جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
مردان مسئول؟ بازاندیشی مرجعیت در سنت حقوقی مسلمانان [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Ziba Mir-Hosseini, Mulki Al-Sharmani, Jana Rumminger
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Oneworld Publications,
چکیده :
ترجمه ماشینی: هم مسلمانان و هم غیرمسلمانان، زنان را در اکثر کشورهای مسلمان از تبعیض‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی می‌بینند که توسط قانون و جامعه به‌عنوان شهروندان درجه دوم و مشمول اقتدار مردانه رفتار می‌شود. این تبعیض به اسلام و شریعت اسلام نسبت داده می شود و از اواخر قرن نوزدهم، انبوهی از ادبیات به این موضوع پرداخته است. اخیراً، تحقیقات جدید فمینیستی مهیج، تبعیض جنسیتی و اختیارات مردانه را از درون سنت حقوقی اسلامی به چالش کشیده است: این کتاب نتایج مهمی را از آن تحقیق ارائه می‌کند. مشارکت کنندگان همگی به طور انتقادی با دو مفهوم حقوقی مرکزی درگیر هستند. که ریشه در قرآن دارند، اساس این تبعیض هستند. یکی به اقتدار شوهر بر همسرش، مسئولیت مالی او در قبال او و موقعیت و حقوق برترش اشاره دارد. دیگری حق و تکلیف سرپرستی اعضای مرد خانواده بر اعضای زن (مثلاً پدران بر دختران هنگام انعقاد عقد ازدواج) و امتیاز پدران نسبت به مادر در حقوق سرپرستی فرزندانشان است. مشارکت کنندگانی که توسط جنبش جهانی موسواح برای برابری و عدالت در خانواده مسلمان گرد هم آمده اند، عبارتند از: عمیمه ابوبکر، اسما لمرباط، عایشه چودری، سعدیه شیخ، لین ولچمن، مروا شرفلدین، لنا لارسن و آمینه ودود.
جنسیت و برابری در حقوق خانواده‌های مسلمان: عدالت و اخلاق در روند حقوقی اسلامی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Ziba Mir-Hosseini, Lena Larsen, Christian Moe, Kari Vogt
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
I.B. Tauris,
چکیده :
ترجمه ماشینی: حقوق اسلامی خانواده تأثیر فوری و مستقیمی بر زندگی مردان، زنان و کودکان مسلمان دارد، که وضعیت شخصی آنها همچنان با درک قوانین اسلامی که توسط دولت-ملت های مدرن تدوین و اقتباس شده است، تعریف می شود. این کتاب به بررسی چگونگی تداوم اقتدار مرد از طریق قانون و رویه دادگاه، عواقب آن برای زنان و خانواده، و خواسته‌های گروه‌های زنان مسلمان می‌پردازد. با بررسی ساخت ولایت مرد (قیومه، ولایت) در سنت اسلامی، همچنین به دنبال ایجاد استدلال برای برابری کامل زنان در برابر قانون است. این کتاب با گرد هم آوردن دانشمندان و کارشناسان مشهور مسلمان، انسان شناسانی که کار میدانی در دادگاه های خانواده انجام داده اند، و فعالان حقوق بشر و حقوق زنان از نقاط مختلف جهان اسلام، از مراکش گرفته تا مصر و ایران، چارچوبی برای بازنگری در قوانین اسلامی و حقوق اسلامی ایجاد می کند. سنت های آن به شیوه هایی که واقعیت ها و درک معاصر از عدالت و حقوق جنسیتی را منعکس می کند.
