام می داند. هر دو رهیافتتأکید می کنند که عصمت منشأ الهی داشته و اختیار انسان را سلب نمی کند. مواردی که در خصوص منزلت و جایگاه امام در منابع کلامی بیان شده، برخی مانند مفترض الطاعه بودن امام منشأ روایی داشته و بعضی دیگر مانند ریاست عامه عقلی هستند. افزون بر این موارد رهیافت روایی جایگاه الهی و قدسی برای امامت بیان می کند. در این رهیافت امام، حجّت الهی و نور عالم هستی است.
نقش عقل عملی در تفاسیر مفسران شیعه
نویسنده:
زهرا حافظی نسب، فتح اله نجارزادگان
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
فاقد چکیده
بررسی تطبیقی تفسیر کوثر از دیدگاه فریقین
نویسنده:
مسلم آذری، فتح اله نجارزادگان، محمدرضا رضوان طلب
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
سوره کوثر به عنوان کوچکترین سوره قرآن، یادآور بزرگترین هدیه الهی بر پیامبر اسلام (ص) است که به منظور آرامش خاطر آن حضرت در برابر انبوه حوادث دردناک و زخم زبانهای مکرّر دشمنان به خاطر مرگ پسران پیامبر نازل شده است، این سوره چشم اندازی بسیار امیدوارکننده برای آینده،فرا روی پیامبر اسلام (ص) قرار می دهد که خبر از ناکام بودن دشمنان و دوام و بقای نسل و فکر پیامبر اسلام (ص) می دهد و از لحاظ اعجاز توجه اذهان را به خود مشغول کرده است؛ زیرا تنها سوره قرآن می باشد که همه آیات آن به لحاظ اِخبار از غیب و پیشگویی از آینده و از جهت بلاغی دارای اعجاز است که این خود دلیل بر صدق رسالت پیامبر اسلام (ص) می باشد. در تفسیر بعضی از واژه های این سوره تفاوت قابل ملاحظه ای بین مفسران فریقین دیده می شود؛ مفهوم کلمه کوثر به معنی خیر فراوان است، اما اختلاف در این است که مصداق کوثر چیست؟ نهر یا حوضی در بهشت، فرزندان پرخیر و برکت پیامبر از فاطمه زهرا (س)، مقام رسالت و نبوت، نعمت دانش و حکمت، قرآن، علمای امت و یا همه این موارد و دیگر مواهب و نعمتها ومنظور از «صَلِّ» آیا نماز به نحو مطلق یا خاص است و یا مراد از آن شکر یا عبادت یا دعا برای پروردگار می باشد، همچنین منظور از «وَانحَر» آیا قربانی به نحو مطلق یا خاص است ویا فعل متعلّق به نماز است؟ نظریه های گوناگونی در این زمینه بین مفسران فریقین وجود دارد. این پژوهش کوشیده است تا تفسیر سوره کوثر را با استفاده از منابع تفسیری فریقین به صورت تطبیقی و نظام مند ارائه کند و پس از ارزیابی دیدگاهها، دیدگاه صحیح را با ادلّه آن نمایان سازد.
بررسی مفهوم عبادت از منظر ابن تيميه
نویسنده:
حسين قاضی زاده، فتح الله نجارزادگان
نوع منبع :
نمایه مقاله
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
فاقد چکیده
بررسی دیدگاه علامه طباطبایی در باب امامت به معنای «هدایت به امر»
نویسنده:
فتح اله نجارزادگان
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
فهرست گزیده متکلمان،فیلسوفان و عالمان شیعی :
چکیده :
قرآن پژوهان درباره معناشناسی امامت حضرت ابراهیم در آیه 124 سوره بقره اختلاف نظر دارند. در این میان علامه طباطبائی نظریه بدیعی را ارایه کرده، امامت را به «هدایت به امر» معنا می کند چون در برخی از آیات (مانند السجده، 24؛ الانبیا، 72) هدایت به امر وصف امام قرار گرفته چنان که گویی در صدد بیان معنای آن است. هدایت به امر از نظر علامه همان هدایت باطنى تکوینی است که در آیات دیگر قرآن از آن یاد شده است (مانند آیه 81 سوره یس). اساس این نظریه بر ادعای اشتراک معنایی در کلمه «امر» در دو دسته از آیات قرآن است. لیکن دلیلی این اشتراک را تایید نمی کند بلکه می توان بر نفی آن ادله ای را اقامه کرد.
