جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

جستجوي پيشرفته | کتابخانه مجازی الفبا

کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی کتابخانه مجازی الفبا،تولید و بازنشر کتب، مقالات، پایان نامه ها و نشریات علمی و تخصصی با موضوع کلام و عقاید اسلامی

فارسی  |   العربیه  |   English  
telegram

در تلگرام به ما بپیوندید

public

کتابخانه مجازی الفبا
کتابخانه مجازی الفبا
header
headers
پایگاه جامع و تخصصی کلام و عقاید و اندیشه دینی
جستجو بر اساس ... همه موارد عنوان موضوع پدید آور جستجو در متن
: جستجو در الفبا در گوگل
مرتب سازی بر اساس و به صورت وتعداد نمایش فرارداده در صفحه باشد جستجو
  • تعداد رکورد ها : 1306
تحلیل و نقد دیدگاه صوفیان درباره وحدت وجود ابن‌عربی با تأکید بر آراء شیخ علاءالدوله سمنانی، سید محمد گیسودراز و شیخ احمد سَرهِندی
نویسنده:
پدیدآور: مرتضی کربلایی استاد راهنما: حامد ناجی اصفهانی استاد مشاور: محمدجواد شمس استاد مشاور: محمد نصیری
نوع منبع :
رساله تحصیلی
چکیده :
نظریه وحدت وجود یکی از اندیشه‌های اساسی عارفان مسلمان است که از سده‌های نخستین شکل‌گیری تصوف و عرفان اسلامی در بیان و نوشته‌های ایشان به آن اشاره شده است. با ظهور ابن‌عربی در قرن هفتم هجری این نظریه از تحلیل‌ها و تبیین‌های دقیق و منسجم تری برخوردار شد و بن‌مایه اصلی مکتب عرفانی وی را تشکیل داد. پس از ابن‌عربی، قونوی و دیگر شارحان اندیشه‌های وی به تثبیت و تحلیل عقلانی نظریه وحدت وجود پرداختند. تا جایی که دیدگاه ابن‌عربی میان مشایخ تصوف و عرفان مقبولیت فراگیری پیدا نمود. در این میان شیخ علاءالدوله سمنانی(م736 ق) و سید محمد گیسودراز(م825 ق) و شیخ احمد سَرهِندی (م 1034 ق) از مشایخ تأثیرگذار خراسان و شبه قاره هند مقابله جدی با وحدت وجود ابن‌عربی نموده‌اند. انتقادات ایشان ناظر به: 1ـ استعمال قید اطلاق بر وجود خداوند 2ـ یکی دانستن حق و خلق 3ـ متصف شدن خداوند به صفات مذموم 4ـ حلول و اتحاد حق با خلق و 5ـ قرب، معیت، سریان و احاطه ذاتی حق نسبت به عالم می‌باشد. سمنانی و به پیروی وی، گیسودراز و سرهندی از طرفداران نظریه وحدت شهود در مقابل وحدت وجود می‌باشند. در پژوهش حاضر پس از تبیین نظریه وحدت وجود با توجه به آثار ابن‌عربی و شارحان مکتبش و نیز بیان آراء وجودشناسی و انتقادات سمنانی و گیسودراز و سرهندی، در مقام تحلیل و نقد انتقادات، این نتیجه حاصل شده که ایرادات ایشان برخاسته از 1ـ شرایط فرهنگی و اجتماعی زمانه و در نتیجه تفکیک اعتقادات دین اسلام از هندوئیسم و بودیسم بوده است. همچنین2ـ عدم وصول به عمق کلام ابن‌عربی در اطلاق مقسمی وجود و3ـ خلط میان اعتبارات وجود (قسمی و مقسمی)4ـفضای تنزیهی حاکم بر نظام وجودشناسی سه عارف فوق الذکر از مواردی است که در مقام تحلیل و بررسی مورد توجه قرار گرفته است.
رابطه دین و فلسفه: رابطه دین و حمکت متعالیه
شخص محوری:
