جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 198
مقابله با افسردگی در خانواده از منظر مبانی دینی ( قرآن و سنت)
نویسنده:
عالیه قاسمی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
موضوع تحقیق مقابله با افسردگی در خانواده از منظر مبانی دینی است.هدف تحقیق ارائه نمودن راهکارهایی کاربردی برای پیشگیری و درمان بیماری افسردگی در خانواده با استفاده از آموزه های اصیل دینی می باشد که در جهت تحقق آن، اهداف جزیی چون شناخت صحیح افسردگی به واسطه بررسی ماهیت و علل آن و آشنایی با عوامل پیدایش افسردگی دنبال می شود. با توجه به اهمیت تامین سلامت روانی خانواده و شیوع افسردگی بین اقشار جامعه به عنوان سرماخوردگی اختلال های دماغی، لازم و ضروری است با تمسک به مبانی دینی راهکارهایی در جهت مقابله با افسردگی در خانواده ارائه شود تا خانواده بتواند نقش سازنده ی خویش را در تامین سلامت روانی جامعه بهتر ایفا کند. از این رو در این تحقیق که با توجه به نوع از سنخ تحقیق های کاربردی و بنیادی و با در نظر گرفتن جهت گیری کلی از سنخ تحقیق های ترکیبی(توصیفی- تحلیلی) است؛ محقق در حدتوان علمی خود به تحلیل مسائل مرتبط با موضوع می پردازد و قواعد و قوانینی را به عنوان راهکار از آموزه های دینی ارائه می کند، که رعایت آن ها از سوی اعضای خانواده از بروز ناراحتی ها و بیماری های روحی و روانی مانند افسردگی جلوگیری می نماید. فعالیت انجام شده در روند تحقیق از سنخ تحقیق های سیستمی و ترکیبی است که محقق برای جمع آوری اطلاعات با رجوع به کتابخانه، اینترنت و استفاده از تجارب علمی از طریق فیش برداری از اسناد و مدارک معتبر وحیانی و روان شناسی موجود در کتابخانه به توصیف و تحلیل موضوع در سه فصل پرداخته است. در فصل اول برخی از تعاریف افسردگی و علایم آن بیان شده است. فصل دوم به بررسی علل پیدایش افسردگی درحیطه درونی، بیرونی، ایجابی و سلبی می پردازد. و در فصل سوم به بیان راهکار درباره پیشگیری و درمان افسردگی از منظر مبانی دینی پرداخته می شود. از جمع بندی مطالب بدست می آید که افسردگی اختلال خلقی و عاطفی طولانی مدت همراه باغم و اندوه شدید است که بیمار را دچار کاهش فعالیت و احساس های منفی مانند نا امیدی، یاس و...می کند و دارای علائمی از قبیل اضطراب، کاهش انرژی، تغییر در خلق و خوی و احساس و...می باشد. علل پیدایش افسردگی در حوزه درونی، بیرونی، ایجابی و سلبی قابل تقسیم بندی است که این روند مسیر ارائه راهکار را آسان تر می سازد.در این تحقیق بیست راهکار دینی در جهت مقابله با افسردگی با توجه به آموزه های قرآن و سنت ارائه شده است که بیان گر اهتمام دین اسلام نسبت به حفظ سلامت وپویایی نظام خانواده ومصون نگه داشتن آن از بیماری های جسمی وروانی از جمله افسردگی می باشد.