کنترل و جنسیت: احیای قوانین زنا در زمینه‌های اسلامی [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Vanja Hamzic and Ziba Mir-Hosseini
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Women Living Under Muslim Laws,
اسلام و جنسیت: بحث دینی در ایران معاصر [کتاب انگلیسی]
نویسنده:
Ziba Mir-Hosseini
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
Princeton University Press,
چکیده :
ترجمه ماشینی: پس از انقلاب اسلامی 1979 و اجرای مجدد قانون شریکا در رابطه با جنسیت و خانواده، حقوق زنان در ایران دچار افت شدیدی شد. اما با مواجه شدن مجریان قانون با واقعیت های اجتماعی زندگی و آرزوهای زنان، به تدریج تغییرات مثبتی به وجود آمده است. در اینجا زیبا میرحسینی ما را به کانون بحث‌های فزاینده در مورد راه‌های تحقق عدالت برای زنان می‌برد. او از طریق مجموعه‌ای از مصاحبه‌های پر جنب و جوش با روحانیون در مرکز مذهبی ایرانیان قم، به دنبال درک مفاهیم متفاوت جنسیت است که فقه اسلامی را آگاه می‌سازد و بررسی کند که چگونه روحانیون امروزی این مفاهیم را تداوم و تعدیل می‌کنند. میرحسینی سه رویکرد اصلی برای موضوع: اصرار بر تفاسیر «سنتی» مردسالارانه مبتنی بر «متمم بودن» اما «نابرابری» بین زن و مرد؛ تلاش برای وارد کردن "تعادل" در تفاسیر سنتی. یا بازاندیشی بنیادی در ساختارهای فقهی جنسیت. او با بررسی بخش‌های کلیدی در متون نوشتاری و شفاهی و با بیان جلسات و گفتگوهای خود با نویسندگان، بحث‌های میان مفسران را معرفی می‌کند. این کتاب که در رویکرد و موضوع خود منحصر به فرد است، ارتباط میرحسینی را به عنوان یک زن مسلمان و یک انسان شناس اجتماعی تحصیل کرده و کار در غرب، با متفکران مسلمان شیعه با پیشینه ها و دیدگاه های مختلف مرتبط می کند. در ادبیات مربوط به زنان در اسلام، هیچ گزارشی از چنین رویارویی چهره به چهره، چه بین دین و سیاست جنسیتی و چه بین این دو جنس، وجود ندارد.
حقوق اسلامی و پدیده نواجتهادی [مقاله انگلیسی]
نویسنده:
Liyakat Takim: لیاکات تکیم
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
ترجمه ماشینی: بسیاری از محققان معاصر ادعا می کنند که احکام فقهی سابق با واقعیت های اجتماعی-سیاسی در قرون هشتم و نهم، دوره کلاسیک حقوق اسلامی، در هم تنیده بودند. همچنین معتقدند که اگر چه قرآن یک متن نازل شده الهی و تغییر ناپذیر است، اما اطلاق آیات آن منوط به نیازها و شرایط زمانه است. این مقاله استدلال می‌کند که نیاز به حرکت فراتر از شکل کنونی اجتهاد به عصر نواجتهادیسم در تشیع دوازده امامی وجود دارد. اجتهاد کنونی که در قرون وسطی شکل گرفت، نتوانست نظام حقوقی منسجمی را ایجاد کند که بتواند به طور مؤثر به نیازهای مسلمانان معاصر پاسخ دهد. این مقاله بر پدیده نواجتهادی تمرکز خواهد کرد و استدلال خواهد کرد که اجتهاد متن محور سنتی باید با شکل جدیدی از اجتهاد جایگزین شود که از اشکال مختلف اصول تفسیری و معرفتی برای تدوین احکامی استفاده می کند که به جامعه مسلمانان خدمت بیشتری می کند. نواجتهادیسم، آن طور که من آن را می نامم، مستلزم ارزیابی مجدد صورت‌بندی‌های فقهی کلاسیک است و بر اساس به کارگیری اصول تفسیری و تفسیری جدید، می‌تواند شکل متفاوتی از فقه را ایجاد کند که مبتنی بر پارامترهای معرفتی متفاوت و ارزش‌های اخلاقی جهانی است. نواجتهادیسم همچنین مستلزم تجدید نظر در نظریه سنتی حقوقی اسلامی (اصول الفقه) است که به جای تقویت فرمول بندی قوانین جدیدتر، مانع ایجاد شده است.