محمدمهدی اعتصامی و حسن میلانی
نوع منبع :
فیلم , مناظره،گفتگو و میزگرد
چکیده :
جهت مشاهده فیلم مناظره در آپارات به آدرس داده شده مراجعه کنید.
نسبت فلسفه و عرفان با تعالیم اسلامی
شخص محوری:
محسن غرویان و مهدی نصیری
نوع منبع :
فیلم , مناظره،گفتگو و میزگرد , کتابخانه عمومی
چکیده :
جهت مشاهده فیلم مناظره در آپارات به آدرس های داده شده در یادداشت مراجعه کنید.
معرفی كتاب پنج جلدی اصطلاح‌نامه جامع عرفان نظری
نوع منبع :
مقاله , مدخل مفاهیم(دانشنامه مفاهیم) , کتابخانه عمومی , نقد و بررسی کتاب
منابع دیجیتالی :
چکیده :
پس از سال‌ها تلاش محققان مرکز پژوهشي دائرة‌المعارف علوم عقلي اسلامي و اساتید برجسته عرفان کشور نرم افزار و كتاب پنج جلدی اصطلاح‌نامه جامع عرفان نظری منتشر شد (درج خبر 1400/12/22). عرفان نظري از برجسته‌ترين دستاوردهاي عرفان اسلامي است که در کنار شاخه‌هاي ديگر عرفان، مانند عرفان عملي و عرفان ادبي، نشان‌دهنده ميراث گران‌بهاي عارفان مسلمان در طول تاريخ معارف اسلامي است. اين بخش از عرفان اسلامي، بيانگر نظامي هماهنگ از هستي است که برخي از عارفان برجسته بر پايه مشاهدات عرفاني آن را بنا کرده‌اند. اين هستي‌شناسي به‌گونه‌اي بود که در جهان اسلام به‌سرعت توانست در عرض هستي‌شناسي فلسفي مطرح شود. زمينه‌سازي براي تفسيري نو از جهان هستي، به‌ويژه ازسوي برخي فيلسوفان بزرگ مسلمان، مانند صدرالمتألهين از يک‌سو، و باز شدن افقي جديد براي برداشت‌هاي جديد و فهم عميق‌تر از متون ديني ازسوي‌ديگر، ازجمله آثار و برکات اين دانش شمرده مي‌شود. عرفان نظري همانند ديگر دانش‌ها، با مجموعه اصطلاحاتي تبيين شده است که آشنايي جامع و دقيق با اين اصطلاحات و فهم عميق آن‌ها، مستلزم شناخت جايگاه هريک از اين اصطلاحات در جغرافياي اين دانش و آشنايي با ربط و نسبت اين اصطلاحات با يکديگر است. ازآنجاکه معاني اين اصطلاحات در طول زمان و بستري گسترده از تاريخ اين علم استقرار يافته است، تعيين جايگاه هر اصطلاح در نقشه جامع اين علم و بيان روابط اصطلاحات با يکديگر، اهميت ويژه‌اي مي‌يابد.
کثرت یا وحدت وجود
نویسنده:
حسین ع‍ش‍اق‍ی‌‌اص‍ف‍ه‍ان‍ی‌.
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
تهران: سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی‏‫,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
اين کتاب که با موضوع «مناظرات وحدت وجود» و تحت عنوان «كثرت يا وحدت وجود» منتشر شده حاصل مناظراتی است که بین این جانب حسین عشاقی و فاضل گرامی حجه الاسلام و المسلمین آقای غلامرضا فیاضی ، در مورد ارزیابی برخی از براهین مسأله «وحدت شخصی وجود» است. در مباحث این چهار بخش، اینجانب حامی وحدت وجود و تمامیت برهانهای مورد بحث آن، بودم، و جناب آقای فیاضی ناقد آنها. كتاب شامل پنچ بخش است كه بخش اول آن تحت عنوان «تمهيدات پيش از گفتگو» جزء مجموعه مناظرات نيست، بلكه اين جانب آن