جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 32
 نقش حضرت زینب ( س) در اسلام
نویسنده:
نرجس رضائی قاسمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسای حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق « نقش حضرت زینب ( س) در اسلام» می باشد. هدف از این تحقیق شناسائی ابعاد شخصیتی زینب(س) و بیان نقش آفرینی های این بزرگوار و تأثیر آن در جهان اسلام مد نظر می باشد. در این تحقیق به روش اسنادی و توصیفی به توصیف مقام والای زینب کبری(س) و رشادت ها و نقس آفرینی های این شخصیت برجسته پرداخته شده و حضور مثمر ثمر او را به دنیای اسلام معرفی می کند و در این مسیر سوالاتی را هم در ذهن ایجاد می کند از جمله این که زینب(س) آن تربیت یافته مکتب وحی چگونه آموخته های خود را بکار می بندند و سبب بقای اسلام می شود. آیا نقش تأثیرگذار ایشان تنها در واقعه عاشورا خلاصه شود و لازمه این موفقیت چشمگیر چیست؟ همانطور که ثابت شده ایمان به خدا آثار و لوازمی دارد و مسئولیت ها و تعهداتی را به دنبال می آورد و هرکسی نمی تواند به آن ها جامعه عمل بپوشاند لازمه و مقدمه این امر مبارزه و جهاد در راه پیشبرد این اهداف مقدس و پیکار با بی دینان و گذشت و فداکاری در این راه از جان و مال و هستی می باشد و این حقیقت را خدای جهانیان در ضمن آیه ای چنین می فرماید : « والذین آمنوا و هاجروا و جاهدوا فی سبیل الله باموالهم و انفسهم اعظم درجة عند الله » آنانکه ایمان آوردند و مهجرت کرده و در راه خدا با مال و جان خویش جهاد کردند، درجه آنان در پیشگاه خدا برتر و بزرگتر از دیگران است. آری این چنین است که زینب به این مقام عظما می رسد که ابهت او کاخ ستم یزید را فرود می ریزد. از جمله نتایج ثمر بخش زینب(س) در عصر کنونی به ثمر نشستن خون شهداء انقلاب اسلامی ایران بود، که زنان و مردان ایران با تأثیر از زینب کبری(س) در مقابل حکومت باطل ایستادند و پیروز شدند. به راستی اگر زینب نبود معاویه اسلام را از مسیر اصلی خویش منحرف می ساخت و با بر حق جلوه دادن خود و حکومت باطل خود، حق خاندان عترت و طهارت را پایمال می نمود و معاویه ها و یزیدان زمان نیز به تبع او حکومت های فاسد و باطل خود را بر مستد حکومت می نشاندند. زینب(س) در 3 سالگی خطبه های غرّای مادرش زهرا(س) را در خصوص فدک برای مردم نقل می کرد سخنش به گونه ای عجیب بود که مورخین خطبه های زهرا مرضیه را از زبان این کودکی سه ساله نقل می کنند. زینب ( س) با کلاس های تفسیر خود با علم و ایمان و شجاعت، عصمت و پاکدامنی و دیگر صفات و افعال ارزنده خود به اسلام خدمات شایانی نمود. درود بی پایان خداوند بر فاطمه زهرا صدیقه کبری و خاندان پاکشان باد مادامی که آسمان و زمین و عالمی موجود است.
تهاجم فرهنگی و جوان
نویسنده:
لیلا آبرودی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این رساله با عنوان « تهاجم فرهنگی و جوان» در چهار بخش تنظیم شده که ابتدا در قسمتی تحت عنوان کلیات تحقیق، تعریف و تبیین موضوع، ضرورت و اهمیت موضوع، فواید و اهداف تحقیق، پیشینه ی تحقیق، سؤالات اصلی و فرعی، روش تحقیق، ساختار تحقیق، کلیدواژه ها ( تهاجم، فرهنگ، جوان، ، استحاله، مقابله) محدودیت و مشکلات و موانع تحقیق پرداخته است. بخش اول به مفهوم شناسی اختصاص دارد که شامل سه فصل می باشد: فصل اول فرهنگ و تعریف آن و ویژگی ها و عناصر و عوامل فرهنگ، فصل دوم تهاجم و تعریف آن و اقسام تهاجم و فصل سوم شناخت تهاجم فرهنگی می باشد. بخش دوم: اهمیت دوران جوانی و هویت جوان که این بخش هم شامل سه فصل می باشد: فصل اول جوان، فصل دوم اقسام هویت و فصل سوم بحران هویت در جوان می باشد. بخش سوم: خانواده و فرهنگ که این بخش هم مشتمل بر چهار فصل است که فصل اول خانواده و خلاءهای تربیتی، فصل دوم جوانان و رسانه های گروهی، فصل سوم نقش زن در مقابله با تهاجم فرهنگی و فصل چهارم صور تهاجم فرهنگی در آیات و روایات می باشد. بخش چهارم: با عنوان راهکارهای مقابله با تهاجم فرهنگی که شامل دو فصل می باشد فصل اول زمینه و اهداف مقابله با تهاجم فرهنگی در جوانان است و فصل دوم امام و جوانان و مبارزه با تهاجم فرهنگی و راه های مقابله تهاجم فرهنگی در قرآن و نهج البلاغه می باشد. در آخر بحث هم نتیجه گیری شده و فهرست منابع و مأخذ، آیات و روایات آورده شده است.