بررسی مفاهیم و اصطلاحات حقوق جزا و جرم‌شناسی در قرآن و ‌سنت و معصومین (علیهم السلام)
نویسنده:
سیده‌آمنه بنی‌هاشمی کهنکی، استاد مشاور: سید حسین حسینی ، استاد راهنما: ناصر امیری مقدم
نوع منبع :
رساله تحصیلی , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
ایرانداک,
چکیده :
اهمیت مسائل حقوقی درزندگی بشراز آنجا فهمیده می شود که روزانه هزاران نفردر نقاط مختلف جهان جهت احقاق حقوق خود به داد سراهاومحکمه های قضاوت مراجعه می کنند . آنچهبراییک حقوق داندر عرصه قضاوت یا وکالت ، دانستن آن لازم وضروری است، این است که دلیل ومنشاء حکم وقضاوت را در باره امور مختلف بداندوبا مبنای مسائل حقوقی آشنا باشد، یک حقوق دان مسلمان از این قاعده کلی مستثنینیست ، ولی اهمیت دانستن مسائل حقوقی اسلامبا دیگر ادیان ،به میزان اهمیت دادن اسلام به این مباحث نسبت به سائر ادیان است ،که به عنوان کاملترین دینودین جاودانه بسیاری از مسائل جزئیحقوقی را مطرح وپیرامون آن سخن گفته است . حقوق جزا که شاخه ای از حقوق می باشد طبیعتابر مبنای مباحث فقهی مطرح می شودلذا همان مبانی فقه را داراست، به عبارت دیگر مسائل حقوق جزا بر گرفته از کتاب ،سنت ،اجماع و عقل می باشد . از بین این چها رمنبع دو منبع اولی یعنی کتاب وسنتاز اهمیت خاصی به جهت گستردگی مطالب مستنبط از آن برخوردارند .منظور از کتابقرآن کریم ومنظور از سنت ،گفتار ،رفتار یاامضایپیامبر یاامامان معصوم علیهم السلاماستکه توسط روایاتبیانشده استدر این پژوهش مبانی قرآنی وروائیاصطلاحات حقوق جزا گردآوری شدهو پس ازتوضیحهر اصطلاح حقوقیاز آیات وروایات در تبیین آن کوشیده شده است که خوانندهبا مطالعه این رساله اصل شرعی بودن آن اصطلاح جزائی را می یابدو با مبنای قرآنی وحدیثی آن آشنا می شود ودیگر اینکه نمونه ای از مصداق اجرای آن را در برخی از آیات وروایات در قرون گذشته متوجهخواهد شد به عبارت دیگر بیان آیات وروایات ذیل اصطلاحات حقوقی دلیل ، سبق اصطلاحات اسلامی نسبت به اصطلاحات حقوقی است.در این تحقیق آیات وروایات 201اصطلاحدرحقوق کیفری بررسی گردید و به دلیل ضیق وقت فرصت ادامه کار فراهم نبود لذا امید است این تحقیق دنبال شده تا به سر انجام مطلوب برسد
بررسی اصول چهارگانه اخلاق زیستی از منظر فقه و حقوق اسلامی
نویسنده:
عباسی محمود, صفایی سهیلا
نوع منبع :
مقاله , کتابخانه عمومی
منابع دیجیتالی :
چکیده :
اصول چهارگانه اخلاقی که به طور مشترک در اخلاق زیستی و اخلاق پزشکی کاربرد دارند، حاصل همگرایی اندیشمندان حوزه های مختلف اجتماعی و جهانی است که بر محور انسان گرایی شکل گرفته و خاستگاه آن فرهنگ غرب می باشد. هرچند اخلاق زیستی سکولار اصولی را مجسم می سازد که قابل تعمیم جهانی است و به همه افراد و مفاهیم اخلاقی مربوط می شود و به عنوان معیاری برای بررسی معضلات اخلاقی و ارایه الگوی تصمیم گیری در زمینه مباحث اخلاق زیستی مورد توجه است، لیکن از حیث مقارنه و تطبیق در مبانی آن با فرهنگ ها و مکتب های مختلف اخلاقی، دارای تفاوت های اساسی است. این وجوه تفاوت در مکاتب و ادیان ابراهیمی به ویژه مکتب حیات بخش اسلام بیشتر قابل درک است. این مقاله اصول چهارگانه اخلاق زیستی را از منظر فقه و حقوق اسلامی مورد بررسی قرار می دهد و با توجه به روشن بودن ابعاد آن در فرهنگ غربی توجه نگارندگان صرفا معطوف به مطالعه موضوع از منظر فقه و حقوق اسلامی است.
