جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 10
خدای طبیعی شده: تأملات معرفت شناختی در مورد اعتقاد خداباور در پرتو علم جدید دین [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Halvor Kvandal
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
اسپرینگر (Springer),
چکیده :
این جلد استدلال می‌کند که فلسفه خداباوری را نه باید به‌عنوان یک «صندلی راحتی»، بلکه بیشتر به‌عنوان تلاشی انتقادی برای نزدیک کردن فلسفه دین با علوم نوظهور دین در نظر گرفت. این متن با بررسی مسائل و استدلال های محوری در فلسفه دین از منظر پژوهش های طبیعت گرایانه جدید، به عقلانیت باور دینی می پردازد. سوال اصلی کتاب این است که آیا یافته‌های علوم شناختی دین (CSR) عقاید و باورهای دینی را جعل می‌کند یا تضعیف می‌کند. با توجه به CSR، این جلد قبل از ارائه یک ارزیابی مجدد از دیدگاه تعارض، یک بررسی پایدار و انتقادی از دیدگاه بی طرفی و ارتباط مثبت ارائه می دهد. متن استدلال می‌کند که هنگام بررسی دقیق این دیدگاه‌ها، توجه بسیار بیشتری باید به مقدمات هنجاری خاصی معطوف شود که به یافته‌های تجربی اجازه می‌دهد ارتباط معرفتی داشته باشند. یک ویژگی جدید، کاربرد نظری معرفت شناسی تحلیلی در فضیلت-معرفت شناسی برای این پرسش اصلی است که آیا مسئولیت اجتماعی اجتماعی با توجه به باور دینی تضعیف، حمایت می کند یا خنثی است. این کتاب برای دانشجویان و محققین سطح بالا در این زمینه جذاب است.
براهین ابطال بخش از علوم شناختی دین بهره ناچیزی می‌برند [مقاله انگلیسی]
نویسنده:
Lari Launonen
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: علم شناختی دین (CSR) الهام‌بخش تعدادی از استدلال‌های ردکننده بر ضد خداباوری است. هدف آنها نشان دادن این است که فرآیندهای شکل‌دهی باور که زیربنای اعتقاد به خدا(ها) است، غیرقابل اعتماد هستند. بحث پیرامون این استدلال ها این تصور را ایجاد می کند که CSR شواهد علمی جدیدی ارائه می دهد که عقلانیت باور دینی را تهدید می کند. با این حال، این تصور تا حدی گمراه کننده است. نگاهی دقیق به چند استدلال بی‌حرمتی که به طور گسترده مورد بحث قرار گرفته‌اند، نشان می‌دهد، اول، که نظریه‌های CSR به خودی خود از ارائه شواهد تجربی کافی مبنی بر غیرقابل اعتماد بودن فرآیندهای تشکیل‌دهنده باور در پس باور خدا فاصله دارند. بنابراین، توسل صرف به تئوری های CSR باعث می شود که استدلال بی اعتباری ضعیف شود. دوم، استدلال‌های قوی‌ای وجود دارد که CSR را نیز مورد استناد قرار می‌دهند، اما این استدلال‌ها عمدتاً از ادعاهای آشناتر در مورد معرفت‌شناسی تکاملی و تنوع مذهبی قدرت خود را به دست می‌آورند. آنچه CSR در واقع در این استدلال‌ها انجام می‌دهد، ارائه توضیحی درباره این است که چرا مردم ممکن است به خدایان اعتقاد داشته باشند، حتی اگر خدایان وجود نداشته باشند. اما توضیح دادن رد کردن نیست.
تجربه دینی، توجیه و تاریخ [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Matthew C. Bagger (متیو سی. باگر)
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Cambridge University Press,
چکیده :
ترجمه ماشینی: اخیراً بسیاری از فیلسوفان دین در صدد دفاع از عقلانیت باور دینی با سپردن بار اثبات بر دوش منتقد باور دینی بوده‌اند. برخی در طرح پرونده خود به تجربه مذهبی فوق العاده متوسل شده اند. تجربه دینی، توجیه و تاریخ، ملاحظات توضیحی و تاریخی نادیده گرفته شده را به بحث باز می گرداند. از طریق مطالعه ویلیام جیمز، گزارش‌های تجربیات مذهبی ارائه شده در آثار اخیر را به چالش می‌کشد. از طریق تأمل در تاریخ فلسفه، کاربرد فلسفی اصطلاح توجیه را نیز آشکار می کند. متیو باگر استدلال می‌کند که تعهد به تبیین‌های فراطبیعی که در تجربیات دینی به کار می‌رود، با ایده‌آل مدرن شکوفایی بشر در تضاد است.