 آفات زبان از دیدگاه قرآن و سنت ( با تاکید بر دروغ، غیبت، سخن چینی و استهزاء)
نویسنده:
الهام دلبری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
بسیاری از گناهان که توسط زبان انجام می گیرد، از جمله غیبت، دروغ و … جزء گناهان کبیره محسوب می شوند. این گناهان، در اجتماع نمود فراوان پیدا کرده است به طوریکه قبح بسیاری از این گناهان از بین رفته است و محقق، این پژوهش را با نام آفات زبان از دیدگاه قرآن و سنت ( با تاکید بر دروغ، غیبت، سخن چینی، استهزاء) به منظور آشنایی با آفات زبان و آثار سوء آن گردآوری کرده است. به این منظور از کتب دست اول مانند بحار الانوار، وسائل الشیعه، اصول کافی و منابع دست دوم مانند نقطه های آغاز در اخلاق عملی، اخلاق در قرآن و … استفاده کرده است. در این پژوهش برآنیم که به پاسخ این سئوالات بپردازیم: اولاً خُلق به چه معنا می باشد و آیا خُلق و خوی انسان قابل تزکیه و تهذیب است یا خیر؟ افعال انسان اختیاری است یا اجباری؟ از نظر قرآن و روایات آفات زبان چه تاثیری بر انسان و اجتماع دارد؟ و … به این منظور این پژوهش در 4 بخش تنظیم شده است بخش اول کلیات می باشد. در بخش دوم، که دارای 6 فصل است راجع به تعریف خُلق و خو و اینکه خُلق وخو قابل تزکیه و تهذیب است یا خیر، اهمیت زبان و حق زبان ومسائل دیگر بحث شده که در واقع مقدمه ای است برای وارد شدن به بخش دوم. در بخش سوم، که در 4 فصل گردآمده راجع به تاثیر دروغ، غیبت، سخن چینی و استهزاء از نظر قرآن و روایات و آثار اخلاقی این گناهان صحبت شده است و بخش چهارم که از 5 فصل تشکیل می شود در رابطه با تاثیر این گناهان زبانی بر اجتماع گرد آمده است. امید که بتوان با فضل و عنایت الهی از این گناهان کبیره دوری جست. کلیدواژه های این پژوهش: اخلاق، زبان.