مفهوم استغفار از دیدگاه آیات و روایات
نویسنده:
بی بی محبوبه کیش بافان
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
این پایان نامه که با عنوان مفهوم استغفار از دیدگاه قرآن و سنت است، و با هدف شناخت استغفار و آثار آن نوشته شده است. در آن به جایگاه استغفار در دیگر علوم اسلامی و اقسام استغفار و توبه و آثار آن در زندگی مادی و معنوی و تفاوت توبه استغفار، به زبانی ساده و روان و با توجه به آیات و روایات اشاره شده، تا همه افراد جامعه از هر قشری بتوانند، آشنایی مختصری نسبت به این صفت منجیه پیدا کنند. در این نوشتار سعی شده که بیشتر از تفاسیر معتبر و منابع روایی موثق استفاده شود. از جمله منابع تفسیری می توان به کتاب های: المیزان علامه طباطبایی، مجمع البیان علامه طبرسی، و تفسیر البرهان و ... اشاره کرد. از جمله منابع روایی می توان به کتاب های: اصول کافی از شیخ کلینی، بحارالانوار علامه مجلسی، وسائل الشیعه شیخ حر عاملی و ... اشاره کرد. ابتدا به معنای لغوی و اصطلاح استغفار و توبه، جایگاه آن در قرآن و روایات و فقه و عرفان و اخلاق و کلام پرداخته و سپس شرایط و موانع آن، برترین اوقات استغفار، اقسام و آثار استغفار و توبه و داستان هایی از مستغفرین توضیح داده شده است. نتایجی که از این تحقیق می توان گرفت، معنای استغفار و انواع آن و اینکه استغفار چه تأثیراتی در زندگی مادی و معنوی فرد و جامعه دارد.
مفهوم حرص از دیدگاه قرآن و سنت، عوامل و ریشه های آن، پیامدهای فردی و اجتماعی آن
نویسنده:
صفیه پوربدخشان
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
موضوع تحقیقی که پیش رو دارید [ مفهوم حرص در قرآن و سنت ، علل و عوامل پیدایش آن و راههای پیشگیری آن] می باشد. اهداف کلی از پیگیری این تحقیق در ابتدا، آشنایی با مفهوم حرص در لغت ،قرآن و روایات می باشد و پس از آن برای اینکه تصویر روشن تر و واضح تری از حریص در ذهن داشته باشیم . سیمای حریص در قرآن را بررسی می کنیم. البته آیاتی که به نوعی در ارتباط با موضوع حرص می باشد درقرآن فراوان است ولی چون بیشتر به دنبال شناختی از سیمای حریص هستیم ، لذا به آیاتی که این تصویر را به ما ارائه می دهد اشاره خواهیم داشت که در طی شش فصل به سیما شناسی حریص از منظر قرآن پرداخته ایم . در انجام این تحقیق به کتبی از قبیل قرآن کریم ،کتب روایی . تفسیر . و کتابهایی که با عنوان این موضوع به چاپ رسیدهاند رجوع شده است .
مفهوم زهد از دیدگاه قرآن و سنت
نویسنده:
زهرا قاینی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
زهد به عنوان یکی از بهترین صفت های اخلاقی در زندگی فردی و اجتماعی مخصوصاً در حوزه های اعتقاد و اخلاق امری است که زیبایی آن بر هر نیک اندیشی پوشیده نیست. شناخت دقیق این راه معنوی که موجب ایجاد روح بلند ی در افراد و کشاندن آنان به سوی خدا می شود آنجا نیکوتر می شود که روح تعاملات فردی و اجتماعی را پررنگ تر کرده و از طرف به خاطر روشن شدن قلب عاملان آن و نیکو شدن ضمیرشان باعث زیاد شدن آرامش فرد، وادار کردن مردم به خوبیها، اعتماد داشتن نسبت به خلق و پیشروی انسان می شود، ایمان آوردن به خدا، کسب عنایات الهی، خوبی فکر و زیبا شدن عبادت و رفتن به سوی صفات اخلاقی بهتر نتیجه بروز و ظهور چنین صفت زیبایی است که نگارنده جهت معرفی چهره ی زیبای آن با استخراج و دسته بندی آیات و روایات، به عنوان منبع اصلی تحقیق، استمداد جسته و در عین بهره گیری از کتب اخلاقی و سیره ی علما، سعی نموده ضمن تعریف موضوع بحث که عبارت است از تعریف زهد در لغت، در اصطلاح، آیات قرآن،روایات و از دیدگاه عرفا و بررسی درجات و اقسام زهد که درجات آن شامل درجات زهد به اعتبار ترک دنیا، مرغوب عنه، مرغوب فیه می شود و از نظر احکام و اقسام آن« از جمله عارفین، امیدواران و ... آثار و ویژگیهای آن، مشخصات زاهد، ابعاد زهد اسوی ی زاهدین، زهد در دنیا، تعریف زاهد، فلسفه ها آن، عوامل تحصیل آن، و زهد و رهبانیت، به بیان راه های رفتن به سوی زهد بپردازد و با طرح پیشنهاداتی نسبت به رفتن به سوی این صفت الهی این صفت نیکو را به عنوان یک موضوع کاربردی تشریح نماید.