خدا و مغز: عقلانیت باور [کتابشناسی انگلیسی]
نویسنده:
Kelly James Clark (کلی جیمز کلارک)
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب)
وضعیت نشر :
.Wm. B. Eerdmans Publishing, Co,
عقلانیت باور دینی از دیدگاه آلوین پلانتینگا
نویسنده:
محمد علی مبینی شورکی
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب)
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
قم: پژوهشکده باقرالعلوم ع,
چکیده :
کتاب عقلانیت باور دینی از دیدگاه آلوین پلانتینگا به یکی از مباحث عمده فلسفه دین یعنی ربط و نسبت عقلانیت و باور دینی از دیدگاه یکی از مهم ترین فیلسوفان معاصر دین پرداخته و به تبیین و نقد و بررسی آن می پردازد. همچنین این کتاب در گستره یکی از شاخه‌های فلسفه دین، یعنی معرفت شناسی دینی می باشد. معرفت شناسی دینی دارای مباحث گسترده ای است که همواره مورد عنایت اندیشمندان قرار میگیرد. نمونه ای از آن عقلانیت باور دینی است. بنابراین کتاب حاضر به یکی از این مسائل، یعنی موجه یا ناموجه بودن و معتبر یا معتبر نبودن باور دینی از دیدگاه یکی از فیلسوفان معاصر دین، یعنی الوین پلانتینگا پرداخته است. این اثر مجموعه‌ای از آرای معرفت‌شناختی الوین پلانتینگا براساس آخرین آثار این فیلسوف بزرگ دین و معرفت‌شناسی کالوینیستی است. نویسنده با توجه به آرای نوین وی در معرفت‌شناسی باورهای دینی می‌کوشد ضمن شرح و تببین آرای وی به ویژه با تمرکز بر کتاب باور مسیحی تضمین‌شده ـ پاره‌ای از شبهات این حوزه را بررسی و نقد نماید. این اثر به دو بخش و پنج فصل تقسیم می‌شود.
مجلة المعرفة العقلية المجلد 2
نویسنده:
اسعد تمیمی، احمد منصوری، سعد بخاتی، سعد غری، فلاح عابدی، عدنان حسینی، محمد ناصر، محمد علی؛ ناظر: ایمن مصری
نوع منبع :
مقاله , مجموعه مقالات
منابع دیجیتالی :
بررسی رویکردهای اعتدالی در حوزه عقلانیت باورهای دینی از منظر اندیشمندان اسلامی
نویسنده:
مرتضی حسینی شاهرودی، وحیده فخار نوغانی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
ساوه: دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه,
چکیده :
مساله عقلانیت باورهای دینی در بین اندیشمندان دینی تاریخ پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. ناکارآمدی رویکردهای افراطی در حوزه های ایمان گرایی و عقل گرایی، سبب ظهور نگرش های متعدل تری در تفسیر و توجیه عقلانیت باورها و گزاره های دینی شده است. در این پژوهش ضمن اشاره ای اجمالی به جریان های افراطی عقل گرایی و ایمان گرایی و نمایندگان فکری هر کدام، سایر نگرش های معتدلی که در این زمینه وجود دارد، مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در پایان نیز به برخی از راه ها یا دلایلی که تبیین کننده پذیرش عقلانیت باورهای دینی است، اشاره خواهد شد.
صفحات :
از صفحه 51 تا 76
عقلانیت فضیلت محور و باورهای دینی، با تاکید بر نظریه سوسا
نویسنده:
سعیده فخارنوغانی
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
تهران: دانشگاه امام صادق (ع) ,
چکیده :
معرفت شناسی فضیلت محور، یکی از جدیدترین رویکردهای معرفت شناسی است که به دلیل تمرکز بر فاعل شناسا و فضیلت های معرفتی او، از سایر رویکردهای موجود متفاوت می باشد. این رویکرد، به جهت شباهت با رویکردهای برون گرایی که در ذیل معرفت شناسی اصلاح شده قرار می گیرند، از ظرفیت های قابل توجهی برای نظریه پردازی در معرفت شناسی باورهای دینی برخوردار است. لذا می توان با تعریف پیش فرض هایی چون فضائل معرفتی دینی و منظر دینی، به مفهوم جدیدی از عقلانیت دست یافت. این نظریه، در مقابل استدلال های شکاکان مبنی بر عدم امکان معرفت در حوزه باورهای دینی و نیز استدلال ملحدان مبنی بر عدم وجود خدا، دفاع قابل قبولی از باورهای دینی ارائه می کند.
