جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
جستجو در برای عبارت
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 335
جایگاه امام حسن مجتبی (ع) درحدیث شیعه
نویسنده:
فاطمه اصلانی منفرد
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حو زه: ,
چکیده :
امام حسن (ع) یگانه عصر خویش در شجاعت، حلم، علم و تقوا بود. آن بزرگوار در پی رحلت پدر والامقامش علی بن ابی طالب (ع) عهده دار امامت شد و در فاصله ۱۰ سال، موفق به تربیت شاگردان فراوانی گشت. از ایشان روایاتی در موضوعات مختلف بجا مانده ، بخصوص در اندرز و مواعظ بطوری که جوامع حدیث شیعه، بهره های فراوانی از آنها برده اند. پایان نامه حاضر، کوششی است تا به زوایای گوناگون زندگی آن امام همام بپردازد و در پرتو آن تصویری شفاف از جایگاه امام حسن مجتبی (ع) در حدیث شیعه ارائه دهد و در این پایان نامه به مواردی همچون تاریخ زندگی امام حسن (ع)، اوضاع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دوران امام حسن (ع)، گوشه هایی از فعالیت های امام، بهره های شیعه از حدیث امام پرداخته شده است.
جایگاه مردم در نهج البلاغه
نویسنده:
عبدالکریم نعنا کار
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حو زه: ,
چکیده :
هدف پژوهش دستیابی به اطلاعات راجع به دیدگاه حضرت علی (ع) نسبت به جایگاه مردم در حکومت اسلامی است. روش پژوهش : تاریخی و کتابخانه ای. نتیجه گیری : نقش مردم در حکومت امروزه به صورت یکی از اساسی ترین مسائل سیاسی و اجتماعی و همایش جهان است٬ چون حضور مردم نقش اساسی در آن دارد٬ از اینرو مهمترین نحوه آن نگاه عمیق و جستجو گرانه مردم نسبت به مسئولین و سردمداران حکومت است تا ادعاها و عملکردها را بسنجد و سر انجام آن را شاهد باشند تا به دفاع و طرد آن جذب شوند.در چند محور ذیل حقایق این پژوهش تفسیر و بحث و بررسی شده است : تعاریف به طور کلی و پرداختن به طبقات مختلف مردم٬ جایگاه و نقش مردم در تعیین حکومت٬ آزادی مردم و حدود و دامنه آن٬ جایگاه مردم در عملکرد حکومت و وظایف مردم در قبال حکومت
توضیح مفردات قرآن در کلام معصومان (ع)
نویسنده:
ابوالقاسم اوجاقلو
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حو زه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
علم مفردات قرآن کریم (واژگان پژوهی قرآنی ) از ضروری ترین مقدمات فهم و تفسیر قرآن کریم به شمار می آید . در تفسیر ماثور شیعه شواهد زیادی وجود دارد که به توضیح مفردات قرآن از سوی معصومان (ع) دلالت می کند . بررسی چگونگی توضیح مفردات قرآن در کلام معصومان و هم چنین جمع آوری مفردات توضیح داده شده از سوی ایشان ، از تفاسیر اصیل روانی - که دو موضوع اصلی این رساله می باشد - روشن می کند که امامان معصوم به بیان تفسیری واژگان قرآنی پرداخته اند با درک عمیق و دقیق و وسیعی که از قرآن و سنت و ادبیات عرب داشته اند ؛ در کنار آنکه گاه، بیان تاویلی ، توصیفی ، توسیعی ، تمثیلی ، غایی و تصویری نیز از مفردات قرآن ارائه داده اند.