گزیده ای از ویژگیهای امام زمان ( عج)
نویسنده:
عزت بیونقی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عنوان تحقیق موجود، « گزیده ای از ویژگی های حکومت امام زمان ( عج)» است. این تحقیق که در دو بخش « ماهیت حکومت اسلامی» و « عدالت در حکومت امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)، تدوین شده، چند هدف عمده را دنبال می کند که عبارتند از: کشف حقایق بیشتر در زمینه ی ویژگی های حکومت امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) از دیدگاه قرآن و روایات همچنین ارائه ی الگوی مناسب از جامعه ی موعود و پاسخگویی به برخی سوالات مبهم در زمینه ی حکومت امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) و همچنین آشنا نمودن خوانندگان با مهمترین ویژگی های عدالتی حکومت حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف) به منظور ترغیب و تشویق آنان به دین مبین اسلام، از دیگر اهداف این تحقیق است. روش کلی کار از نوع کتابخانه ای است؛ امّا به تناسب بحث از مطالب موجود در اینترنت، سی دی ها، نوارهای سخنرانی، و نیز کلام بزرگان شهر، بهره گرفته شده است. در این تحقیق سعی بر آن بوده که از منابع دست اول و معتبر استفاده شود؛ چنان که « قرآن کریم» و تفاسیر معتبر و کتب روایی همچون « حارالانوار»، « وسایل الشیعه»، « اصول کافی»، « اثبات الهداه» و... جزو منابع بوده اند. البته به تناسب بحث در قسمت هایی این نیاز احساس شد که باید از منابع دست دوم نیز در طول تحقیق استفاده کرد بنابراین کتاب هایی همچون « ویژگی های حکومت جهانی حضرت مهدی(عج)»، « چشم اندازی به حکومت مهدی(عج)»، « سیمای جهان در عصر امام زمان(عج)» و کتاب هایی از این نوع، در فهرست منابع قرار گرفتند و در طول تحقیق بارها از آن ها استفاد شد. از واژگان کلیدی این پایان نامه می توان به « حکومت» اشاره کرد. نوشتار حاضر در دو بخش تدوین گردیده است. که در بخش اول با عنوان « ماهیّت حکومت اسلامی»، برخی از ابعاد حکومت در اسلام بیان گردیده است. در بخش دوم « عدالت در حکومت امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف)» بررسی شده است که این بخش، خود مشتمل بر شش بحث: عدالت، اقتصاد، پیشرفت علوم و تکنولوژی، قضاوت، امنیّت و بهداشت در حکومت امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) می شود. در آخر بحث هم نتیجه گیری بیان شده و پس از آن فهرست منابع، آیات و روایات را ذکر نموده ایم. از مجموع این نوشتار چنین به دست می آید که حکومت امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) ویژگی ها و آثار بسیار گسترده ای داشته و این آثار منحصر به همین دنیا نمی گردد و بر سعادت و شقاوت اخروی افراد نیز تاثیر می گذارد. از دیگر نتایج به دست آمده در این تحقیق می توان به پیشرفت و شکوفایی عدالت، اقتصاد، فرهنگ و قضاوت در جامعه ی مهدوی اشاره کرد که آثار و پیامدهای بسیار خوبی برای افراد و جامعه ی آن روز به همراه خواهد داشت.
فلسفه غیبت امام زمان ( عج)
نویسنده:
عفت بیدخوری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
مهم ترین مسأله ای که ذهن شیعیان را به خود مشغول کرده است، مسأله ی فرج امام زمان(عج) می باشد و همه از خدا می خواهند تا هر چه زودتر حضرت مهدی ( عج) ظهور کنند. هدف از تحقیق حاضر بحث پیرامون فلسفه ی غیبت امام زمان ( عج) می باشد و به این منظور شناخت امام زمان ضروری به نظر می رسد زیرا کسانی که بمیرند و امام عصر خود را نشناسند به مرگ جاهلیت مرده اند. بعد از این مرحله، وضعیت احکام الهی مورد بحث قرار می گیرد؛ این تحقیق می کوشد تا مرحله ی ابلاغ و اجرای احکام را بیان کند. و مشخص کند که یکی از علت های غیبت امام زمان ( ع)؛ اجرا نشدن احکام الهی در سطح جهانی در دوران قبل از ایشان بوده و تا جامعه آمادگی پذیرش آن حضرت را نداشته باشد، ایشان ظهور نخواهند کرد. این تحقیق شامل چهار بخش است: بخش اول به حضرت مهدی ( عج) و القاب آن حضرت اختصاص یافته است و در معرفت امام زمان ( عج) مطالبی ذکر شده است، چرا که بدون شناخت آن امام، قادر به درک حکمت و فلسفه ی غیبت او نخواهیم شد. بخش دوم به اثبات غیبت و حکمت آن اشاره شده است و در ادامه علل سیاسی اجتماعی غیبت و فواید آن، آمده است. غیبت صغری آن حضرت، وظایف نواب خاص، و اینکه چرا غیبت صغری امتداد نیافت؟، مطالبی است که در بخش سوم گنجانده شده است و در بخش چهارم نیز غیبت کبری آن حضرت، مورد بررسی قرار گرفته است و داستان بعضی از آنان که امام زمان ( عج) را درغیبت کبری دیده اند، ذکر شده است. در حْسن ختام این تحقیق نیز: حکومت اسلامی در زمان غیبت، مهارتهای زندگی در آن عصر و وظایف شیعیان در زمان غیبت امام عصر(عج) در ادامه ی بخش غیبت کبری، ذکر شده است. با این امید که تحقیق حاضر بتواند ابهاماتی را که درباره ی امام زمان ( عح) و غیبت آن حضرت وجود دارند، برطرف نموده و گام مثبتی باشد برای آماده سازی شرایط لازم برای حضور آقا امام زمان ( عج)؛ انشاء ا… .