صفحات :
از صفحه 117 تا 134
معرفت شناسی اصلاح شده و عقلانیت باور دینی
نویسنده:
محمدعلی مبینی,ولی الله عباسی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
معرفت‌شناسی‌ اصلاح‌ شده‌ که‌ گاه‌ به‌ آن‌ معرفت‌شناسی‌ کالوینیستی‌ نیز گفته‌ می‌شود، یکی‌ از شاخه‌های‌ نوپیدای‌ معرفت‌شناسی‌ دینی‌ است‌ که‌ به‌ طریقی‌ نو از باور دینی‌ دفاع‌ می‌کند. طرفداران‌ این‌ مکتب‌ نه‌ دفاع‌ ایمان‌گرایانه‌ و غیرعقلانی‌ از دین‌ را می‌پذیرند و نه‌ استدلال‌ ورزی‌ برای‌ دفاع‌ عقلانی‌ از دین‌ را راه‌ مناسبی‌ می‌دانند. این‌ اندیشه‌وران‌ برای‌ تبیین‌ دیدگاه‌ خود، سراغ‌ مبانی‌ معرفتی‌ غرب‌ درگذشته‌ می‌روند و معتقدند که‌ تاکنون‌ بیش‌تر کوشش‌های‌ عقلانی‌ برای‌ دفاع‌ از دین‌ در قالب‌ مبناگرایی‌ کلاسیک‌ که‌ دیدگاه‌ رایج‌ و حاکم‌ بر اندیشة‌ غرب‌ است، صورت‌ پذیرفته. منتقدان‌ به‌ دین‌ نیز با همین‌ پیش‌فرض‌ها به‌ انتقاد از دین‌ پرداخته‌اند؛ اما به‌ گفتة‌ آن‌ها، این‌ دیدگاه، امروزه‌ در معرض‌ انتقادات‌ متعددی‌ قرار دارد و دیگر نمی‌توان‌ بر اساس‌ آن، از باورهای‌ دینی‌ دفاع‌ کرد یا آن‌ها را مورد حمله‌ قرار داد. آلوین‌ پلانتینگا، فیلسوف‌ دین‌ و نمایندة‌ سرشناس‌ مکتب‌ معرفت‌شناسی‌ اصلاح‌ شده، بیش‌ از همه‌ از این‌ رویکرد جانبداری‌ می‌کند. دیدگاه‌ وی‌ در این‌ زمینه‌ را می‌توان‌ تحت‌ عنوان‌ مقالة‌ معروفش‌ چنین‌ خلاصه‌ کرد: «ایا اعتقاد به‌ خدا، واقعاً‌ پایه‌ است؟» در این‌ نوشتار، پس‌ از تبیین‌ دیدگاه‌ پلانتینگا دربارة‌ معرفت‌شناسی‌ اصلاح‌ شده، به‌ نقد و بررسی‌ این‌ دیدگاه‌ خواهیم‌ پرداخت.
تحلیلی انتقادی بر علم دینی پلانتینگا
نویسنده:
محسن مقری
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
شیراز: دانشگاه شیراز,
چکیده :
در قرن حاضر، هجمه سهمگين حوزه های گوناگون دانش را بر قلمرو اديان شاهد بوده ايم. اين مسأله نگرانی بسياری را از سوی دانشمندانِ پيرو دين و همچنين خداباورانِ طرفدار علم برانگيخته است. از اين رو، آلوين پلانتينگا، يكی از بزرگ ترين فيلسوفان معاصر دين، با ارائه نظريه معرفت خود، موضعی نو به باورهای دينی اتخاذ می كند. او با نقدهايی كه متوجه ديدگاه پيشينيان می كند، گستره باورهای پايه را به طريقی وسعت می دهد، تا باورهای دينی را نيز در برگيرد. پس از ارائه اين ديدگاه، پلانتينگا در آثار متعدد خويش، تلاش می كند تا تضاد ميان علوم معاصر و دين را به پيشفرض های الحادی نظريات علمی نسبت دهد. در ادامه اين تلاش، او برساختن علمی دينی را پی می گيرد كه علاوه بر اجتناب از عناصر الحادی، به كارگيری باورهای دينی را در اشتغال به فعاليت های علمی، به پيروان اديان توصيه می کند. در اين مقاله، ضمن تحليل و بررسي علم دينیِ مد نظر پلانتينگا، اشكالات عمده ای را بر آن وارد آورده ايم.
صفحات :
از صفحه 115 تا 132
  • تعداد رکورد ها : 10