صفحات :
از صفحه 11 تا 40
مظالم
عنوان :
نویسنده:
الشهید السید عبدالحسین دستغیب؛ ترجمه السید هادی سلیمانی
نوع منبع :
کتاب , ترجمه اثر , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
کویت: مکتبه الالفین,
چکیده :
کتاب مظالم حاصل سخنرانی های شهید سعیدآیت الله سید عبدالحسین دستغیب است . ایشان در این چند سخنرانی سعی کرده اند شنونده و خواننده را نخست به حقوق دیگران و به اصطلاح مظالم آشنا سازد و سپس مجری این قوانین را خود افراد بشناساند. ایشان در این کتاب ایمان هر فردی و اعتقاد به معاد و بهشت و دوزخ را عامل اساسی رعایت حقوق دیگران دانسته و از این نکته برای پیشگیری از مظالم یعنی ادا نکردن حقوق دیگران استفاده می نماید.این کتاب با الهام از فقرات نخستین دعای 38 صحیفه سجادیه الهام می گیرد.ایشان هر یک از عناوین دعای 38 ام صحیفه را مطرح کرده و به بحث درباره آن می پردازند. برخی از عناوین کتاب عبارتند از: علاقه شدید شهید دستغیب به صحیفه سجادیه علیه السلام مظالم و صراط و عقبات دیگر جلوگیری از گناه مفسد, حق واجب اولاد است ایثار حضرت زینب در کودکی رفتار والدین سرمشق بچه ها اسراف از موارد ظلم است
قضاء والنظام القضائی عند الامام علی علیه السلام
نویسنده:
محسن باقر الموسوی
نوع منبع :
کتاب , مدخل اعلام(دانشنامه اعلام) , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
وضعیت نشر :
حاره حریک: مرکز الغدیر,
چکیده :
کتاب در مورد قضاءو نظام قضائی و قضاوت در نزد امام علی علیه السلام میباشد که به تبیین بحث قضاوت، قاضی، شرائط قاضی، شرائط حکم دادن و... می پردازد.
تکالیف بیماران روانی از دیدگاه فقه فریقین و عرفان اسلامی
نویسنده:
راضیه فتحعلی‌زاده، سید محمد مهدی احمدی
نوع منبع :
مقاله
منابع دیجیتالی :
چکیده :
امروزه وجود بیماران روانی و افزایش روز افزون آن بخصوص در شهرهای بزرگ یکی از معضلات جدی جامعة جهانی به حساب می‌آید که مورد توجه روان‌شناسان و جامعه‌شناسان قرارگرفته است. اگرچه در فقه امامیه، عامه و نیز حقوق موضوعه ایران از بخش از جامعه به عنوان محجورین یاد شده و حقوق و تکالیف آنان بطور کامل بیان شده است اما وضع بیماران روانی که معمولا چنین طیف از جامعه در شرایط غیرطبیعی به سر می‌برند و با مشکلات گوناگون دست و پنجه نرم می‌کنند، از لحاظ حقوقی مبهم است و هیچ حکم فقهی و قانونی در این زمینه وجود ندارد. و اما در حوزه معارف اسلام با توجه به ملاک‌های اخلاقی- عرفانی و دغدغه حرمت انسانی که در اسلام وجود دارد، به حقوق بیماران روانی وکسانی که دچار نقایص روحی هستند، بذل عنایت گردیده است. برخی از این بیماران دارای ناهنجاری‌های شدیدی روانی هستند به گونه‌ای که مانند دیگر افراد جامعه قادر به زندگی عادی نبوده وبا پدیده‌های پیرامون خود واکنش غیر عادی نشان می‌دهند واز این رو ممکن است خود و اطرافیان خود را مورد تهدید قرار دهند و بر هر انسان متعهد به با ور‌های اخلاقی و انسانی لازم است تا با توجه به وضعیت روحی وشأنیت اینگونه افراد رفتار کنند. پژوهش حاضر سعی کرده است تعریف روشنی از بیماران روانی ارائه دهد و نیز به برخی آن‌ها از لحاظ میزان تشخیص ودرک که دارند اشاره کند در این نوشتار نیز ضرورت محجوریت آنان با استناد به دلایل فقهی و حقوقی مورد کنکاش قرار گرفته و به میزان محجوریت آنان اشاره شده است.
صفحات :
از صفحه 212 تا 239