قناعت از دیدگاه قرآن و روایات
نویسنده:
نیره مهری
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
موضوع این پژوهش با عنوان قناعت از دیدگاه قرآن و سنت ( روایات)، به بیان جایگاه قناعت در قرآن و سنت و نقش آن در زندگی انسان می پردازد. هدف کلی در این تحقیق، آشنا شدن با حقیقت قناعت و صرفه جویی در نگاه اسلام و اصلاح نگرش های نادرست نسبت به آن و ارائه- ی راه کارهای مناسب در این زمینه می باشد. این تحقیق در شش فصل به بررسی فضیلت قناعت، وظیفه ی اصناف مختلف مردم در این مسئله و نیز تبیین مصادیق، آثار، موانع و راه های تحصیل ملکه ی قناعت پرداخته است. در تحقیق حاضر به روش بنیادی توصیفی به جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای از منابعی چون قرآن و کتب روایی و... پرداخته شده است. نتایج حاصل از این قرارند: 1-در کلام الهی و در روایات به قناعت توصیه شده است. 2- اصناف مختلف مردم از جمله رهبران جامعه ی اسلامی و کارگزاران، خانواده ها، ثروتمندان و فقرا موظف به رعایت قناعت و اعتدال هستند. 3- قناعت در اموال عمومی و بیت المال، قناعت در منابع طبیعی، قناعت در امور معیشتی، در خوراک، پوشاک، مسکن، وسایل نقلیه، لوازم زندگی مانند فرش و غیره، قناعت در انفاق و اعتدال در عبادت، استفاده ی مطلوب از عمر و به طور کلی قناعت و اعتدال در همه ی امور از جمله مصادیق قناعت محسوب می شوند. 4- آثار صرفه جویی و قناعت و ثمره های ارزشمند آن شامل قناعت و حیات طیّبه، خردمندی، آرامش روانی، شکر و سپاسگزاری،سلامت در دین، تقوای الهی، رهایی از رنج و زحمت، رهایی از طول امل،خودسازی،آسانی حساب،عزت نفس،بی نیازی، سیری، پاکدامنی و سخاوتمندی می باشد. 5- حبّ دنیا و جهل و نادانی نسبت به عواقب شوم عدم قناعت و اموری چون حرص و طمع و اسراف که ارتباطی دو سویه با قناعت دارند از جمله موانع قناعت به شمار می آیند. 6- ترویج فرهنگ قناعت و صرفه جویی از طریق آموزش مردم، سیاست گذاری کاربردی مناسب، پیشگامی عملی مسئولین، پرهیز از تجمل و سنت های نادرست و... از راه های تحصیل ملکه ی قناعت می باشند.
چرا توبه کنم؟ بررسی توبه در آیات و روایات
نویسنده:
زهره غلامی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
توبه از موضوعاتی است که در قرآن و روایات تأکید فراوانی برآن شده است و اجابت این ندای الهی امکان ندارد مگر با شناخت و درک ضرورت آن. انسانی که عمری در خواب غفلت به سر برده و به جای صعود به قله ی انسانیت و به دست آوردن جایگاه حقیقی خود، در سراشیبی خطرناک گناه حرکت کرده است، هر زمان که فطرت خدایی و وجدان زلالش بیدار شود، باید حرکت جدیدی را آغاز نموده و به جای مسیر خسران، رستگاری در پیش گیرد، تا آثار شوم گناه اعم از کوتاهی عمر، تغییر نعمت، عدم استجابت و از بین رفتن حیا، دامنگیرش نشود. انتخاب این مسیر، ترجیح نیست بلکه ضرورت است که شرع و عقل بر ضرورت و وجوب آن تأکید فراوان نموده اند. پس انسان باید به پیشگاه پروردگار آمده و به نقص های خود اعتراف کند و عزمی راسخ بر ترک گناه نموده، در آینده نیز به سمت آن عمل حرکت ننماید. توبه هر چند اقسام گوناگون و مراتب مختلفی دارد اما بر همگان واجب می باشد، از طرفی تأخیر انداختن توبه کار صحیحی نیست؛ چون ممکن است مرگ فرا رسد و توفیق توبه از دست برود. پس باید همگی فوراً به آغوش رحمت الهی بازگشت نماییم. خداوند مهربان، بسیار توبه پذیر است و توبه کار را بسیار دوست می دارد.«ان الله یحب التوابین» و نه تنها بر گناهان او پرده می پوشد بلکه آن ها را تبدیل به نیکی می کند و برکات خود را بر او نازل می نماید. ملائک نیز که از مقام والای تائب آگاهند، برای او دعا و طلب مغفرت می کنند. این مقام، مقام دور از دسترسی نیست که گمان کنیم هرگز نمی توان به آن دست یافت. خیر، ما هم می توانیم مانند حرّ و شعوانه و بهلول و ... توبه ای حقیقی نموده و محبوب حضرت حق واقع گردیم.