 آثار نگاه از بینایی معمولی تا بصیرت ملکوتی ( با تاکید بر قرآن و سنت)
نویسنده:
ملیکا ثابتی امینانی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
عنوان تحقیق موجود، « آثار نگاه از بینایی معمولی تا بصیرت ملکوتی» است. این تحقیق که در چهار بخش مفاهیم کلی، آثار نگاه از منظر قرآن و سنت، بخش اجتماعی و عرفانی تدوین شده، چند هدف عمده را دنبال می کند که عبارتند از: کشف حقایق بیشتر در زمینه ی آثار نگاه در قرآن و روایات همچنین بررسی علل و عوامل نگاه های حرام در جامعه و آثار و پیامدهای آن و پاسخگویی به برخی سؤالات مبهم در زمینه ی نگاه. در ضمنِ تحقیق، راهکارهایی برای حل معضل نگاه های حرام و آثار ناشی از آن در جامعه ارائه شده است. همچنین آشنا نمودن خوانندگان با نگاه های شهودی به منظور ترغیب آنان به پا گذاردن در این عرصه، از دیگر اهداف این تحقیق است. تحقیق در بخش اجتماعی، در صدد بررسی مشکلات ناشی از نگاه های حرام در جامعه ی کنونی و در زمان حاضر است. روش کلی کار از نوع کتابخانه ای است ؛ اما به تناسب بحث از نوار سخنرانی، سی دی و مشاهدات شخصی و توصیفات بهره گرفته شده است. در این تحقیق سعی بر آن بوده که از منابع دست اول و معتبر استفاده شود؛ چنان که در بخش قرآن، منبع اصلی قرآن کریم و تفاسیر معتبر بوده و در قسمت روایات، کتبی همچون « بحارالانوار»، « وسایل الشیعه» و « اصول کافی» جزو منابع بوده است. همچنین از کتاب هایی همچون « اشارات ابن سینا» و « شرح مقدمه ی قیصری» و کتاب « اللمع فی التصوف» که از جمله ی منابع معتبر عرفانی هستند، در این تحقیق استفاده شده است. البته به تناسب بحث در قسمت هایی نیاز بود که از منابع دست دوم نیز درطول تحقیق استفاده شود. کتاب هایی همچون « چشم برزخی» « بهای یک نگاه» و کتاب « چشم، نگاه، چشمک» از این نوع منابع هستند که در طول تحقیق از آن ها استفاده شده است. از مجموع این نوشتار چنین به دست می آید که نگاه می تواند آثار بسیار گسترده ای برای فرد داشته باشد. آثاری که منحصر به همین دنیا نمی گردد و بر سعادت یا شقاوت اخروی فرد نیز تأثیر می گذارد. تأکید قرآن کریم به اجتناب کردن از نگاه های حرام و امر نمودن به نگاه های همراه با تفکر و عبرت را بایستی در همین راستا ارزیابی نمود. از دیگر نتایج به دست آمده در این تحقیق می توان به شیوع عشق مجازی و چشم چرانی در جامعه در اثر رواج نگاه های حرام اشاره کرد که آثار مخرب و بنیان کنی برای فرد و جامعه با خود به همراه می آورد. همچنین مشخص گردید که نگاه کردن به اشیاء پیرامون ما علاوه بر روح، بر جسم ما نیز تأثیرگذار است. چنان که درمورد نگاه کردن به رنگ ها، این بیان شد. در بخش عرفانی نیز با نگاه های شهودی و باطنی آشنا شدیم و گفتیم که برای باز شدن چشم ملکوتی، اجتناب از محرمات الهی و انجام واجبات از لوازم اصلی راه است که عرفا از طریق پیمودن راه سیر و سلوک به این مرحله دست می یابند. از واژگان کلیدی این پایان نامه می توان به « نگاه، بصیرت، چشم چرانی، عشق مجازی، بصیرت ملکوتی، چشم باطنی» اشاره کرد. نوشتار حاضر در چهار بخش تدوین گردیده است. در بخش اول با عنوان « مفاهیم کلی نگاه»، برخی کارکردها و توانمندی های چشم بیان گردیده است. بخش دوم با عنوان « آثار نگاه از منظر قرآن و سنت»، در دو فصل کلی آثار نگاه از منظر قرآن و آثار نگاه از منظر روایات تدوین شده است. در بخش سوم « آثار نگاه از منظر اجتماعی» بررسی شده است که این بخش، خود، مشتمل بر چهار بحث چشم چرانی، عشق مجازی، آثار نگاه به رنگ ها و آثار نگاه به رسانه های دیداری می باشد. بخش آخر نیز با عنوان « آثار نگاه از منظر عرفانی» مشتمل بر سه فصل زیر است: فصل اول: دریچه ای به سوی ملکوت، فصل دوم: مفهوم عرفان و مراحل سیر و سلوک، فصل سوم: آشنایی با زندگی عارف سالک، محمد تقی بهجت.