را به مجموعه مناظرات افزودم تا به‌صورت گذرا إشاره‌اي به ديدگاه‌هاي مهم در باب وحدت يا كثرت وجود، و نقاط ضعف و قوت اين ديدگاه‌ها شده باشد. چهار بخش باقي‌مانده يعني از بخش دوم تا پايان كتاب، همه مناظراتي است که بين طرفين إدامه داشته است، سخنان جناب آقاي فياضي با عنوان «ف» و سخنان اينجانب با عنوان «ع» نشانه‌گذاري شده است، و سؤالهائي كه أحيانا از ناحيه افراد حاضر در مجلس مناظره طرح شده با عنوان «افراد كلاس» معين گرديده‌ است. در بخش دوم كتاب، برهان ابوحامد محمد تركه اصفهاني، و در بخش سوم و چهارم برهان صائن الدين تركه، و در بخش پنجم برهان قيصري، بر وحدت شخصي «وجود» مورد بحث و مناظره قرار گرفته، بخش سوم و چهارم گرچه همه بحثهايش مربوط به يك برهان است، ولي به‌خاطر انبوهي مطالب مورد بحث در اين برهان، قسمتي كه راجع به رابطه وحدت وجود و نحوه وجود كلي بود، بدون اين كه ساختار مناظره دگرگون گردد به بخش چهارم اختصاص داده شد. در مباحث اين چهار بخش، اينجانب حامي وحدت وجود و تماميت برهانهاي مورد بحث آن، بودم، و جناب آقاي فياضي ناقد آنها، و بر همين مبنا در عنوانهائي كه براي ساختار كتاب و فصل بندي آن تنظيم شده، از جناب آقاي فياضي با عنوان «ناقد» نام برده شده است.
موطن عالم ذرّ از نگاه ابن عربی و برخی از عارفان مکتب وی [همایش عالم ذر و عوالم پیش از دنیا]
سخنران:
رسول مزرئی
نوع منبع :
سخنرانی , فیلم
وضعیت نشر :
موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران,
چکیده :
برای مشاهده فیلم سخنرانی به آدرس داده شده در آپارات مراجعه کنید.
چنین گفت ابن عربی
نویسنده:
نصر حامد ابوزید
نوع منبع :
کتابشناسی(نمایه کتاب) , ترجمه اثر , مدخل اعلام(دانشنامه اعلام) , کتابخانه عمومی
وضعیت نشر :
تهران: انتشارات نیلوفر,
کلیدواژه‌های اصلی :
چکیده :
این کتاب در شش فصل جمع آوری شده است که در آن ابوزید، دین پژوه نامی مصری سعی کرده تصویری دقیق از آراء و افکار نصر حامد ابوزید به مخاطب ارائه کند. روی سخن و موضوع اصلی کتاب در ارتباط با ابن عربی می باشد. به اعتقاد ابوزید اهمیت ابن عربی و مطالعه در آثارش در این است که وی ابتدا معارف و معاریف پیش از خود را روشنی بخشید و بسیاری از آثار و مطالعات گذشتگان را در کار ابن عربی می توان به وضوح ملاحظه کرد( مثل حلاج، سهل تستری،و...). دوم این که آثار ابن عربی بر آیندگان نیز تاثیر گذاشت. ابوزید در این کتاب اندیشه ابن عربی را از جاهلیت تاختم ولایت بررسی می کند و در پرتو پیدایش وجود و مراتب موجودات و نیز تاویل ابن عربی از اصول و فروع شریعت را رمزگشایی می کند.
التصوف و التفكيك، درس مقارن بين إبن عربي و دريدا
نویسنده:
أيان ألموند، ترجمه: حسام نایل
نوع منبع :
کتاب , ترجمه اثر , مطالعه تطبیقی
منابع دیجیتالی :
ابن عربي .. عارف أم ملحد؟
نویسنده:
علاء فيصل
نوع منبع :
کتاب
منابع دیجیتالی :
کلیدواژه‌های اصلی :
  • تعداد رکورد ها : 1306