کلید گناهان: دروغ گویی از دیدگاه قرآن و سنت، عوامل و ریشه های آن، آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی
نویسنده:
فاطمه معززی عظیمی فر
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع تحقیق، دروغ گویی از دیدگاه قرآن و سنت، عوامل و ریشه ها، آثار و پیامدهای فردی و اجتماعی آن می باشد. بیان ابعاد مختف دروغ همچنین تشریح آن از اهداف این پژوهش می باشد. این رذیله اخلاقی یکی از معضلات جوامع امروزی است که موجب بسیاری از مشکلات فردی و اجتماعی شده است. با شناخت دقیق و کامل می توان با این بیماری روحی و روانی مبارزه نمود. تعریف و تبیین موضوع و اهمیت و جایگاه آن، بیان اقسام، علل و پیامدهای فردی و اجتماعی دروغ گویی دامنه ی این تحقیق را تشکیل می دهد. منابع و مأخذ مورد استفاده در این مجموعه، قرآن، نهج البلاغه، کتب روایی و کتب اخلاقی مؤلفان قدیم و معاصر، نرم افزار، اینترنت و نیز مجلات و روزنامه ها می باشد. روش تحقیق، روش کتابخانه ای، کاربردی و تا حدی میدانی است. این مجموعه در سه بخش تدوین شده است. بخش اول اختصاص به مفهوم شناسی دروغ و وسعت دامنه ی قبح آن دارد که شامل چهار فصل می باشد. بخش دوم، دارای دو فصل است، در آن علل و پیامدهای فردی و اجتماعی دروغ گویی مورد بررسی قرار گرفته است. بخش سوم نیز دارای دو فصل می باشد که در آن به اصلاح و درمان این رذیله اخلاقی اشاره و راه هایی برای مقابله با آن عنوان شده است. دروغ و واژه های مترادف آن در زبان عربی، از قبیل کذب، افتراء، افک، بهتان و زو، به معنای خبر مخالف با واقع به کار می روند. مخالفت با واقع جزء حقیقت تعریف هر یک از این واژگان است و یا به تعبیر دیگر می توان گفت جنس هر یک از این مفاهیم، مخالفت با واقع است، علاوه بر این، هر یک از این مفاهیم همراه قیدی هستند که به عنوان فصل تعریف در هر یک لحاظ شده و آن را از مفهم دیگر ممتاز می کند. در قرآن مجید بیش از سیصد آیه پیرامون واژه کذب و دیگر مشتقات آن وارد شده، که مجموعا نشانگر منفور بودن دروغ و بیزاری خداوند از دروغ گوست. در تمام ادیان و مذاهب و مکاتب اخلاقی دروغ امری ناپسند و مذموم ذکر شده است. دورغ انسان را به پلیدی ها دعوت می کند و پلیدی ها انسان را به سوی جهنمی می کشاند و ترک دروغ باعث ترک همه ی گناهان و موجب پاکی و نیکی عمل می شود. دروغ یکی از بزرگترین گناهان و بدترین آفات زبان است. دروغ گفتن تنها به لفظ و گفتاری که از دهان بیرون می آید، محدود نمی شود، بلکه ممکن است به شیوه های دیگری همانند اشاره کردن با سر و دست و چشم و نوشتن و نقش کردن مطالب غیرواقعی صورت پذیرد. اقسام دروغ عبارت است از: دروغ بر خدا، پیامبر ( ص)- و ائمه ( ع)، سوگند دروغ،شهادت دروغ، کتمان شهادت، وعده دروغ و ... در میان مسلمانان عموما حکم غیراخلاقی بودن دروغ، مطلق در نظر گرفته نشده است و علمای اخلاق با استناد به سخنان معصومین ( ع) دروغ را در مواردی مجاز و حتی واجب دانسته اند. رسول اکرم – ص- در سه جای برای دروغ اجازه داده اند: در جنگ، اصلاح ذات البین و وعده دادن شوهر به همسر. شرع مقدس به منظور اجتناب از دروغ یک راه حل اساسی ارائه داده است تا حتی الامکان نفس انسان به این گناه آلوده نگردد و آن راه حل « توریه» است. هر