 بررسی حزن واندوه در قرآن و حدیث و مصادیق مثبت و منفی آن
نویسنده:
ندای فاطمه دیالمه
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
واژه حزن و مترادفات آن(اسف،اسی، بث...) در قرآن کریم و روایات در موارد بسیاری استعمال شده است. با تأملی در آن نصوص در می یابیم که اندوه در فرهنگ قرآنی و روایی دارای اقسام گوناگون وقابل جداسازی به مقوله های طبیعی و عادی، واهی و بیهوده، و والا و متعالی است، که هر کدام از دریچه دنیا و آخرت سزاوار بررسی می باشد. از طرف دیگر کتاب الهی در برخورد با انواع اندوه از شیوه های مختلفی بهره جسته و ضمن بررسی زمینه ها و علل بروز این حالت نفسانی، روش های بدیع و منحصر به فردی را برای جلوگیری از افزایش، کاهش، کنترل و یا مهار کامل آن ارائه داده است که ریشه در شناخت دقیق از ساختار وجودی انسان دارد. این پژوهش تلاشی است اندک در تحلیل و بررسی موارد فوق جهت گشودن افقی تازه از رویکرد اسلام به حزن و انده به عنوان یک واقعیت انکار ناپذیر و تبیین راهکار های اطمینان بخش در حفظ سلامت روح و رفتار انسان در عصر حاضر.
 بررسی تقیه در آیات و روایات و تأثیر آن در حدیث شیعه
نویسنده:
معصومه نجفی مقدم
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
تقیه یکی از مفاهیم اصیل اسلامی است که خداوند آن را تشریع نموده و مقرر فرمود تا برای مؤمن به هنگامی که خود را قادر نمی بیند در برابر ستمگر پایداری و ایستادگی کند، سپری، و برای حفظ شرف و کرامت او پناهی باشد. تقیه منحصر به اسلام نیست؛ بلکه بر اساس آیات قرآن در میان ملتهای گذشته نیز مواردی از تقیه وجود داشته است. روایات بسیاری نیز از پیامبراکرم(ص) و امامان معصوم علیه السلام در مورد اهمیت تقیه و ویژگیهای آن موجود است. فقها بر اساس این آیات و روایات تقیه را تقسیم بندی نموده اند.تقیه با شرایط سیاسی و اجتماعی رابطة تنگاتنگی دارد. امامان علیه السلام در شرایط خفقان، علاوه بر اینکه به اصحاب سفارش می نمودند تا تقیه را رعایت کنند، خود نیز تقیه می نمودند. روایاتی در جوامع حدیثی شیعه موجود است که بر خلاف فقه شیعه می باشد و از ائمه علیه السلام در شرایط تقیه صادر شده است. تقیه ای بودن برخی از این روایات از قرائنی که وجود دارد مشخص است. از نشانه های اصلی روایات تقیه ای تعارض آنها با دسته دیگری از روایات است که صدور آنها از معصومان مسلم است و مصادیق این گونه روایات بیشتر در حوزة روایات فقهی است که امامان علیه السلام جهت شناسایی آنها قاعدة«مخالف با عامه» را مطرح نموده اند. فقها نیز بر اساس این قاعده، روایات متعارض ناشی از تقیه را که در کتب حدیثی به جا مانده را شناسایی نموده و حمل بر تقیه نموده اند. یکی از مهم ترین علل بقای روایات تقیه ای در میان جوامع حدیثی شیعه، قابلیت عمل به این روایات در شرایط خاص تقیه، در هر دوره می باشد که می تواند عاملی برای تقریب مذاهب و وحدت مسلمانان باشد. بر طبق روایات تقیه تا زمان قیام مهدی(عج) ادامه دارد.
 بررسی حقیقت ایمان در قرآن و حدیث
نویسنده:
سید محمد هادی حسینی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم) , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این پایان نامه در چها بخش به بررسی ایمان در آیات قرآن و روایات معصومین پرداخته است: بخش اول، تعاریف و کلیات ایمان: تعاریف لغوی و اصطلاحی کلمه ایمان، بررسی آماری ایمان و مشتقات آن در قرآن، وجوه و معانی کلمه ایمان در قرآن، موقعیت کلمه ایمان در حدیث؛ بخش دوم، حقیقت ایمان در قرآن و حدیث: بررسی رابطه ایمان و اسلام، درجات و مراتب ایمان، اوصاف و نشانه های مؤمنین، طبقات مؤمنین؛ بخش سوم، بررسی رابطه علم و ایمان: بررسی تعارض علم و دین، بررسی ارتباط علم و دین؛ بخش چهارم، آثار و نتایج ایمان مذهبی: ایمان مذهبی، آثار و نتایج ایمان مذهبی.