صفحات :
از صفحه 107 تا 125
ویژگی‌های امیرمؤمنان علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام
نویسنده:
احمد بن علی نسائی؛ مترجم: فتح‌الله نجارزادگان
نوع منبع :
کتاب , ترجمه اثر
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ویژگی‌های امیرمؤمنان علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام ترجمه خصائص اميرالمؤمنين(ع)، يكى از آثارى است كه عالمان اهل سنت در مناقب و فضائل اميرالمؤمنين على(ع) تأليف كرده‌اند. مؤلف آن نسائى يكى از محدثان بزرگ و صاحب كتاب السنن است. نسائى در اين اثر حدود 200 حديث از راويان و محدثان غير شيعى با ذكر سلسله اسناد آن نقل كرده و به اين دليل نزد حديث پژوهان و رجال‌شناسان جايگاهى در خور توجه يافته است. چنانكه ابن حجر مى‌گويد: «نسائى در ميان صحابه پيامبر(ص) تنها به جستجوى احاديثى كه درباره مناقب على(ع) است، پرداخته و احاديثى بسيار را كه بيش‌تر آنها داراى اسناد خوب و قابل قبولند، در اين كتاب گرد آورد». بنابراين كتاب نسائى همان حقيقتى را نشان مى‌دهد كه حديث‌شناسان بزرگ اهل سنت؛ مانند ابن حنبل، اسماعيل قاضى و ابوعلى نيشابورى بر آن معترفند و مى‌گويند: «در حق هيچ كدام از اصحاب پيامبر به اندازه امام على(ع)، فضائل و مناقب، با سندهاى خوب نقل نشده است». دانشمندان بزرگ در مهارت نسائى نسبت به شناخت احاديث و رجال، همداستانند و عده‌اى همچون دارقطنى مى‌گويد: «هيچ كس را بر نسائى مقدم نمى‌دارم» و ذهبى مى‌نويسد: «نسائى در شناخت احاديث و رجال از مسلم و ابوداود و ترمذى ماهرتر است». البته همه اين ستايش‌ها به اين معنا نيست كه نسائى از خطا مصون باشد و راه براى نقد احاديثى كه نقل كرده بسته شود. كتاب خصائص با موضوع پيشگامى على(ع) در اسلام آغاز شده و پس از آن به ذكر ده‌ها حديث درباره ويژگى‌هاى آن حضرت از قبيل حديث ثقلين، طير، رايت، منزلت، كسا، غدير، سد ابواب و... پرداخته شده است. آن گاه با ذكر احاديثى در منقبت فاطمه(س) بحث را ادامه مى‌دهد، سپس به شمه‌اى كوتاه از احاديث درباره امام حسن(ع) و امام حسين(ع) اشاره مى‌كند و در پايان عنان سخن را به نبردهاى امام على(ع) مى‌برد كه در آن از پيش‌گويى‌هاى رسول خدا(ص) درباره حقانيت امام على(ع)، و سركشى، انحراف و خروج از دين دشمنان على(ع) (قاسطين و ناكثين و مارقين) پرده افكنده است.
نقش نام‏ها و اوصاف قرآنی قیامت در تربیت عقل نظری و عملی
نویسنده:
فتح الله نجارزادگان، اسحاق حسینی کوهساری، نجمه کیوان نژاد نجف آبادی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
قرآن کریم از رخداد قیامت با نام‏ها و اوصاف گوناگون یاد می‏کند. این تنوّع حکیمانه، همسو با هدف قرآن و در راستای هدایت و تربیت آدمی است. یکی از ابعاد وجودی انسان، عقل یا نیروی ادراکی نظری و عملی او است. این مقاله درپی پاسخ به این پرسش است که نام‏ها و اوصاف قیامت در تربیت عقل انسان چه نقشی ایفا می‏کند. در پایان چنین به دست آمد که این نام‏ها و اوصاف در تربیت عقل نظری موجب می‏شود تا انسان به صورت کاملا عقلانی راه ایمان را برگزیند و خدا را مالک حقیقی همه‏ی هستی بداند و قیامت را به عنوان یک واقعیت حتمی درک کند و ناپایداری دنیا را درک نماید. همچنین در تربیت عقل عملی موجب می‏شود تا عقل عملی انسان -که کلیت خوبی و بدی اعمال را درک می‏کند- عدالت و تفضل الهی را درک نماید. در مجموع نام‏ها و اوصاف قیامت در تثبیت، تصحیح، تعلیم و تذکار بُعد عقلی ایفای نقش می‏کنند.
صفحات :
از صفحه 175 تا 195
  • تعداد رکورد ها : 144