عملی انگیزه ای دارد و هر حادثه و بیماری در اثر علل و موجباتی پیش می آید. دروغ چه در کودک و چه در بزرگسال حاکی از یک ناامنی درونی است و گویای این مطلب است که فرد در وضعی نامطمئن قرار دارد، شخصیت و موقعیتش در خطر است و تنها از راه دروغ می تواند به آرامش برسد. دروغ دارای جنبه ی اجتماعی و یادگیری است. پایه گذاری این لغزش و خوی ناپسند از همان دوران کودکی است. علل دروغ گویی، شامل علل درونی و بیرونی است که هر کدام خود دارای تقسیماتی می باشند. عمل زشت دروغ و بیماری خطرناک دروغ گویی مفاسد و زیان هایی به دنبال دارد که برخی از آن ها مربوط به خود فرد است و در این جهان و سرای آخرت دامن گیر او می شود و برخی از آن جهت که فرد در اجتماع زندگی می کند قابل بررسی است و برخی از ناحیه اقتصادی مورد توجه قرار می گیرد. فرد دروغ گو یک بیمار است، آرامش و ایمنی ندارد، به کسی اعتماد نمی کند و در حال ضربه زدن به شخصیت خود و اجتماع است، باید او را از این حالت نجات داد بیررون آورد. امید اصلاح در او وجود دارد و به هر میزان که سن او کمتر باشد این امید قوی تر است. اصلاح و درمان بیماری دروغ گویی در دو چیز است: یکی تفکر ( راه علمی) و دیگر وارد شدن در مرحله ی عمل ( راه عملی) امید است با به کارگیری این روش، خود را از این رذیله ی خطرناک و مرض سخت و مهلک، دور نمائیم و از آفات دنیوی و اخروی آن در امان باشیم.
پژوهشی پیرامون آیه ذر
نویسنده:
زینب مقدسیان
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
موضوع این رساله نگاهی است به آیه ذر و هدف کلی آن آشنایی با مفهوم عالم ذر در قران و روایات و همچنین پاسخ به پرسش های پژوهشگران علاقه مند به کسب اطلاعات و آشنایی با جایگاه اراده و اختیار برای انسان در دین مبین اسلام است که شامل چهار بخش است که بخش اول پیرامون بعضی از الفاظ آیه ذر و همچنین الفاظ مورد نیاز بحث می کند و برای روشن تر شدن ذهن با موضوع عالم ذر نگاهی اجمالی به عالم و اقسام آن کرده، در بخش دوم که شامل دو فصل است آیه ذر از نگاه مفسران شیعی و سنی و اندیشمندان بررسی شده با دلایل اثبات آن و نقد آن در حد توان، در بخش سوم روایاتی که درباره این آیه بیان شده و سند آن قوی تر و بیشتر مورد تأیید شیعه بوده گلچین شده در بخش چهارم سؤالاتی که پیرامون موضوع، ممکن است در ذهن هر انسانی باشد مطرح شده و در حد وسع محدود این حقیر پاسخ داده شده منابع استفاه شده متون اسلامی و تألیفات اندیشمندان و مفسران با استفاده از روش های تحقیق ترتیبی ( بنیادی- توصیفی- تحلیلی) صورت گرفته و از مجموع بررسی های صورت گرفته نتایج زیر حاصل شده: 1-عالم ذر وجود دارد بر اساس آیه 172 اعراف و همچنین روایات فراوانی که در این زمینه وجود دارد. 2-انسان در این دنیا غریب است زیرا از زادگاهش دور افتاده، این دنیا توقف گاهی است به اندازه یک چشم بر هم زدن در راه رسیدن به سر منزل حقیقی پس همه انرژی آدمی باید صرف زندگی جودانه وی شود. 3-از همه اینها مهمتر اینکه انسان موجودی است سراپا محتاج به خداوند متعال مثل تمام مخلوقات دیگر با این تفاوت که انسان دارای اختیار است و سرنوشت خود را می تواند تعیین کند. اوست که برای زندگی جاودانه خود بهشت یا جهنم را انتخاب می کند.