تسبیح در قرآن
نویسنده:
مریم حمیدی نیا
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
رساله حاضر، ابتدا به بررسی لغوی و ریشه ای کلمه تسبیح و معنای اصطلاحی آن پرداخته است. سپس به حقیقت تسبیح موجودات و ابعاد گوناگون تسبیح، مواضع تسبیح و آثار و برکات تسبیح خداوند پرداخته است. وی نظریه ملا صدرا و علامه طباطبائی و سید قطب را در رابطه با تسبیح آورده و در پایان با برشمردن تسبیح خداوند از ناحیه انسانها، به تسبیحات حضرت محمد (ص) و دیگر پیامبران بزرگ الهی عیسی، موسی، یونس، زکریا اشاره می کند همچنین از تسبیح دیگر بندگان برگزیده خداوند و ملائکه و نیز حیوانات و جمادات یاد می کند و ابعاد آن را مورد بحث قرار می دهد.
نقش مردم در حکومت از دیدگاه امام علی علیه السلام
نویسنده:
ملیحه خودکار
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
وجود حکومت و حاکم از ضروریات جامعه بشری خصوصا در جوامع متمدن محسوب می شود و بر مبنای فلسفه سیاسی اسلام، حاکم با نصب حق تعالی به طور تعیینی در زمان حضور معصوم علیه السلام یا تعیّنی در زمان غیبت، مشروعیت می یابد. لکن صرف دارا بودن مشروعیت برای رسیدن به حکومت کافی نیست و بایستی حاکم مقبولیت اجتماعی نیز کسب نماید. کسب مقبولیت نیز نباید از راه نامشروع و یا اکراه، اجبار و تحمیق مردم حاصل شود. که در این صورت با وجود تحقق شرایط در حاکم، حکومت نامشروع خواهد بود، زیرا در اصل قدرت مشروعیت با رأی مردم است. از منظر امام علی علیه السلام نیز حضور و مشارکت فعال مردم در سامان بخشیدن به امور جامعه بسیار مهم است. لذا آن حضرت(ع) پذیرش زعامت مسلمانان را مستند به حضور و بیعت آنان می کند. و به نقش مردم در تحولات اجتماعی و رشد یا انحطاط جامعه اسلامی توجه ویژه مبذول می دارد. در حقیقت، در سیره آن بزرگوار«مردم» سرمایه اصلی حرکت جامعه و نظام حاکم به سوی رشد و تعالی شمرده می شوند. که این حرکت تکاملی با حمایت، نظارت و هدایت مردم تحقق می یابد.