ریاضیات و راز آفرینش
نویسنده:
اعظم بهادری نژاد
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
نوشتار موجود شامل سه بخش می باشد ، در ابتدا در قسمتی تحت عنوان کلیات، ضرورت و اهداف موضوع، پیشینه موضوع و سؤالات تحقیق آورده شده است. بخش اول تحت عنوان تاریخچه ریاضیات شامل تعریف ریاضیات و چگونگی شکل گیری آن است و نقش دانشمندان مسلمان و غیر مسلمانی که در پیشرفت ریاضیات کمک کرده اند. از ابتدا تا قرن بیستم آورده شده است. در بخش دوم آیاتی از قرآن که در مورد ریاضیات است در سه قسمت ( حساب، عدد و تقدیر) مورد بررسی قرار داده شده است. بخش سوم شامل سه فصل است که در فصل اول برهان نظم، خصوصیات و امتیازات آن و نقشی که نظم در جهان طبیعت دارد مورد بحث قرار گرفته است؛ در فصل دوم که بخش مهم کار است نمونه های عینی از نظام ریاضی در جهان هستی آورده شده است؛ و در فصل سوم از بحث احتمالات برای اثبات مطالبی که گفته شد کمک گرفته شده است. در پایان هم نتیجه گیری از مطالب گفته شده به عمل آمده است و هدف قرآن از تشویق و ترغیب به مطالعه عالم طبیعت بیان شده است.
شناخت حیات برزخی انسان
نویسنده:
فاطمه بروغنی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
نوشتار موجود شامل 8 بخش می باشد، در ابتدا در قسمتی تحت عنوان کلیات، ضرورت و اهداف موضوع، پیشینه موضوع و سئوالات تحقیق آورده شده است. بخش اول: تحت عنوان مرگ می باشد که عقبات مرگ و عوامل آسانی سکرات مرگ را بررسی کرده و عوامل پس از مرگ و علت های ترس از مرگ را هم بیان کرده است. بخش دوم: حیات قبر است که درباره حیات دنیوی و موت پیش از ولادت و سؤال و جواب در قبر و فایده آن مورد بررسی قرار داده و در آخر هم نقش صدقات برای مرده را بیان کرده است. بخش سوم: روح است که ماهیت روح و سرّ علاقه روح به قبر و چگونگی حیات روح در عالم برزخ و نزدیکترین راه برقراری ارتباط روح با نظام برزخی مورد بررسی قرار داده. بخش چهارم: برزخ است، از این بخش به بعد که مهمترین بخش به شمار می آید که بعد از تعریف از حیات و برزخ ضرورت وجود برزخ فلسفه برزخ و چهره و ماهیت آن را مورد بررسی قرار داده است. بخش پنجم: که مراتب عالم برزخ است، درباره سختیها و فشار برزخ و عوامل کاهش یا ازدیاد عذاب ها در برزخ را بیان کرد. بخش ششم: بهشت و جهنم برزخی است که در این بخش نمونه هایی از بهشت و جهنم در برزخ و حوض کوثر در برزخ و چگونگی دوام در برزخ را مورد بررسی قرار داده است. بخش هفتم: سؤال و جواب برزخی است که در اینجا سؤال از اعمال در برزخ و وضع متوسطین یا مستضعفین در برزخ و اینکه آیا از مستضعفین فکری سؤال می شود. بخش هشتم: که آخرین بخش است که برزخ را از نظر فرهنگها و عقل و وحی و از نظر کتاب و سنت مورد بررسی قرار داده است.