ازدواج در اسلام
نویسنده:
زهرا طهرانیان طرقبه
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
ازدواج از همان ابتدای خلقت در طبیعت زندگی انسان وجود داشته است که آشکارترین نمود آن ازدواج حضرت آدم و حوا ( ع) است. آنچه که از بررسی عقاید و ادیان مانند مسیحیت به دست می آید این است که اگر چه که ازدواج منع نشده است اما آنچه مطلوبتر است تجرد عدم ازدواج است اما بالعکس در دین یهود بر آن تأکید شده و یک وظیفه دینی قلمداد گشته است. زرتشت نیز بر ازدواج تأکید نموده و آن را سبب وسعت رزق معرفی نموده است در حالی که ازدواج در بودا مورد نکوهش واقع می گردد و تولید نسل گناه محسوب می شود. در نگاه کلی به گذشته زن در طول تاریخ به دست می اید که زنان جنبه فروتر و پست تر نسبت به مردان داشته اند و بعد از ازدواج با نگاه برده و حتی یک کالا که در ملکیت مرد در می آید با او برخورد شده است. البته دگرگونی و تفاوت در کیفیت و کمیت ازدواج ها در جوامع مختلف هم حائز اهمیت است از جمله ازدواج های اجباری، آزمایشی و حتی در این اواخر ازدواج های اینترنتی که هر کدام خالی از اشکال نیست و اما جامع ترین و عادلانه ترین نگاه جامعه به زن و در نتیجه آن ازدواج در دین مبین اسلام دیده می شود.، که زن نه یک ملعبه و ابزار ارضای نیاز جنسی بلکه ازدواج یک دستور دینی و زن مایه آرامش روح معرفی گردیده است. به یقین تأکید بر ازدواج در اسلام به عنوان کاملترین دین به خاطر دستاوردهای مادی و معنی و بسیاری است که در آن وجود دارد از جمله این که باعث حفظ عفت و جلوگیری از انحراف افراد و در نتیجه آن رسیدن فرد به آرامش روحی و روانی است و از سوی دیگر همان گونه که خداوند وعده فرموده است سبب افزایش روزی و تداوم نسل و شکوفایی استعدادهای نهفته آدمی در سایه آرامش روحی است. ولی علی رغم تأکید زیادی که در اسلام بر ازدواج جوانان شده است ما شاهد بالا رفتن ازدواج در جوانان می باشیم که دلایلی از جمله مشکلات اقتصادی ناشی از آداب و رسوم غلط و مهریه های سنگین ناشی از رقابت های نابجا و یا تبلیغات زندگی های مجلل توسط رسانه ها و در نتیجه بالارفتن توقعات جوانان و خانواده هاست و مسائلی مثل ادامه تحصیل و خدمت سربازی که خود عاملی برای تأخیر این امر مهم است. البته بسیاری از موانع را می توان با حمایت های معنوی و مادی خانواده ها و یا پرهیز از تجملگرایی و ادامه الگوهای عملی و ساده ازدواج در جامعه رفع نمود تا شاهد آثار منفی ناشی از عدم ازدواج جوانان نباشیم و نکته حائز اهمیت دیگر معیارهای متعارف و عاقلانه در انتخاب همسر است که جوانان به سوی زندگی آرام دور از تنش رهنمون می کند از جمله ایمان و اعتقاد، هم کفو بودن و هم خوانی فرهنگ و آداب و رسوم، اصالت خانوادگی و حسن خلق و تناسب سن طرفین می باشد. علاوه بر این زمانی که دختر و پسر در آستانه ازدواج قرار می گیرند باید شرایط قبل و بعد از ازدواج از جمله خواستگاری توسط مرد، حق ولایت پدر در ازدواج دختر ( البته به صورت مشاوره و نه اجبار)، تعیین مهریه و پرداخت حقوق مادی و نفقه زن را مطابق دستورات دین پیاده