 بررسی تاریخ حدیث اهل سنت پس از قرن سوم هجری
نویسنده:
خدیجه احمدمهرابی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
چکیده :
پس از نوشته شدن موطأ مالک بن انس و صحاح سته که از مهم ترین کتب حدیثی اهل سنت هستند جامعه اسلامی دچار دگرگونی سیاسی شد و حوزه های متعدد حدیثی به وجود آمد، اما حدیث اهل سنت پس از این دوران دچاررکود نگشت بلکه از ابتدای قرن چهارم هم تدوین حدیث و هم پیدایش شعب حدیثی رواج یافت. آنچه در این پایان نامه مد نظر است سیر و تفحصی در تاریخ حدیث اهل سنت پس از قرن سوم هجری است که تا حالا ادامه یافته و با مطالعه آن می توان فهمید که تدوین و نگارش حدیث اهل سنت با جدیت دنبال شده و محدثان تحقیقات خود را ادامه داده اند که رساله حاضر بر آن است که گزارشی هر چند کوتاه در خصوص این تحولات به دست خواننده بدهد. مطالب مذکور در هفت بخش اصلی و یک بخش مقدماتی تدوین شده است. در بخش مقدماتی سیر تحولات تاریخ حدیث اهل سنت طی دو دوره: پیش از قرن سوم هجری و پس از قرن سوم هجری، در دو فصل توضیح داده شده است. سپس در بخش اول مهمترین شروح موطأ مالک ابن انس، شروح صحیحین و شروح سنن طی سه فصل معرفی شده و از میان کتب مذکور، التمهید، تنویر الحوالک، شرح زرقانی از میان شروح موطأ، فتح الباری، الکواکب الدراری، عمده القاری از میان شروح صحیح بخاری، المنهاج فی شرح مسلم بن حجاج از میان شروح صحیح مسلم و از میان شروح سنن و عون المعبود، المنهل المورود، تحفه الاحوذی، شرح سیوطی بر سنن نسائی، شرح امام السندی بر سنن ابن ماجه به تفصیل معرفی و بررسی شده است. در بخش دوم تألیفات جدید حدیثی آمده است و در بخش سوم، جوامع بین صحیحین، جوامع صحاح ستّه و جوامع کتب فقهی بررسی شده و دو کتاب المسند الجامع و جمع الجوامع توضیح داده شده است. بخش چهارم شامل یک فصل است که طیّ آن زواید نویسی معرفی شده و مهم ترین کتب نوشته شده در این زمینه نام برده شده و کتاب المطالب العالیه معرفی تفصیلی گردیده است. بخش پنجم شامل شش فصل است. در فصل اول کتب مستخرجات و مستخرج ابوعوانه معرفی شده است. در فصل دوم کتب اجزاء و مسند اهل بیت و فضایل فاطمه الزهرا(س) به طور مفصل آمده و در فصل سوم کتب اطراف و دو کتاب تحفه الاشراف بمعرفه الاطراف و موسوعه الاطراف الحدیث النبوی ذکر شده، در فصل چهارم کتب تخریج و المقاصد الحسنه معرفی گردیده و در فصل پنجم کتب معاجم و معجم کبیر طبرانی و در فصل ششم کتب مستدرکات و المستدرک علی الصحیحین شرح داده شده است. بخش ششم شامل علم موضوعات، تعریف این علم و مهمترین کتب نوشته شده در زمینه علم موضوعات است و در آخر کتاب موضوعات این جوزی معرفی تفصیلی گردیده است. در بخش هفتم دانش های تخصصی حدیث که شامل علم مصطلح الحدیث، غریب الحدیث، علل الحدیث، مختلف الحدیث، ناسخ و منسوخ و علم رجال و بررسی جرح و تعدیل راویان است، بررسی شده و کتب مقدمه ابن الصلاح، تدریب الراوی، النهایه فی غریب الحدیث، العلل الوارده، تأویل مختلف الحدیث، الاعتبار فی الناسخ و الجرح و المنسوخ و التعدیل رازی شرح داده شده اند.
ترجمه و تحقیق کتاب تاریخ القرآن دکتر عبدالصبور شاهین (فصل اول تا چهارم)
نویسنده:
محمود کلاهی
نوع منبع :
رساله تحصیلی , ترجمه اثر , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
پایگاه اطلاع رسانی حوزه: ,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این رساله شامل چهار فصل به شرح ذیل است: فصل اول که شامل ملاحظاتی بر روایات حدیث – دیدگاه شیعه در قبال حدیث حروف- معنای حروف- هفتگانه در قدیم – معنای مورد نظر ما از حروف هفتگانه در قدیم چیست؟ فصل دوم که در مورد آشنایی پیامبر با امر نوشتن و خواندن – نویسندگان و حافظان وحی بحث می کند. فصل سوم که در مورد ریشه خط عربی و علامت گذاری و نقطه گذاری در خط عربی در آن دوران بحث می کند. فصل چهارم که شامل قرائت براساس معنی و پی نوشتهای این فصل است.
  • تعداد رکورد ها : 335