بررسی امتیازات ولایت مطلقه فقیه بر دیگر ولایتها
نویسنده:
فاطمه شقاقی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
حضرت امام خمینی ( ره): «هر که اظهار کند که تشکیل حکومت اسلامی ضرورت ندارد، منکر ضرورت اجرای احکام شده و جامعیت احکام و جاودانگی دین مبین اسلام را انکار کرده است.» مقام معظم رهبری نیز در این زمینه فرموده اند:«ولایت فقیه آن طوری که ما امروز تبیین می کنیم و در نظام جمهوری اسلامی در رأس همه ی امور است. یک اعتقادی است منطبق با متن قرآن، منطبق با لُب اسلام و منطبق با عقل سلیم است.» ولایت فقیه ادامه ی ولایت معصومین است، به این معنا که در عصر غیبت، زعامت مسلمانان، از دیدگاه اسلام نادیده گرفته نشده است، چرا که حفظ مصالح امت و اجرای صحیح عدالت اجتماعی، اختصاص به دوران حضور ندارد. بدین سان ولایت فقیه در عصر غیبت، امتداد زعامت پیامبر و امام معصوم است که مسئولیت اجرای عدالت اجتماعی و اداره شئوون عامه را بر عهده دارد و دامنه ی آن به امور خاص و جزئی محدود نمی گردد. ولی فقیه دخالتی در شئوون خصوصی مردم ندارد مگر آن که که با مصلحت عمومی پیوند داشته باشد. آن چه در این رساله شاهد آن هستید، مبنی بر تعریف ولایت مطلقه فقیه و بررسی ویژگیهای آن در مقابل دیگر ولایتها می باشد. تلاشی هر چند ناچیز در راستای این هدف مقدس است. امید است که این تحفه ی کوچک در اقناع علمی جویندگان حقیقت سودمند افتد و ره توشه ای باشد بر شناخت آرمانهای بلند اندیشمندان بزرگ اسلام از جمله حضرت امام خمینی ( ره). هر چند کافی نیست. این رساله با موضوع ولایت مطلقه فقیه و بررسی امتیازات آن با دیگر ولایتها، مشتمل بر 4 بخش است. که بخش اول آن کلیات، که شامل مقدمه، ضرورت و اهداف تحقیق، پیشینه تاریخی موضوع و نمودار پیشینه تاریخی، فرضیه های تحقیق، تعریف اصطلاحات و واژه ها می باشد. بخش دوم آن شامل متن اصلی تحقیق است، 3 فصل می باشد، فصل اول؛ ولایت فقیه، واژه ولایت در کلمات فقها، بررسی تطبیقی اندیشه امام خمینی در فقه سیاسی معاصر شیعه، بررسی نظرات علمای دین در رابطه با محدودی اختیارات ولی فقیه؛ الف: ولایت فقیه در امور جزئیه ب: ولایت انتخابی فقیه با اختیارات محدود. ج: ولایت انتصابی فقیه با اختیارات محدود د: ولایت انتصابی فقیه با اختیارات مطلق. مقایسه این چهار دیدگاه، ه آیه ا… سید کاظم حائری؛ ح: محقق حلی. چ: مولی احمد مقدس اردبیلی. خ: جواد بن محمد حسین عاملی. ر: عبدا… جوادی آملی. شرایط زمامدار، مهمترین وظیفه ولی فقیه. فصل دوم شامل؛ تعریف اطلاق در کلمات فقها، پیشینه تاریخی ولایت مطلقه فقیه، ادله ولایت مطلقه فقیه. نظرات بزرگان در باب حدود ولایت مطلقه فقیه؛ الف) نظرات طرفداران ولایت مطلقه فقیه. ب)نظریه مخالف با ولایت مطلقه فقیه. ولایت مطلقه فقیه در چارچوب قوانین؛ قوانین الهی و قوانین اساسی است. فصل سوم نیز که مقایسه ای است کوتاه در نظام حکومتی ولی فقیه با دیگر نظام های حکومتی که شامل؛ انواع حکومتها، عدالت مبنا و هدف نظام ولایت فقیه، رابطه ولایت فقیه با احزاب سیاسی، آزادی، دموکراسی، جامعه مدنی است. که به هر کدام در جای خود پرداخته شده است.