کنند. جهت تبیین ازدواج آسان و بهره بردن از سیره و مکتب اهل بیت ( ع) می توان به الگوهای نمونه اسلام که کاملا کاربردی در زمان حاضر است اشاره نمود. همچون حضرت خدیجه ( ع) که با همه مکنت و جلال اقتصادی و مقامی در عین سادگی و با تکیه بر ارزش های اخلاقی سال های متمادی در کنار حضرت رسول ( ص) زندگی نمودند و حتی همه امکانات اقتصادی خویش را نیز در این راه خرج نمودند و یا نمونه هایی مانند حضرت زهرا ( س) که پشتوانه هایی وحیانی دارند بیانگر کامل ترین شیوه زندگی خانوادگی است و بر همگان لازم است که با اقتدا به سیره ایشان و فرزندانشان در مقابل ناهنجاری های فرهنگی زمانه بایستند چرا که هر چه بیشتر در کردار و گفتار به ایشان شباهت یابیم در مسیر کمال و سعادت در دنیا و آخرت پیش رفته ایم. دامنه این پژوهش در مورد ازدواج در اسلام حدود و شرایط آن می باشد و مطالب با استفاده از کتب تفسیر همچون: 1. تفسیر نمونه 2. تفسیر راهنما 3. تفسیر نور و کتب روائی همچون 1. بحارالانوار 2. اصول کافی 3. وسائل الشیعه و کتب تربیتی مانند 1. تأمین رابطه جنسی 2. ازدواج اسلامی 3. ازدواج آسان و شیوه همسرداری 4. نظام حقوق زن در اسلام 5. تشکیل خانواده در اسلام جمع آوری شده است. واژگان کلیدی این پژوهش عبارتند از: ازدواج، پیوند، زناشویی، خانواده، الزوج، الزوجه. روش تحقیق بر اساس هدف، توسعه ای و کاربردی و به اعتبار ماهیت و روش توصیفی و تحلیلی بوده و طریقه جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای می باشد. در خاتمه از لطف و عنایت الهی نهایت سپاس را داریم به امید آن که این مجموعه مفید واقع شود.
نقش ایمان در شادی و نشاط
نویسنده:
سمیّه سلیمی حاج تقی
نوع منبع :
رساله تحصیلی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
آنچه در این مقاله می خوانید پیرامون موضوع نقش ایمان و باورهای اعتقادی در شادی و نشاط می باشد که با توجه با نیاز روزافزون جامعه و سؤالهای گوناگون برخاسته از آن در حوزه دین و معرفت از سوی جوانان مطرح شده است؛ همچون: نقش ایمان و باورهای اعتقادی در شادی و نشاط چیست؟ عوامل شادی کدامند؟ آیا عتقاد به خدا مانع دستیابی انسان به شادی است؟ ... که این کار از طریق بررسی کلیدواژه ها فرح و ایمان در آیات و روایات انجام گرفته است. این تحقیق از دامنه ی وسیعی برخوردار است و بسیاری از علما و دانشمندان به گونه های مختلف در این باره قلم فرسایی نموده اند. مجموعه ی حاضر ترکیبی از آیات و روایات و علم روانشناسی با نظر بعضی از دانشمندان و علما می باشد. در این زمینه – هر چند ناکافی- سعی در جمع بندی میان آنچه از دین برخاسته و آنچه در جامعه آن را شادی می نامند شده است. منابع موجود بیشتر آیات و روایات و کتب حدیثی می باشد که در این راستا به رشته ی تحریر درآمده است، که از جمله آنها بحارالانوار، اصول کافی، غررالحکم و ... . این مجموعه از 5 بخش تشکیل شده که بخش اول آن شامل سه فصل می باشد بخش دوم شامل دو فصل و بخش سوم شامل چهارم فصل بخش چهارم شامل دو فصل و بخش پنجم شامل چهار فصل می باشد.
  • تعداد رکورد ها : 198