اثبات معاد، پیشینه و فواید آن
نویسنده:
صدیقه السادات عربشاهی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
اندیشه پیرامون زندگی و مرگ، فنا و بقا، تداوم یا انقطاع حیات، محدود بودن هستی به جهان ماده یا امتداد یافتن آن در عالمی غیر مادی، وجود عنصر پایدار غیر فانی در انسان، امکان متصل شدن به سرچشمة حیات و بقای ابدی همواره و همنشین روح و جان آدمی بوده و آرزوی جاودانه زیستن و داشتن هستی نامحدود و رهایی از حدود و قیود طبیعت، دست یافتن به آرامش و عدالت ذهن انسان را به سوی خود فرامی خواند و تاریخ بشر بهترین شاهد بنیادی بودنِ نقش مسائل مربوط به حیات اخروی در زندگانی انسان است. ایمان انسان به معاد و حیات پس از مرگ به همراه اعتقاد به رابطة دنیا و آخرت نقش بسیار مهمی در سلوک فکری و عملی انسان ایفا می کند از این رو با توجه به این نقش اساسی عقل آدمی الزام می کند که در چند و چون حیات اخروی خویش تأمل نماید و با استفاده از منابعی که در اختیار دارد در جوانب مختلف این مسأله به تحقیق بپردازد اهمیت مسأله معاد تا آنجاست که حتی افرادی که در اصل وقوع آن تردید دارند خویش را بی نیاز از تحقیق و تفحص نمی یابند زیرا صرف احتمال وقوع معاد هر چند کوچک و ضعیف باشد از آن رو که محتمل ( وقوع معاد) امر خطیر و مهمی است انسان را عقلاً به تحقیق وبررسی وادار می کند. در این رساله به دنبال پاسخ به سؤالاتی چند از قبیل این که آیا از پس این جهان، جهان دیگری است آیا اعتقاد به جهان آخرت مختص دین توحیدی اسلام است. اثرات و فوائد این اعتقاد در زندگی چیست، هستیم. در بخشی به دلایل اثبات معاد در دین اسلام از نظر عقلی و نقلی پرداخته و ضرورت وجود اعتقاد به معاد تبیین شده است تلاش بر این است که نقش و جایگاه اصلی معاد را تبیین کنیم و با نظریه سیر منطقی مطالب ابتدا پیشینه اعتقاد به معاد را بیان کرده و این اصل مهم اعتقادی را در بین ادیان و مذاهب متعددی بررسی کرده و گونه های مختلفی از این عقیده را بررسی کنیم. و در بخشی دیگر به تعریف و تبیین معاد در اسلام و آیات و روایات مرتبط با موضوع پرداخته شده است. در بخش آخر به نقش این استفاده در زندگی پرداخته و سعی شده آثاری چند از این فواید را در زندگی در دو بعد فردی و اجتماعی بررسی کنیم. در این رساله به دنبال پاسخ به سؤالاتی چند از قبیل این که: آیا از پس این جهان، جهان دیگری است؟ آیا اعتقاد به جهان آخرت مختص دین توحیدی اسلام است؟ نگرش های مختلف در مورد اعتقاد به معاد چیست؟ دلایل عقلی و نقلی بر اثبات معاد چیست؟ اثرات و فواید این اعتقاد در زندگی و سرنوشت انسان چیست؟ تلاش بر این است که نقش و جایگاه اصلی معاد را تبیین کنیم. این رساله در پنج بخش تنظیم شده است: بخش اول: شامل کلیات است که در آن به ترتیب به تعریف و تبیین موشوع، ضرورت و اهمیت تحقیق، اهداف تحقیق، و سؤالات و فرضیه های تحقیق و ... پرداخته شده است. بخش دوم: شامل سه فصل است که در آن به اعتقاد به رستاخیز در میان اقوام و ملل مختلف از دوران قبل از تاریخ و بعد از تاریخ، اعتقاد به معاد در میان ادیان غیر توحیدی و توحیدی پرداخته شده است. در بخش سوم: معانی لغوی و اصطلاحی معاد، نام ها و تعداد آیات مربوط به قیامت و نیز به آیات و روایات وارده در رابطه با موضوع مورد بحث بیان شده است. و در بخش آخر: در دو فصل تحت عنوان دلایل امکان معاد و دلایل ضرورت وقوع معاد، پیدایش عقلی و نقلی در این بخش پرداخته که در این راستا از مباحث و براهین عقلی و دلایل محکم آیات قرآنی و روایی بهره جسته ایم.
  • تعداد رکورد ها : 32